Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
2.9.2016 18:39 - Gurney
Tak to se zase musí třeba Paizu nechat, že chápu potřebu GMů občas podýlovat s pravidlovými právníky - core pravidla na 570 stránek kříďáku v hardcoveru, s tím už se dá vysvětlit hodně :)
2.9.2016 18:43 - sirien
Tak to už by byl lepší třeba váček s kovovejma kostkama na dlouhym provázku.
7.9.2016 10:11 - ShadoWWW
Tak už jsem si prohlížel dobrodružství Storm King's Thunder. Je to dobrodružství od 5. do 10. úrovně. Aby postavy začínaly na 5. úrovni, na DMs Guild je zdarma úvodní dobrodružství A Great Upheaveal, které je tam má dostat (toto dobrodružství tvoří i 1. kapitolu knihy Storm King's Thunder). Lze ale navázat i z jiného dříve vydaného dobrodružství (v dodatku A jsou popsány způsoby, jak z nich navázat).

Celkově je to zkrátka dobrodružství ve stylu Against the Giants ve vikingštějším a epičtějším pojetí.

V porovnání se Strahdem mi přijde, že Strahd byl víc role-playingový, temnější, atmosféričtější. Toto je heroičtější, bojovnější, high-magic a možná i trošičku záhadnější (vzhledem k zápletce).

No, však se můžete přesvědčit sami, vy víte kde. :)
7.9.2016 11:42 - LokiB
ShadoWWW: mám gianty rád a dobrodružství s nimi/proti nim není nikdy dost. trochu mě však překvapuje, že se v určitém ohledu i WotC takhle opakuje. Je v tom určitý stereotyp, který holt možná velkým hráčům je vlastní ...
A škoda toho spoileru, že ... EDIT: odstraněno :)
7.9.2016 12:06 - ShadoWWW
spoiler odstraněn :)

5e je holt taková retro edice, která se snaží dopřávat nové generaci hráčů zážitky z dob TSR v novém pojetí.
7.9.2016 12:25 - LokiB
ShahoWWW: dík, jsem to taky zeditoval :)
jj, já to beru, to vysvětlení, to je fajn ... přeci jen jsem old-school-gamer :) (pro ty co nejznají: on facebook/)

ale potěšil by mě i nějaký ambicióznější modul/storyline, kde by se pokusili vystoupit z této DnD škatulky a zkusili něco ... nového a dramatického ... nějaký sandbox, třeba ani ne moc rozlehlý, nemusí to být celý setting ... hmm
7.9.2016 12:40 - ShadoWWW
Pročítal jsem to teď trochu důkladněji a vypadá to na zatím nejsandboxovější 5e dobrodružství vůbec. Railroadovost Tyranie draků nebo Živelného zla tu nečekejte ani omylem. Taky jsem to na první pohled neodhadl s tou bojovností, spíš než o bojích je to dobrodružství o politických intrikách. Celkově se mi to začíná hodně líbit.
7.9.2016 13:03 - Vojtěch
Mno, 5E by myslím šla bez problémů využít ke konverzi jiného dobrodružství, ne?
9.9.2016 18:48 - ShadoWWW
Mike Mearls tweetnul, že v pondělí v rámci UA vyjde revize Pána zvířat (beastmaster)!
9.9.2016 22:31 - Xyel
Hmm, doufám že to bude držet linii s rebalanced rangerem z Elemental Evil (nebo odkud to byl) - ten se imo fakt povedl.
21.9.2016 09:43 - ShadoWWW
Storm King's Thunder je zatím nejsandboxovější 5E dobrodružství vůbec. Na mapce níže vidíte, kde všude je možné plnit nějaké úkoly.


Wizardi taky v rámci akce Extra Life vydali aktualizovanou verzi mapy FR.
21.9.2016 10:06 - Wolf
A v které části družina příběhově začíná?
21.9.2016 10:08 - Dungo
Je fajn, že na té mapě je zaznačený i Fendelin :)
21.9.2016 10:32 - ShadoWWW
Začíná se v oblasti mezi Waterdeep a Daggerford.

Vytýkají tomu dobrodružství jen jednu věc - že v knize není přiložená velká skládací mapa, protože na tak rozsáhlý sandbox by se kvůli přehlednosti hodila. Proto ji nechám vytisknout na A2. :) (Bude to teda menší, protože ta mapa je hodně širokoúhlá, tak zabere jen něco přes půlku celkové plochy A2.)
21.9.2016 11:46 - ShadoWWW
Ještě k tomu sandboxu: Problém většiny vydaných sandboxových dobrodružství je, když postavy svým rozhodnutím nebo shodou okolností přeskočí nějakou důležitou lokaci, a přijdou tak o důležitou část příběhové zápletky. Někdy se to řeší tak, že se do mapy dávají umělé překážky (hory, jezera, stěny jeskyně, neprostupný hvozd apod.), aby se postavy nedostaly někam, kam nemají.

Tady je doslova jedno, kam se postavy vydají. Na celé mapě mají hromadu příležitostí plnit úkoly, na každém místě jsou také jiné dějové zápletky a s jinou atmosférou. Každá oblast se taky výrazně liší od ostatních. Hlavní zápletka taky funguje zcela nezávisle na lokálních oblastech, takže neexistuje žádné pořadí, v jakém by postavy měly co navštívit, ani není žádný seznam lokací, co postavy musí navštívit. Postavy se zkrátka mohou vydat, kamkoliv chtějí a řešit, cokoliv chtějí.

Je tedy fakt, že od první do páté úrovně je to ještě relativně svázané a ta pravá volnost nastává až mezi 5. a 10. úrovní. Taky je tam nevýhoda, že hráči reálně využijí jen malou část knihy (jako ve všech dobrých sandboxech). Hlavní zápletka je taky taková průměrná (četl jsem i lepší), ale celkově toto dobrodružství IMHO umí pěkně navodit pocit živoucího světa. A co víc, živoucích Zapomenutých říší. Pro milovníky sandboxu povinnost, pro milovníky FR a sandboxu nejvyšší nutnost. :)

P.S. Pro znalce: Dobrodružství začíná v roce 1486 DR, který je označován jako "the Year of the Nether Mountain Scrolls".
21.9.2016 12:32 - Dungo
Sakra proč množství knížek, her a doplňků co u nás vychází neodpovídá platům :D :D :D a to věřím, že u nás vychází setina co ve světě :D
21.9.2016 12:42 - ShadoWWW
To je nic proti kanónu 4E, kdy první rok vycházely 2-4 knížky každý měsíc a další roky to nebylo o moc lepší (až do příchodu Essentials), viz časový harmonogram 4E.
21.9.2016 12:44 - Dungo
Hh :D no hezky na nás rejžujou ty goldy :D ale co už :D
21.9.2016 12:48 - ShadoWWW
U těch dobrodružství je dobrý, že člověk může kupovat jen to, co skutečně hodlá v nejbližší době (2 měsíce) hrát. (Tak to dělám aspoň já.) My zrovna dnes budeme vytvářet postavy pro SKT.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082895040512085 secREMOTE_IP: 18.191.135.224