sirien: |
Dracaine, rozhodně bych se hned nedala do vyjmenování jednotlivých ras, povolání, atributů apod. Zároveň mě trochu trkl (profesionální deformace z doby, kdy jsem měla za úkol prezentovat lidem přes telefon produkt) ten konec - že jsou PC RPG pro někoho možná lepší, tam vůbec imho nemusíš psát.
Je dobré vycházet z toho, že čtenář je lenoch - je líný číst, je líný přemýšlet a je líný poznávat. Vyjmenuješ tam všechno možné -> nebude se mu to chtít číst. Začneš vysvětlovat postupy -> nebude se mu chtít nad tím přemýšlet (dokud se nerozhodl, že to chce zkusit). Připustíš, že na počítači to může být lepší -> nebude se snažit obeznámit se s RPG hranými naživo.
Samozřejmě to tak vždycky neplatí, ale myslím, že obecně je vhodné z toho vycházet.
No a já když mám prezentovat své poněkud staromódní rodině s docela jasným názorem na to, jak by měla 23 letá slečna trávit svůj volný čas, co je RPG, většinou to zní nějak takhle:
(PC hry rovnou vynechávám) RPG je zkratka pro Role Playing Game, tedy hru, kdy se sejde několik přátel, kteří odehrávají nějaký příběh. Každý si vytvoří nějakou postavu - vzhled, charakter, vlastnosti - a za tu hraje: co dělá, co říká, atd. Jeden hráč je pak zároveň vypravěčem, který ostatním dodává výchozí situace, hraje za osoby, které hráči potkají, apod. Je to něco jako ochotnické divadlo, kde jsou hráči sami sobě scénáristy i herci (toto je obzvlášť důležitý bod; v tuhle chvíli příbuzní většinou odpadají - ochotnické divadlo je nezajímá, ale zároveň je to zábava, která by se dala nazvat "na úrovni". Mohou tedy ukolébáni přestat řešit, co dělám ve svém volném čase).
No, ehm, a dostáváme se k tomu, že mé vysvětlení RPG vychází z toho, komu ho podávám. Jestli víš, kdo jsou tví čtenáři, zkus ho zaměřit na ně. Jsou to kluci jako ty, teenageři? Vypíchla bych možná trochu akce. Radují se, když věci fungují? Švihla bych tam, jak precizně můžeš všechno svázat číslíčky (btw, všimni si, že třeba mé rodině všechna čísla důsledně zatajuji).
Kdybych pak měla říct, co nejvíc na RPG baví mě, pak bych zmínila kreativitu (miluju, jak mi pod rukama vzniká něco nového) a možnost zlepšit si projev (Alnag může potvrdit, jak tristně jsem s nimi hrála prvně. Ne, že by to teď bylo dokonalé, ale rozdíl tam je. A to za pouhé dva roky! :D).
PS: Tento příspěvek jsem napsala už včera, ale díky spadlé d20 ho odesílám až teď. Pakliže tedy opakuji, co již někdo napsal, věřte, že to on opakuje po mně :-P