Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
17.5.2018 19:48 - ShadoWWW
Na tomto videu už listují novou příručkou Mordenkainen: Tome of Foes. Od zítřka je na DnDBeyond.
17.5.2018 20:01 - sirien
Jak že se to má lišit od Vola?
17.5.2018 20:15 - ShadoWWW
Je to hodně podný styl, liší se to typem nestvůr. Mordenkainen má být zaměřen na tvory a nestvůry z nemateriálních sfér, hlavně ďábly a démony, ale taky třeba na githy apod. Je tam i kapitola o hobitech (půlčících), kteří jsou tam popsáni hodně Tolkienovsky (prý je tam i narážka na Gluma). Kapitola o elfech přináší mnoho nového (i z hlediska edic). Už si vysloužila i hejt, když tam někdo objevil pasáž, kdy zlí elfové při úmrtí přestávají existovat (ti nezlí putují do jiné sféry).
18.5.2018 06:27 - ShadoWWW
Špatné zprávy. Téměř celá várka příruček Mordenkainen Tome of Foes s alternativní obálkou má poničenou obálku. Wizardi slibují zákazníkům, respektive obchodníkům, že jim poškozené knihy vymění. Jsem zvědavý, jak to ovlivní dodávky do ČR.

Píše:
A statement from D&D on Mordenkainen’s Tome of Foes alternate covers. #DnD #MToF

We've identified a printing problem that has affected the entire run of Mordenkainen's Tome of Foes (alt covers). Unfortunately, we did not catch this problem until shipments had already arrived to stores. We are working closely with distributors and retailers to rectify the situation.

The quality of D&D books and products is very important to us, and we want fans to be happy with their purchase of all our products. Our limited edition alt covers are designed to delight fans. We want you to be excited to put our alt covers on your shelves and to use them at your table. Sadly, we’ve identified that denizens of the Nine Hells have reached up and ruined some of the shipments for the limited edition covers for Mordenkainen’s Tome of Foes. We’ve seen reports of scuffed, scratched and warped covers.

Not all the limited edition alternate covers illustrated by Vance Kelly are damaged – individual game stores may have some copies available that are just fine. The standard cover illustrated by Jason Rainville is unaffected and is still available starting on 5/18. We are urgently working to replace the affected books as soon as possible.

Wizards will replace any and all copies of the limited edition book returned by retailers, as soon as replacement stock is available. That means that your friendly local game store will receive the original number they ordered, but there will be a delay. If you end up with a damaged copy and don’t realize it until too late, please contact our customer service and we’ll work to replace it as soon as our replacement books arrive.

We cannot confirm, but the cult Asmodeus may or may not have been involved.


Zdroj na twitteru. Zdroj na facebooku.
19.5.2018 21:21 - ShadoWWW
Tady je dost dobré srovnání Vola a Mordenkainena. Jen bych úplně nesouhlasil s tím, že pro PJ je to "must-have". Pokud skupina hraje ve svém vlastním low-magic low-heroic světě a hráčské postavy se pohybují vždy jen někde od 1.do 6. úrovně, pak je tato knížka neužitečná.

Naopak pro ty, kteří se snaží hrát DnD už na vyšších úrovních (8.-15. úroveň), pak tato knížka může být neocenitelným pomocníkem.
20.5.2018 19:14 - ShadoWWW
Vy víte co (M...........) najdete vy-víte-kde.
24.5.2018 12:56 - ShadoWWW
Minulý týden přišel jeden fanoušek s překvapivou domněnkou, že nová příběhová linie bude podle něj o modronech, ne o Xanatharovi.

Vyšel z toho, že si spočítal že nová kampaň časově vychází na nový Velký pochod, který se dle Bestiáře (v části o modronech, překlad str. 194) odehrává v pravidelných intervalech vždy jednou za 289 let.



Taky tvrdil, že obrázek z obálky Bestiáře s velkýma očima, co Wizardi vypustili, nesouvisí se zřícím, ale s těma srandovně vypadajícíma očima, která mají modroni. A že "no stone unturned" nemá být jako odkaz na hru Eye of Beholder (kde tato věta byla v doupěti zřícího), ale že souvisí s tím, že modroni v rámci svého Velkého pochodu prozkoumávají všechny planety a žádnou nevynechávají. Podpořilo ho i to, že vyšel Mordenkainen, ve kterém je mnoho nových informací o sférách. Tvrdil, že zřící a Xanathar jsou schválně vypuštěné klamavé stopy, které měly fanoušky zmást, aby až do poslední chvíle netušili, že nová kampaň bude o modronech.

Mluvil jsem o tom v pondělí na našem otevřeném hraní. Znělo to dost věrohodně, ale zřící a Xanathar zněli stejně věrohodně. Dnes se ukázalo, že nová příběhová linie asi skutečně bude o modronech.
24.5.2018 17:32 - wlkeR
D&D, Minion edition.
26.5.2018 08:31 - ShadoWWW
V Černém rytíři už mají naskladněného Mordenkainena, obě verze.
26.5.2018 15:36 - wlkeR
Nejdřív jsem si říkal, že M není nic pro mě. Pak jsem na YT viděl představení jedné must-have hnusky v něm a teď bych se docela podíval. Ale na my-víme-kde vidím jen V a X :/
26.5.2018 16:30 - sirien
ShadoWWW píše:
Tady je dost dobré srovnání Vola a Mordenkainena.

Co to je za ženskou? Poměrně sympatická na poslech.

(a, cool, takže já přeložim UA Eladriny jen aby je ty géniové v Modrekainovi redesignovali... žádná úcta k překladatelům, tohle, fakt...)
26.5.2018 18:11 - Merlin
wlkeR píše:
Ale na my-víme-kde vidím jen V a X :/


špatně se díváš...je tam, v samostatné záložce
26.5.2018 19:03 - wlkeR
Zvláštní, počítač to vidí, tablet ne ._.

EDIT: Po rychlém prolistování nakonec M nepoužiju. Z bestiáře mě zaujaly tak 2 hnusky a ilustrace mi přijdou vesměs tragické. :(
26.5.2018 20:38 - sirien
Layout a grafika sou standardní.

Ilustrace mají poměrně líbivý kvasi-realistický styl, místy mi přijdou i skutečně hezké (často v detailu, p. 23, 34, 80...), ale až na výjimky (p. 19, 69/70, 94...) jim totálně chybí nějaká zajímavost co do obsahu nebo inspirativnosti - jsou to z většiny nějaká statická zobrazení někoho/něčeho bez jakékoliv další "inner mini-story". Popravdě v některých případech (p. 229) mi přijde že je až pozoruhodné jak řemeslně kvalitní "nudnou sterilností" zvládnou ubít (aspoň pro mě) i jinak zajímavý (byť třeba klišeoidní) námět (zatímco jindy - p. 228 - to vcelku funguje, ale přitom tam pořád chybí to něco navíc...)


150 stránek monster. Well. Je to taková trochu všehochutná směska s variacemi na "ethereal planes meets material planes" - dost věcí tam je hodně mimo můj vkus, některé tam jsou relativně použitelné, pár bych jich dokázal instantně obrátit v nějakou zajímavou story nebo minimálně encounter. Asi to plní účel. Plus samozřejmě pár sepsanejch generic záporáků určitého typu (např. 4 generičtí eladrini, 5 drowů v nějakém archetypálně stereotypním postavení atp.)

Neni to špatný, ale viděl sem i lepší bestiáře - nevidim nic, bez čeho by někdo nemohl žít. (Je to teda rychlej průlet - pravda je že tam místy vidim nějaké dost možná zajímavé lair a legendary actions a nějaké normální actions... jestli je ale nějaká zvláštní hodnota v tomhle bude muset posoudit někdo s větší trpělivostí/zájmem to studovat podrobnějc)



Úvodní popis Války Krve - dost zívačka, suchej úvod do války mezi Propastí a Devíti pekly bez čehokoliv inspirativního nebo herně rozumně použitelného.

Popis 9 vládců pekla a jejich kultů... jako lepší, použitelný pokud chcete hrát něco s touhle tematikou. Fakticky by to šlo shrnout do dvou dvoustránkovejch tabulek, místo toho to zabírá 12 stránek textu. Variace Tieflingů... zredukovaný na stat-porno.

A pokud vám to nestačilo tak dalších 9 stránek ještě jednou, tentokrát s démonama (to už pročítám fakt jen v nejvyšší rychlosti) (proč jen 9? Protože tentokrát ty kulty skutečně zredukovaly na tabulky, jen ne přehledové, ale náhodně-generovací.)


Huf. Ještě si dneska přečtu elfy a možná trpaslíky a dám vědět jestli je něco zajímavýho na těch.


Moje dosavadní dojmy: rozhodně to neni ani vzdáleně "must have", rozhodně mi nepřijde že by to sneslo srovnání s Volem (obsahově a už vůbec ne stylem zpracování).

Ve Volovi sem poctivě přečetl dvě kapitoly (ty které sem překládal) a obě ve mě instantně vyvolaly hroznou chuť si jít zahrát něco s daným tématem a dát obsah těch kapitol do hry. Nakouk sem v různé míře do jinejch a viděl sem, že sou psaný stejně cool stylem. V Mordenkainovi sem teď dočet ďábly a moje pocity jsou "kdybych chtěl někdy vést DnD hru s ďáblama (jaká je asi tak šance?) a když to zrovna budu mít poruce, můžu tomu věnovat 5 minut jestli tam nenajdu něco užitečnýho (ale spíš se mi vyplatí těch 5 minut věnovat nějaké oWoD příručce o infernalistech a nephandi".

Z hlediska 5e "kvalita nad kvantitu" mi tahle příručka přijde spíš jako fail - ne v tom smyslu, že by byla špatná, ale tím, že vlastně není dobrá. Jakobych v ruce držel další z generických modulů z doby kdy Wizardi jeli množstevní chrličku.
26.5.2018 21:47 - Log 1=0
Přiznám se, že jsem jednou věcí docela zklamaný.
Má to být trochu zaměřené na sféry. Co v původním bestiáři chybí? Máme obyvatelstvo Nižších sfér odshora dolů, ale z Vyšších to jsou ultramocní andělé a empyran, dva koně a had. Něco normálního, s čím by se dalo rozumně interagovat (ne, podlézat něčemu, co mě může triviálně smáznout, nepovažuji za EDIT rozumnou EDIT interakci), tyto sféry patrně neobsahují. Mordekainen to mohl napravit. Ale obsahuje přesně 0 nebešťanů!
Jako chápu, že o věci nevhodné pro "good guys mají velký fight se zlou obludou, víc netřeba vědět" není tak velká poptávka, ale ve třech bestiářích není pro zápletku ve stylu good omens nebo podobné subverze vlastně vůbec nic... Vážně? Proč?
26.5.2018 21:54 - ShadoWWW
Taky si nemyslím, že Mordenkainen je must-have. Novému PJ bych mnohem víc doporučil Vola než Mordenkainena (a příručkou číslo 1 po základní trojce je IMHO Xanathar, který přínáší nejen nové věci pro hráče, ale upřesňuje některá pravidla, jako třeba zdatnosti s pomůckami).

Mordenkainena bych doporučil skupinám, co chtějí hrát Planescape nebo Spelljammer. Nebo PJům, kteří chtějí hrát dobrodružství v různých sférách na úrovních 10+. Anebo těm jako já, pro které je to prostě jen další zdroj inspirace.

V poslední době mě víc než Mordenkainen zaujal Midgard WorldBook (pro PJ) a Heroes Handbook (pro hráče). Kobold Press vůbec poslední dobou válí. Jejich Tome of Beats sice podle mě není tak dobrá jako Volo, ale rozhodně je to kvalitní bestiář. Jejich tvorba pro 5E je špičková, v některých ohledech dokonce převyšují Wizardy.
27.5.2018 00:59 - sirien
Přečet sem elfy. Ve skutečnosti mi přijdou značně hodnotnější než všechna monstra a sice to není úplně to co jsem tu kdysi popsal že bych rád viděl, ale dost se to tomu blíží (což je ve skutečnosti škoda, protože to nejspíš znamená, že to co sem popsal asi nikdy neuvidíme a budeme se muset spokojit s ušima a zakrslíkama v Mordenkainovi)

Své dojmy jsem postupně sepsal sem.

Můj obecný dojem teď je, že Mordenkain je mnohem hodnotnější pro hráče elfích (a možná trpasličích) postav, než pro DMa. Což je docela tristní vzhledem k jeho zaměření a vzlhedem k tomu že elfové (a trpaslíci) nepokrývají zrovna většinu DnD hráčů.


kartička str. 58 - hned co si to Elminster přečte, tak to Mordenkain schytá.


ShadoWWW píše:
Taky si nemyslím, že Mordenkainen je must-have.

Podle mě je skoro na hraně "rather ignore", zejména oproti Xanatharovi a Volovi.

Jako zcela upřímně - překládánim Mordenkaina se IMO nemá vůbec smysl namáhat a bude lepší soustředit se na dodělání jiných věcí.

(možná bych měl chuť přeložit ty elfy a popř. trpaslíky - kdybych už nesepsal svojí vlastní verzi těchto v sérii Hraní ve fantasy; podobnost těchto konceptů mi přijde že bych dělal dvakrát tutéž práci)

ShadoWWW píše:
příručkou číslo 1 po základní trojce je IMHO Xanathar, který přínáší nejen nové věci pro hráče, ale upřesňuje některá pravidla, jako třeba zdatnosti s pomůckami

Volo.

Xanathar přináší nějaké další classy a upřesnění pravidel které kromě největších rule-geeků nejspíš vůbec nikoho nezajímaj (zdatnosti s pomůckami? to je část pravidel kterou osobně shledávám víc jako otravnost než jako pravidlo, vážně...)

Volo oproti tomu představuje svět z pohledu monster, ukazuje že nepřátelé nějak nahlíží na sebe sama a i na hráčské postavy a že tam je nějaká ekologie a smysluplnost v pozadí věcí, je mega inspirativní a na jedné jeho kapitole lze postavit celou jednu kampaň.

Xanathar neni zlej, ale oproti Volovi to je takovej fancy supplement.
27.5.2018 17:42 - Merlin
sirien píše:
Jako zcela upřímně - překládánim Mordenkaina se IMO nemá vůbec smysl namáhat a bude lepší soustředit se na dodělání jiných věcí.


to jsem potřeboval vědět :)
27.5.2018 19:54 - sirien
Trpaslíci.

Jak sem psal že Mordenkain je pro DMy zbytečnej, ale je dobrej pro hráče elfů a možná trpaslíků?

Tak správné znění je: pro hráče elfů, tečka, trpaslíci sou taky o ničem.


Mimochodem ty Mordenkainovy poznámkové papírky taky nejsou zdaleka tak zajíamavý jako ty Volovy. Mi teda přijde.
27.5.2018 21:10 - Log 1=0
Co pidižvíci?
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12473320960999 secREMOTE_IP: 54.205.179.155