Čarodějové v D&D Next

Článek ze série Legendy a znalost
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls

V srpnu 2012 jsme předvedli verzi čaroděje (sorcerer), která představovala velmi odlišný pohled na toto povolání. Tato konstrukce čaroděje přeměnila postavu na mága-válečníka pomocí kombinace dovedností se zbraněmi a schopnosti sesílat kouzla. I když byl tento koncept populární, zpětná vazba na playtest nám ukazovala, že pro většinu hráčů zbloudil příliš daleko od základního konceptu čaroděje.

Nakonec jsme uchovali koncept mága-válečníka v rámci povolání bojovníka, mimo možnosti vytvořit bojovníka/mága pomocí multipovolání. Co se týče čaroděje, vrátili jsme se k jeho prvnímu výskytu a začali od nuly.

Čaroděj žil vždy ve stínu kouzelníka. Když se povolání vytvořilo pro 3. edici D&D, šlo v mnoha směrech o čistě mechanickou ješitnost – obal pro nový přístup k sesílání kouzel. Čaroděj ovládá vrozené magické nadání, které je dědičné a vyvíjí se pomocí cviku a zkoušení. Stejně jako atlet, čaroděj zlepšuje své vrozené nadání pomocí opakování, překonávání výzev a procvičování. Kouzelník je oproti tomu akademik. Své schopnosti zlepšuje zdokonalováním svých dovedností, objevováním nových metod a aplikováním nabytých znalostí při snaze o získání nové magie.

V našem procesu návrhu jsme se rozhodli přijmout tento rozdíl a učinit ho základem povolání pro D&D Next. Čarodějové mají vrozené nadání pro magii vyjádřené kouzly, které prostě znají. Čaroděj si nepřipravuje kouzla z dlouhého seznamu jako mág (pozn. překl.: v D&D Next přejmenovali tvůrci tradičního wizarda na „mage“). Místo toho má toto povolání kratší seznam kouzel, která může sesílat znovu a znovu.

Letmý pohled do čarodějovy tabulky vývoje může vypadat jako podkopání našeho záměru učinit toto povolání zřetelněji odlišné od mága. Čaroděj i mág mohou oba seslat stejný počet kouzel na den každé dané úrovně. Ale v čarodějově tabulce povolání je sloupec, který shrnuje jeho unikátní mechaniku: čarodějné body.

Čaroděj je přirozeným průchodem mystické energie. Čarodějové umí umocňovat kouzla, vyčarovat energii z řídkého vzduchu a vytvářet unikátní magické účinky odvozené ze zdroje své vrozené moci. Tuto schopnost vedení mystické magie představují čarodějné body. Čarodějové utrácí tento zdroj k sesílání dalších kouzel; k zvětšení dosahu, zranění nebo jiných proměnných účinků kouzel; nebo k vyvolání výhod svého mystického původu. Například, čarodějové s dračím dědictvím (jeden ze základních konceptů povolání) mohou vytvářet magická křídla, dračími šupinami se zaštítit před zraněním, a ustát větší fyzické zranění než jiní mystičtí sesilatelé kouzel.

Je pravda, že mágové i čarodějové sesílají v základu stejný počet kouzel. Ale utrácením čarodějných bodů může čaroděj snadno překonat mágovy limity. Mágovou výhodou zůstává flexibilita. I když čaroděj v družině sesílá omezený počet kouzel častěji nebo s lepšími účinky, mág přináší vždycky do každého dobrodružství mnohem širší škálu rozličných magických možností.

Kromě dračího čaroděje jsme vytvořili pro čaroděje jinou možnost, která by měla být povědomá všem, kdo četli druhoediční Tome of Magic, nebo kdo hráli čaroděje ve 4. edici. Nápověda: pokud hrajete tento druh čaroděje, vždy mějte po ruce procentové kostky. Hrajete-li postavu v družině, ve které se vyskytuje čaroděj tohoto typu, buďte vždy připraveni se krýt. Když tento čaroděj sesílá kouzlo, nikdy nevíte, co se může stát.

Původní článek ZDE.
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls 24.02.2014
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 22 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099335908889771 secREMOTE_IP: 44.192.75.131