Kultura

sirien
14.8.2014 18:57
Kontroverze a nekorektnost v RPG
strany 1 - 16 (20 postů/strana): Numenera a později nějaké obecné gender tlachy

#313 a dál rasismus v RPG
14.12.2021 16:04 - ShadoWWW
Wizardi teď nově najali woke korektorku Tanya DePass (a pak ji zapomněli uvést v tiráži Strixhaven), tak se musela nějak předvést.

Jinak Gygax jr. teď počtvrté zkouší rozjet novou společnost TSR, protože podle něj jsou nové DnD příručky příliš Woke, ale jak nasviňu na ně včera WotC podali žalobu.

Bude to zajímavé. Mike Mearls může být rád, že je pryč.
14.12.2021 16:33 - LokiB
No, může být rád ... asi jak se to vezme. Jednak by mu to možná moc nevadilo, druhak by mohl dělat, co dělat chtěl.

Ale vývoj to není veselý, o tom žádná
14.12.2021 16:40 - Jocho
V príručke pre práve písaný homebrew mám asi prvý raz v živote uvedený odsek o tom, že sa hra odohráva v inej dobe ako je tá naša, a to prináša aj témy, ktoré sú dnes považované za citlivé.

Píše:
... sa odohráva v stredoveku, kedy platili iné pravidlá a zákony ako v súčasnosti. Ľudský život vtedy znamenal len málo. Nevoľníctvo a násilie boli bežnou súčasťou života. Väčšina obyvateľov žila v skromných podmienkach a neexistoval jednotný systém pre vymáhanie spravodlivosti.


Takisto som pridal pár odsekov o tom, aby hráči tieto témy medzi sebou odkomunikovali než začnú hrať - DM aby oboznámil hráčov, že v hre sa môže preberať problematika napr. otroctva a hráči zasa majú dať jasne najavo, ak sa im téma alebo scéna začne príliš zarývať pod kožu a netrpieť to kvôli ostatným.

Som zvedavý na názory, či to takto stačí spomenúť a umyť si nad tým ruky, alebo o tom treba fakt napísať traktát na celú stranu a spomenúť best-practices ako X-card a podobne. Záleží miera rozboru tejto problematiky od kultúrnej predispozície cieľovej skupiny?
14.12.2021 17:04 - York
Jocho píše:
Záleží miera rozboru tejto problematiky od kultúrnej predispozície cieľovej skupiny?


Rozhodně. Dělat u nás skopičiny, který předváděj Wizardi, by bylo absurdní.

Respektive ono to má dvě roviny. Jedna je herní, tj. jak moc chceš hráčům pomoct, aby se vžili do středověký společnosti a středověkýho myšlení. Druhá je aktuálně-společenská, tj. jak moc musíš bejt defenzivní vůči současnejm společenskejm trendům a změnám.

Imho pro náš trh nemusíš bejt přehnaně defenzivní, pokud nebudeš vyloženě zabředávat do citlivejch témat. Napsat starověce laděnej setting, kde je otroctví běžný, je ok, ale psát hru, kde budou postavy otrokáři a jejich cílem bude lovit, mučit a ponižovat otroky, bych určitě nedoporučil.
14.12.2021 17:47 - sirien
Ad Wizardi: hm. Moc hezké. Jakože - po Taše a jných excesech mě to nepřekvapuje - ale je mi to líto. (Doufám, že tyhle nesmysly nebudeme chtít tahat do překladů, že ne?)

EDIT: všechny ty sarkastické komentáře v tom reddit vlákně jsou docela on-point...
14.12.2021 18:00 - Pan Bača
Sirien: spousta textu na to, abych si to přečetl tak lehce jako vy :-(

Pokud se vydali cestou naznačenou v Taše, třeba se najde někdo, komu to bude stát za přeložení, ale vím jistě, komu to nebude stát za kontrolu :-D
14.12.2021 18:21 - ShadoWWW
Já bych ty jejich nové móresy do překladů netahal.
14.12.2021 19:35 - Log 1=0
Hm, je téma, na kterém se tu zjevně všichni shodneme, vůbec kontroverzní? Koneckonců, tady se kontroverze nekoná, a z globálního hlediska, zahrnujícího KLDR, Saudskou Arábii a Island, je kontroverzní všechno, včetně počasí.

Jocho: My třeba máme na tohle téma půl strany. Ale my jsme celkově rozsahem kapánek jinde, než tvoje brožurky. Takže tři věty podle mě bohatě stačí. Jen tedy moc nesouhlasím s obsahem, který jsi použil. Spíš bych do nich vtělil třeba:

Píše:
Středověk byl oproti současnosti násilný a nespravedlivý, ale trefit tehdejší dobu ve hře je těžké. Můýžete to zkusit, nebo to vzdát a hrát dnešní svět s jinými technologiemi. Nebo tyto drsné věci přehnat, pro fakt drsný a temný svět. Nebo je trochu zjemnit pro pohodlí. Nebo je utopicky potlačit i nad současnou mez. Důležité je jen, aby se vám v tom světě dobře hrálo.
14.12.2021 19:50 - LokiB
Log: nechci to nějak flamovat, ale co ti na Jochovém popisu přišlo nevhodné? Mně přijde tak nějak lepší v tom, že ty do toho zapojuješ takové relativní pojmy "byl nespravedlivý" ... opravdu byl? a co je spravedlnost? Mám ve své bublině i lidi, kteří mají za to, že "středověk byl spravedlivější, protože když jsi něco ukradl nebo někoho zabil, tak tě pověsili a ne jako teď, abys dostal směšný trest a ještě tě tam zdarma živili atd. To dneska není spravedlnost, tehdy byla"

formulace jako "trefit tehdejší dobu" hráče spíše matou než by jim pomáhaly.
"Nebo tyto drsné věci přehnat, pro fakt drsný a temný svět" je divná formulace

bereš to moc filozoficky, Jochovo text je v tomhle do pravidel RPG vhodnější.
14.12.2021 20:38 - Log 1=0
Nevhodné je to že "Hra se odehrává ve středověku, a ten byl takový a makový." A tím v podstatě podsouvá podobu hry, a to včetně věcí, u kterých Jocho sám ví, že s nimi nemusí být všichni tak úplně OK. Výměnou za to, že se hra "odehrává ve středověku" o kterém máme každý trochu jinou představu a jeho skutečnou podobu netrefíme. Rozhodně mi přijde lepší říct: Středověk byl možná takový a makový, do hry si vemte tolik, kolik se vám líbí." Což zpětně uznávám, že čistě z příkladu bez vysvětlení asi není poznat.
14.12.2021 20:46 - RoVan
EDIT: Přesouvám do správného vlákna
14.12.2021 23:16 - Corny
Log: Jako jestli chceš, tak já se klidně vyjádřím, že mě na těch změnách nic neuráží a nemrzí, abych tu "kontroverznost" odfajfkoval :D
15.12.2021 01:41 - LokiB
Log: neznám Jochovo homebrew pravidla. Možná jsou dělaná právě pro takto stylizovaný středověk jak popisuje. Že to někomu nesedne je ok, vezme si jiná pravidla.
15.12.2021 11:35 - Jocho
Log 1=0 píše:
Nevhodné je to že "Hra se odehrává ve středověku, a ten byl takový a makový." A tím v podstatě podsouvá podobu hry, a to včetně věcí, u kterých Jocho sám ví, že s nimi nemusí být všichni tak úplně OK.


Špecifickú podobu stredovekého sveta som do pravidiel uviedol schválne, pretože sa mi opakovane ukazuje, že pri menšom systéme je vyhradenie témy omnoho dôležitejšie ako pri robustnom systéme.

Áno, niekto by radšej hral romantický stredovek, kde sa chlapci hrajú s drevenými mečmi a dievčence vijú vence na slnkom zaliatej lúke, ale prítomnosťou silného nadprirodzeného prvku (pekelných démonov) z hry som chcel navodiť dojmy ako pri Dark Souls než Townsmen.

Nakoniec, hra samotná je písaná pre dospelejšie publikum, takže áno, priamo očakávam, že sa citlivé témy ocitnú počas hrania aspoň okrajovo a nie, že sa budú všetci pri stole tváriť, že neexistujú.

Práve preto som pokladal otázku, či pri takto vyhranenom settingu stačí pár odstavcov pre usmernenie očakávaní.
15.12.2021 18:12 - Log 1=0
Tak já měl z tvého systému dojem takové relativní univerzálnosti. Pokud chceš jít do nějaké konkrétní stylizace, tak samozřejmě OK.
16.12.2021 16:49 - sirien
ShadoWWW píše:
Aspoň ty původní Volové se jednou budou prodávat na Ebay za majlant

...a co tak koukám na errata - resp. "errata" - tak starý Player's handbooky taky, co?

Nikdo už nemá přesvědčení, protože Rasy nemají povahu... ...ani classy k ničemu neinklinují...
...Drowové jsou teď hrozně hodní, jen někteří z nich byli zkažení kultem Lolth - ale jejich hrdinové proti ní všude jinde odvážně bojují (wtf? W-T-F-H!? :D Tohle už nepatří sem, ale do tématu s vtipama :D )

"dobro bez svobodné vůle je otroctví" je teď koukám taky závadná věta... a zlí bohové teď už nemají moc tvořit ke zlu inklinující rasy :D
16.12.2021 17:18 - Pan Bača
sirien píše:
Nikdo už nemá přesvědčení


Tak to už tu zkratku v JaD nemusíš dopisovat:-D
16.12.2021 20:21 - Jezus
To si snad...

Já snad budu souhlasit s Logem, že tohle téma přestává být kontroverzní. To je prostě taková blbost, že snad nelze nesouhlasit :-)

Kdyby to alespoň udělali pořádně :-(

Neměl bych nic proti tomu, kdyby nebyli drowové inherentně zlí, ale prostě zkažení tím kultem, který by pokrýval 90 % populace. Takže být drow by neznamenalo, že jsi zlý, jen by většinovou drowí společnost ke zlu tlačila jejich krutá a šílená víra... aha, už chápu, to se vlastně taky nesmí říkat :-)

Nebo jo? Můžeš mít zlou kulturu? Může tě špatné prostředí vést ke zlu? Nebo ani to v DnD nejde, ani kultura, ze které jsi neovlivňuje, jaký bude její většinový člen? Já už se v tom ztrácím...
16.12.2021 20:39 - Pan Bača
No JaD vyšli v pravý čas
16.12.2021 20:40 - LokiB
sirien přehání, Drowové nejsou hrozně hodní, to tam není :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088935136795044 secREMOTE_IP: 3.145.119.199