D&D 4e: Skládáme družinu

Obsah článku:

PÁTÁ ROLE

Žádná pátá role ve skutečnosti neexistuje. Nicméně je-li v družině pět či více hráčů, k překrytí rolí dojde. "Pátá" role je tedy zdvojením jednoho postu. Právě však role zvolená pátou postavou pomůže družině určit taktiku, stejně jako vyztužit její slabiny.

Dodatečný Taktik: Dva Taktici v družině znamenají, že skupina může podstoupit takřka jakoukoliv výzvu. Družina s více Taktiky získává v bitvě taktickou výhodu a dovede se lépe vypořádat s většími skupinami nepřátel, zvláště je-li v nich osm či více poskoků.

Když oba Taktici spolupracují, mohou rozprostřít plošné účinky kouzel, soustředit ochromující efekty na nepřátelského vůdce a vyčistit bojiště od pohůnků a slabších nepřátel. Ačkoliv je lákavé vydat se cestou neúměrně ničivé síly plynoucí z přítomnosti dvou postav zaměřených na ovládání, existuje ještě lepší strategie: Nechte druhého Taktika pokrýt některou z dalších rolí, nejlépe Útočníka. Válečný kouzelník (war wizard) nebo hrozivý zaříkávač (wrathful invoker) doplní ovládajícího kouzelníka (control wizard) či druida ochránce (guardian druid) a mohou vyměnit kouzla s plošným účinkem za úzce zacílené, ale o to ničivější schopnosti, které nepřítele srazí k zemi.

Dodatečný Obránce: Dvojice obránců dokáže zastavit téměř cokoliv, co by se chtělo přiblížit ke zranitelným postavám ve druhém sledu. Taktici a Útočníci na dálku tak mohou beztrestně útočit, zatímco Obránci zastaví nepřátelský postup. Družina s více Obránci vyniká v připoutávání nepřátel a je zvlášť silná vůči méně početným protivníkům jako jsou elitní (elite) a samostatní (solo) nepřátelé, či menším skupinkám.

Když se oba Obránci soustředí na stejného soka, tak pokud jeden z nich neinkasuje nepěkný zásah, jejich dovednost označení přijde vniveč, jelikož cíl může být označen pouze jednou značkou v daný okamžik. Obránci by se tak měli rozptýlit, aby chránili boky družiny a vázat na sebe skupinky nepřátel, než aby se sami shlukli dohromady. Druhý Obránce může využít možnosti přibrat na sebe úkoly náležící jiným rolím – ať již multipovoláním, nebo výběrem schopností, jež zdůrazňují rysy jiné role. Tak například ochraňující paladin (protecting paladin) se může vystupovat jako podpůrný Vůdce a je skvělým parťákem bojovníkovi zaměřenému na velké zbraně (great weapon fighter).

Dodatečný Vůdce: S dvěma Vůdci v družině si nemusíte dělat hlavu, že by postavy zůstaly dlouho zraněné. Obránce tak má zajištěný přísun léčení, může se oklepat z pokračujícího zranění a nepříjemných stavů, které jej sužují. Jelikož je podporován ze dvou směrů, dokáže ustát i ty nejtěžší útoky. A protože Vůdci často bývají zdatnými bojovníky, mohou v případě potřeby sami vyztužit obranu.

Dvojice Vůdců sice zvládne udržet postavy na nohou, avšak na druhou stranu pokud oba plní podpůrné role jako např. inspirující vojvoda (inspiring warlord) a oddaný kněz (devoted cleric), samotný Obránce nemusí být schopen zadržet příval nepřátel. Takže jako u všech zdvojených rolí, využijte nabízenou příležitost a zdůrazněte u druhého Vůdce prvky Obránce, které naleznete u mnoha vůdčích povolání. Bitevní kněz (battle cleric), taktický vojvoda (tactical warlord) či šaman-panter (panter shaman) pomohou ochránit zranitelné spolubojovníky.

Dodatečný Útočník: Útočníci jsou oblíbenými rolemi – rozdávají totiž pořádný nášup zranění. Mít tak dva Útočníky v družině bývá zřejmě nejběžnější uspořádání u pětičlenných skupin, jelikož to umožňuje zaměřit jednoho Útočníka na boj na blízko a druhého na boj z dálky.

Jsou-li Útočníci neustále v pohybu, Obránce se může soustředit na ochranu Taktika, zatímco Vůdce podporuje útočné schopnosti celé skupiny. Jediná nevýhoda dvou Útočníků je, že nemají tolik životů jako Obránci, čímž se družina může stát zranitelnou, je-li Obránce vyřazen z boje. Nicméně většina skupin se dvěma Útočníky dokáže nepřátelům zasadit dost zranění ještě dříve, než může vůbec k podobnému krizovému scénáři dojít.
< Pátá role >
Útočník
Článek napsal Robert J. Schwalb pro Dragon 373.
Originální verze ve formě PDF: party.pdf
Napsal Geralt 01.04.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 9 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13115406036377 secREMOTE_IP: 3.141.24.134