Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
24.7.2015 13:42 - onaash27
Je dobře, že od WotC vyjde sourcebook. Jenom mě trošku mrzí, že z celého FR dělají Sword Coast. Třeba v FR Campaign setting 4e je o Sword coast jeden odstavec (page 84).
24.7.2015 20:07 - Vojtěch
Zrovna Sword Coast je velmi profláknutý region, kam se budou chtít cpát všichni fandové Baldur's Gate a Neverwinter Nights a možná i Icewind Dale (podle toho jaký bude záběr, tedy pokud slibují i Luscan, tedy to nebude zrovna málo). Myslím, že je to dobrá volba pro první příručku reiterace Faerunu pro 5E.
25.7.2015 01:18 - onaash27
Jako region mi to přijde super, protože na mapách SC 5e je vyobrazeno od Icewind dale po Cloud Peaks takže to si myslím, že tam toho bude habaděj. Jen mi to přijde jako kalkulace WotC kvůli připravovanému Sword Coast Legends a taky si podle mě nechávaj otevřený vrátka na možnou publikaci kompletního FR campaing setting. Ale nechám se překvapit a nepochybuju že kvalita bude super :)
25.7.2015 01:20 - Vojtěch
To doufám. Je to asi jediná 5E kniha, kterou si z toho ohlášeného mám chuť pořídit. A kdyby to náhodou nevyšlo, tak pořád mám 3E :D
25.7.2015 11:08 - Dungo
Kluky a máte v plánu to někdo přeložit? :)
25.7.2015 21:02 - chrochta
Rovnou upozorňuju, že se mnou na překlad nepočítejte. Můj seznam věcí k přeložení z ADnD a 3.Xe je dlouhý a na 5e jsem se ještě ani nepodíval.
26.7.2015 00:29 - Dungo
Chjooo a zrovna v tebe sem doufal nejvic :D ale věřím, že toho je na překlad hodně :) držím palce chrochto :) skvělá práce :)
26.7.2015 07:50 - wlkeR
Já poslední dobou nestíham vůbec nix. :(
26.7.2015 11:45 - Gurney
Trochu víc o procesu jakým WotC outsorcuje (slovo, kterému se WotC docela brání viz. níže) dobrodružství a příručky.
Píše:
Who Makes WotC's Adventures?
There are now three large hardcover adventures for D&D 5th Edition. There's the two-part Tyranny of Dragons campaign produced by Kobold Press; there's Princes of the Apocalypse, from Sasquatch Game Studios; and there's the imminent Out of the Abyss, from Green Ronin publishing. All of these are official, hardcover adventures produced for WotC by third party companies. But how does that actually work? What is the relationship between the company producing the products and the company publishing them? WotC's Jeremy Crawford told me yesterday that the term "outsourcing" is innacurate when it comes to describing this arrangement.

If we go back a bit to when I asked Kobold Press' Wolfgang Baur about the process, he told me that "the 5E adventures are produced as a combination of studio work and WotC oversight." He went on to describe it in a little more detail, highlighting a to-and-fro between the companies -- "we'd do some portion of the work, then we would get feedback from WotC on Realmslore, or story beats, or mechanics. Then we did more of the design, and got feedback from swarms of playtesters. Then we turned over another version for feedback on the art and layout. And so forth. It was iterative..." So collaboration clearly takes place all the way through the process.

He describes Kobold Press role as "the heavy lifting in design, development, and editing" with WotC having "crucial input and set the direction for what they wanted".

Moving ahead to now, WotC Jeremy Crawford observes that "It's bizarre to see a few posters on ENWorld mistake our [d&D 5E] collaborations as outsourcing. Each book has been a team effort." The input from WotC isn't just greenlighting the book at various stages; as Jeremy tells us "Our reviews are deep. We create the story & the concept art. We write portions of the books. We design mechanics. Etc.!" As he also points out, the credits page of each book tells us who contributed to each.

So there we have it. These books aren't outsourced to third parties in any traditional sense of that word; the books are written as a collaborative effort with writing and more done by both companies.

(ENWorld)

Sword Coast Adventure Guide - jsem hrozně zvědavý jaké to bude. Hlavně jestli to bude opravdová settingová příručka ve stylu třetiedičních Forgottenů nebo spíš obsáhlá sbírka "character options" (pochyboval někdo že power creep dřív nebo později musí přijít?) s trochou fluffu navrch a hezkými obrázky... WotC už předvedlo obojí.

EDIT:
O oznámené 5e variantě sword&sorcery světa Primeval Thule zde...
26.7.2015 22:14 - ShadoWWW
Na Primeval Thule 5e je zajímavé, že je od stejných autorů (Sasquatch Studios), co oficiální 5e dobrodružství Princes of the Apolcalypse, a přesto pro Primeval Thule 5e využívají stejných nástrojů, jako některá jiná studia, např. Goodman Games nebo Necromancer Games. Tedy že vyhlásí Kickstarter na doplněk či dobrodružství pro D&D 5E, ale licenčně to berou jako původní OGL s poznámkou, že jde o produkt pro "5E" (ani slovo o "D&D 5E").

Tím se potvrzuje, o čem se spekulovalo již v době playtestu, že 5E je natolik podobná předchozím edicím, že produkty pro ní se dají naroubovat na původní OGL pro 3E. (A teoreticky i celá hra.)

Jinými slovy, i v Česku by šlo vydávat produkty pro "5E" stejným způsobem oficiálně, nebo dokonce udělat komplet variaci na 5E jako jinou hru (zde se nabízí např. DrD 3 nebo DrD+ 2).
28.7.2015 10:45 - Dungo
ehm DrD 3? to existuje?
28.7.2015 10:47 - ByTrit
No práveže ešte nie :))
28.7.2015 18:24 - ShadoWWW
Nový dotazník. Zaměřený na playtest mystika.

Co vyplynulo z minulého dotazníku?

Nejpopulárnější settingy jsou Eberron, Ravenloft, Dark Sun, Planescape a Forgotten Realms, které mají zhruba stejnou popularitu. Greyhawk, Dragonlance a Spelljammer mají stejnou, o něco menší popularitu. Ostatní settingy jsou výrazně méně populární.

Jaké tři typy (povolání či obory) chtějí hráči D&D 5e? Výrazně zvítězila trojice artificer, šaman a alchymista. Zejména alchymista je pro WotC velké překvapení, protože nikdy nebyl v žádné základní příručce. Nicméně prý všechny tyto tři koncepty se možná v budoucnu objeví jako tři obory stejného povolání.

A co rasy? Nejžádanější jsou thri-kreen, goblin a aasimar.
28.7.2015 20:45 - Vojtěch
V Pathfinderu je hodně populární a asi tu nebude malý překryv hráčů.
28.7.2015 21:46 - onaash27
Čaute, budu DMovat PotA, který mám v PDF tak se chci zeptat, jestli vy ostatní co máte PDF dobrodružství to nějak tisknete nebo to máte v počítači. Já jen vím že je to někdy docela naprd mít puštěnou Roll20 a PDF prohlížeč. Tak mě jen zajímá jestli máte nějaký alternativy. Napadl mě tablet ale ten nemám :D
29.7.2015 08:16 - fundy
1) koupit knizku? vim, ze je to troll odpoved, ale cca 1k (i s postovnym z amazonu) je podle me dobra cena za dost hodin zabavy.

2) Pokud si to ale vytisknes, tak asi investuj do vazacky, nejsou tak drahe.

3) druhy monitor/laptop vedle monitoru
29.7.2015 08:27 - ShadoWWW
Jo, druhý monitor nebo tablet je dobrý nápad. Já si pro hraní ofic. dobrodružství kupuji moduly do Fantasy Grounds, kde mám pak všechno po ruce. Je to ale specifické řešení, které na Roll20 nepoužiješ.
29.7.2015 10:51 - PetrH
no ja mám rád papír, kam si dělám poznámky, takže tisk do kroužku.
29.7.2015 12:26 - wlkeR
Já teda hraju přes Roll20 Hoard of the Dragon Queen + Expedice. Hoard mam knihu, Expedice svázaný všechny v rychlovázacím hřbetu co má asi 4 cm, je to docela monstrum :D Monitor mi tím pádem stačí 1 (mám tablet, ale ten nepoužívam - některý mí hráči ale jo, maj na něm deník a kostky), ale krom stolu už jsem zaměstnal i křeslo a částečně druhej stůl, protože ke hře jsou potřeba všecky 3 základní příručky + modul + papíry samozřejmě.

EDIT: Vlastně jsem ještě od poslední hry moc neuklízel (jen staré papírky s damagema jsou odházené na tu stranu stolu co se nevešla do záběru), takže přikládám foto situace, jak obvykle vypadají moje hdy na Roll20.

29.7.2015 17:00 - ShadoWWW
Vojtěch píše:
V Pathfinderu je hodně populární a asi tu nebude malý překryv hráčů.

Čím to, že je PF alchymista tak oblíbený? Čím se liší třeba od eberronského D&D artificera nebo DrD alchymisty?
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10450196266174 secREMOTE_IP: 3.19.56.45