trochu to tu pošťouchnu :-)
Budu zmiňovat i DnD, ale neznamená to, že mám něco proti jeho hráčům a v podstatě ani proti pravidlům samotným, jen je ho nejvíc, tak to ode mně občas schytá.
Poštěstilo se mi poslední dobou více hrát, dovolím si tedy přihodit pár postřehů, které se mi potvrdili.
Podle mě styl hry závisí jak na settingu tak na pravidlech a setting je součástí pravidel.
Až na výjimky jako GURPS apod. Trochu mi přijde smutný, že se do DnD, respektive D20, převádí i spoustu věcí, které se pro ten systém úplně nehodí, např. Deadlands a CoC.
Tedy, chci-li hrát vyšetřování ve stylu "Jméno růže", vzít na to DnD je, řekl bych nešťastné. Ne že by to nešlo. Stále si myslím, že na pravidlech nezáleží, ale máte-li pravidla na míru, pak je hra o hodně přívětivější, co se vyhodnocování týká.
DnD je stavěné na vyvražďování jeskyní a prostě boje. 5ed do toho vnesla trochu dovedností, po vzoru jiných her a udělala z toho více RPG, ale v podstatě se to moc nezměnilo. Jestli někoho takové hraní baví, nechť v tom dál a s nadšením pokračuje. Ale chápu, že lidé jako Jerson z toho jsou smutní, jelikož to je opravdu jiný styl hraní, která ta pravidla podporují.
I setting je v podstatě o tom, že kdokoliv může být s kýmkoliv a jak se budou bitvit, je na hráčích.
Vezmu-li Call of Cthulhu, pak mě pravidla spíš táhnou k tomu vyšetřování. Je tam nejvíce o boji, ale ten je díky pravidlům, značně smrtelný a každý si rozmyslí pustit se do přestřelky. I proto, že by po sobě poštval strážce zákona. Jsou tam asi nejkomplexnější pravidla pro honičku, které jsem četl, takže hráči opět budou mít tendenci provozovat něco takového, zvláště, když je smrt o dost méně pravděpodobná než při boji.
Určitě jsou fajn pravidla pro příčetnost a různé sociální dovednosti, které jsou často stavěny právě pro určité settingy. Po první sehrávce CoC se nám objevila první psychická porucha :-), jenž okořenila další hraní a jak pevně doufám, budou přibívat další. Takže opět pravidla podporují určitý styl hraní.
Vždycky se dá všechno nějak odhouserulovat, ale s pravidly na míru je hraní příjemnější.
Tak, to jsem k tomu chtěl napsat ;-)