Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
18.3.2015 04:03 - ShadoWWW
Píše:
To myslíš jako kdyby jsi s těma botkama stoupal vzhůru maximální rychlostí dokud se nevybijí? tak snad v D&D světech s výškou neřídne vzduch a neklesá teplota :)

Jo, to bylo myšleno jako vtip. Zrovna v pátek jsem letěl letadlem ve výšce 10 km a venkovní teplota v té výšce ukazovala -52°C, přestože na zemi bylo kolem +16°C. Takže ano, v takové výšce by zcela jistě umrzl a pak spadl dolů jako rampouch a po dopadu se rozpadl na 184 neidentifikovatelných kousků. Jediné, co by šlo identifikovat, by byly ty boty, protože ty jsou nezničitelné. :)
18.3.2015 09:14 - Pepa
Sirien píše:
Pravda je, že létání eliminuje nebo usnadní velkou část "tradičních" DnD-style překážek. Pravda ale také je, že většina těchto je krajně nudných, dávají se do her spíše z lenosti vymyslet něco lepšího a většina DMů je vůbec nepoužívá


Tak ale začátečníci se ale taky musí na něčem jakoby "zaučit". A to jak začátečníci hráči (konkrétně dětem tyhle překážky k zábavě stačit budou), tak začátečníci GMové (ne každý hned začne vymýšlet kdoví co zajímavého).

A jelikož se díky létání hodně věcí takhle "skipne" (stejně tak i pomocí jiných "supersil" - Co třeba neviditelnost? Je podle vás OP nebo není?), tak to zase tak moc prospěchu nepřinese.

Sirien píše:
(aneb jak už bylo uvedeno - co je sakra zajímavého na překonání skalní průrvy...)


Když se to dobře podá, tak takové překonání skalní průrvy může být třeba nejdramatičtějším momentem celého dobrodružství...

(Což už se také trochu dotýká jakéhosi onoho GDS. Každá překážka není jenom gamistická výzva, ale může být i dramatická.)
18.3.2015 09:16 - Quentin
Píše:
Pravda je, že létání eliminuje nebo usnadní velkou část "tradičních" DnD-style překážek. Pravda ale také je, že většina těchto je krajně nudných, dávají se do her spíše z lenosti vymyslet něco lepšího a většina DMů je vůbec nepoužívá (aneb jak už bylo uvedeno - co je sakra zajímavého na překonání skalní průrvy...)

Přimysli si k tomu...
- polorozpadlý most z dob před věkem lidí
- skřetího šamana jako mýtného, který umí mluvit s duchem mostu a dojednat přestup
- intriky mezi karavanami, co čekají ve frontě na přestup
- přirozeně se formující tržiště na obou stranách propasti
- pověsti o bestiích v hlubinách pod mostem, v noci vylézají podél stěn a lesklýma očima zírají do lidmi udržovaných ohňů
- neuvěřitelnou odměnu, kterou císař soupeřící země vypsal na hlavu šamana
- náměsíčné otroky, co při svitu měsíce odcházejí k propasti a bez jediného slova nebo výkřiku se vrhají do temnoty
...

Potíž "tradičních" překážek je v tom, že nejsou postavám na míru. Když připravuješ mapu, tak vykrádáš, co můžeš. Dungeony, blogy, adventure moduly, některé nové, některé třicet let staré, a většina z toho předpokládá nějaký rozumný powerlvl (+/- dnd fantasy dobrodruhy). Dokonce i věci, které připravuješ sám, nejsou nikomu na míru, protože nikdy nevíš s jakou družinou hráči přijdou nebo kdo umře na první hře a rozjede si něco úplně jiného.

A létání všech členů družiny se hold u dnd dobrodruhů nepředpokládá.

Tohle mám na mysli, když říkám, že létající družina přeskočí hromadu zábavného obsahu.

Píše:
Řešení je snadné - DM musí tvořit příběhy, které jsou zajímavé a jejichž výzvy (ať už v obecném smyslu nebo ve smyslu skill challenge) obsahují něco zajímavějšího, než průrvu přes propast k přelezení. To bych zrovna jako nevýhodu moc neviděl.

Tohle je crazy off-topic a nechytejte se toho jako flamebaitu, je to jen dotaz:
Je tu mezi vámi někdo, kdo nepřipravuje příběh ale setting?
18.3.2015 09:44 - Vojtěch
Jo je.
18.3.2015 09:46 - ShadoWWW
Pepa píše:
Tak ale začátečníci se ale taky musí na něčem jakoby "zaučit". A to jak začátečníci hráči (konkrétně dětem tyhle překážky k zábavě stačit budou), tak začátečníci GMové (ne každý hned začne vymýšlet kdoví co zajímavého).

To je dobrá poznámka a přemýšlel jsem nad tím i já, hned jak jsem viděl aarakokokru v příručce. Faktem ale je, že hráči, kteří se teprve seznamují s D&D 5e, začínají na produktech jako Basic D&D PDF, Starter Set a ti pokročilejší pak PHB+DMG+MM. Všechny ty produkty jsou plné tradičních ras, povolání, kouzel, nestvůr i dobrodružství. Když hráč narazí na aarakokokru, už s největší pravděpodobností není začátečník a ví co a jak. A pokud se mu ta rasa nezdá, vždycky se jí může vyhnout.

Na druhou stranu je pravděpodobné, že v době, kdy se k aarakokokře dostane, už bude mít hafo tradičních dobrodružství za sebou a bude hledat něco netradičního. Popravdě řečeno, jen s Basic D&D a Starter Setem si noví hráči mohou vystačit klidně roky. Když k tomu přihodí PHB+DMG+MM, dokáže jim to vystačit klidně na celý život.

Quentin píše:
Je tu mezi vámi někdo, kdo nepřipravuje příběh ale setting?

Nejen tady, ale třeba i na RPG F. Tam se v rámci vlákna o D&D 5e živě diskutovalo, jak si co nejlépe připravit Zástěnu pro PJ s užitečnými informacemi pro sandbox.
18.3.2015 09:55 - hadrian
Gurney: ad létání - asi jo. Jen abych to shrnul, že v 5e se to týká jedné konkrétní rasy (nepočítám mounty a itemy, to není měřítko) od 1. levelu (a i ve 4e je takvá rasa, ale má to omezenější), kdežto ve 4e to mohla mít každá rasa, ale nejdřív od poloviny vývoje (16. úroveň nejdřív za splnění určitých podmínek - paragonská cesta atd.) a spíš až na epicu - ve 2/3 vývoje. Jestli sem teda pochopil ty odkazy na 5e dobře.

Takže se přiznám, já to neumím sám za sebe poměřit.
18.3.2015 10:05 - ShadoWWW
Létání v 4e už se řešilo dřív. Podle vývojářů to v PHB tak brutálně omezili proto, že se předpokládalo, že Gleemax vytvoří MMORPG založené na 4E. Vývojáři Gleemaxu ale říkali, že létání v takové hře je složité udělat, proto to vesměs omezili na jednokolové akce, aby nešlo létat nad krajinou.

Nemá to tedy moc spojitost se samotnou TT verzí, ale holt historicky se to tak semlelo.
18.3.2015 10:26 - ShadoWWW
Nahodím jiné téma. Co říkáte na Tyranii draků, která se chýlí ke konci?

Za mě pár postřehů:
- Ztracený důl Fendelveru se mi líbil víc. Dokonce i Vražda v Baldur's Gate se mi líbila víc. Jsem zkrátka víc na ta sandboxová dobrodružství, kde se člověk může toulat krajinou a vybírat si kratší dobrodružství, která se pak spoujují v něco většího.

- V Hoard of Dragon Queen se mi hodně líbilo ústřední téma první části. To, jak nad městem létá drak, všude hoří a vládne panika, to byla super atmosféra. Souhlasím s wlkerem, že úplný začátek HoDQ je stupidní, mnohem lepší by bylo začínat až ve městě, na které útočí drak a jeho kumpáni.

- Co bych HoDQ vytkl nejvíc? Je to nesandboxové dobrodružství se silným tématickým zaměřením, ale to téma občas vychládá. Přišlo mi, že ten útok na město byl skvělý, ale jakmile opadl, tak to dobrodružství postrádalo silný motor, který by hnal družinu pořád dál. Jako motor tam byl, ale ne tak silný, jak bych si pedstavoval u tématického dobrodružství. Nebo najít dračí vejce je naprosto cool moment všech fantasy příběhů. Tady k němu ale došlo tak nějak mimochodem a odbyl se prodejem "mimo scénu". Nebyl to žádný silný příběhový prvek, což mi přišlo hodně škoda.

- Říká se, že Rise of Tiamat je lepší než HoDQ (a já tomu věřím). :)

- Naproti tomu Expedice, co jsem měl možnost hrát, mě velmi mile překvapily a všechny byly úplně super!
18.3.2015 10:52 - Arten CZ
Quentin píše:
Přimysli si k tomu...
- polorozpadlý most z dob před věkem lidí
- skřetího šamana jako mýtného, který umí mluvit s duchem mostu a dojednat přestup
- intriky mezi karavanami, co čekají ve frontě na přestup
- přirozeně se formující tržiště na obou stranách propasti
- pověsti o bestiích v hlubinách pod mostem, v noci vylézají podél stěn a lesklýma očima zírají do lidmi udržovaných ohňů
- neuvěřitelnou odměnu, kterou císař soupeřící země vypsal na hlavu šamana
- náměsíčné otroky, co při svitu měsíce odcházejí k propasti a bez jediného slova nebo výkřiku se vrhají do temnoty

A kde konkrétně tady vidíš problém s létajícími postavami?
Jediné, kde by mohl být hypotetický problém, je ten, že GM pro hráče připraví most, přes který musí projít a oni se mu úmyslně vyhnou, protože nemají motivaci na něm cokoli řešit, kdežto když půjdou pěšky, tak je GM může snáze donutit jít po mostě. Otázka je, zda se jedná skutečně o problém toho, že postavy umí létat.
18.3.2015 11:12 - Quentin
Překonat ten most je výzva. Znáš to ... taková ta zábavná věc na hraní hry :D

Stejně tak, jako by postava zabíjející pohledem trivializovala boje, létající postavy trivializují překážky na cestách.

A motivaci to řešit samozřejmě mají, protože
a) jako postavy se chtějí dostat na druhou stranu
b) jako hráči chtějí zažít dobrodružství
18.3.2015 11:13 - noir
V dějinách DnD byly víc OP rasy. V dobách ADnD třeba leprechaun, který mohl sesílat Wish od 1.úrovně...
Můj poslední pohled na létání jako problém:
1) když mohou létat všichni, je jiný celý svět - pak je tak zjevně stavěná i kampaň, která je hodně jiná a odlišná. Historicky si to zkusilo i DnD, v settingu Council of Wyrms, kde jsou hráči v rolích postav draků. Jde to, je to jiné, ale lehce komplikované.
2) Když létá jen několik postav, tak tou schopností přebíjí ostatní postavy. A v řadě situací hodnš komplikují GM práci - třeba mu ignorují spoustu zajímavých prvků. Přináší to spoustu větších a menších výhod v řešení různých konfliktů: v celku je těch výhod ale tolik, že to je OP.
3)Když si vzpomenu na poslední hru a představím si, co by tam mohla udělat at-will létající postava, tak by rozpustila/sólovala VŠECHNY bojové/průzkumné encountery. Možná je chyba v nás, nebo je Almi úplně neschopnej a nezkušenej GM, to je všechno možný...
a)hráči začínají uvězněni v klecích zavěšených na řetězech nad propastí. Boj na řetězech atd.
b)střetnutí s beholderem v úzké šachtě - mohl ustupovat, zatímco postavy za ním nemohli
c) hledání medůzy v bludišti kamenných soch v jeskyni s vysokým stropem
d) boj s medůzou (bez střelných zbraní) tamtéž.
18.3.2015 11:21 - ShadoWWW
ghúl, medúza...
18.3.2015 11:28 - Alwaern
Quentin píše:
Tohle je crazy off-topic a nechytejte se toho jako flamebaitu, je to jen dotaz:
Je tu mezi vámi někdo, kdo nepřipravuje příběh ale setting?


Jop, vždy jsem jel jenom sandboxy, je to jaksi mnohem zábavnější.
18.3.2015 11:50 - Almi
U mých her (včetně těch ze 4e) vždy platilo, že jsou tak trochu sandbox. Prostě pokud strčíš nos kam nemáš, dostaneš varování. Klidně i přímé. Pokud ho nerespektuješ, koleduješ si o problém. Na druhou stranu - problémy jsou vždycky cool a tak tam hráči/postavy nos rády strkají :)))

Dokonce mi Nerhinn teď (zlehka) vyčetla, že dokud nebyly ve hře Ikonické mechaniky, tak si s epickou postavou ve 4e připadala... hmm.. neepicky :)
18.3.2015 12:28 - Sparkle
noir píše:
Když si vzpomenu na poslední hru a představím si, co by tam mohla udělat at-will létající postava, tak by rozpustila/sólovala VŠECHNY bojové/průzkumné encountery.


Mám to naprosto přesně stejně.
18.3.2015 13:42 - sirien
Quentin píše:
Přimysli si k tomu...

Jenže:
a) je-li ve skupině jedna létající postava (tj. ne všichni), většina z toho zůstane, jen tam bude prostě element toho že postavy budou mít trochu pomoc z druhé strany.

b) další velká část věcí stále ve hře zůstane, i pokud by létali všichni, jen se k nim dospěje trochu jinak. Např. na intriky mezi karavanami lze snadno narazit v rámci večerních táboření - a parta létavců je ideální na najmutí na ochranu. Pokud cestují stejným směrem, tak se prostě jen trochu zdrží aby jim z toho něco káplo.

c) to co zbyde (a není toho zrovna moc) lze buď oželet (výměnou dostaneš jiné možnosti) nebo twistnout, pokud to fakt chceš (prastarý most může vést přes řeku, která je prokletá a její překonání jinudy může zahrnovat buď krutou bitku s přízraky dávné utopené armády nebo chytnutí hnusné kletby nebo tak něco.


Prostě mi přijde že trochu hledáš problémy tam, kde být nemusí, nejspíš protože jsi prostě zvyklý na svůj styl hry a uvažuješ v létání v intencích "já mám tohle a tímhle by se mi to a to a to rozbilo" - jenže takhle DMing nefunguje. S každou postavou se hra nějak mění a věci které ve hře máš se posouvají. Když dostaneš létající postavu, tak najednou budeš mít jiné věci a budou se řešit trochu jinak, ale zkus se nad tím vážně zamslet stylem "takže začínám novou kampaň a Franta fakt fakt moc moc chce hrát ptačisko, čert to vem, bude ho mít. Takže..." a uvidíš, že to je ve skutečnosti docela easy.

I věci které vypadají že budou hrozná změna - třeba bojové střety - vlastně nebudou, protože začneš uvažovat v novém rozměru. Mít ve skupině létající postavu hru změní stejně (ne-li méně) než mít tam čaroděje (ve světě s obvyklejší magií) - schopnější protivníci s tím prostě budou implicitně počítat stejně, jako počítají s teleporty, neviditelnostmi, area attack kouzli a dalšími srandami.

Quentin píše:
Potíž "tradičních" překážek je v tom, že nejsou postavám na míru.

No a? Tak jim na míru dál nebudou. Postavám přibyde do repertoáru jeden nástroj navíc (k těm padesáti co už beztak mají). Některé překážky se tím zjednoduší - pár jiných se může ztížit a jako bonus se objeví pár nových, k nimž by se skupina jinak ani neměla šanci dostat.


Quentin píše:
Tohle mám na mysli, když říkám, že létající družina přeskočí hromadu zábavného obsahu.

Ale tak my se bavíme o jedné postavě ve skupině ne? (možná dvou...)

Můj příklad s Englem měl sloužit k tomu aby ukázal, že věci co vypadají že se hrozně zvrhnou se tak moc nezvrhnou ani v totálním extrému, nechtěl jsem tvrdit, že by měli naráz létat všichni (to by hru skutečně posunulo trochu víc, ale taky žádná trága)

Což ostatně:

Quentin píše:
jako by postava zabíjející pohledem trivializovala boje, létající postavy trivializují překážky na cestách.

je i příklad tohodle. Museli by létat všichni, pokud létá jen jedna, je to jen takový bonus k dobru při jejich řešení.



noir píše:
1) když mohou létat všichni, je jiný celý svět - pak je tak zjevně stavěná i kampaň, která je hodně jiná a odlišná. Historicky si to zkusilo i DnD, v settingu Council of Wyrms, kde jsou hráči v rolích postav draků. Jde to, je to jiné, ale lehce komplikované.

No tak za sebe musím říct, že mít skupinu složenou z party draků, tak je létání... no, možná ne úplně poslední, ale rozhodně to není na prvních pěti položkách seznamu věcí k vyřešení. To zaprvé.

Zadruhé opět - myslím, že o tom že by létali všichni tu nikdo nemluví. Řešilo se, že by mohla létat celá skupina a i to je dost extrém - původně byla řeč o jedné postavě.

noir píše:
Když létá jen několik postav, tak tou schopností přebíjí ostatní postavy.

Ono to má ale i hafo nevýhod. Nosnost, třeba. To, že jsou permanentně na ráně. Že když po postavách někdo půjde, tuhle postavu bude chtít sejmout první. Atd. Létání má také svá rizika - u běžně létající postavy bych rozhodně začal řešit třeba pravidla pro pády, což je taková nepříjemná věc, která může snadno nastat - popravdě budu-li chtít jako hráč (tzn. i jako jakýkoliv DMův antagonista) sejmout létající postavu, libovolná paralýza nebo útok na křídla je první možnost, kterou začnu uvažovat.

noir píše:
Když si vzpomenu na poslední hru

Jenže ta hra by asi vypadala celá trochu jinak. Ať už že by si jí DM jinak připravil, nebo že by se v sandbox variantě ubírala naprosto odlišným směrem. Tohle je totéž co jsem psal Quentinovi výše o tom mindsetu.


noir píše:
Možná je chyba v nás, nebo je Almi úplně neschopnej a nezkušenej GM, to je všechno možný...

Nebo jste to prostě jen nezkusili takže nevíte a Almi by nejspíš létající postavu v příběhu reflektoval a přizpůsobil se jí, takže by to nakonec nevyznělo vůbec tak hrozně, jak to na pohled vypadá.
18.3.2015 14:08 - ShadoWWW
Celá družina létat nebude, už kvůli postavám, co chtějí ten správný bonus k té správné vlastnosti. Všechny ostatní rasy jsou dostateně zajímavé na to, aby je aarakokokra nepřebila.
18.3.2015 14:14 - Quentin
Sirien: Jo, počítám, že by byly potíže, kdyby létali všechny postavy. Reagoval jsem na Artena. Jedna létající postava se ještě celkem dá.

Jinak ale už nemluvím o tom, co je OP, ale kvůli čemu bych musel měnit přípravu. A na tom se shodneme (že by s tím byla práce navíc)
18.3.2015 14:21 - ShadoWWW
Kdyby si všechny postavy vzaly aarakokokru, tak je to zas jednoduší v tom, že by nikdo z nich neměl vidění ve tmě a spousta postav by si snížila bojové statistiky, drakorozený by přišel o svůj dech, hobit o opětovný hod, když padne 1 a mnoho dalších schopností.
18.3.2015 15:09 - wlkeR
Jo a dračí dech je neskutečně wow, such damage, very accurate. ;)

A mimochodem, hlasuji pro ponechání původního názvu rasy i v češtině, páč v momentě kdy jsem přečetl "Aarakokra" se mi navezlo do mozku tohle (a musel jsem strávit celých 5 minut s fotošokem abych to dostal ven):

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10454487800598 secREMOTE_IP: 3.12.161.77