Tipy a triky

sirien
24.10.2014 20:24
Autorská citace #41
17.11.2014 13:00 - Sparkle
Gurney píše:


Já mám spíš na mysli situaci, když už děláš třicátý úkol v kampani a potřebuješ vymyslet něco originálního, výše uvedené háčky už byly využity a je ti blbý je tam dávat zas.
Autorská citace #42
17.11.2014 14:25 - Gurney
Tak za třicet sezení nebo dokonce dobrodružství už bych čekal že postavy budou mít spoustu vazeb na svět kolem a hlavně nějakou agendu ke které budou samy směřovat a svět kolem nich na to bude nějak reagovat. I když se kampaň v téhle fázi zasekne (nemůžou se dohodnout co dál, jsou ve slepé uličce, ...) v zásadě jakýkoli problém k řešení (jejich nepřátelé vrátí úder/udělají něco co si žádá okamžitou pozornost nebo třeka okamžité vyšetřování, než se nepřátelským silám podaří dovést jejich plán k úspěchu), který se týká jejich agendy by měl být dostačující k tomu aby se věci znova daly do pohybu.
Autorská citace #43
17.11.2014 14:30 - Sparkle
Většinou jo, ale občas má člověk stejně pocit, že už zase sklouzává do klišé (drahé NPC se dostalo do nesnází; některé PC je mezi podezřelými a potřebuje se očistit apod.). Pro mě jsou detektivní příběhy o překvápku, o wow efektu. Tzn radši si těch 20 minut zavařím hlavu, aby se odbouralo co nejvíc klišé a berliček, který už hráči stokrát zažili.
Autorská citace #44
17.11.2014 14:37 - sirien
York píše:
Od toho tam je právě ta společná debata

...která je popravčí sekyrou jakékoliv záhady v pozadí.


Sparkle: Tak to už je o konceptu, který hraješ. Ta skupina se pohybuje v nějakém prostředí a má svou reputaci a ta hra by měla tohle odrážet. Pokud je skupina profláklá jako "tiší řešitelé nepříjemných potíží", pak je logické, že se na ně neustále bude obracet někdo, kdo potřebuje něco vyřešit potichu. Pokud jsou známí jako Ti Fakt Hustí Které Voláš Když Máš Průser, tak je logické, že se na ně budou obracet lidé v hrozném průseru. Atd. V tu chvíli je jedno, že se to téma opakuje.

Např. takovej Shadowrun - postavy jsou runneři a pořád za nimi chodí někdo, kdo potřebuje udělat nějakou tu ilegální prácičku. Proč? Protože to sou sakra právě ti lidé, za kterými se chodí, když potřebuješ udělat nějakou ilegální prácičku. Zjevný, ne?
Autorská citace #45
17.11.2014 16:08 - Sparkle
sirien píše:



Tohle je hodně zajímavý námět na debatu. Jak dlouho vám vydržela detektivní / thrillerová kampaň, kde postavy zastávaly pořád stejnou funkci / měly furt stejný status? U mě to vždycky po nějaký době sklouzne ke změně statusu (low detektivové -> celebrity -> zrazeni, outcasts -> nová identita jinde, nebo něco v tom smyslu).
Autorská citace #46
17.11.2014 17:17 - sirien
Já se teda přiznám, že jsem v detektivním formátu nikdy žádnou kroniku nehrál - vždycky one-shoty nebo ohraničené části jinak nedetektivní hry. Ale v podstatě nevidím důvod, aby se to lišilo od jakéhokoliv jiného konceptu dlouhodobé hry
Autorská citace #47
18.11.2014 10:14 - Shako
Píše:
Nemám to (a ani jsem to nesháněl), ale tady je pro představu osobák.


Jj, ten jsem taky našel.
Autorská citace #48
18.11.2014 18:25 - Jerson
Omegu hraju už pět let a status některých agentů se od té doby nezmenil, i když je pravda, že těch misí nebylo zas tak moc, ale někteřá jich za sebou mají asi dvacet.
Autorská citace #49
19.11.2014 14:57 - Gurney
Sparkle píše:

Vůbec si nedokážu představit jaké je to hrát kampaň založenou na tom že postavy neustále dostávají GMem vymyšlené úkoly, nemají žádnou agendu po které by šli, místo toho aby si vymysleli jak do celého příběhu zapadají jejich postavy a odněkud někam ten příběh táhly. Odtud pak asi naše neporozumění a to že se každý bavíme na úplně jiném levlu.

Sparkle píše:
Jak dlouho vám vydržela detektivní / thrillerová kampaň, kde postavy zastávaly pořád stejnou funkci / měly furt stejný status? U mě to vždycky po nějaký době sklouzne ke změně statusu (low detektivové -> celebrity -> zrazeni, outcasts -> nová identita jinde, nebo něco v tom smyslu)

Nezažil jsem žádnou kampaň kde by se status postav v průběhu času neměnil. Nečekám že by ta současná (thriller) byla jiná. A ani moc nevidím důvoc proč tomu bránit, spíš naopak - válečný veterán co se stane pochůzkářem, pak detektivem, následně je zkorupovanými nadřízenými vyhozen a coby soukromý detektiv hodí morální zásady za hlavu, to je mnohem lepší příběh než o policejním detektivovi co pořád dokola vyšetřuje zločiny.
Autorská citace #50
19.11.2014 16:26 - sirien
Gurney píše:
Vůbec si nedokážu představit jaké je to hrát kampaň založenou na tom že postavy neustále dostávají GMem vymyšlené úkoly, nemají žádnou agendu po které by šli, místo toho aby si vymysleli jak do celého příběhu zapadají jejich postavy a odněkud někam ten příběh táhly. Odtud pak asi naše neporozumění a to že se každý bavíme na úplně jiném levlu.

A tak to já zas velmi snadno, protože jsem takovou kroniku hrál celé roky.
Prostě máš Shadowrun, postavy tvoří jeden tým a GMovi Johnsoňáci za nimi chodí s nějakými misemi, které se pak prostě řeší až se vyřeší a shrábne se cash, pohoda klídek, lehárko do další mise. A upřímně - má to něco do sebe.

Samozřejmě, v té hře se Ti pak promítnou jiné dlouhodobé agendy. Např. GM těmi úkoly třeba tvoří nějaký příběh zájmů toho konkrétního Johnsoňáka a jeho jednotlivé mise utváří obraz nějaké agendy jeho zájmů - tzn. ty mise postupně směřují odněkud někam. Většině postav na tom ale absolutně nezáleží - tj. hráči sice dostávají vhled do toho o co jde, ale fakticky jim jsou Johnsonovy zájmy ukradené - dokud cáluje, makaj.

GM s tím pak může udělat nějaké trýčky - např. zadání od někoho jiného - Smitha - které se tváří jako regulerní job, ale v průběhu se ukáže, že to je v kontradikci k zájmům Johnsona - a je na hráčích aby se rozhodli, kde stojí jejich profesní etika - jestli prostě dokončí zadanou misi, protože jsou neutrální vykonavatelé a dostali své zadání, nebo jestli se projeví "věrnost stálému zákazníkovi" nebo jestli zkusí uhrát nějaký kompromis aby se Smith nažral a Johnson zůstal celej.
Popř. se může stát třeba průser a Johnson může přijít s tím že nemůže cálovat, ale potřebuje něco udělat a bude apelovat na dobré dlouhodobé obchodní vztahy...

...no a na pozadí tohodle se pak odehrávají třeba nějaké charakterizace vývoje v životech těch postav mimo jejich mise...


Jako není to třeba styl hry, který bych dneska preferoval, ale zase se netvařme, že by to byl styl špatný - naopak s nějakou nižší frekvencí hraní to je velmi pohodová oddechovka co může mít i super atmosféru a tak. Jen ten focus zájmu tam prostě leží trochu někde jinde.
Autorská citace #51
21.11.2014 16:24 - kin
Offtopic od vaší konverzace: siriene díky, dokopat se k přečtení takhle dlouhého článku my vždy trvá hrozně dlouho, ale byl super. Dobře se to četlo, hezky shrnuto. Těším se na konspirace ;-)
Autorská citace #52
25.11.2014 02:47 - sirien
Kin: Díky :)

Článek o konspiracích je už prakticky hotovej. Nicméně v průběhu práce jsem ho poněkud zobecnil, protože jsem si uvědomil, že každá konspirace je zároveň organizace, takže to je teď spíš článek o organizacích s důrazem na organizace s konspiračním charakterem - tzn. pořád je hlavně o konspiracích, ale navíc k tomu i o jakékoliv jiné organizaci.


Ta délka mě trochu trápí, protože mi je jasné, že to je míň reader-friendly, na druhou stranu se mi zase nechce komplexní téma trhat do X menších článků, co by pak jeden bez druhého nedávaly ten úplný smysl a pořád bych tam někam musel psát věci jako "o tom si povíme jindy" nebo "o tom jsem psal dřív tady". Je to takové protivné rozhodnutí kterou ze dvou neideálních cest jít - jestli to udělat výstižné, ale dlouhé, nebo krátké, ale rozporcované. Já mám radši když to je výstižné, ale popravdě nevím, jestli to je lepší nebo ne :/
Autorská citace #53
26.11.2014 02:43 - sirien
Tak, pro vás, co nesledujete stream Novinek: Organizace a konspirace v RPG
Autorská citace #54
18.4.2015 22:00 - sirien
Provedl jsem update článku.

Obecně:

  • převedl jsem formát článku na čisté anglické odstavce (s odřádkováním). Gurney mě za to seřval v článku o hororech, tak jsem to překlopil i tady, aby všechny články téhle série měly shodné formátování. Spolu s tím jsem rozdělení odstavců místy trochu změnil (něco rozdělil, něco sloučil, něco přelil z konce jednoho na začátek následujícího či naopak).
Strana 1:

  • do úvodu přibyl odstavec o roli vyšetřování v nedetektivních žánrech
  • do rámečku s odkazy jsem přidal pár nových i starších článků
  • doplnil jsem čtvrtou možnou motivaci k aktivitě u aktivního pachatele spolu se souvisejícím popisem dynamiky hry s takovým antagonistou.
  • zároveň jsem v téhle pasáži článku zrušil "typy pachatelů" podle jejich motivací, bylo věcně zbytečné a v textu se to dalo snadno opsat.
  • v Herní osnově jsem změnil použitou terminologii, aby sdělení textu nekolidovalo s mojí novou sérií RPG Scénáristiky a na pár místech jsem roztrhal nějaká souvětí a odstranil pár závorek (Jde jen o kosmetické změny a prohození slov za jejich synonyna, významově jsem nic neměnil.)
Strana 2:

  • U tradičních problémů v úvodu jsem u druhého problému víc rozvedl přípravy na hru (cca +odstavec o rozdílu mezi detektivkami v TV/knihách a v RPG)
  • v té samé části sem přepsal pasáž o třetím problému (bagrování) do obecné podoby
  • U prvního pravidla stop jsem lehce upravil pasáž o klíčových stopách a hodně o bonusových stopách (sdělení zůstalo stejné)
  • lehce jsem upravil text o falešných stopách (obsah nezměněn)
  • doplnil jsem "tunelové stopy" z GUMSHOE
  • do stavby příběhu jsem připsal krátkou pasáž o tom že hráči mohou správně dedukovat příběhem dopředu, i když k tomu ještě nemají dostatek stop
  • do stavby příběhu jsem přidal obsáhlejší pasáž o úrovni navazujících stop a o náhledu na příběh jako na sekvenci skrze stopy postupně odhalovaných skutečností
  • v pasáži o fér hře v bodě o ambivalenci GM jsem změnil důraz ve vyvažování GM role protivníka a role spoluhráče - článek teď protěžuje přípravu a ovlivňování stop je popsáno jen jako nouzový nástroj
Strana 3:

  • Z "Mechanického pátrání" odstraněny reference na GUMSHOE (neměly tam co dělat - když jsem článek psal, tak to bylo už dlouho co jsem GUMSHOE hrál, tak teď když jsem si ho letos zas oživil jsem to pročistil a uvedl na pravou míru)
Autorská citace #55
15.11.2018 01:05 - sirien
A po letech další update :)

Obecně
- Nějaké drobné úpravy formátování
- Změny některých odkazů a zejména přidání některých nových na později vzniklé články

Strana 1
- Hodně sem zkrátil to zbytečné okecávání kolem typů antagonistů
- Hodně sem seseknul ten rant proti pasivním pachatelům (zkušenosti z GUMSHOE mi ukázaly že ty hry fungují, jen člověk musí už trochu vědět co dělá)
- Upřesnění některých formulací které tak jak byly mohly být zavádějící nebo zmatečné

Strana 2
- Pár upřesnění některých formulací
- Přidáno pravidlo "stopy zdůrazňujte" k práci se stopami (opět, nové zkušenosti z GUMSHOE her, zejména z těch v nichž jsem se jako GM pustil do fakt složitých konspirací na pozadí, např. Freezing Hel)

Strana 3
- Drobné úpravy části o improvizaci a retrospektivní tvorbě příběhu
- Přidána celá část o náhodné improvizaci s tvorbou stop podle hodu kostky

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.062768936157227 secREMOTE_IP: 54.226.222.183