Drow, aneb temný elf (shrnuté dohady a povědomí)

Temní elfové se myslím stali podobně známou veličinou pro světy D&D, jako se obyčejní elfové stali pro běžnou fantasy. Občas se jim někdo záměrně vyhne, ale jsou natolik populární, že oficiálně je prostě nelze nezahrnout. Proč jim tedy nevěnovat nějaký ten prostor také zde?
Napsal Vojtěch
Obsah článku:

Pojďme si nejprve ujasnit pojmy - Co je to takový drow a odkud pochází?

Typický drow, neboli temný elf, je fotografickým a povahovým negativem typického fantasy elfa. Ano, až tak jednoduché to je.

 

Kde elf je vychrtlá bledule s havraními vlasy, která miluje otevřené prostory, přírodu a harmonii, temný elf je jeho přesným fotografickým a povahovým negativem. Vychrtlá, jako saze černá postava s bílými vlasy, která miluje podzemí, smrt a sváry. Toto zrcadlení ale jde i dál. Typičtí elfové jsou také vyhlášení svými mágy a čaroději, dovedností boje s lukem, ale i šermem, a i tady se elfové temní zrcadlí svou děsivou kněžskou magií, smrtící tecnikou boje zblízka a drobnými, leč zákeřnými ručními samostříly - tedy opět obrácená preference, kdy elf raději bojuje na dálku, zatímco temný preferuje kontakt a dokonce i ve zbraních, kde pro elfa je typická rovná čepel a luk, zatímco pro temného zahnutá čepel a samostříl (protiklad spíš historický z dob války Franků s Araby, nebo křížových výprav, nebo Angličanů s Francouzi). Elf má rád taková ta pěkná zvířátka, která si za vzor berou i lidé, drow i bere takové ty věci, které se lidem hnusí (jeden z našich profesorů biologie to trefně označil jako žoužel) - zpravidla členovce, hlavně pavouky tedy, ještěrky, červy, slizy a tak.

 

Je tedy jasné, že nosným tématem drowů je, že jsou to dokonalí záporáci. Dokonalejším protikladem ke světlu může být už snad jen tvor oživené temnoty. Jsou krutí, zkažení a já nevím co ještě a proto se dají nastrčit všude, kde už nestačí prachsprostý skřet a díky jejich dlouhověkosti a zastrčenosti kdesi pod královstvím krtka a medvěda jeskynního se dá pohodlně i omluvit jejich síla a při tom dosavadní neúčast ve hře, dokud na ně postavy zrovna neměly. Není myslím úplně náhoda, že temný elf pochází právě z D&D, kde je potřeba celé rasy z podstaty v opozici k člověku poměrně vysoká. I jméno je v opozici k elfovi z mytologie. Běžný elf byl skřítek spíš pozitivního druhu, Trow/Drow spíš negativní. Drow je tedy stvoření z podstaty záporné a zamýšlené tak, aby postavám škodilo a co nejvíc kontrastovalo, čímž umožnilo dát vyniknout jejich hrdinským činům (protože vraždění nějaké neutrální rasy a obírání jí o poklady zrovna moc pěkné není, ale jak do toho zamícháme jasné zlo, ke všemu až takhle černobílé, tak je to hned jasné).

 

Kam dál? (3E) - Drow of the Underdark, Monster Manual I, Monster Manual IV, Savage Species

Kam dál? (4E) - Heroes of the Forgotten Kingdoms, Underdark, Monster Manual 1, Monster Manual 3

 

< Strana 1 >
Strana 2
Postupně ještě přidám další informace o drowech na jednotlivých světech a příslušných božstvech, jak se mi povede něco vypátrat.
Napsal Vojtěch 12.04.2012
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 47 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14394688606262 secREMOTE_IP: 3.230.128.106