Zeměplocha Terryho Pratchetta: Mrakoplaš

Obsah článku:
Začalo to Barvou kouzel (1), první knihou ze Zeměplochy. Do Ankh-Morporku, přelidněného města u ústí řeky Ankh, přijíždí první Zeměplošský turista, Dvoukvítek, šíleně naivní a přátelský chlapík až z vzdáleného Vyvažovacího světadílu, plného zlata. S sebou má truhlu na nožičkách, nechvalně proslulé Zavazadlo, kterého se brzy bojí celé AM podsvětí. V AM potkává Mrakoplaše, zbabělého a naposto dokonale neschopného mága, který je přinucen dělat mu průvodce. Kniha je o jejich střeštěném putování napříšč Zeměplochou, kdy Mrakoplašovy začaly všechny ty problémy, které jej už nikdy neopustily.
Barva kouzel se zkládá ze třech volně navazujících příběhů, mně příšla spíš jako taková předehra pro Lehké fantastično (2), které následuje. Zeměplochu najednou opouští její magie a na obloze se objevila stále rostoucí Rudá hvězda. Plochou se šíří pověsti o zkáze a vše se ocitá v chaosu, záchrana může přijít jen od toho, kdo sešle naráz všech Osm Velkých zaklínadel, jež Plochu pomáhala stvořit. Jenže... jedno z nich se kdysi dávno usídlilo v Mrakoplašově hlavě a ten byl naposledy viděn, když padal přes Okraj světa. A jak je Mrakoplaš znám, nejenže nemá zájem pomoct, ale jeho hlavní zájem bude v tom se někde schovat a to pokud možno co nejlépe. V Lehkém fantastičnu se poprvé objevuje Barbar Cohen, autorova odpověď na otázku, co se stane s hrdinou, jenž nikdy nebyl zabit a dožil se stáří.
Sírie pokračuje knihou Magický prazdroj (5). Osmý syn osmého syna se stává mágem. Tak to prostě JE. A mágové žijí v celibátu, aby neohrozili své magické schopnosti. Tak se to alespoň říká. Ale to tak není. Mágové žijí v celibátu, protože osmý syn osmého syna osmého syna... je mágem nadruhou, megamágem, zdrojem veškeré magie. Kdysi takoví mágové byli na Zeměploše běžní, jejich bitvy ničily svět, vytvářely magické pustiny. Pak odešli. Nikdo neví kam.
A teď se jeden z nich narodil znovu. Osmý syn mága, kterého vyhnali, protože chtěl manželku a děti. A Peníz, nový magický prazdroj, se vrací na Neviditelnou universitu a magie, kterou vyzařuje, zaplavuje Plochu. Je jí tolik, že i antitalent Mrakoplaš najednou dokáže kouzlit (i když pořádně neví jak).
Mágové opět začnou válčit mezi sebou a města začnou lehat popelem. Z University unikne arcikancléřský klobouk, který se chce Peníze v zájmu magie samotné zbavit. A na Plochu se blíží Apokalypsa (i když se asi trochu zdrží, protože Hlad, Mor a Válka se ožrali v hospodě). A chudák Mrakoplaš se opět ocitne v centru všeo dění.
Po Prazdroji následuje Erik (9) (na obálce uvedený jako druhý, po přeškrtlém Faustovi). Mrakoplaš je po nešťastných událostech předchozí knihy uvězněn v Podzemních rozměrech, projde Peklem i jinými místy. Je zachráněn až Erikem, náctiletým démonologem po dědečkovi, který chce, aby mu démoni splnili tři přání. Takovou tu klasiku - nesmrtelnost, nejkrásnější ženu a tak. Ale shodou různých nepříjemných a složitých okolností omylem přivolá Mrakoplaše, který mu je (za zákulisní pomoci Pána démonů) nucen posluhovat, i když démoni dle svého zvyku sice přání plní, ale ne tak úplně jak by si Erik přál.
A tak se Mrakoplaš opět ocitá v problémech - uprostřed válek o nejkrásnější ženu, při stvoření vesmíru, i jinde... Erik je kniha krátká, ale velmi zábavná.
Pak se po Mrakoplašovi slehne zem a objevuje se až v sedmnácté knížce - Zajímavé časy (17). Po událostech Erika skončil Mrakoplaš na pustém tropickém ostrově. Líbilo se mu tam. Byla tam nuda. nikdo ho nechtěl zabít. K jídlu byly kokosy. Měl rád kokosové překvapení - rozbili jste kokos a překvapilo vás mléko.
Ale ve vzdálené Achátové říši na Vyvažovacím světadílu (a´la prastará Čína) se dějí věci. Císař umírá a pět rodů touží získat trůn. A navíc - je tam Rudá revoluce. Prostě - Osud a Dáma, jejíž jméno se nevyslovuje, ti dávní nepřátelé opět hrají na Cori celesti, nejvyšší hoře Plochy, v Dunmanifestinu, sídle bohů, další ze svých partií. A hlavním hrdinou té zvláštní bohyně Dámy je, kdo jiný, Mrakoplaš.
A tak lord Hong, zjistí, že je zapotřebí podpořit revolucionáře (vzniklých na základě Dvoukvítkovy knihy Co jsem dělal o prázdninách, kde popisuje Ankh-morpork, kde se lidem nesekají ruce za to, že mluví hanlivě o vládcích, a kde se nemusí padat k zemi, když kolem projíždí šlechta) - nejlépe tím, že jim pošle v knize mnohokrát zmíněného a vychvalovaného Velkého mága. Politická kolečka se tedy roztočí a mágové na Neviditelné universitě již přiteleportovávají Mrakoplaše zpět, aby jej zase odteleportovali do Achátové říše.
A tam na něj čekají další problémy. Válka o moc. Lord Hong, dokonalý ve všem, co dělá. Rudá revoluce a její dětský kádr. Opětovné shledání s Dvoukvítkem. A, co je nejhorší, přijel tam i sám Barbar Cohen a jeho Stříbrná horda, banda několika jeho starých (velmi starých) barbarských přátel, aby ukradli něco velmi ceného. A jak Mrakoplaš ví, kde Cohen, tam nebezpečno.
IMO nejlepší z Mrakoplašovitých knížek. Výtečný děj, výtečný humor...
Na jednom konci Zeměplochy leží světadíl. Je ze všech nejnovější. Je vyprahlý, suchý a pustý. Je tam vše jedovaté, a co není, je jedovaté smrtelně. Vytrácí se z něj i poslední zbytky vody. Říká se mu čtyřix (XXXX). Má klokany.
Poslední kontinent (22) [/br] Nepovedená teleportace na konci Zjímavých časů vrhla Mrakoplaše právě sem. A zde potká Klokana. Ne klokana, ale Klokana, kámoše toho týpka, co tohle místo stvořil. Mohli by jej zachránit sami... ale svět přeci potřebuje hrdiny. A tak Klokan vede Mrakoplaše z jednoho šíleného problému do druhého.
A z druhé strany se blíží Vzoromil Výsměšek, arcikancléř Neviditelné university, se svým profesorským sborem, Děkanem, starším pAsákem, vyšinutým matematikem kvestorem, Lektorem Zaniklých run, Profesorem Mlhavé nejistoty a poněkud moderně a vědecky smíšlejícím panem Ctibumem (což je celé omyl, protže při hledání léku pro magicky nachlazeného Knihovníka - orangutana (kdysi mága) prošli špatným oknem na Universitě, vedoucím na druhý konec světa, a to se za nimi zabouchlo)
Před čím Mrakoplaš utíká, Výsměšek mlátí mágskou dubovou holí pohlavě tvrdíc, že co nepřemůže dubová hůl, nepřemůže ani magie.
Kniha je výtečnou parafrází Austrálie a spolu se Zajímavými časy patří IMO k vrcholu série.
Poslední knihou Mrakoplaší série je (zatím) Poslední hrdina (27). Barbara Cohena a jeho Stříbrnou hordu omrzel život. Nelíbí se jim, jak se k nim bohové chovali. A tak je načase postarat se, aby na konci nebyl nikdo nikomu nic dlužen. Jdou bohům vrátit to, co jim První hrdina ukradl, Oheň. A to v podobě takového jednoho malého a nenápadného soudku. Kdyby se jim to povedlo, znamenalo by to konec světa. A tak se z Ankh-Morporku vydává výprava, která je má zachránit a v ní je i Mrakoplaš. V této knize se konečně člověk doví, kdo je to ta Dáma, i když ve chvíli, kdy se to doví, mu připadá, že to vlastně celou dobu věděl.
Tahle kniha je jiná než zbytek, je v pevných deskách A4 na křídovém papíře. Děj samotný je vcelklu krátký, ale každá stránka je doplněna nádhernmi ilustracemi.
< Knihy >
Postavy série
Napsal sirien 28.02.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 27 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11453604698181 secREMOTE_IP: 18.219.86.155