RPG odborně

York
2.1.2014 11:38
Přežití RPG v Českých a Slovenských zemích
  • Co pro to chceme a můžeme udělat?
  • Proč staré komunitní servery umírají a nové skomírají?
  • Co by mohlo být společným cílem, na kterém byste se byli ochotni podílet?
  • Má smysl vlastní tvorba? Pokud ano, jak ji podpořit?
9.10.2018 12:09 - LokiB
Návštěvník: To ale tenisem, fotbalem, operním zpěvem či neurochirurgií nebo designem RPG her vlastně také ... má cenu vůbec na takové činnosti aspirovat? :)
9.10.2018 12:19 - Jerson
Návštěvník píše:
Opravdu mohlo? Protože hraním na počítači se živí asi tak 0,01% lidí na naší planetě. Takže jestli ona ta maminka spíš neměla/nemá pravdu... ;-)

Na druhou stranu se lidé živí jinými přidruženými činnostmi k hraní na počítači, třeba testováním, nebo překlady (což dělám už čtyři roky jako neplacený dobrovolník), takže si myslím, že mě to mohlo živit úplně stejně jako vzdělání, které jsem dostal na elektrovejšce, a které jsem v práci nikdy neupotřebil.
9.10.2018 15:37 - Návštěvník
Asi má cenu aspirovat na povolání/činnosti, které jsou jakýmsi způsobem "vznešené", tj. je za nimi nějaký ideál, něco, co společnost šířeji ocení, uzná a je to pro ni vlastně nějak všeobecně zajímavé, výhodné či užitečné.

Z Jersonova podání mám pocit, že mu jde o to ukázat "kdo měl pravdu". Nicméně tohle já mu příliš neberu, protože rozhovor matky se synem vůbec není věcí pravdy. To je věcí výchovy. Prostě to je asi nejspíš tak, že ta máma opravdu nechtěla, aby ses stal profesionálním hráčem počítačových her, stejně tak jako ty opravdu nechceš, aby se tvůj syn stal profesionálním fotbalistou.

Co se mě osobně týče, tak přestože vím, že profesionální hráči počítačových existují (a nadto mohou být ještě i se skvělým příjmem), tak kdyby k tomuhle moje děti tíhly, tak promiňte, ale příliš nadšený bych nebyl...
9.10.2018 15:52 - Jerson
Víš, tady jde o princip, když mi máma říkala "hraní na počítači / lepení modelů tě nikdy živit nebude", a před měsícem mi po návštěvě výstavy jednoho architekta řekla "Ty jsi lepil modely, mohl bys pracovat pro takové architekty a vyrábět jim modely staveb," tak v tom cítím jistý rozpor v uvažování.
Stejně tak když mi ve dvaceti říkala "Až budeš starší než já, tak můžeš projevovat své názory," a před třemi lety jsem konečně došel do požadované fáze, takže jsem jí řekl, že oficiálně své názory začínám projevovat :-) Jinak ona vůbec nevěřila, že by cokoliv spojeného s počítačovými hrami mohlo fungovat jako zaměstnání, pro ni to bylo jen dětská hra.
A i když si o profi fotbalistech myslím své, tak své děti hodlám podporovat v tom, co se bude líbit jim, a ne v tom, co bych z nich chtěl mít já - protože vím, jaké to je být tlačen do naplnění snu někoho jiného.

Takže na jednu stranu doufám, že tak jako se synem stavíme z Lega, tak později budeme hrát kooperativní počítačové hry a snad i RPG, ale na druhou stranu pokud to nevyjde, tak to nebudu brát jako své - či jeho - selhání. A pokud by se vývojem takových her chtěl živit, proč bych mu bránil?

(Před rokem jsem dostal nabídku dělat profi překladatele LoL, bohužel podmínka byla přestěhovat se do Irska, což s rodinou jde těžko. Ale před deseti lety bych na takovou nabídku možná kývnul.
9.10.2018 16:51 - Návštěvník
Víš, Jersone, po dvaceti (či kolika) letech má každý rozpor v uvažování. Chceš-li tomu říkat "rozpor". Já tomu říkám vývoj, dospění, změna názorů, změna mindsetu, ... Dosaď si tam co chceš a ukaž mi někoho, kdo je po dvaceti letech stejný.

Aha. Najednou to je vývoj počítačových her. Tak to už jsme od toho hraní počítačových her ale trochu uhli...

Nicméně to je jedno. Snad už prostě chápeš, že tohle není o nějaké "pravdě", ale o tom, že se v tobě máma nejspíš snažila vzbudit zájem o jiné věci, než jsou počítače. (Protože jí tehdy prostě nepřišly pespektivní nebo tak něco.) To se prostě při výchově (vědomky či nevědomky) asi stane každému rodiči, že svoje dítko lehce v lečcems omezí (ale můžeš použít i slovo "nasměruje"). Takže pokud to nebylo nějak extra drsné, tak, promiň, ale zkus jí to po těch dvaceti letech spíš odpustit, než připomínat se slovy: "Teď vidíme, kdo měl pravdu..." :-/
30.11.2020 19:18 - ShadoWWW
Černý rytíř oznámil, že nadobro uzavřel svou brněnskou pobočku.

Píše:
ZAVÍRÁME POBOČKU V BRNĚ
S lítostí oznamujeme, že se dnešním dnem natrvalo uzavírá naše brněnská pobočka Černého rytíře. Pokud u nás máte již vytvořenou objednávku/y se způsobem dodání „vyzvednout na prodejně v Brně,“ tak v blízké době obdržíte email s možnostmi dodání objednávek, na který nám prosím co nejdříve odpovězte - abychom mohli vaší objednávku zpracovat k vaší spokojenosti. Omlouváme se všem zákazníkům za způsobené komplikace.
30.11.2020 19:41 - sirien
Obecnej downtrend nebo rána koronakrizí?
30.11.2020 19:53 - ShadoWWW
Řekl bych jedno s druhým.
30.11.2020 20:52 - ShadoWWW
Když to rozeberu:
Kamenný obchod
Oproti Planetě her nebo Fantasy Obchodu malá nabídka a protivná obsluha. Nafrnění magicáři, pro které byli ne-magicáři póvl. Kdysi jsme chtěli začít hrát DnD 5e v jejich herně. Odpověď byla: "To je jen magicová herna!" (Nech si to všichni zapamatají!) Když ses ptal na doporučení deskovky, připadal sis, jako bys je otravoval. Extrémní rozdíl proti velmi přívětivé a vstřícné obsluze v Planetě her.

E-shop
Je pravda, že ceny měli o němo nižší než FO i PH, měli často naskladněny (na skladu v Praze) nové DnD tituly nejrychleji a dokázali sehnat i speciály, kde se to FO nepovedlo (viz třeba teď speciálka Taši).

Na druhou stranu nabídka menší než konkurence, doba dodání na brněnskou pobočku v průměru týden (rokord byl víc jak dva týdny!) a možnost jen poslání Českou poštou (!) s platbou kilo za dobírku nebo platbou předem (co si asi vyberu...). Zásilkovna, PPL apod. nebo online branou kartou dodnes Sci-Fi.

Koronavirus
Umím si představit, že pokud byli vysazeni na CCG, zažívali těžké období. Nechápu ale, že se nedokázali přeorientovat na silnější prodeje deskovek a RPG. Planeta her prodávala deskovky jak na běžícím páse. Tipuji, že FO to měl stejné. Lidi byli doma a měli víc času hrát. Rodiče chtěli zabavit děti po školním onlinu deskovkami, než jim skončí směna na home-office. Vrcholem je, že to zabalili na Black Friday, zlatou husu všech obchodů. E-shop, pro který teď dělám nějaké zakázky, má BF jako nejvýdělečnější (tý)den v roce. Letos měl dokonce čtyřikrát víc objednávek, než byla nejoptimističtější loňská predikce.

Jestli tohle nedokázali zužitovat, tak bylo nejlepší to zabalit.
30.11.2020 21:58 - LokiB
No, 4x více objednávek neznamená automaticky nejlepší výdělek ... rozdíl mezi tržbou a ziskem snad není třeba zmiňovat. Znám i prodejce, kteří na black friday nadávají, protože marže nemají velké (což není výjimka, když jsi levnější než konkurence) a ještě se čeká, že půjdou s cenami dolů. Ano, synergie, další prodeje, určitě se to mnohým vyplatí, ale není to automatická výhra. Nehledě na to, že když se blíží BF, tak tržby klesají, protože lidi vyčkávají. Ale to jen tak na okraj.

Kdysi před 15 lety jsem do Černého Rytíře v Praze chodil právě na M:tG. Obsluha se tam měnila, někteří kluci bývali ochotní, jiní méně. Ale to už je fakt dlouho.
Obecně mi ale ČR nikdy zas tak moc nesedl, nevím proč.

Jinak je to zas takové hodnocení, jakože ti co to dělají, tomu nerozumí, ti, co to nedělají, se podivují :)
Jako možná jsou provozovatelé ČR úplně tupí, to vyloučit nemůžu, ale asi si nějaké ekonomické posouzení pokračovat/zabalit to v Brně dělali ;)

Co se prodeje deskovek týče ... tak ty mohou i nadále prodávat online, ten nezabalili, nebo jsem to pochopil špatně? Fyzická prodejna, do které ti nemohou chodit zákazníci, je na dvě věci.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.07442307472229 secREMOTE_IP: 54.226.25.246