Pravidla

sirien
29.4.2020 13:57
Apocalypse World
Důležité odkazy:

Překlad AW a příslušná diskuse k překladu, překladový klíč
- online SRD překlad, jeho info článek a diskuse

Materiály ke stažení a jejich diskuse
Sirienovy AW hacky a další možná v diskusi

Diskuse o preskriptivnosti AW

Dungeon World částečný překlad a diskuse
diskuse k Dungeon Worldu a ostatním PbtA hrám

Ofiko Apocalypse fórum s Vincentem osobně

Významné posty:
- fungování zranění, plošných útoků a špinavosti #33 (přebíjení je špatně, viz 98)
- vysvětlení fungování přebíjení: 98 (ve 33 to je špatně)
- errrata / addendum k pancíři a průbojnosti: #69
13.4.2022 11:15 - Corny
No a nebylo by lepší, když už teda hrajete AW a ne DnD, aby jsi je nedržel v tom jejich zvyku na DnD a nějak je popoháněl k tomu, aby se z toho stínu DnD vystoupili a zapojovali vlastní fantazii a inovaci, než jim to naservírovat, takže jste vlastně mohli zůstat u DnD? Teď to nemyslím ani tak rejpavě, jako že mi připadá, že pokud s tím přístupem neumí pracovat, tak by bylo lepší je s tím teda pracovat naučit a ne na to "rezignovat".

Jinak když už bys jim to vymýšlel ty, tak bych to nekopíroval od ostatních a proste vymysli něco sám, v reakci na to kolem čeho se točí váš svět, co zajímá postavy a hráče atd. Nebo třeba vymysli nějakou kostru a ptej se jich cíleně na nějaké otázky, které ti tu kostru pomůžou vyplnit a třeba se pak časem sami chytnou. On častým důvodem, proč se lidi do tohohle nepouští, není ani tak, že to neumí, ale strach (že řeknou nějakou blbost, že to nebude dávat smysl, že nechtějí začít...).

Nebo jestli třeba chceš jen příklady, ať se nějak chytí, inspirují a udělají si alespoň nějakou představu? Pak takových asi jde pár vymyslet z fleku.
13.4.2022 11:20 - sirien
Vše co si představíš pod telepatií, ESP, sugescí, věštěním, u fixera technomancií, nefyzickou nekromancií atp je v rámci možností.

Samozřejmě závisí na podstatě Apokalypsy a maelströmu - EM telepatické pole po zpackaném techno-ascension dává jiné možnosti a stylizaci než zpěv andělů znějící světem po Nanebevzetí, které dává jiné možnosti než nářek mrtvých ze záhrobí jehož zdi narušila atomová válka.
13.4.2022 12:57 - Dukolm
Posílat vzkazy, Opouštět vlastní tělo (většinou neplánovaně), Odpojovat od maelstremu rodinné příslušníky, jejich kamarády co se účastnili orgii s Psychoušem a Apokalyptickým dítětem dávat dokupy, Zavírat do baterky záporačku co opustila svoje tělo a dělala vám problémy, ...

A kupu dalších menších věcí.

Záleží na povaze maelstremu.
13.4.2022 14:06 - sirien
Dukolm: to je docela podezřele konkrétní výčet...
13.4.2022 14:13 - Dukolm
Sirien: to se mi tak vybavilo bez hledání v zápisu :-)
13.4.2022 14:15 - Corny
Dukolm píše:
Odpojovat od maelstremu rodinné příslušníky, jejich kamarády

To zní jak nějaký Spotify family plan management...
13.4.2022 14:40 - Jerson
Corny píše:
No a nebylo by lepší, když už teda hrajete AW a ne DnD, aby jsi je nedržel v tom jejich zvyku na DnD a nějak je popoháněl k tomu, aby se z toho stínu DnD vystoupili a zapojovali vlastní fantazii a inovaci, než jim to naservírovat, takže jste vlastně mohli zůstat u DnD?

Samozřejmě, že by to bylo lepší, ale když jim řeknu "zapoj fantasii a něco vymysli", tak v tomto směru zřejmě nic vymyslet nedokážou - ne bez nějaké inspirace.

A abych byl upřímný - v tomto směru si ani já nejsem jist, k čemu by izolování kousku Víru mohlo či mělo sloužit. Prostě mě zajímá inspirace, protože to co dovedu vymyslet já jsou spíše převlečená mentální kouzla. Tím chci říct, že vyrobit si pomocí Víru nespolehlivé vysílačky mi přijde slabé, ale zase vytvořit generátor černé díry moc siné.
14.4.2022 11:03 - Arten CZ
Jerson: Hráči se ptají svého GM, ale on si právě moc neumí představit, jak by to mělo vypadat a čeká nějaké konkrétní možnosti z reality. Prostě je zvyklý na realitu a realitou jasně definované efekty, tak s volným přístupem moc neumí pracovat.

Asi bude dobré si přiznat, že chyba není jen v hráčích. Zkus popustit uzdu své fantazie a svým hráčům nastřelit, co je ve vašem světě Maelstorm zač a co by mohl dokázat, aby měli od čeho se odpíchnout. Nemáš za sebou ani DnD ani realitu, někdo to ve vaší skupině bude muset určit. A většinou rámec určuje právě GM, po domluvě s hráči. Ty jsi GM, vezmi odpovědnost na sebe.
14.4.2022 15:41 - Jerson
Artene, nikdy jsem se netajil tím, že se mi fantastické světy špatně vedou, protože když mám řešit právě ty fantasy možnosti světů, rychle mi dochází nápady. Takže když sem napíšu "hráči se mě ptají a já nevím, co jim mám říct," tak reakce ve stylu "to je tvoje chyba, něco si vymysli" není pro mě moc užitečná odpověď.

Nicméně zeptal jsem se, jak v jiných skupinách použili jeden konkrétní tah, abych se inspiroval. Stačí mi jeden dva příklady použití že hry. Pokud ho nikdo nepoužil, tak to taky stačí napsat a zeptám se jinde.
14.4.2022 16:20 - sirien
Jerson: em... už Ti asi tři lidi napsali jak to použili - to nepočítáš nebo si to minul?
14.4.2022 16:36 - Jerson
Myslíš to co psal třeba Dukolm? Protože to mi přišlo jako příklady napojení na Vír a manipulaci s ním, než izolování jeho fragmentu. Nebo jsem to nepochopil. Se samotným napojením na Vír nemám problém, to bych vymyslet dokázal. Jen nevím, zda tohle "izolování fragmentu" má nebo nemá sloužit jako ekvivalent výroby magických předmětů ve fantasy.

V naší hře byla tohle úplně první operace s Vírem, takže jsem se neměl od čeho odrazit.
14.4.2022 17:54 - Corny
Jerson píše:
Jen nevím, zda tohle "izolování fragmentu" má nebo nemá sloužit jako ekvivalent výroby magických předmětů ve fantasy.

Protože to je samo o sobě špatná otázka. A výše bylo docela dobře vysvětleno Proč. A já ti teda taky řekl docela konkrétní příklad.
14.4.2022 19:53 - Aegnor
Já jako upřímně netuším, čeho tím chtěl hráč vlastně dosáhnout. Buďto jsem tu informaci minul, nebo tady nezazněla. A podle mě je naprosto klíčová pro celou situaci.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.083214998245239 secREMOTE_IP: 34.236.152.203