Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
20.10.2015 08:38 - ShadoWWW
I like it!

Sirien píše:
(YES, konečně jsem po všech těch letech i já přispěl maličkou trošičkou k překladu DnDčka)

(tleskající smajlík)

Dnes večer na to mrknu a dám tomu formu. :-)
20.10.2015 12:10 - Dungo
Kluky už sem Vám řekl, že jste boží? :D
20.10.2015 16:24 - ShadoWWW
Drobně jsem to upravil, aby byl překlad konzistentní z ostatními překlady 5e. Teď už jen grafiku a layout. :-)

Líbí se mi, jak je to povolání inspirované Sapkovského Zaklínačem.
20.10.2015 16:27 - sirien
...vidíš, a mě se zase líbí, jak tam sice udělali úlitbu pro Sapkowského fanoušky s tím třetím řádem, ale jinak to drží v DnD stylu a toho zaklínače tam nijak zvlášť nervou a nechávají to žít vlastním životem.

Ty první dva řády mi navíc přijdou mnohem víc cool než ten Geraltovskej :)
20.10.2015 16:45 - ShadoWWW
když jsem četl ty řády, tak u prvního jsem si říkal: "To chci hrát!" U toho druhýho jsem si říkal: "To chci hrát!" A u toho třetího jsem si říkal: "To chci hrát!"

Tak teď nevím... :)

Je ty vedlejší účinky pozměňovačů jsou občas divný.
20.10.2015 16:49 - Gurney
Když už jste u toho Zaklínače, tak pozměňovače (resp pozměněnci) je fakt divnej název, zatímco mutageny (a mutanti) zní docela cool.
20.10.2015 17:08 - sirien
hh, koukám, žes ten text dobře řevoral :D Moje czech-DnDčkařina je očividně ještě mizernější, než jsem myslel...

Dobře že tak, díky :)

Hm, funny, koukám, že jsem "you" na začátku překládal v plurálu, ale pak jsem někde v průběhu textu přepnul na singulár. No, už holt bylo pozdě večer...



pár poznámek:

Blood rite, bonus ke zbrani - v originále je výslovně uvedeno "ke všemu, co s ní děláš", Tys to opravil na "útok". Nejsem si jistý, že to je správná oprava, protože Řád znesvěcené duše používá zbraň jako focus pro černokněžnickou magii, takže pokud focus nějak ovlivňuje spellcasting, tak by Blood rite dával +1 i k tomu spellcastingu. A to je čistě pravidlově - technicky ten popis chápu tak, že dostanu bonus i na věci, co nejsou útok, ale hází se na ně - rozjebávání dveří (pokud blood rite hodim třeba na bojové kladivo nebo tak) a podobně.


Mimochodem, to v překladu fakt používáš slovo "prospěchy"? (já jako chápu, že se můžou blbě sejít termíny které je potřeba rozlišit a někdy není moc volba, protože dobrá slova použiješ na jiné položky klíče, ale prospěchy zní fakt divně :D )


Co je SO? (orig. DC samozřejmě) Stupeň Obtížnosti?


Řád znesvěcené duše, úvodní fluff - ten démon tam má být v singuláru? Sure?
20.10.2015 17:10 - sirien
Gurney: Nevim, já nejsem zvyklej moc překládat fantasy, přišlo mi, že "mutagen" zní hrozně moderně. Okamžitě si představim nějakou scífkově působící laboratoř a pár týpků v bílejch pláštích co stojej v kruhu kolem ohromného holografického modelu DNA, kolem kterého se zobrazují digitální popisky :D

Ale jestli vám přijde že mutageny sou do fantasy DnDčka ok termín, tak to klidně přepište na mutageny :)
20.10.2015 17:21 - Aegnor
sirien: je to standartní výraz ze Zaklínače a ta třetí varianta prostě zaklínač je, takže mi ty mutageny přijdou v pořádku:-)
20.10.2015 17:59 - sirien
ok, tak pak to je asi ok, no :)
20.10.2015 18:19 - ShadoWWW
Sirien píše:
Blood rite, bonus ke zbrani - v originále je výslovně uvedeno "ke všemu, co s ní děláš", Tys to opravil na "útok". Nejsem si jistý, že to je správná oprava, protože Řád znesvěcené duše používá zbraň jako focus pro černokněžnickou magii, takže pokud focus nějak ovlivňuje spellcasting, tak by Blood rite dával +1 i k tomu spellcastingu.


V originále je napsáno "granting you a +1 bonus to attack rolls made with it." Tedy skutečně "dává bonus +1 k hodům na útok pomocí ní." V 5e jsou útoky zbraní i útoky kouzlem, a když pravidla píšou tak, jak to píšou tady, tak to znamená, že "dává bonus +1 k hodům na útok zbraní pomocí této zbraně i k hodům na útok kouzlem pomocí této zbraně (tam, kde ji použiješ jako ohniskový přemět)." To v podstatě znamená to, že u kouzel nedává akorát bonus k záchranným hodům. Pokud k vyrážení dveří použiješ tuto zbraň (nejspíš ve formě útoku), tak dává bonus taky.

Sirien píše:
Mimochodem, to v překladu fakt používáš slovo "prospěchy"?

Ano. :( Výhoda je bohužel důležité klíčové slovo.

Edit: Podobně rite jsem změnil na obřad, protože rituál (ritual) je klíčové slovo pro spec. kouzla.

SO je Stupeň obtížnosti.
20.10.2015 22:48 - Dungo
ty změny od shadowwwa jsou přimo v tom odkazu od siriena? :)
21.10.2015 00:50 - sirien
jo, je to přepsané rovnou do toho dokumentu. Kdo by se kvůli jedné classe patlal s víc dokumentama :)
21.10.2015 09:21 - ShadoWWW
Změnil jsem to na mutageny a jméno řádu na Řád mutantů. Taky jsem seřadil abecední seznam mutagenů dle překladů. PDF verze bude co nevidět. (Jen je hrůza, že to orig. PDF udělali jako jednolité obrázky, grr.)

Dnes opět vyšla čtvrtletní statistika hraní na Roll20. D&D 5e stále drží první pozici a polepšilo si od posledního reportu o 5% u počtu her a o 10% u počtu hráčů. Druhý Pathfinder si jen nepatrně pohoršil. O -1% u počtu her, respektive o -3% u počtu hráčů. Osobně mě nejvíc udivuje, že D&D 3.5 hraje v podstatě stejné množství hráčů jako Pathfinder a že AD&D a Original D&D je stále populárnější než jejich novodobé klony.

21.10.2015 10:29 - Gurney
ShadoWWW píše:
D&D 3.5 hraje v podstatě stejné množství hráčů jako Pathfinder

Ve skutečnosti Pathfinder má víc her, takže se zřejmě hraje víc (předpokládám, že pokud se logneš a máš tam momentálně neaktivní D&D3 kampaň a jdeš hrát Pathfinder, v závěrečné statistice jsi hráč D&D3 i PF). Ale nepřekvapuje mě, že se D&D3 pořád drží, většina hráčů ty rozdíly mezi PF a 3e nejspíš ani nezaregistruje, protože pravidla ani takhle do hloubky neřeší.

U AD&D vs. C&C, OSRIC a podobné nebo u Basic(/original/0e) D&D vs. Labyrinth Lord, S&W,... to samé, s tím že ty hry tě nutí znát pravidla ještě mnohem míň než pozdější edice D&Dčka.
21.10.2015 10:39 - ShadoWWW
Je fakt, že i u nás, když se řekne D&D, tak si většina lidí představí 3. edici (pokud si nepředstaví Dračí doupě jako "překlad D&D"). Tedy samozřejmě z těch, co si pod tím něco představí. :-)

V USA je to zas tak, že když řekneš, že hraješ RPG, tak si většina lidí myslí, že hraješ nějaké MMORPG. Když řekneš, že hraješ Pathfinder nebo Dungeon World, tak si většina lidí myslí, že hraješ nějakou novou počítačovou hru. A když řekneš, že hraješ D&D, tak všichni ví, co hraješ (i když edice nerozlišují, zpravidla si představí taky 3. edici).
21.10.2015 21:35 - York
ShadoWWW píše:
Vin Diesel hraje D&D 5e.


Kouknul jsem na kus a je to teda hodně klasická škola, GM generuje tak 95% popisů a atmosféry ve hře ;-)

Což teda samozřejmě ničemu nevadí, ale pokud by po mně někdo chtěl GMování s tím, že takhle se to má dělat, tak bych si na to skoro určitě netroufnul.
22.10.2015 00:05 - ShadoWWW
York: Je to dělané hlavně pro pobavení publika a Vana a to se evidentně povedlo. Navíc ten GM je profesionální dabér. Slovní přednes ho živí a je to na něm vidět. Ale není to styl pro běžné hráče a běžné hraní.
22.10.2015 08:39 - Tarfill
Myslíte, že je možné, aby se někdo nudil takovým způsobem, že by k tomu půlhodinovýmu záznamu s Vinem přidal i české titulky? ;-)
Přeci jen, moje angličtina není na tak dobré úrovni, abych tu rychlou řeč vypravěče stíhal...
22.10.2015 09:35 - ShadoWWW
Net už se začal plnit aktualitami. Třeba touto lovkyní čarodějnic. :-)

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10278296470642 secREMOTE_IP: 3.17.6.75