Hraní ve fantasy: Trpaslíci

Obsah článku:

Světlí trpaslíci

Známí také jako Divocí trpaslíci či Mladí trpaslíci


Moonquest: An Epic Journey


Mnoho horských trpaslíků napříč časem opustilo jejich horská sídliště a vydalo se napříč světem - ať už šlo o vyhnance a uprchlíky nebo o průzkumníky, obchodníky či diplomaty. Jak věky běžely, těchto trpaslíků přibývalo stejně, jako příběhů, které občas přinášeli zpět a inspirovali jimi ostatní, aby je následovali. Časem se světem vydaly celé rodiny a později i celé trpasličí klany. Sále více trpaslíků se tak začalo rodit zcela mimo tradiční trpasličí území a takřka nikdy skutečně nežilo v opravdovém podzemí. Počátkem posledního věku se z potomků všech těchto trpaslíků zformoval nový rod, který přijal jméno světlí trpaslíci v odkazu na světlo povrchu, v němž prožili a prožívají většinu svých životů.


Světlí trpaslíci zcela přivykli povrchu i na jeho širých pláních a někteří se dokonce v touze po nových krajích začali odvažovat i vstoupit na paluby lodí (i když to je pro většinu z nich stále značné utrpení). Světlí trpaslíci mají vlasy a vousy plavé, hnědé či zrzavé (občas až rudé) barvy. I když jsou stále schopní strávit široké spektrum potravy, preferují pokrmy, které se z většiny podobají těm lidským.


Světlí trpaslíci mistrně ovládli mnoho řemesel, která byla původně převážně lidská (či elfí, hobití atp.) a trpaslíkům povětšinou cizí nebo se jim věnovali jen v omezené míře - od jemné práce se dřevem přes práci s kůží a látkami až po vinařství a pivovarnictví. Pomíjivost věcí, které z těchto řemesel vznikají, vedla u světlých trpaslíků k posunu jejich vnímání vlastní identity od samotné věci, kterou vyrobí, k účelu, s nímž je užita. Světlý trpaslík - sládek tak za své dílo považuje nejen své pivo, ale z části i hostince, kterých v nichž se toto pivo prodává. Světlí trpaslíci tak zároveň vnímají sami sebe o něco ostřeji ve vztahu ke svým konkrétním výtvorům, zároveň se ale cítí být více součástí světa, který je obklopuje (což neznamená, že by vždy byli nutně dobří a najdou se i tací, kteří touží přetvořit svět podle vlastního rozmaru nebo ve prospěch sebe a svého klanu tím nejsobečtějším způsobem).


Světlí trpaslíci stále cítí vztah ke svému původu a tradicím, avšak kontakt s jinými rasami (zejména lidmi) u nich vedl k významnému příklonu k tradičnějším podobám náboženství, které u nich převzalo velkou část prostoru, který u starších trpasličích rodů zabírá tradiční mystika. Ty části mystické tradice, které si světlí trpaslíci ponechali, pro ně jsou ale o to významnější a některé z nich - zejména ty věnující se otázce trpasličí identity ve vztahu k jejich dílům a spotřebním výtvorům - dokonce ještě více rozvinuli. Stejně jako ostatní trpaslíci, i světlí trpaslíci stále čerpají ze svého původu a odkazu minulosti, nicméně jejich cestování světem je přimělo se z části odpoutat od míst a staveb a přilnout více k artefektům vlastní práce, klanové tradici a společnosti, v níž žijí.


Ačkoliv světlí trpaslíci již během tohoto věku stihli založit nemálo vlastních sídlišť, společenství a i několik říší, mnoho z nich jich stále žije rozptýlených mezi ostatními rasami, zejména lidmi a částečně půlčíky. Zvláštní věcí a kontroverzním tématem mezi trpasličími mudrci (resp. zejména mezi mudrci světlých trpaslíků, mudrci horských trpaslíků se toto téma snaží ignorovat a k těm podzemním se ještě ani moc nedoneslo) je zdání některých, že světlí trpaslíci, kteří se usídlí v rozvinutých společenstvích jiných ras, rostou částečně i z jejich odkazu tak, jako ostatní trpaslíci rostou z odkazu svých předků. Co je na tom pravdy se neví - někteří odpůrci této myšlenky tvrdí, že to je úplný nesmysl a další, že to je iluze daná tím, že do rozvinutých míst vůbec přichází hlavně civilizovanější světlí trpaslíci.


Sídliště světlých trpaslíků jsou podobná modernějším sídlištím horských trpaslíků, se třemi rozdíly. Zaprvé nejsou nutně v horách a i když je světlí trpaslíci obvykle zakládají na strategických a dobře bránitelných místech, tak nejsou nutně ani ve srázech a často nemívají (příliš) rozsáhlá podzemí. Zadruhé i když světlí trpaslíci stále preferují kámen jako ideální stavební materiál a snaží se stavět hlavně z něj, tak pracují s tím, co mají - to v mnoha případech znamená pálenou hlínou nebo v nejhorším i dřevo (mnoho budov je v jejich sídlištích zprvu dřevěných, dokud je trpaslíci později nepřestaví z kamene a dřevěné nástavby na kamenných základech jsou jejich typickým architektonickým prvkem). A konečně zatřetí - i když světlí trpaslíci drží ve svých sídlištích dostatek místa pro navrátilce z dlouhých cest popř. pro návštěvy či uprchlíky, tak narozdíl od horských trpaslíků nemají pedantskou snahu mít vždy připravené místo pro každého člena svého společenství. To má hodně společného jak s tím, že světlí trpaslíci odvykli úplné závislosti na konkrétním místě a mají i částečný odkaz dřívější kočovnosti, tak s tím, že z jejich pohledu je místa dost a město by vždy šlo případně rozšířit o nějakou tu budovu nebo patro navíc, když by na to došlo.


Světlí trpaslíci se již dávno naučili jednat s lidmi, k čemuž jim pomáhá i jejich obecně o něco otevřenější povaha a méně "pochmurné" vystupování, a většina z nich to nepovažuje to za nic zvláštního, i když v tom je pro ně stále určitá podivnost a lidské vnímání věcí a hodnot jim samotným zůstává v mnohém cizí. Zajímavější je vztah světlých trpaslíků k elfům. Ačkoliv jejich kontakt z historických i věcných důvodů zůstává spíše menší, zdá se, že posun ve vnímání sebe sama přiblížil světlé trpaslíky elfům v jejich pocitu souznění s okolím (alespoň z části - světlé trpaslíky stále více zajímají činy a společnost více, než sama fyzické podoba okolního světa) a častější setkání světlých trpaslíků s elfy - zejména vznešenými elfy - vede když už ne často tak alespoň nebývale často k překvapivému vzájemnému porozumění.


DnD 5e

Zvýšení hodnot vlastností. Světlí trpaslíci si přidají +1 k Obratnosti a +1 k Inteligenci.

Přesvědčení. Světlí trpaslíci obecně tíhnou k Řádu a Neutralitě, nicméně najde se mezi nimi i mnoho Chaotických.

Trpasličí výcvik se zbraní. navíc k ostatním trpasličím zbraním jsi zdatný i ve střelbě z kuše.

Zdatnost s pomůckami. Tradičními řemesly Světlých trpaslíků jsou kovářství, truhlářství, šperkařství, koželužství, vinařství a pivovarnictví.

Vzdělanost. Podle své volby jsi zdatný v Historii nebo Náboženství.

Mystika činů Jednou mezi dvěma dlouhými odpočinky se můžeš rozhodnout vykonat čin odpovídající tvé povaze (některému z rysů, vad či pout postavy), který ovlivní okolní svět na tvou stranu a při úspěchu tím získat výhodu do libovolného dalšího hodu, který s tímto činem souvisí.


Fate Core

Aspekt *Světlý trpaslík: Světlého trpaslíka lze vyvolat kdykoliv, kdy věnuješ své úsilí nějakému jemnějšímu či povrchovému řemeslu. Světlí trpaslíci ještě nemají své zcela pevné místo ve světě - světlého trpaslíka tak lze vynutit kdykoliv, kdy se octneš v nejisté situaci, v níž se nemůžeš opřít o tradici nebo k vyjádření toho, že na tebe okolí pohlíží jako na podivného cizince.


Dovednost Světlý trpaslík: Navíc k možnostem Trpaslíka můžeš Světlého trpaslíka použít namísto dovednosti Vztahy s jednou další rasou podle své volby a místo dovednosti Řemesla či Znalosti v rámci jednoho řemeslného či akademického oboru podle své volby.


Triky světlých trpaslíků:

  • Zarputilost. Světlí trpaslíci se vydali do míst, která trpaslíkům nebyla vlastní a překážky, které jim stály v cestě, mnohdy překonávali prostou silou vůle a odhodláním. Jednou za sezení se můžeš rozhodnout uspět za cenu, aniž bys musel tuto cenu zaplatit (pokud to je významné, získáš úspěch v hodnotě jednoho posunu).
  • Bojový výcvik. Získáš možnost používat svou rasovou dovednost v boji s s jednoručními sekyrami a při střelbě z kuší.
  • Mystika činů. Jednou za scénář se můžeš rozhodnout vykonat čin odpovídající tvé povaze (aspektům postavy), který se promítne do okolního světa. Pokud ve své scéně (reprezentované akcí, střetem nebo celou scénou) uspěješ, vytvoříš jeden dodatečný aspekt vyjadřující navazující dopady tvého činu a získáš na něj dvě volná vyvolání.
< Světlí trpaslíci >
Horští trpaslíci Ohniví trpaslíci
Článek vložil sirien | CC Attribution 04.01.2018
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 101 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11478209495544 secREMOTE_IP: 3.19.31.73