Kultura

Alnag
22.5.2008 18:00
Diskuse k překladu základních příruček čtvrté edice D&D.

Důležité odkazy
  • Překladový klíč 4e: http://www.d20.cz/klic/161/
  • Monster List - překladový klíč nestvůr MM1/MV
  • Úplný překladový klíč pro všechny edice. Klíčujte nové termíny do 4e jen když se liší nebo v předchozích edicích chybí.
  • Přehled toho, co je přeloženo s odkazy a kdo se k čemu upsal, prosím překládejte věci, které ještě nikdo nedělá a hlavně o tom dejte vědět, aby dva lidé nedělali totéž!!!
Díky za to, že se tomu věnujete...

Používáte překlad D&D 4E?

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 3 bodů.
Používám překlad PHBkladné body55
Používám překlad DMGkladné body26
Chci překlad MMkladné body59
Nepoužívám překladykladné body9
21.4.2011 12:56 - Arutha2321
Já když jsem ještě dělal na svých překladech, ne pro Kostku, tak jsem to trochu počeštil na Týfling, ale vypadá to hrozně. :P
12.7.2011 21:04 - Alnag
První a jediná skutečně potřebná knížka pro hráče 4. edice D&D je nyní, zejména díky ShadoWWWově neskutečnému úsilí konečně kompletně v češtině. Najdete v ní vše, co potřebujete, abyste si postavili a mohli hrát ta nejobvyklejší povolání a rasy a to od první až do 30. úrovně. Stahujte si Příručku hráče.
13.7.2011 21:35 - Masetex
Nazdar, mám teď o prázdninách docela volno, tak jsem se chtěl zeptat, jestli byste mě nemohli zaměstnat nějakou korekturou češtiny. Předem děkuji za odpověď.
16.7.2011 16:44 - Nachtrose
Alnagu, myslim, ze mate trochu chybku v PPH.

PPH píše:
Když si tvoříš postavu na 1. úrovni, vybíráš si jednu odbornost. (Pokud jsi člověk a nevybral sis schopnost hrdinské úsilí, máš na 1. úrovni odbornost navíc, takže začínáš se dvěma odbornostmi.) Další odbornost získáš na každé sudé úrovni a na 11. a 21. úrovni. Když si vybíráš odbornost, musíš vyhovět nezbytným předpokladům odbornosti.


Ale errata spominaji jen bonusovou at-willku

WotC píše:
Human
Page 46: When playing a human, you can now
choose between taking a bonus at-will attack power
from your class or gaining the heroic effort racial
power.


Jedine, ze bych nemel uplne aktualni errata, ale jsou to ty posledni co maj wizardi na strance.
16.7.2011 18:54 - Alnag
Nachtrose: No nevím, řekl bych, že ta errata upravují trochu něco jiného a odbornostech vůbec nemuví! (Což znamená, že původní pravidlo zůstává v platnosti.) I v essentials má člověk dvě odbornosti.
16.7.2011 19:22 - Nachtrose
Alnag: o tom prece mluvim, podle toho vynatku mate v PPH napsano, ze clovek ma dve odbornosti jen pokud si nevezme "Hrdinske usili" ( strana 196 hned pod nadpisem. ). Bud se vam tam vloudilo par slov navic a "a nevybral sis schopnost hrdinské úsilí," tam nepatri, nebo cerpate z mne neznameho zdroje.

/edit preklepy
16.7.2011 20:04 - Alnag
Jo, to možná bude chyba...
16.7.2011 21:05 - ShadoWWW
Díky za upozornění. Jsem teď na dovolené, tak mám omezený přístup k netu. Ale opravím to. Novou verzi překladu vydám hned jak vyjdou tento měsíc finální errata na tuláka.

BTW. Co říkáte na errata kouzelníka (wizarda)?
16.7.2011 21:33 - Nachtrose
ShadoWWW píše:
BTW. Co říkáte na errata kouzelníka (wizarda)?


Jsou uz oficialni, nebo stale playtest? Nestudoval jsem to presne, ale nasel jsem na wizardich forech par opravdu nazlobenych lidi. Teda vetsina schvalovala okonceni zone-ping-pongu, ale taky byli hodne nakrknuti za zmenu nektere dmg ze zacatku tahu na konec. Naslose par, co to obhajovalo s tim, ze to jen z vice strikera udela wizarda vice controlerem, coz je jeho primarni role. A creepy jsi pak muzou vybrat, zda se nechaji opekat plamennou kouli, nebo koupi jednu po tlame od tanka, ci nekoho jineho ( v idealnim pripade ).
16.7.2011 21:38 - ShadoWWW
Nachtrose píše:
Jsou uz oficialni, nebo stale playtest?

Je to zatim playtest, ofiko až někdy příští měsíc.
2.8.2011 17:41 - Wicek
Jsou v českém překladu přeloženy i PHB2 a PHB3?
2.8.2011 19:42 - Alnag
Wicek: Zatím ne. Nechceš se do toho pustit? :)
2.8.2011 20:39 - Wicek
No...jako sám asi ne :D. Já teprve dneska jsem se dozvěděl,že něco takovýho existuje. Něco jako DnD. Dřív jsem slýchal něco o dračím doupěti. Je systém DnD propracovanější? Víc se mi DnD zamlouvá, protože je to více světové a dračí doupě mi oproti Dnd přijde jako český výmysl. Ale ani jednu hru jsem nehrál, takže nechci žádnou hanit. Docela mě to zaujmulo, chtěl bych si to s někým zahrát, ale jsem z Tábora a nikoho, kdo by to hrál neznám...
2.8.2011 20:51 - Alnag
Takhle pro začátek potřebuješ spíš než PHB2 a PHB3 překlad (nebo originál) DMG a MM. V porovnání s Dračím doupětem (nebo jinými RPG) to má jak svoje výhody tak i nevýhody a prostě stejně jako všem nesluší stejné šaty, každému (každé skupině) vyhovuje trochu jiná hra.

D&D 4. edice, čehož je toto překlad je hra, která nabízí hodně zajímavou výzvu pro lidi, kteří mají rádi taktiku, klade poměrně velký důraz na rovnováhu a na to, aby každý hráč dostal svůj prostor, aby každý v něčem vynikal. Na druhou stranu, základní příručka pro hráče má 300 stran. Jsou i hry, které se vejdou na 30 stran. Takže je to třeba otázka komplexnosti. Někomu stačí něco jednoduššího, méně prokombinovaného.

D&D 4e se kvůli tomu třeba špatně bere do vlaku. Tak nějak se předpokládá, že máš figurky (nebo žetony), kostky, papír - mapu/dlaždice s bitevním plánem a podobné věci, kterými zabereš slušně velký stůl. A jsou hry, které potřebují méně pomůcek a více spoléhají na představivost. A je i řada bodů ke zvážení.

Co se týče toho... nemám s kým hrát. Rozhlédni se okolo sebe. Je spousta lidí, která něco takového kdysi dávno zkusila (a třeba by to rádi zažili znovu), spousta lidí, která by chtěla poznat něco nového. Kdo by nechtěl být hlavním hrdinou nějakého příběhu. Nevím kolik ti je, ale můžeš se poptat přítelkyně (manželky, té zlé šprtky z druhé lavice... zvol si podle věku), svého nejlepšího kamaráda, sourozenců, spolužáků, kolegů v práci, lidí, co čtou/půjčují si fantasy v knihovně. Můžeš zkusit poptat se tady a na jiných RPG stránkách, jestli není někdo z Tábora nebo okolí. Prostě... můžeš udělat fůru věcí, které ti umožní si s někým zahrát. A nebo taky můžeš složit ruce do klína. :)
2.8.2011 21:15 - Wicek
Právě to se mi taky víc zamlouvalo. Koukal jsme a Dračí doupě II je obsaženo v jedné knize. DnD je vice obsahlejší a podle mě teda více možností :D. Knížky prostuduju. Okolí už sem informoval a myslim, že se někdo chytne. Je mi 18. Koukal jsem, že DMG už se překládá. Mohl bych s nějakými texty pomoci. MM se chystáte přeložit? Díky za info Alnage :)
3.8.2011 08:06 - Wicek
Ještě jsem se chtěl zeptat, http://www.wizards.com/DND/Product.aspx?x=dnd/products/dndacc/244660000 tenhle starter set je asi zbytečnej, když budu mít obsáhlejší PHB,DMG a MM. A ještě mi neni jasné http://wizards.com/dnd/Product.aspx?x=dnd/products/dndacc/247530000 je tahle knížka plnohodnotná jako PHB? Je tam něco navíc?
3.8.2011 11:54 - alef0
Wicek píše:
Dřív jsem slýchal něco o dračím doupěti. Je systém DnD propracovanější?

Oproti starému Dračáku a Dračím doupěti Plus určite. Oproti novému DrD 2 to ťažko zhodnotiť -- v každom prípade D&D má viac výslovne uvedených možností. Na tretej strane DrD je samostatná príručka v češtine s nižšou cenou -- ale keď nemáš problém s peniazmi a angličtinou, tak nie je o čom rozmýšľať.
3.8.2011 13:17 - Wicek
S angličtinou problém nemám. Příručky se dají sehnat na netu, ale mám hrozný chaos s čím začít. Nevím jestli mám začít číst ten překlad PHB, DMG a MM a nebo začít tou řadou Essential- kde na oficiálním webu píšou, že tam jsou pravidla ze všech PHB123. Jestli to je takovej rozdíl nebo jestli v PHB2,3 jsou jen menší úpravy atd.
3.8.2011 13:55 - Almi
Wicek: Essentials cílí na hráče, kteří už DnD hráli "kdysi dávno", třeba některou ze starších edic. Původní PHB (to nyní přeložené) je ideální pro začínající hráče a (tuším), že obsahuje všechny updaty, které jsou potřeba. K němu doporučuju pro DMa přečíst si DMG.

PHB 2 a 3 obsahuje povolání, která se nevešla do PHB 1, resp. jsou trochu složitější na hraní (byť pro leckoho zajímavější).

Pokud s DnD 4e začínáš, tak lze jednoznačně doporučit dobrodružství Keep on the Shadowfell (které je tu také někde přeloženo, makal na něm ShadoWWW a je hodně fajn). Obsahuje vše i pro DMa, takže se naučí základní mechaniky. Pokud máte rádi figurky a souboje, dá se i v čechách koupit.

Jediné, co potřebuješ navíc, jsou figurky, ale ty se dají nahradit kartonovými tokeny, které jsou třeba v Monster Vaultu (bestiář, mapy a tokeny), což je jakési nové vydání Monster Manualu v krabici. matně si vzpomínám, že když se rušil mysticshop, jeden navíc jsem si koupil, takže mohu za rozumnou cenu odprodat.

A pokud se pohybuješ někdy v Praze, není problém se ozvat a přijít si DnD vyzkoušet na některou DnD Encounters session, kterou pořádám.
3.8.2011 14:42 - Wicek
Díky Almi, psal jsem ti zprávu ohledně Monster Vault.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.078076839447021 secREMOTE_IP: 3.15.221.67