To podle mě není jen o přístupu, ale i o kompetenci. Vem si, že DnD je diametrálně odlišná hra která nemá s Fate shodný prakticky jediný parametr - a stejně Hicks neměl problém vzít dost DnD specifickou záležitost která se mu líbila a přenést si jí do Fate, kde sice získala trochu jinou podobu, ale v rámci toho systému funguje vpodstatě totožně. Jen to, že to mohl udělat v rámci mantinelů toho systému aniž by ho nějak znásilňoval a ten systém to dokázal vpohodě pojmout ukazuje, jak dobře je původně navrženej.
Protože narovinu nikdo nehraje jednu a tu samou hru stejně, dokonce ani jedna skupina různé kroniky mnohdy - každá hra má nějaká svá ohniska zájmu a protěžuje mechaniky, které tahle ohniska řeší a naopak odmávává mechaniky které se starají o to co je v daném směru nepodstatné - a pokud je nějaké to ohnisko hodně specifické, tak žádná hra nemá dostatečný rozsah na to, aby pokryla všechny představitelné možnosti co do témat hry a podobně (/pokud teda za jednu hru nebudeme považovat celou jednu knihovnu GURPSích sourcebooků).
Aby ta hra vyhovovala je potřeba aby měla určitou vůli a schopnost přejímat nové mechaniky (house rules) bez narušení celého systému, což když funguje tak to pak hráčům umožňuje si v ní skutečně hrát to co chtějí.
Jo mimochodem na tohle téma - jak jsme se před rokem bavili o tom, že Fate 3e je proti 2e mnohem míň friendly pro modifikace a nastavování, tak jsem si konečně v rámci překladu přečetl finální podobu té v kickstarter velmi silně komentované kapitoly "Extras" a v podstatě jí celou škrtli a napsali odznova, je to diemetrálně odlišnej text s naprosto jiným vyzněním (za což potlesk, to by mnoho designerů taky nezvládlo překousnout "jen" na základě feedbacku) a v podstatě se tam vyvrátilo to, co jsem psal jako možnou domněnku tehdy (že Fate 3e je méně modifikovatelný protože je propojenější a dává víc důraz na práci s prvky které už má oproti tvorbě nových)
Ta modifikovatelnost je zachovaná stejně jako byla ve 2e, ne-li dokonce ještě víc, jenom je víc skrytá "pod karosérií" která ve 3e působí mnohem kompaktnějc, i když to je ve skutečnosti pořád skládačka kterou můžeš rozšroubovat a komplet přestavět (viz výše ten blog o Core a FAE kdy je FAE definovaný ne jako derivát nebo lite, ale jako prostý build Core v němž je "vypreparovaný" celý subsystém dovedností a nahrazený alternativním subsystémem přístupů.
Oproti 2e má ale 3e tu výhodu navíc, že prvky které už obsahuje mi připadají takové variabilnější, jsou vzájemně vyladěnější jejich různým přerovnáváním můžeš dosáhnout ohromné modulárnosti za menší snahu než tomu bylo u 2e.
Třeba jak jsme hráli kdysi Pavučinu, tak i když to byla rok a půl kronika především o magii, tak třeba systém magie jsme až do konce místy dost improvizovali a záplatovali, kdybych to hrál ve 3e, tak dosáhnu toho samého efektu takřka doslova lusknutím prstů a žádné záplaty by nebyly třeba.