Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
14.10.2015 10:31 - ROBOcop
Kdo ma zajem, tak o neco lepsi verze OotA
14.10.2015 11:02 - ShadoWWW
Díky. :) Ach jo, škoda, že dnes nemůžu hrát. :-(
14.10.2015 15:37 - ROBOcop
Jo a zapomel jsem, mozna se vam budou hodit Hi-res mapy pokud je jeste nemate :-)
15.10.2015 10:54 - ShadoWWW
Přijdou mi docela vtipné odkazy na fantasy literaturu. Třeba některé odkazy na Pána prstenů. Z hlavy si teď třeba vzpomínám na U Skákavého poníka v Tabulce vygenerování názvu hospody na straně 113 v PPJ, nebo v části o vzácnosti kouzelných předmětů se píše
PPJ, str. 135 píše:
Pokud chceš, aby se prsten neviditelnosti dostal do rukou postavy na 1. úrovni, tak budiž. Není pochyb, že z takové události vzejde velký příběh.

jako odkaz na Hobita.

Přiznám se, že začátek úvodního textu u hobita v Příručce hráče je má invence (bylo to silnější než já :-)), ale třeba vývoj páté edice nazval Mearlsův tým v roce 2010 kódově Andúril, jako opravený, znovu vykovaný Nasril, což mělo značit obnovu pošramoceného D&D.

Ale zpět k odkazům v pravidlech. Teď jsem si třeba všiml, že na lístečku v orig. Monster Manualu je u trnitého ďábla (spined devil) napsáno
Monster Manual, str. 78 píše:
Fly, my pretiies, fly! Fly!

Což je odkaz na výrok Čarodějnice ze západu v Čaroději ze země Oz.

Narazili jste v příručkách ještě na nějaké odkazy na fantasy literaturu?
16.10.2015 09:55 - ShadoWWW
Tak už i Troll Lord Games začal vydávat dobrodružství pro 5e. Podobně jako jiní přes OGL 3. edice.

Jako první vydal dobrodružství A0 The Rising Knight. (Jde o old-school dobrodružství, předělávku z C&C verze.)

Troll Lord Games je vydavatel hry Castles & Crusades - klonu AD&D 2e. Gary Gygax ve své době prohlásil, že C&C je nejpodobnější jeho představě o D&D a chtěl pro něj ke sklonku svého života psát dobrodružství. Bohužel ho zastihla v roce 2008 smrt a už to nestihl.
16.10.2015 14:48 - ShadoWWW
Vyšlo dobrodružství Murder in Baldur's Gate v PDF.

Bylo to první nextové dobrodružství v rámci The Sundering a podle mě nejlepší z celé série. Svým příběhem navazovalo na počítačovou hru Baldrur's Gate.* Celé dobrodružství je jeden velký sandbox.

Kdysi jsem měl v plánu toto dobrodružství i přeložit, ale nakonec jsem přeložil jen úplný začátek, na který se můžete podívat zde.

------------------
*SPOILER!!! Pokud nemáte zájem o spoiler, nečetěte dál!

Abdel Adrian, k jehož vraždě dojde na začátku dobrodružství, je hlavní postava, za níž hrajete v počítačové hře Baldur's Gate. :-) Dozvíte se její poslední tajemství (je vyzrazeno i v tom mém překladu). A je tam i zmínka o soše Minsca s Booem na Velkém náměstí v Baldurově bráně.

Ještě citace přímo z dobrodružství:
Píše:
Duke Abdel Adrian: No matter whom you ask in the Gate, that person will say Abdel Adrian is the city’s greatest hero, second only to Balduran the Brave. Duke Adrian was raised at Candlekeep by the wizard Gorion, but he was swept up in a series of deadly events as one of Bhaal’s own children—one of the Bhaalspawn. His notorious life as an adventurer began when he saved Baldur’s Gate from the machinations of the Iron Throne and averted a war with Amn and Waterdeep by killing his half-brother, Sarevok.

After that, Abdel fought many more battles against those who would use the power of his blood, killing them all. The people of Baldur’s Gate know little of these adventures, and few alive today truly understand what it means that Abdel is one of the Bhaalspawn. To all, it appears that the god of murder is long dead, and if they know anything of his story, they believe that Abdel, a great hero of unusually long life, made certain Bhaal remained dead.

After living in contemplation in Candlekeep for a time, Abdel eventually settled in the city that had been his second home. He joined the Flaming Fist as a private but quickly ascended through its ranks to a blaze, second only to the marshal. When the grand duke who was a Flaming Fist died in Velarken’s coup, Adrian was made marshal and elected a duke.

Adrian is well over a century old at the time of this adventure but amazingly well preserved because of his father’s divine blood. He appears to be perhaps sixty, and his body retains the strength of youth, again thanks to his divine heritage. Adrian towers over other men at nearly 7 feet in height. Graying black hair frames his unrelenting eyes and slightly wizened face.
16.10.2015 15:36 - Vojtěch
Buď to není celé, nebo tam nevidím to poslední tajemství :D
16.10.2015 15:46 - ShadoWWW
Opět SPOILER.

Vojtěch: Není to celé. :) Ale to poslední tajemství je, že je to Bhálův potomek a není sám. :) (A poslední proto, k čemu vzápětí dojde. :-))
16.10.2015 22:59 - Vojtěch
Jo, tak to tam nevidím, protože to jsem jaksi věděl. Já čekal ještě nějaký škandál ;)
16.10.2015 23:25 - ShadoWWW
Tak to jseš větší znalec než já. :-) Každopádně ty odkazy na BG se mi strašně líbí. A setkat se se svou vlastní postavou jako cizí postavou... k nezaplacení. :-) Je to 17 let, co jsem tu hru hrál. A najednou předemnou stojí ona postava, muž v nejlepších letech, ne ten mladíček ze hry, a i já jsem zestárl. Velmi silný okamžik.
17.10.2015 07:54 - Vojtěch
Já to vím, protože už jsem o tomhle krapet slyšel a hrál úvod na game dayi, tak jsem asi přehnaná očekávání :D U mě to bohužel nefungovalo, protože jsem BG Throne of Bhaal dohrál za elfí wizardku v drowích barvách.
19.10.2015 18:35 - ShadoWWW
Vin Diesel hraje D&D 5e.
19.10.2015 22:16 - ShadoWWW
Lovec čarodějnic - povolání postavy, za kterou hraje Vin.
19.10.2015 22:27 - sirien
Tak Vin je dlouho známej jako "one of us" a navíc je to hodně profláklej DnDčkař, který Wizardům dělá radost už mnoho dlouhých let :)
19.10.2015 23:22 - ShadoWWW
Nejlepší je ta jeho hláška: "Doesn't matter what decade you're in, guys, a critical is a critical."

Jinak pěkně herecky zpracované. A pak že D&D není role playing game. :-)
19.10.2015 23:30 - efram
Kde přišel k té postavě lovce čarodějnic? odkud to je ?
19.10.2015 23:39 - ShadoWWW
efram: Speciálně vytvořené povolání pro Vina, které vytvořil jejich Pán jeskyně. Specifikace najdeš v mém odkazu v #2235.
19.10.2015 23:52 - Dungo
Nechtělo by se tohle povolání někomu přeložit? Vypadá fakt zajimavě :)
20.10.2015 00:55 - ShadoWWW
Dungo: To nebude problém. Tipuju, že do max. 14 dní to bude hotové.
20.10.2015 04:08 - sirien
Dungo: Taky že docela je (do té míry do níž to já který DnD doteď moc nečet můžu posoudit...)


ShadoWWW: Do 14 dní...
Not impressed.

Vin si od nás zaslouží víc.

After all, he is not just one of us, he is publicly proud to be one of us.

DnD 5e Lovec čarodějnic

.

Pozn.: je to rychlo překlad. Minimální kontrola. Pro hraní by vám to ale mělo stačit (snad)


Kdokoliv kdo má link má právo na editaci

Neváhejte tohoto práva využít (tiše předpokládám, že kdo na to sáhne, tak aspoň tuší, co dělá - ale nebojte, přinejhorším má ten dokument revizní historii a můžu cokoliv co uděláte zase vrátit zpátky)

V případě nejistoty klidně vkládejte komentáře.


Je to čistý plain text protože teď nemám náladu na jakékoliv formátování kromě mačkání enter. Přidejte si ho (spolu s nadpisy a dalším) jakkoliv se vám zlíbí.


Překladový klíč byl tak nějak patlaný na koleni bez rozmyslu jak to šlo pod ruku. Zkoušel jsem držet místní DnD terminologii, ale co jsem si hned nevzpomněl jsem se nenamáhal dohledávat. Prosím změňte si všechno na místní kánonovou terminologii.

Termíny co nejsou kánonové ale jsou z logiky "klíčové" si taky klidně změňte jak se vám líbí. Originál používá moderní termíny, které ale v angličtině nemlátí do očí (biology, mutagen...), v češtině jsem je zkoušel obejít.

Termíny u nichž jsem nevěděl zda jsou nebo nejsou významné nebo zda jsou nějak klíčované jsem vložil do hranatých závorek for your convenience.

Do hranatých závorek jsem vložil i pár ongoing poznámek.

Možná jsem některé termíny neudržel ve stejném překladu napříč textem. Zahlaďte si to jak se zlíbí.



Text začal vznikat po půlnoci, tak prosím omluvte:
- formu
- překlepy
- chyby
- stylistické a podobné nedokonalosti
- minimální překladovou estetiku


Upravujte a kopírujte atd. podle libosti (včetně stylistiky, slohu a dalšího. Prosím zkuste zachovat elementární věrnost originálu).

Jako většinu mých textů to můžete považovat za CC-BY (Attribution... odkaz ke Kostce jako zdroji bohatě stačí, mě můžete klidně vynechat)

Pokud byste to chtěli zasadit do grafiky, poslužte si. Použití originální grafiky si ujasněte s Geek & Sundry nebo se svým svědomím (ehm. To zrovna na tomhle místě asi nebude moc bolestivé ujasňování, já vím :D )



(YES, konečně jsem po všech těch letech i já přispěl maličkou trošičkou k překladu DnDčka)



EDIT: zatraceně, teď mám hroznou chuť jít si to zahrát
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10359215736389 secREMOTE_IP: 18.224.214.215