Zeměplocha Terryho Pratchetta: Hlídka

Obsah článku:
Vše začalo knihou Stráže! Stráže! (8), kdy se k hlídce přidává Karotka, tehdy ještě naivní mladík. Město je plné tajných spolků, bláznivých chovatelek draků a něčeho, co v noci mění jeho obyvatele na uhlí a vypaluje to domy. Z universitní knihovny se ztratila jedna taková moc zajímavá malá knížečka.
Osobně se domnívám, že tato úvodní kniha je ze série nejslabší, ale přesto není špatná...
...ale hlavní zábava IMO začíná až po delší pauze v Mužích ve zbrani (15). K hlídce se hlásí nováčci!!! Lord Vetinari si to prosadil, aby uklidnil etnické spolky, ale aby se vlk nažral a koza zůstala celá, napaří je Elániovi k Noční hlídce, kde je nikdo neuvidí. Trpaslík Potroublo, Troll Navážka... a Angua.
Elánius se chystá ženit a jít do důchodu, ale něco mu do toho skočí. Najdou se mrtvoly počestných občanů (počestných... v Ankh-Morporské společnosti nevybočujících z místního standardu počestnosti), což není nic divného, jenže u nich není účtenka Cechu vrahlů ani žádné pořádné stopy.
A vše je nějaké divné. Někdo zabíjí dál, jakousi divnou novou zbraní, která dokáže zabít na vzdálenost, kterou nedostřelí ani ten nejlepší luk.
A taky je tu Gaspoda, mluvící pes, a Cech psů vedený šíleným Velkým Fidem a skutečnost, že se nalezl poslední dědic Ankh-Morporského trůnu.
Další knihou o Hlídce je Hrr na ně, ale je to trochu zmatené, protože hned po Hrr na ně napsal T. Pratchett Nohy z jílu, které Hrr na ně předcházejí... Takže Nohy z jílu (21)
Golemové se již dlouho nevyrábějí. Kněží to nechtějí, je to proti Bohům. Přesto někdo jednoho z nich vyrobil. A byly zavražděni tři nevinní staří pánové.
A nejhorší je, že na to není čas, protože se někdo soustavně snaží (se střídavou úspěšností) otrávit Lorda Vetinariho. Příliš mnoho zločinů a příliš mnoho stop zaměstnává jediného člověka, velitele Elánia, jehož úkolem je vše pozbírat a vytvoři z toho jediný ucelený obraz
Předcházející (následující) kniha, Hrr na ně! (20) staví Elánia před diplomatický problém: Kde končí zločin a začíná politika, potažmo válka?
Leč Elánius si s odpovědí moc starostí nedělá. Zločin je pro něj zločin a Spravedlnost je Spravedlnost. V Ankh-Morporku je zabit bratr Klačského vládce. Vrahem mohl být kdekdo - Ankh-Morporčané, Klačané, i někdo úplně jiný. Vetinari ve válečném stavu dává výpověď a vládu přebírá všeho (ne)schopný lord Rzezacz.
A všichni chtějí ten pitomý ostrov Lepš, co se vynořil mezi Ankh-Morporkem a Klačí... Válka je na spadnutí. Není vyhnutí.
Nebo je?
Nejlepšími knihami série je IMO spolu s následujícím Buch Pátý elefant (24).
V Überwaldu se koná korunovace trpasličího Dolního krále, hlavy všeho trpaslictva. Z přátelských a diplonatických důvodů... co to kecám, kvůli hromadě prachů, oceli, zlata, tuku a uhlí... je nutné, aby tam Ankh-Morpork, jako všechny země, vyslal svého zástupce. Vetinari vysílá jeho jasnost rytíře sira Samuela Elánia, vévodu Ankhského, a ten si s sebou bere doprovod - trpaslici Pleskot Řiťku, trolla Navážku, jistého (podezřelého) úředníčka Hoptama Strusku a Anguu.
Jenže Angua zmizela. Vydala se na vlastní cestu. Karotka, který se měl starat o Hlídku, dává výpověď, sežene Gaspodu a vydávají se za ní. Hlídka se pod vedením seržanta Tračníka rozpadá... a všichni zločinci v AM začnou sekat dobrotu, protože vědí, že až se Elánius vrátí, bude zuřit a bude si chtít na někom zchladit žáhu.
A Elánius se v Überwaldu dostává mezi mlýnské kameny v síti intrik vlkodlaků (Anguinou rodinou), upírů, sektami trpaslíků a zkorumpovanou místní hlídkou.
Toto je jedna z mých nejoblíbenějšíz Zeměplošských knih vůbec, kterou si nikdy dost nevynachválým. Skvělá zápletka, skvělý děj a zvraty, skvělé rozuzlení a božský Pratchettovský humor pohromadě.
Další knihou Hlidky je Noční hlídka (27). Je výborná, ale trochu zvláštní.
Elánius se při pronásledování šíleného zločince octne na střeše Knihovny Neviditelné university, odkud se oba propadnou v čase zpět do doby Šíleného lorda Picbuky před více než třiceti lety. Vše je jinak. Špatně. Připravuje se revoluce. A Elánius má najednou strašně moc práce... musí nahradit seržanta Kýlu, který zemřel vinou této cesty v čase, musí naučit sám sebe za mlada správně policajtovat, musí chytit svého zločince a přitom zajistit, aby si nezapomněl v budoucnosti vzít svou manželku. A navíc se tu porád plete ten divný mnich Lu-Tze (viz Smrťoviny, Zloděj času)
Má toho na práci hodně, času je málo a navíc nesmí změnit budoucnost... kniha kromě jinho nádherně odráží to, jak podle autora vypadají skutečné revoluce a jejich hrdinové, a vůbec si nemyslí, že by to bylo něco tak vznešeného, jak vás učili ve škole.
Zatím poslední knihou o Hlídce a zároveň poslední knihou série Úžasná Zeměplocha je Buch (31). V AM byl zabit VELMI významý trpaslík, navíc se blíží výročí bitvy v Koumském údolí, takže trpaslíci a trollové si touží rozbít ***... ale je to horší. Blíží se válka. Jeden ze zavražděných trpaslíků v AM namaloval znamení Přivolávané Temnoty, kletbu tak strašlivou, že se na ní trpaslíci bojí i pomyslet. A ta přichází.
Elánius byl donucen přijmout upírku a navíc na něj Vetinari poslal inspekci. Výročí bitvy se blíží... a pokud Elánius vše včas nerozřeší, vypukne znovu prastará válka trpaslíků a trollů, která by se přenesla i do AM a srovnala jej se zemí. To se nesmí stát! Ale blíží se to.
Naštěstí... naštěstí je tu prapodivný moderně smýšlející trpasličí krak (ochránce tradic) Mnohobij Mnohobijsson, trpaslík, který u sebe nenosí sekyru. A pak je tu taky On, Zářící.
Kdo může za co? Co se stalo v tom dole pod Melassovou ulicí? Odpoěď je zároveň řešením... jenže se ne a ne objevit.
A... co se vlastně tenkrát stalo v Koumském údolí?
Bylo to dávno. Ale vědět to, to je informace, která může změnit dnešní i budoucí svět.
Stejně, jako bylo Hrr na ně o válce a Noční hlídka o revolucích, stejně tak je Buch o nesnášenlivosti a fundamentalismu a o střízlivých lidech kteří se mezi tím snaží projít nezraněni, vše s klasickým odstupem a typickým humorem
< Knihy >
Postavy série
Napsal sirien 15.03.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 7 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12513399124146 secREMOTE_IP: 3.145.74.54