Hraní v SF: A osmého dne...

...se člověk rozhodl že byl stvořen špatně. Kyberware, bioware, nanoware, genetika a eugenika... cesty po kterých se člověk rozhodl jít za hranice lidskosti, k polobožství a božství.
Napsal sirien
Obsah článku:

Na úvod...

Ta touha zde byla vždy. Být lepší, rychlejší, silnější, chytřejší, krásnější a dokonalejší. Provázela lidstvo od samých počátků, promítla se do mýtů a legend. Herakles, sice polobůh, ale stále smrtelný člověk, se stává bohem. Byla přítomna v okamžicích, na které se neohlížíme s hrdostí. Otroctvím počínaje přes touhu po vzestup čisté árijské rasy. Opakuje se každý rok, jednou za dva nebo čtyři roky více než jindy – celý svět sleduje ty, kteří prolamují nejlepší výkony svých předchůdců.

Kdysi dávno byla tato snaha pouhým snem. Ale moderní věda nám dala prostředky, které mnozí odsuzují jako heretické. Prostředky, které nám umožňují měnit to, co bylo předtím považováno za dané Bohem.
Začalo to nevinně. Medicína přinesla vědomosti o výživě. Pokračování už je sporné: biochemie nám umožnila posunout hranice přirozených možností, zmanipulovat vývoj našeho těla, ovlivnit jeho okamžitý výkon nebo zkrátit dobu nutnou k regeneraci mezi špičkovými výkony. Pohlíží se na to jako na podvod, jako na cosi nepřirozeného, špatného.

Ale přesto sníme o něčem víc – o technologických implantátech, o umělé biochemii metabolismu, o eugenické manipulaci s genomem. Je to nekonečná honba za nedosažitelným cílem: být rychlejší, silnější a chytřejší, než nám bylo dáno.
Stejně jako se na počátku toto téma objevilo v mýtech, tak se v moderní době objevilo v literatuře, filmech i seriálech. A v RPG.

Vize budoucího

Jako vždy když se lidé dívají do budoucnosti, tak ji vidí velmi růžově. Vzpomínám si na dokument o genetické manipulaci, kde jakýsi futurista popisoval, jak si budeme diktovat vzhled, IQ a talenty našich dětí. Pravděpodobnost že to tak opravdu bude vypadat… je podle mě asi tak stejná, jako že do roku 2010 bude svět vypadat tak, jak si ho pro rok 2000 představovali v roce 1960.

V settinzích RPG se nicméně můžeme vcelku libovolně odvázat a nadiktovat si, co se nám zlíbí. Občas je ale dobré se nad tím zamyslet, protože některé věci, když se přeženou bez rozmyslu, mohou udělat ze hry dobrý paskvil.
Podívejme se tedy na různé možnosti, které se nabízí v modifikaci sebe sama a lidského druhu…

Napsal sirien 17.05.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 30 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11343717575073 secREMOTE_IP: 54.81.185.66