Bardův příběh

Článek ze série Legendy a znalost
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls

V uplynulých několika týdnech jsem se dotkl designerského procesu pro čaroděje a černokněžníka. Tento týden se podíváme na barda.

Bard byl vždy považován za všeuměla. V AD&D toto povolání začalo jako podivný mix bojovníka, zloděje a druida a v 2. edici se tyto koncepty sloučily do míchaniny sesílání kouzel, zlodějských dovedností a bojových schopností. Bohužel, být všeuměl, mistr všeho, pro barda často znamenalo, že byl mistrem ničeho. V příběhu s jednou postavou mohl bard snadno zazářit jako vynalézavý, chytrý hrdina. Ve hře s družinou spolupracujících postav bard příliš často skončil ve všem jako druhý nejlepší.

Přesto, představa chytrého, nápaditého hrdiny s bystrým mozkem a pohotovými reflexy se těžko opouští. I když tulák zachycuje mnohé z takového druhu archetypů, přece jen existuje určitý šarm a charisma, které bard může přinést do hry, a které z něj dělají tak atraktivní povolání.

V naší designérské práci na D&D Next jsme si na pár bardových tradičních konceptů vzali perlík, abychom tomuto povolání dali jasné, unikátní místo ve hře.

 

Úplná kouzla

Bard má stejný počet kouzel za den jako kouzelník nebo kněz. Místo aby byl omezen slabším sesíláním kouzel, nyní se v magii dokáže vyrovnat jakémukoliv jinému sesilatelskému povolání. Bardova magie se zaměřuje na šalbu, slova moci a schopnost pohrávat si s emocemi. Bard stojí na hranici mezi knězem a kouzelníkem, i když má trošičku blíž ke knězi díky svému přístupu k léčivé magii.

Je to jen malá změna, ale je velkým krokem ke zrovnoprávnění barda s ostatními povoláními. Místo abychom nutili barda lavírovat někde mezi sesilatelem a nesesilatelem kouzel, natvrdo jsme ho posunuli do úplné náruče magie.

 

Inspirace bardů

Hudba bardů byla nahrazena mechanikou zvanou Inspirace bardů. Každý den má bard určitý počet použití této schopnosti.

Bard může inspirovat tvora svým řečnickým uměním pomocí svých přirozených a trénovaných vůdčích schopností, aby pomohl ostatním dosáhnout jejich významnosti. Ovlivněný tvor získá bonus k6, který si může přičíst k libovolnému ověření vlastnosti, hodu na útok nebo záchrannému hodu. Tato mechanika je pěkná svou flexibilitou. Inspirace bardů se dá použít v jakékoli situaci, které družina čelí a umožňuje přijímající postavě určit, jak s ní naloží, což pomáhá budovat vyprávěcí prvek hry.

Například, v mém vlastním tažení bard jednou použil Inspiraci bardů, aby pomohl tulačce, než vklouzne do místnosti hemžící se krvežíznivými démoními okultisty. Hráč barda to popsal tak, že si bere tulačku stranou a přednáší jí povzbuzující projev, který pozvedne její sebedůvěru, než se proplíží do místnosti. Hráčka tulačky věděla, že může použít tuto inspirační kostku kdykoliv, buď k posílení jejího ověření Obratnosti či Charismatu, nebo k zlepšení hodu na útok, kterým se pokusí sejmout vůdce kultu. Sebedůvěra, kterou bard tulačce věnoval, se odrazila v tom, jak hráčka tulačky přistoupila k situaci.

 

Dovednosti

Abychom reflektovali charakteristiku barda jako vynalézavého hrdiny, kterou měl po několik edic, přidali jsme mu dvě nové schopnosti. Z 2. edice jsme mu dali to, že k ověření, ke kterému by si normálně nepřičítal zdatnostní (proficiency) bonus, si místo toho přičte polovinu tohoto bonusu. Bard je tak u libovolného ověření vždy napůl trénovaný a netrénovaný.

Mimo to, bard je, stejně jako tulák, mistr v určitých dovednostech. V různých bodech si bard volí dvě zdatnosti v dovednostech a k ověřením, které zahrnují tyto dovednosti, si přičítá dvojnásobek svého zdatnostního bonusu.

Bard vytvořený s touto škálou schopností povolání je talentovaný vůdce, který kombinuje sesílání kouzel se smyslem pro použití dovedností. Bard může v družině snadno převzít roli, kterou obvykle zaujímá kněz, nebo dokonce zastoupit kouzelníka. I když bard postrádá některá kouzelníkova typická bojová kouzla, jeho schopnost rozšířit účinnost ostatních postav v boji může tento rozdíl snadno nahradit.
 

Původní článek ZDE.
Článek vložil ShadoWWW | Mike Mearls 10.03.2014
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 25 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11633706092834 secREMOTE_IP: 54.173.214.79