Kultura

York
12.3.2018 11:54
Historie online RPG komunit
Časová osa
.
.

V šeru dávných věků
1992-1997: FidoNet (kolující útržky pravidel)
90. léta: mailová konference o Shadowrunu
1994-2000: mailová konference o DrD hostovaná z technické univerzity Košice

Diskusní servery
1995-2017: mageo.cz (DrD)
od 1999: www.cyberspace.cz
od 2001: www.okoun.cz
od 2001: www.hofyland.cz
od 2001: www.nyx.cz
od 2001: www.lopuch.cz

Specializované RPG weby
2000-2005: Stín rytíře (obsah převeden na d20.cz)
2000-2005: Oko baziliška (obsah převeden na d20.cz)
2001-2005: CzechDnD (předchůdce RPG fóra)
od 2002: www.rpgforum.cz (původně fórum portálu CzechDnD)
od 2005: www.d20.cz (nástupce CzechDnD, navazuje na Stín rytíře a Oko baziliška)

od 2001: www.dracidoupe.cz (DrD)
od 2001: drd.cz (DrD)

od 2005: www.sigil.cz (původně server o PC hrách série Baldur's Gate a Icewind Dale)

Online hraní
od 2002: www.aragorn.cz (DrD)
od 2002: www.abarin.cz (DrD)
od 2003: www.andor.cz (DrD)


Chybí informace:
CoM? PbN? Facebook?
6.4.2018 13:56 - ShadoWWW
Jerson: Byly doby, kdy se i u MMORPG experimentovalo s tím, že hráči budou hrát nejen hrdiny, ale i běžná NPCčka, a to i ta, co rozdávají questy.

York: To je asi tím, že Gen Con považuji za součást PnP RPG komunity jako celku, a to i u nás. Co se tam uvaří, to se sní i tady a uživatelé Kostky se aktivně zajímají o to, co se na Gen Conu děje.

Element: Slyším to taky a hned z několika stran. Nejspíš je to skutečně tím, že počet aktivních uživatelů v dlouhodobém měřítku klesá. Vnímám to ale podobně i třeba na Nyxu, Dracidoupe.cz nebo fóru Asterionu či Tarie. Pak to vede k tomu, že ti "rozumbradové" vedli podobné diskuze už x-krát a komunikují už ve zkratkách, které ale odpuzují nově příchozí nebo "pozorovatele".

Jak píše Sirien, bylo tu už několik různých období a nejspíš přichází nové. Já myslím, že přichází a že to je období víc navázané na YouTube a sociální sítě.
6.4.2018 13:59 - Log 1=0
Jerson píše:
To je regulérní otázka, a pořád na ni nemám odpověď.

Je to legitimní otázka, kterou ale není vůbec snadné zodpovědět. Asi by to vyžadovalo použití metody rodinných podobností. Pokud je o to skutečně zájem, tak rozepíšu večer. Ideálně jinde, minimálně 70% tohoto vlákna by se mělo přesunout jinam, tohle je fakt nefér vůči Yorkovi.
(Obzvlášť os siriena, ten by takové věci mohl hlídat i z pozice admina, a ne to sám provádět.)
6.4.2018 14:04 - York
Log 1=0 píše:
Ideálně jinde, minimálně 70% tohoto vlákna by se mělo přesunout jinam, tohle je fakt nefér vůči Yorkovi.


Ona to zas není až taková trága. Po pár týdnech už tak jako tak nikdo nebude chtít pročítat desetistránkovou diskusi, takže si přečte akorát záhlaví, které je snad aspoň trochu informativní a splňuje účel (časem ho zase updatuju, padlo tu pár nových zajímavých odkazů).

Problém s offtopicama je spíš v tom, že to, o čem se tam debatovalo, už pak nikdo nikdy nenajde (kromě Argonanta, ten najde úplně všechno).
6.4.2018 14:33 - sirien
Jerson píše:
A o co ti jde?

Rád bych ovládnul svět, samozřejmě, co jinýho?

Element píše:
ja to pozoruju tak nejak dlouhodobe

hm. A jak moc myslíš, že to je objektivní realita a jak moc myslíš, že to je Tvůj zobecněný subjektivní dojem, který před Tebou už mělo nespočet jiných (jak na RPG F tak tady)?

Log 1=0 píše:
Obzvlášť os siriena, ten by takové věci mohl hlídat i z pozice admina

a) místní diskuse nejsou obsahově moderované (nikdy nebyly a nejspíš nikdy nebudou)
- kdokoliv včetně Tebe má možnost odfiltrovat část tématu do jiné či nově založené diskuse, pokud chce nebo veřejně oslovit ostatní že maj s tim OT táhnout někam (a možná jimi bude a možná jimi nebude poslechnut)
b) až ne případy kdy to je nutně potřeba tu admini fungují jako ostatní uživatelé a to zejména v diskusích ve kterých jsou nějak emotivně zapojeni (a jestli se Ti něco na tom co/jak tu píšu nezdá, klidně si stěžuj nějakému jinému adminovi ať to posoudí. Doporučuju Gurneyho.)
6.4.2018 15:54 - Log 1=0
Nechci si stěžovat na to, co píšeš, byť se mi forma nemusí 100% líbit, máš právo psát v mezích zákona a dobrých mravů co chceš, zvlášť z pozice běžného uživatele. Jen bych tak nějak čekal, že admin bude možností z bodu a) využívat častěji, než běžný uživatel, byť ten má v podstatě stejné pravomoci. Pokud to vidíš jinak, nic s tím nenadělám. (a pravda, stejná očekávání bych měl od Yorka, jako zakladatele vlákna).
6.4.2018 23:58 - Sparkle
York píše:
docela dost nemile mě překvapilo, když organizace RPG dne začala tím, že už je to dávno zorganizované někde jinde a hry jsou dané...

Jako jasně, je to samozřejmě můj problém, neměl jsem si při tvorbě postavy brát "social ineptitude". Na druhou stranu, kdybych to hypoteticky organizoval já, tak by mě nikdy nenapadlo totálně ignorovat místo, kde se akce, kterou přebírám, organizovala několik let před tím, tudíž by tenhle problém vůbec nenastal.


Tady bych ráda uvedla věci na pravou míru, Kostku nikdo neignoroval, orgové té akce mi řekli že zkusí najít nejdřív GMy mezi svými známými a když jich nebude dost, tak by s mojí pomocí zkusili sehnat další lidi skrz vlákno na Kostce. (A sehnali těch známých dostatek, takže Kostka už nebyla potřeba.) Což mi přijde naprosto v pořádku, primárně vždycky oslovíš lidi, který znáš a třeba už jsi pod jejich vedením hrál, a můžeš se zaručit za jejich kvalitu, a zároveň už s nima máš kamarádský vztah a proto ti odpustí třeba to, kdyby se akce pár dní ped konáním zrušila, a potom až zkoušíš ty, co neznáš.
7.4.2018 00:21 - York
Sparkle: Tomu rozumím.

Na druhou stranu nejspíš šlo umožnit hráčům přihlašovat se i tady a hodit sem info o tom, kde bude večení posezení - nebo i v případě hráčů a případných zájemců o pokec v hospodě byl plán nabrat nejdřív známé a až když jich nebude dost, tak to doplnit z Kostky?

A taky vypadá o dost líp, když se na původím místě představíš a řekneš něco ve stylu "Ahoj, přebíráme organizaci téhle akce, rádi vás tam uvidíme" a zodpovíš případné dotazy, než když jen přes někoho dalšího odkážeš na diskusi, kterou si bez účtu nejde ani přečíst...


Každopádně díky za organizaci všech předchozích ročníků, vážím si toho.
8.4.2018 00:33 - Jerson
Tak pár dalších herních portálů:

www.smeckavlku.cz/ (26.4.2013)
http://www.dragon-riders.eu (2006)
www.darkage.cz (2005)
8.4.2018 21:57 - ShadoWWW
York píše:
Srovnáváš jabka s granátama. Jerson mluví o českých herních serverech, ty o největším RPG-related conu v USA, kterého se účastní mimo jiné i firmy, protože to je pro ně důležitá forma propagace.



Příklad toho, že i americký con je pro české hráče součástí jejich komunity: Když koukám na online streamované hraní z Pax East 2018 a PJ má tu stejnou zástěnu s drakem, co používám při hraní já, a Jerry Holkins, jeden z hráčů hrající klerika Tymory, má stejné kovové zlaté kostky s kterými hraje má dcera, pak to dodává hodně hutný pocit sounáležitosti a komunity. ;)
17.4.2018 21:34 - Aegnor
York píše:
0DnD dungeon může bejt v pohodě celej nebojovej a bez jedinýho hodu. Nehledě na to, že není důvod, proč bys z toho podzemí vylézt nemohl. DnD se od začátku hrálo ve fantasy světě, nikoliv výhradně v dungeonech bez východů ven.

Jinak ještě jednou zdůrazňuju, že mluvím o 0DnD, tedy o úplně prvním vydání DnD vůbec, a o 0DrD, tedy úplně prvním vydání DrD vůbec (bez označení verze). S tím, že u toho DrD si nejsem úplně přesně jistej, co všechno v něm nebylo - já jsem hrál až verzi 1.2 (ale i v té toho bylo mnohem míň než v 1.6, o které nejspíš mluvíš ty). Něco jako pravidla pro pokročilé v té době vůbec neexistovalo, btw.

Ha, našel jsem to! Srry že odpovídám až teď, ale konečně jsem se dostal k původní příručce DrD (bez označení verze). Tak kdyžtak odcituju pár věcí:
Příručka DrD, str. 63 píše:
Konec dobrodružství:
Konec DrD hry nastává v okamžiku, kdy družina spotřebovala všechny své zásoby (...) Pokud jsou postavy v době, kdy se rozhodli skončit, ještě v jeskyni, musí najít cestu ven a domů.


Příručka DrD, str. 74. píše:

Zkušenější Pán jeskyně se nespokojí jen s hradem či klášterem, ale nakreslí blízké okolí, ve kterém může družina zažít nějakou kratší příhodu.
(...)
Jeskyní rozumíme jakoukoliv oblast, kde je možno potkat nestvůry, najít poklady, zažít jakékoliv dobrodružství.


+Celé ukázkové dobrodružství (Bílý Hrad) je koncipováno ve stylu "tady máte nějaký background a stojíte před vchodem do zříceniny."

Ano, uznávám, že moje vyjádření:
Aegnor píše:
Až na to, že za prvních 5 úrovní nemáš vylézt z podzemí (A hrát tedy v podstatě čistě bojové dobrodružství) a jakmile vylezeš z podzemí, tak máš pravidla pro nebojové činnosti (viz pravidla pro pokročilé, dovednosti a takovej ten bordel okolo).

bylo takové "příliš definitivní". Ale co jsem našel v pravidlech docela podporuje myšlenku, kterou jsem se snažil vyjádřit - samotná pravidla oDrD tě automaticky tlačí do určitého herního stylu, který je "prolezeme jeskyni/hrad/věž, pak proběhne tak nějak mimochodem pauza a půjdeme do další jeskyně". A letmým pohledem do příručky jsem nenašel nic, co by to vyvracelo (krom drobné zmínky, že může být zajímavé hrát dobrodružství ve městě s odkazem na pravidla pro pokročilé).
20.4.2018 15:53 - Gurney
Aegnor píše:
konečně jsem se dostal k původní příručce DrD (bez označení verze)

Nemáš to někde uložené jako sken? Tenhle artefakt bych strašně rád viděl.
20.4.2018 16:56 - Šaman
Taky mě to zajímá. Nejstarší jsem měl v ruce DrD 1.2 :)
20.4.2018 17:58 - LokiB
Mám ho doma taky, ale ono se to dost špatně skenuje :(
Jsou to sešívačkou sešité listy a bez rozšití to nejde pořádně položit na skener. Navíc se to po těch letech už dost při podobném zacházení rozpadá ...
20.4.2018 19:29 - LokiB


20.4.2018 20:35 - Šaman
Ou, všechny perly na svém místě. Divoké tabulky na vlastnosti, nehratelná přesvědčení, Jarikovo dobrodružství. Jen obrázky časem trochu vytunily :D
20.4.2018 20:39 - York
Ty propiskou přepisované hodnoty v tabulce vlastností :-)
20.4.2018 20:45 - LokiB
A teď si představte, že to bude to jediné, co náhodou najdou po válce mniši nějakého novodobého řádu Liebowitze ... resp. sv.Klímy.
Jakou civilizaci na tom asi vystavějí ...
20.4.2018 21:04 - Šaman
No co. Vláda se bude nahazovat šestistěnkou. O moc horší, než reálná demokracie, to být nemůže…

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.082903861999512 secREMOTE_IP: 3.235.199.19