Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
6.11.2017 15:22 - ShadoWWW
Seslat to lze, ale byla by to sranda. Platí, že každá oblast účinku kouzla vzniká v určitém bodě (to je takový ten obrázek tabule s kouzelníkem v PHB v poslední kapitole). Od sesilatele k tomu bodu musí být volná dráha. Pokud není, bod se přesune na nejbližší možný.

Řešili jsme to v naší hře, kdy kouzelník chtěl seslat střed ohnivé koule dva sáhy za stěnu, aby byly v oblasti účinku jen nepřátelé. Ukázalo se, že podle pravidel by zasáhl i družinu. Nakonec to ale ukecal s tím, že ten kouzelník, na rozdíl od hráče, by si danou věc uvědomil a ohnivou kouli by neseslal.
6.11.2017 15:23 - Kurwa
Aegnor, Sirien: Forcecage může být seslán ve dvou tvarech - Klec a plná krychle. Plná krychle blokuje kouzle, ale Klec IMHO ne.

Wolf: Forcecage trvá hodinu, tak tam ty minutkový ohnivý zdi můžeš nasázet klidně postupně.
6.11.2017 15:33 - Log 1=0
ShadoWWW: Ale já ty zdi nesesílám do stěny, ale dovnitř té klece.
6.11.2017 15:33 - Aegnor
Kurwa: máš pravdu, četl jsem to trochu v rychlosti.
6.11.2017 15:57 - sirien
Pořád platí, co sem psal dřív. Jako ano, de to, ale na danm levelu se daj dělat i další podobný šílenosti.

Dragon sorcerer na 14. dostane lítání jen tak ze srandy. Může vyletět do vzduchu nad cíl a bavit se tim, že bude cíl donekonečna odstřelovat fireboltama. Doslova. Utratí nula spell slotů a cíl dostane každý druhý kolo (protože občas mineš) 1d10+X damage a nic moc s tim neudělá. Popř. může z vejšky v pohodě seslat nějakou sérku hustších kouzel. Ano - cíl po něm může střílet nebo kouzlit nazpátek. To může ale i z té klece na toho kouzelníka co seslal Forcecage. Efekt vyjde podobně, ale sorcerer při tom nevyplejtvá sedmičkovej slot a akci na Forcecage.
6.11.2017 16:01 - sirien
jo btw., ono to že dokážeš dát pomocí 7+5+5+5 spell slotů 600 nebo 800 dmg během 20 kol je dost o ničem.

Zeptej se Demonicy, o kolik otravnější pro DMa je, když na postavy pošle něco co má 500HPček a dealuje to 50DPR+grapple a nějakej hráč se dopálí a jedinym 6th level spellem co má save proti atributu kterej maj tyhle potvory slabej je začne rušit tempem jedna za kolo přes sleep proti 18tkovýmu savu. (ok, to byl 16. level - na 13. levelu by to byl třeba 16tkovej save - pořád to znamená že vezmu 4 takový super vražedný potvory a během 4 kol z nich 3 totálně zazdim).


EDIT: Nicméně Demoničin výraz v momentě kdy hodila kostkou, rozzářila se a prohlásila: "Sedmnáct!" na což sem jí odpověděl "Proti mý osmnáctce bohužel." byl k nezaplacení :)
6.11.2017 17:01 - Kosťa
pff Zeď síly+ Oblak smrti oboje trvání 10 minut stačí dva kouzelníci a cokoli co nemá imunitu na jed prostě zdechne pokud se neteleportuje ven je jen potřeba dodržet pořadí seslání kouzel nejdív oblak smrti pak zeď síly a sbohem, funguje i na draky a podobný potvoráky v průběhu 10ti minut udělí 1500 dmg za předpokladu že padnou ve všech 600 hodech poze jedničky a cíl uspěje na všechny záchrané hody

p.s.: druid z temných říší a jakýkoli čaroděj můžou taky mít oblak smrti takže stačí kouzelník a jeden z těchto dvou aby někdo neprskal že družina se dvěma kouzelníky je divná (eventuelně bard na 10 lvl)
6.11.2017 17:15 - sirien
Vždycky hezké vidět, co se stane, když někdo objeví nějaké combo, o kterém si myslí, že je silné a když po chvíli diskuse přijde nějakej skutečnej power player a smete ho ze stolu jako podřadnou záležitost :D
6.11.2017 17:29 - Kosťa
Beru to jako poklonu:-D, mimochodem jako DMovi mi tyhle komba dělají dost starostí protoże prostě nevím co s nimi mám dělat ZATÍM to u mě nikdo nepužil, ale trochu se bojím jestli se to někdy stane co s tím budu dělat, mraky potvor jsou imunitní na jed (nemrtví, běsi,pro příklad) ale s tím se nedá moc operovat a stavět tažení na tom že od 9 lvl maj postavy silný kombo a měnit podle toho nepřátele je dost zcestnej přístup
6.11.2017 18:01 - LokiB
Kosťa: z mého pohledu je tohle nevýhoda DnD, jsou však hráči hráči, kteří naopak tohle na DnD milují a mají pocit, že jsou super kreativní, když podobnou kombinaci použijí.

Mně to nevoní, páč si myslím, že by takhle "fantasy hra s kouzly" fungovat neměla, neměla by to umožnit.
Tady třeba je to divnost kouzla Oblask smrti ... resp. pro mě je to špatný design toho kouzla (a takových je bohužel dost). Opakovaný zranění, s "neomezeným trváním" ... resp. jen dlouhou dobou kouzla.
Ale někomu se to líbí a přijde mu, že je to to pravé DnD.

Mně by se víc líbilo, kdyby to kouzlo třeba za každé kolo, kdy postavu zranilo, mělo na ni o 1d8 menší efekt. Takže nejdřív 5d8, když zraní, tak 4d8, atd atd. Třeba do nějakého "max trashholdu", za kolik vůbec může jednu postavu zranit.

Jenže je mi jasný, že to přináší do hry další účetnictví, další sledování, což je pro GM i hráče otrava ... proto je to nadefinovaný "jednoduše" ... holt ale musí pak GM i hráči žít s tím, že to má své dopady. Třeba ultimátní comba proti příšerám či postavám.
6.11.2017 18:27 - Šaman
Kosťa píše:
jako DMovi mi tyhle komba dělají dost starostí protoże prostě nevím co s nimi mám dělat

Probrat to s hráči. Chcete hrát příběh? Pak tohle asi není ideální způsob zabití draka. (Zvlášť pokud je to drak mluvící a máš připravenou řeč. :)
Chcete hrát dungeon crawl? Tak ti to klidně můžou použít.

Problém spatřuji v opačném směru - mrak smrti v kombinaci s uzavřením v místnosti je jednoznačné TPK. Použití jako pasti je příliš silné. ("Poté co jsi zvedl svatý grál z podstavce, slyšíš jak se duněním zavřela kamenná deska. A něco tu začíná smrdět.")
Ale pokud by to používaly postavy často, tak by jim to mohl někdo udělat. Ale předtím bych s nimi probral, jestli tohle ultimátní hraní je to, co chtějí.

Ono je to vlatně jen k dokonalosti dotažené běžné kombo zapletení/pavučina + fireball/smrdící mrak.
6.11.2017 18:41 - LokiB
Budiž ale řečeno, že Wall of Stone umožňuje Dexterity save na to, aby se postava vysmekla ze sevření + drak asi nebude mít až takový problém zeď poměrně rychle zničit.
7.11.2017 10:52 - ShadoWWW
Haha, Xanathar's Guide to Everything ještě ani není oficiálně vydaný*, a Wizardi už vydali první errata. Errata: Arcane Archer nepotřebuje magické šípy pro použití Mystického výstřelu (Arcane shot).

----------------
* Zatím se dostalo jen několik málo kusů mezi pár vyvolených. Ve WPN obchodech a v digitální podobě (DNDB, FG, Roll20) bude dostupný od pátku (10.11.), na Amazonu a mimo WPN od 21.11. V ČR na začátku prosince.
8.11.2017 00:00 - Maugir
O víkendu jsem zjistil zajímavou věc. Abych mohl hrát vlastního sourozence jedné půlefské postavy, předělal jsem si lidskou postavu na půlelfa a díval se, jak to ovlivní hodnoty abilit. Zatímco původní, lidský nástřel postavy měl počáteční staty 9, 16, 12, 10, 14, 16 (point-buy), po převedení na Half-Elfa to bylo 8, 16, 12, 10, 14, 16.
- Výhody původní lidské postavy: dump stat 9/-1 místo 8/-1.
- Výhody půlelfí postavy: proficiency do dvou skillů, darkvision, imunita proti magickému uspání, výhoda proti očarování a jeden jazyk navíc.

Hrozně rád hraji za lidi a půlelfi mě ze všech ras přitahují nejméně, takže až budu příště hrát nějakou charismatickou postavu, budu muset dost bojovat se svým powerplayerským já, abych neřekl: "Nemohl bych hrát člověka se staty půlelfa?" Mojí jedinou nadějí je, že jsem něco přehlédl, a ve skutečnosti to není tak nevyvážené, jak se mi zdá.
8.11.2017 00:26 - Kosťa
je to tak nevyvážený jak píšeš přesněji je to nevyvážený pokud máš postavu jež využívá charisma, půlelf je na tyhle postavy nejsilnější volbou na druhou stranu třeba tiefling je zdánlivě slabší, ale jen do okamžiku než si uvědomíš že např jeho pekelná magie to dost vyvyžuje (ona mu totiž umožní občas udělat něc něco co bys udělat nemohl) taky záleží jestli si vezmeš člověka s 6x+1 nebo 2x+1 + odbornost(a dovednost navíc) pokud postavu nahazuješ je výhodnější si vzít odbornost,ale pokud rozděluješ body tak je lepší 6x+1 nevyženeš atributy tak vysoko, ale obecně je budeš mít silnější

když koukám na tvoje rozdělení tak když si tu jednu 16ku dáš jako 14ku tak najednou máš 4 body na rozdělení navíc tzn můžeš mít místo 8 10 a místo 10 12

navíc záleži na tom co hraješ a jak to hraješ já třeba nedám dopustit na klišé černokněžík+tiefling,ale třeba u paladina půlelf je skvělou volbou. Bard třeba po půlelfovi moc neštěkne on sám má mraky dovedností a výhodný jsou už pak výrazně už jen ty vlastnosti a noční vidění naopak čaroděj vyloženě křičí po půlelfovi ,protože ten mu dá všchno co chce´: dovednosti, vlastnosti který mu umožní přežít na nízkých ůrovních a noční vidění k dobru.
8.11.2017 00:32 - sirien
vidíš, já když tvořil sorcerera na 16. levelu tak sem nad půlelfem (čistě powerplayersky) přemejšlel a nakonec sem ho zahodil na úkor toho, že dostanu feat navíc. Což se docela vyplatilo. (Darkvision vzal čert, to je nějakej bullshit level kouzlo a světlo je beztak cantrip, imunitu na uspání taky vzal čert, to pokrejvaj savy, proficiency v jednom skillu navíc by se neztratila, ale ani nebolela)
8.11.2017 08:27 - Kosťa
sirien:
jenže je rozdíl (a ne úplně malej) je když tvoříš postavu na vysoké úrovni a když děláš postavu na úrovni nízké, jednak proto, že rozdíly ve vlastnostech se na vysoké úrovni dost setřou jednak proto že postavy na vysoké úrovni mívají nějaké magické předměty které můžou odstranit nedostatky eventuelně hodně posílit nějakou vlastnost postavy a jednak proto že když vytváříš postavu na 1. úrovni tak ta postava je extémně fragilní obzvlášť když je to sesilatel kouzel (mystický dvojnásob). Poslední řečené silně mizí už na druhé úrovni.

mimochodem chybějící vidění ve tmě umí být dosti velkým prokletím když je všichni mají a ty zrovna ne, ano při diplomatické misi se to asi moc neprojeví ale když se chystáš udělat trestnou výpravu na bandu skurutů a kvůli tobě družina nese světlo ale skuruti vás můžou odstřelovat ze tmy zatímco vy o nich nevíte, no věř mě že to bývají perné chvilky.

jo a zdatnost se projeví HODNĚ když je družina čtyřčlenná u vícečlenných skupin to už není tak rapidní ( jo a když je tam zloděj nebo bard)
8.11.2017 09:34 - ShadoWWW
Odbornost je ale zpravidla silnější než zdatnost, což se na těch nižších úrovních projeví. Bez té odbornosti je člověk docela dobrá varianta, pokud se bere standardní množina, nebo se vlastnosti nahazují. U point-buy vyznívá člověk dost slabší.

Je taky fakt, že v 5E má skoro každý vidění ve tmě a člověk s hobitem jsou v tomto pro družinu dost omezením. Na druhou stranu... já si člověka beru rád, protože mám rád tu atmosféru (kradení se ve tmě, pochodeň osvětlující jen nejbližší okolí jeskyně), snadno se do toho vcítím (protože jsem taky člověk ;)). Vidění ve tmě s kouzlem světlo je pro mě nudné. Respektive tím hráči říkají: "Nechceme se starat o věci kolem osvětlení a vidění." Což je fér, ale bere to část určité atmosféry.

Taky to záleží hodně na settingu. Ve Ztracených říších je "výhodnější" si brát nelidské rasy. Ale třeba ve Středozemi to tak jasné není. I když trpaslíci tam taky vidí ve tmě a elfové jsou supermani, tak lidé tam mají ohromnou výhodu: Jsou to přátelé všech, nebo přinejmenším je všichni tolerují. Což ve světě, kde je vysoká rasová nesnášenlivost, může být u družiny dobrodruhů obrovská výhoda, že se s vámi všichni baví a můžete přenocovat v sídle každého národa. Když budete elf, budete nepřítel trpaslíků a naopak. Když budete hobit, budou vás považovat za trpaslíka. Když budete Dúnadan, budou vás nesnášet lidé za to, že jste je nechali na holičkách.
8.11.2017 09:37 - ShadoWWW
Zaujalo mě, že v Xanatharovi přišli s konceptem rasových odborností, což se koncepčně hodně podobá Ctnostem z AiME, které byly taky navázány na kultury (což je AiME obdoba ras). Je vidět, že se Wizardi inspirují u Cubicle 7 nejen v Mezidobí (alias Společenské fázi).

EDIT: Tady a tady je vidět z Xanathara poměrně dost. Líbí se mi, že do ilustrace Bohatýra (alias Kavalíra) dali trpaslíka v plátovce na poníkovi. ;o)
8.11.2017 13:23 - Xyel
Ještě si dovolím poznámu - zdatnosti z půlelfa je třeba nepodceňovat, protože je to libovolná zdatnost, zatímco všechny ostatní se vybírají z omezeného listu... takže je to skvělý způsob jak se dostat k acrobatics/stealth/perception a zároveň mít fluffový background.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.090360879898071 secREMOTE_IP: 18.223.106.232