2.10.2017 19:48 - LokiB
sirien píše:
b) "lads" fakt nemůžeš přeložit jako "holky" :D


třeba to převzal z "lass" ... jedno písmenko ...

předpřipravené kusy mapy čas od času používáme. ne pro random encountery.
3.10.2017 07:11 - Naoki
"lass" je zase v jednotném čísle
3.10.2017 07:44 - ShadoWWW
Lads jsou rozhodně spíš kluci než holky. Asi nejlíp na to pasuje brněnský slangový výraz "borci" (který má trochu posunutý význam oproti obecné češtině). Ale "holky"? To fakt né.
3.10.2017 08:53 - Quentin
Holky, mohly by jste být ještě trošku víc offtopic? :D

Říkám "Ahoj, holky," jako pozdrav běžně. Berte to jako kompliment pro d20.cz, že se tu člověk cítí jako mezi přáteli :D
4.10.2017 22:08 - Quentin
4.10.2017 22:32 - LokiB
Super! Nejlepší vodník, jakého jsem zatím viděl
4.10.2017 22:40 - A15
To je nevědecké šíření bludů. Vodník a stříbro? U nás v rodině se na vodníky vždy používal pelyněk a lýková smyčka.
4.10.2017 23:11 - sirien
Hej jako hustý... ještě by to chtělo nějaké poznámky o křížencích vodníků s lidmi a jejich vztah k rusalkám a máš komplet základ pro nekonečně slibovanou ale nikdy nikým nedodanou cool slovanskou fantasy :D
4.10.2017 23:30 - A15
Vztah lidí k rusalkám již na vědecké bázi popsán byl - Klíč k určování rusalek neboli Úvod do naiadologie.
Ale jako obvykle to tu v knihovně nemohu nalézti... a hele, mám ji.
5.10.2017 09:11 - Tarfill
Jako vůbec to není špatnej vodník!
Hned mě napadla taková mini zápletka pro družinu, která chce ve vodníkově teritoriu najít a ukrást duši svého zemřelého kamaráda, aby ho mohli oživit...

Avšak jen, trochu se mi tam tříská ten bod na lákání družky. Pokud je to hlavně noční tvor, připadá mi zbytečné lákat sluneční svit, květiny a ptactvo, když je přes den skoro žádná vodnice neocení. Zároveň tím vyvstává otázka, proč by měl vodník putovat mimo své teritorium, jak daleko dokáže putovat a jak velkou plochu obyčejně zabírá. Jestli se jedná o jedno velké sladkovodní jezero, dá se pochopit výskyt většího množství vodníků na jednom území. Pokud se jedná o menší jezera, bažiny apod, tak jak často mají chuť lákat protějšky... ;-)
5.10.2017 13:36 - PetrH
Chvalim tu napaditost;) mooc se mi libi, chtel bych videt i dalsi "místní" tvory. Treba umrlec, polednice;) spravná příšera vidlácké fantasy
5.10.2017 14:39 - sirien
Hej tak jako pokud někdo dodá nějakej rozumnej počet slovanskejch potvor zpracovanejch v týhle kvalitě a pak se ostatujou pro různé místně oblíbené systémy (2k6G, DnD 5e, Fate...) tak se určitě najde někdo, kdo to vysází do PDF příručky :)
5.10.2017 15:00 - Čindi
Mě se ten vodník takto pojatý líbí. Pěkná práce.
5.10.2017 16:18 - Šaman
To jsem jediný, kterému se tenhle vodník nelíbí?
Za mě je nejpodstatnější problém v tom, že míchá dva pohledy na vodníka. Za prvé pohanské vodní strašidlo, nebo zlého ducha vody. To je ta predátorská a zvířecí podoba. Takového bych klidně bral.
A za druhé novodobé pohádky o tom jak sbírá duše. To už sedí spíš k takovému tomu mužíkovi v zeleném fraku. A hlavně to vnáší velmi výraznou charakteristiku světa - duše jako entita se kterou se dá pracovat. Tenhle vodník je tedy velmi blízký ďáblům, kteří jsou na duše taky zaměřené.

Asi bych to rozdělil na dva, každý si pak vybere toho, který mu odpovídá lío do jeho světa.
5.10.2017 16:35 - York
Šaman píše:
A hlavně to vnáší velmi výraznou charakteristiku světa - duše jako entita se kterou se dá pracovat.


To je pravda, ale to vadí pouze v případě, že s tím zrovna máš nekompatibilní svět. Pak prostě tuhle potvoru nepoužiješ. Těžko se dá čekat, že jakákoliv konkrétní potvora sedne do úplně všech světů.


Šaman píše:
Tenhle vodník je tedy velmi blízký ďáblům, kteří jsou na duše taky zaměřené.


Tohle mi přijde jako nápad, se kterým můžeš dál pracovat a může to vést k něčemu zajímavému. Navíc to platí jen v tom konkrétním světě, kde jsou zrovna takhle pojatí ďáblové.
5.10.2017 16:39 - Quentin
Všem díky.

Zatím jsem vypozoroval potíže s lákáním družek a absenci rusalek. S tím by možná šlo něco dělat.

Šaman píše:
Za mě je nejpodstatnější problém v tom, že míchá dva pohledy na vodníka. Za prvé pohanské vodní strašidlo, nebo zlého ducha vody. To je ta predátorská a zvířecí podoba. Takového bych klidně bral.
A za druhé novodobé pohádky o tom jak sbírá duše. To už sedí spíš k takovému tomu mužíkovi v zeleném fraku. A hlavně to vnáší velmi výraznou charakteristiku světa - duše jako entita se kterou se dá pracovat. Tenhle vodník je tedy velmi blízký ďáblům, kteří jsou na duše taky zaměřené.

Tohle ale byla pointa; neudělat jen další bažinou potvoru, ale mrchu s relativně originálními schopnostmi. Veselý Česílko by se beztak do dnd fantasy moc nehodil, takže jsme o nic nepřišli.

Že jsou duše tak trošku komodita mi nevadí, čaroději je obětují, démoni s nima obchodují, whatever. Vodník je pro mě nechutný a děsivý hlavně proto, že ty duše dokáže znásilnit, změnit a zotročit. Je to horší osud, než obyčejná smrt.
5.10.2017 17:32 - sirien
Šaman píše:
Za mě je nejpodstatnější problém v tom, že míchá dva pohledy na vodníka.

Naopak - já si zejména oceňuju to jak se Quentinovi povedlo najít syntézi těhle archetypů a spojit je dohromady způsobem, který dává smysl. To je přidaná hodnota, kterou bohužel u spousty věcí nenacházim.

Bez tohodle spojení to je jen další nudně ostatovaná potvora a zbytečný opotřebovávání Quentinovy klávesnice.
5.10.2017 17:39 - LokiB
Souhlas se sirienem ... tady taky nevidím problém v tom, že to má vlastní pohled, který spojuje různé "tradiční" pohledy. Kdyby byl výsledkem nesmyslný pelmel, tak bych asi taky mručel, tady mi však nic rušivého nepřijde.
Zejména když pomyslím na generaci lidí, kteří nekoukali na večerníček o bubácích a hastrmanech nebo na Pepu Dvořáka, křepčího s prosbou na Jandáka: "Floriánku, nepískej!"
5.10.2017 18:38 - Šaman
Ook. Koneckonců každý svého světa strůjcem.
(U nás třeba ďábly nemáme a s dušema v omezené míře umí pracovat jen nejmocnější nekromanti. :)

Jinak bych ho taky udělal i jako denního a možná se spíš zaměřil na lákání dívek (a s tím související pentličky které rozvěšuje po stromech). Ale to je možná i třetí archetyp (vodník svatbychtivý). Ej nechoď dcero na jezero…
5.10.2017 18:58 - Quentin
Holka, modrooká,
nesedávej u potoka.
V potoce je hastrmánek,
zatahá tě za copánek :D

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.095743894577026 secREMOTE_IP: 3.235.42.157