Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
29.12.2010 22:58 - Colombo
Centrální limitní věta píše:
Zivot.
J̢̺͉̱̮̰̟͓̭̫̥͓͎̪͔͂͒ͧͣ͛́̉ͧ̈̀͑͊̍̑ȩ̨̲̝͍̼͈̖̠͈̍ͩ̃ͪ͊̊͐̑ͥ̿ͥͥͤͧ̉́̕ḑ̙͍͎̰̘͍͚̪̻͉̝͇̻̜̫͚͊͐ͭͭ͐̒ͯ̍̄ͩ̈́ͮ̇͜͢͝e̴̢͓̪̤̮̟ͦ͋̓̓̅͊ͮ̐ͤͪ̈̕n̝̹̞̮̪̰͈͎̹̙͎ͧ͑ͥ͒́͘̕ ̠̗͍̻͎͈͆ͣͧͣ̓̇̿̔͊ͧ̓́͢p̏̆͐̅̅͐ͫ̈̈́͏̴̵̛̣͓̻̩̠̬̤̱͖̼́ṛ̨̤̜̞͔͙̹̺ͦͧ̓͂̃̔̈͌͊ͫ̈ͯ́́̕͝s͒ͩͦ̄͛̊͂ͣ͊̌͆͂͋͂ͧ̊̄ͨ͏͖̟̥̙̦̣͚̬̖̤̩̱̀͢t̘̹̰̣̥͓͑̇̄̌̊ͨ̈́̉̀ͭ́̚͡ȩ̷̡̛̥̖̩̜̗͉͖̲̰͍̙͖͓͍͙̂̌̏̓̋͆͡n̶̴̠̺̦͉͍̒̓͊ͯ̆ͅ ̛̛̱͈̺̠̼̙̜̥̺͉͍͕̪̦ͧ͒ͩ̓̋̃̑͝v̖͖͕̩̗͖͈̠̻̰͈̲͓͙͇̳͍͕ͪ̅̅ͯͮ̂̋̀͝͡l̶̲̲̝̲̊͊̏ͧ̇ͣ̐ͫͤ͋̂̈͂̽̔͢͠á̖̩̲̹̪̣̣͌͋͛̍ͦ̈ͣ̀̀͠͞ḑ͖͓̦͍̲̖̪̤͔̤̳͋̐͋̓ͨ͜n̷̴͕͎̘͇̦̗̝̩̺̝̗̈ͯ̽͂͐ę̧̰̙͙̫̬̔̅̾̅͆̾͝ ̸̨̨̛̣̥͉̟̮̗̬̞̓̿̈́̑̽̾̔̄ͯ͛͗ͯ̀̆ͥ̔ͦ̄ͅv̡͆̊̃ͩ̓ͬ͂̓͏̢̤̰̻͞ş̴̭͓̖̙̰̰̖̭̖̖̪̤̌̽̌͊͑̆͌ͩ̄̔͐̾͌̉̐̃̇ͤͩ͝͝͠e̸̵̸̮̳̭͕̖͔͇͇̹ͧ̊̍ͬ̅ͬ͒͗ͯ̎͜m̸̸̝̺̗̖͓̫̜̜̜̘̬ͭ̔̂̍̐ͤͪ̍̂ͩ͘,͋̋ͪ̀͊̓̇͐ͯͫ̆҉̸̛̛̩̱͕̫̜̤͇̱͖̣͎̲̣͚͎̦̺͉̥͞
̸̛̗͎̳̖̼̗̹͖̜̗͔̠̤̜̊̍͛̏͛̅̊j̶̵̩̰̘̦̫̩͓̞̼͙̰͓͋ͦ͆̊͂̎͛̇̍ͥͥ̎ͦ͊ͭ̚͝͠ẻ̛̞̣͈͉̱̙̟͖̞̜͈̦͍̤̎ͦ͛̓̓͌͒ͥ̏̀̚̕͢͠d̷̠̙̼̙̯̞̃͋̾ͦ̌́̂̔̓̐ͯ̐̓̆ͪ̓̕͡e̥̲̦͕̹̮̪̰̮̯̦͓͇͉͖ͯͨ͑ͧ̂̾̊ͩ̉̀̃̐̀̀̀͜͠͝ͅn̡̮͇̩͇̐̐ͫͨ̍̋ͭ̽ͭͤͪͨ́́͟͠ ̸̷̭̟͍̳̫̗̻̤̝̱͕͎̍̂̾͗͟j̢̧̓͐̊͐͆̆ͫ̍ͤ҉̨̫͖̝̼̰̖́į̷̰͍̦͖̹̜̰͗͌̈́͊̇̍̂̆͊̀͝m̶̸̶̺̩̙̮̤̮̺̘̞̼̝̮̦̠̭̭̎̾̾̀͛͋̾͂ͣ͌͋ͤ͌͑̚͘͟ ̷̧͇̝̪̯̠ͬ̍̈́͐ͬͣͣ͆ͣͨv̛͚̗͚̠͔̞̘͉̥͈̹̗̮̹̣̩̟̽̿̓́͟͜͞š̶̸̝̖̦̼̟̖͖͌̉̌͑̑̊̐ͫ͛̈̊̔͋́ͣ͘͜ͅe̷̴̞̦̩̖͇͚̭̣͚̫̰̯̦̣̝̫̩͉͐̑ͧ̾́̎̍͂͐̀ͅm̷͙̰̖̼̰̖̺̥̟̯̯̰̝̱̟̗͇̘̆͐̊ͫ͛ͮͩ͢͜ ̴̴͔͚̯̹̜̼̫̣̘̝̦͉͔͉͙̏̈́͑̇̓̒͜͠ḱ̶̡̛͍͚̥̫̻͖̰̺̳͉̮̣͉̎͛̓ͣ͟ͅá̸̷̊͋̓ͨ̿ͪ͌̏ͨ̈ͥ̑ͨͧ́͌҉̷̟̙̞͖͍ž̢͚͉̭̜̟͈̩̼͚̼̳̲̜͌ͨͪ̈́͛̅̂̏͗̅̔ͧ́̊̚̕e̢̦͔̬͖̦̗͍̬̗͉̫̰͕̤ͮ̂ͫͪͣ͋͋̀ͪ́̈́̓̀ͬ͡,̵̛̛̣̗̩͉͍̲̺̭͈̗͓̭̾̌̐̄́̽̇͒
ͦ͐͋ͮ͒̈́̊̚҉̶̺̯̤͉̼͍j̢̨̿͑̈̚͟͠҉̬͈̮̼̭̼̝̖͕ē̤͕̟͖͔͙̘̹̼̖͕͔̲̣̩͍̉̃͗͌̆ͥ̍̔͊͒̇ͦ̉͜d̨̡̟͍̜͉̜͖̼̞̩̱͈̮͇̯̲͂̆̔͆ͩͯ̃̆͠ěͧ̈̃͑̒̚͝͏̧̹͖̯̹̠̤̦̹̭͟͠n̎ͥ͛̃̏̾̎ͤͫ́́ͤ̚͘͏̞͇͍̖̤ ̶̺͓̰̙̯ͩ̾ͤ̈́̔ͮ̊̆̀v̷̡̟͍̥̪̭͚̦͇̠̰̲̜̙̤̦͈̱̟̰ͧ͛̈́̆͘͟͝š̼̺̟̯̫͖͉̙͔̱̙̟͉͉̟ͣ̒͑̅̍̂̑͆̎̔ͩ̈́̓̀͊́̚͢͡͠ͅe̷̵̷̺̫̰͖̿̄̈́̄ͤͮ͛̓̐̏̑̕͜c̴̨̛̰̜̺̯̬̤̟͓̪̞͑ͫ͒̋ͥ̍͋̔̎ͩ͗̏̋͆͢ͅh̢̨͔̥͖̺̼̳̗̜̲̙̦̣̥̰̯̹͒̑̔ͥͧ͊̀͜ͅn̥͙͇̥̝͎̰͎͙̣͖͍̪̼̣͙̯͈̒͐͗ͤͮ͆̋ͭ͛̉̏̾ͤ͊̐́y̷̼̺͎͓̗̙̭̯͉̯̒͒̄̍͘͢ ̣̝̙̟͓͓͎͍̼̗̦̳̉ͪ̆̏͐̏̈́̊͑̈́ͣ͒̕p̷ͣ̇͗̓ͮ҉̯̯̹̪͎̺̱͔̩̼̭͇̲̟͕͔̖͟ř̡͈͔̣͚̟̪̋̐̂ͤ̒̐̏̀͑ͭ͌̀̕͜͝ḯ̡͕̫̫͎̞̣̬̟͉̀̈́̋̊ͮ̐̿͐̑̋͒̈ͭ̂̒̆͡vͭ͗ͦͥ͐̌̒ͧͯ́͠҉͚̫͚͔̭͇̮̯̮̺̀͝ͅę͖̺̮͓͙͈͈̝͌̾̑̃̔ͧ̾̑̆̒̓̃͆ͧ͊̇͞d̷̛̦̝̜̻̜̤̲̭̍͛̽̆̓ͩ̀̚̕ͅe̷͐ͮ̌̍̾͌͡҉̸̢̙͈̪̦,̴̶̜̻͓̘̬̟͚̞͐ͫͬͣ̏̉̄͋̀́́
ͮ̅͗̔̍͒ͪ̌ͩ̇ͭ̿͢͝͏̟̥̬̹̲̰̲̣͈̗ͅd̢͓̭̰̪̝̹̯̞͎̙̲͉͍̟̞͊̇ͮͦͥ̏̔̒̃͊ͪ̇̒̓̈́̎̋̀̚̕ő̷̸̡̝͎̼̼̟̘̖̮̪̩̑̔͆ͅ ̢̨̙̟͚̲̲͉̠̮̖͙̒ͫ̐ͪ̾̐ͫ̊̔́t̡̰͍̺̼͚̦̱͙͔̱̭̼̫͕̺͙͇̱͂ͫͪͫ̌̃́e̴̳͉̺͙̻̜͔͈̓̇̆̉ͦͨ́͗̑̔ͫ͐ͅm̸̡͇̠͈͙̩͎̭̖͔͂ͣ̈́̾̽̍ͭ̃͛ͯ̓̏ͫ̾̉̓̐ͨ͟͜n̢̨͇̦̰̮͇͖͎͚̍̎ͭͨ̆ͮ̎ͥ̒̔͌̽ͭͅo̡̝̺̠͙̯̥͓͚̠̗̖ͣ̓ͤ͌̊̋̇̽̅̿̒̌̓ͦ͒ͥ͊͜tͫͧ̓̓͒ͪ͂͌̽ͯ͊͂̂͌́̓͑̅̚͏̧͙̜͙̬̝̺̣ỷ̷̴̡̦̥̫͔̭̍̾̆ͧ́ ̢̛̛̞̹̭̜̘͕͓̞̘͖̻̬͉̝̳̳͍̺͈̿͒̒ͯ͐͜͟ș̴̡̛̗̯̙̹̞͈̫̥̲͍̩̘̱͖͇̗ͪ̽ͧͥ̓͒̓ͣͣͮͧ͂ͥͬ̋ͩ͐̀̚͝ͅv̅̈͐ͣ̑̓͋̂̽̆ͮ̋ͯͯ͏̢̤̮̫̤á̧̙̣̤̩̟̟̖̣͍̫͈̹̊̆̓̈̏̈̓̀́͝ž̴̶͎̹̖̲̙͍͍̼̻̠̫̝̔̿́̎́e̠̼͍̤̻͖̺̘̹͇͓̟͖̪̲̝͍̝ͨ̿̎̉͒͌͌̂̎͋̍̿͛͞͝.̵̸̤̻͇̻̥̩̦̗̼̣̞̦͇ͤ̌ͤ̏̐ͬ̒ͭ͟͢͞
29.12.2010 23:33 - Sosáček
Sparkle píše:
To je legrační, na hráče DrD1 to mířený je, ti se zřejmě dají převychovat z DrD1 manýrů, zatímco wowkaři a Dndčkaři, to je ta havěť, tý už není pomoci :)

No, jednak jsem nemluvil o prevychovani (proc nekomu brat neco co ho bavi, ze), druhak mam pocit ze Bouchi zminoval ze to pro hrace drd1 taky urceny neni.
30.12.2010 04:34 - Quentin
Píše:
Stejne jako sis stezoval ze te ilustrace nenavnadi na hrani druida. Jasne ze ne, uz proto, ze je to pokrocily povolani, takze kdybys zacal na zacatku a daval kazdy sezeni jeden level, tak muzes hrat druida po sesti sezenich. Ty nemas attention span sest sezeni Quentine, takze se da cekat ze na tebe ta ilustrace neni mirena.

Nikdo nebude hrat drd2 od prvniho lvlu, leda by mel uchylku v okopavani brambor.

edit: Uz jsem parkrat vydrzel kolem 12ti sezeni (mozna i vic) :-)
30.12.2010 06:52 - noir
CLS: Pokud vím, mluvilo se o americké fantasy, nikoliv o DnD, ne? Kdes na to přišel?
30.12.2010 07:13 - Bouchi
Centrální limitní věta píše:
mam pocit ze Bouchi zminoval ze to pro hrace drd1 taky urceny neni.
Ano, psal jsem, ze primarne je to urceno pro nove hrace (tedy ten typ lidi, jaky si v soucasne dobe kupuje DrD 1.6, kterezto se po vyjiti DrD II prestane prodavat).
30.12.2010 07:38 - noir
Aha, pak je mi vše jasné a v podstatě lhostejné. Je-li DrD2 komorní hrou pro pár stovek hráčů (typ lidi, jaky si v soucasne dobe kupuje DrD 1.6), asi nemá moc smysl zabývat se jím tak moc. Původně to vypadalo na ambiciózní projekt, který má oslovit nové skupiny hráčů. A ona je ta polívka mnohem míň horká, než se zdálo...
30.12.2010 08:04 - Bouchi
noir: Z meho pohledu ovsem "primarne pro nove hrace" nerovna se "vyhradne pro typ lidi, jaky si v soucasne dobe kupuje DrD 1.6". (A s temi par stovkami jsi docela podstrelil.)
30.12.2010 08:18 - Lotrando
Je jedině dobře, že je to mířený na nové hráče. Starej materiál jednak těžko předěláš a i když jo, tak bude pořád frfňat.

Jak široký záběr bude DrD2 mít je ovšem otázka. Na jednu stranu je dobře, že se to aspoň zkouší. I když DrD2 nebude masovka, bude pořád dobře když vyjde a zaplatí se, Altar zůstane v podvědomí, možná někoho nového osloví a příště to může být lepší. A nebo to už teď bude pecka.

Pochybnosti existují, ale když je ten konec roku a tak, tak jim popřejme ať všechno klapne a buďme rádi, že tu vůbec někdo je, kdo je ochoten riskovat.
30.12.2010 09:03 - Jerson
Bouchi píše:
noir: Z meho pohledu ovsem "primarne pro nove hrace" nerovna se "vyhradne pro typ lidi, jaky si v soucasne dobe kupuje DrD 1.6". (A s temi par stovkami jsi docela podstrelil.)

Když nikdy nechceš zveřejnit prodejnost jakýchkoliv pravidel a ani náklad, tak se nediv, že tu lidé hážou takové odhady. Ostatně kolik z těch kupujících jsou lidé, kteří hrají DrD už nějaký čas a jen se rozhodli mít každý ve skupině vlastní pravidla místo půjčování jednoho ohmataného výtisku od PJ nevíš ani ty. A pokud se pletu, klidně mi to vyvrať.
30.12.2010 09:48 - Bouchi
Jerson: Prolizat ted evidenci prodeju (kterou mam navic v jinem compu) nebudu, nicmene jedno cislo bych z hlavy jakz takz vedel - edice E PPZ (vysla v druhe polovine roku 2006) se zatim prodalo cca 5000 kusu.
Jerson píše:
Ostatně kolik z těch kupujících jsou lidé, kteří hrají DrD už nějaký čas a jen se rozhodli mít každý ve skupině vlastní pravidla místo půjčování jednoho ohmataného výtisku od PJ nevíš ani ty.
Jiste, ale tohle muzu stejne tak otocit a rict, ze na jedna koupena pravidla DrD II muzou ve skutecnosti pripadat 3-4 hraci, cili kdybych vzal 600 prodanych kusu DrD II (polovinu prumerneho rocniho prodeje DrD 1.6 PPZ E), tak na ne muze pripadat 2-2,5 tisice hracu, a tomu uz ja nerikam "par stovek" (noir mozna jo).
30.12.2010 09:48 - Colombo
Lotrando: konečně slovo chlapa
30.12.2010 10:45 - Sosáček
noir píše:
CLS: Pokud vím, mluvilo se o americké fantasy, nikoliv o DnD, ne? Kdes na to přišel?

Dnd je konkretnim pripadem americke fantasy. Americka fantasy je zobecnenim DnD.
30.12.2010 11:40 - alef0
Očakávať, že hráči D&D si kúpia Dračák II a potom radostne odložia svoje Player's Handbooky do pivnice, je zbytočné a smiešne.

Alebo si Noir, ty si snáď myslíš opak?

Noir píše:
Původně to vypadalo na ambiciózní projekt, který má oslovit nové skupiny hráčů.

Čo je tvoja predstava o nových skupinách hráčov?
30.12.2010 12:22 - skew
alef0 píše:
Očakávať, že hráči D&D si kúpia Dračák II a potom radostne odložia svoje Player's Handbooky do pivnice, je zbytočné a smiešne.
Jo, to je fakt.
V lepším případě bude ten hráč hrát obojí. Pokud by měl zahodit příručku D&D a začít hrát DrD2, tak by dost možná vůbec nehrál D&D.
30.12.2010 12:30 - alef0
Poznámka k obojímu je dosť dobrá. U nás dominuje mentalita ,,hrám X a okrem toho nič", ale prečo by nemohla panovať mentalita ,,raz hrám to, inokedy ono?"

Kopa veteránov strieda systémy, minimálne D&D na fantasy a WoD na ehm WoD.
30.12.2010 12:38 - noir
alef: A koho jiného by měli oslovovat? RPG hry bez počítače u nás hraje málo lidí. Moc jich asi nepřibude, takže se musí někdo odlákat od něčeho jiného. Odkud? Od PC her? Hm, chce jít proti těm známým a osvědčeným konceptům, které baví masy hráčů. Bouchi píše, že míří na ty, kdo už starý dračák hrají, takže je to asi pro ně.

P.S.: Že mimo známé útesy DrD2 nemíří, si jen myslím, například z Bouchiho odpodí na otázky, jak si představuje marketing - psal, že samozřejmě Pevnost, nic jiného, oč se zajímají teeni nepsal. Bravo, inzerce přes Blog.cz a podobné věci zmíněny vůbec nebyly. Ostatně nejsem si jistý, jestli by současná podoba DrD2 vůbec do takových prostor šla vecpat - a to píšu jako člověk, která do Brava pár fantasy témat protlačil. O co se zajímají mladí, kde se shromažďují a jak je oslovit? Já na svém omezeném prostoru rád Dračáku (jakémukoliv) prostor poskytnu, už jen ze sentimentu. Ale (právě proto, že musím bohužel segment teenů v poslední době sledovat víc, než bych rád) jinak nevidím, že se autoři snažili oslovit jakoukoliv jasněji popsatelnou skupinu. Možná pár těch, kdo chodí na historické olympiády, ale ti už IMHO Dračák hráli dřív.

Proč už se dávnou o novém Doupěti nepíše v mainstreamových médiích? Proč panebože nemá idnes nebo Reflex už dávno nějaké exkluzivní materiály? Dračák zná skoro každý, jsem si jistý, že novináři by po tom sáhli rádi (půlka jich Dračák hrála, aspoň ti, co znám). Kde je nějaká snaha o marketing? Oslovili autoři nějakou PR agenturu? Pokud se zvažovalo opravdu vydání před Vánocemi, pak to vidím jako naprosté selhání.

P.P.S.: Popravdě já bych si klidně a docela rád nějaký sentimentálně oldschoolový dračák po česku zahrál. Ale nutit mě, abych přitom vyslovoval slov jako mastičkář? A díval se přitom na odporné obrázky? Ne, tolik energie zase nemám...
30.12.2010 12:44 - Merlin
možná to tu už padlo, nebo nevím..ale když masivní kampaň tak podle mě přes nějakou sociální síť...(tady by mi mohl podat nápovědu někdo, kdo tam má účet)
30.12.2010 12:51 - noir
Merlin: Dračák má asi 2000 příznivců (pro srovnání Dračí Doupě Plus asi 160, Altar šedesát). Co jsem se díval, tak zatím lidi v té skupině na nový Doupě moc připravení nejsou...

Pro srovnání obě rychle nalezené stránky o Stmívání mají kolem 15 tisíc příznivců. To jen aby nezaniklo, co dnes mají mladí rádi.
30.12.2010 12:54 - Merlin
Noir: oukej...já jsem ze starý školy, já se v tom moc nevyznám, tak jsem to jen plácl
30.12.2010 13:01 - alef0
Mám neodbytný pocit, že na P. R. články v mainstreamových médiách akosi Altar nemá peniaze :-) Plus, propagovať masovo niečo, čo nie je hotové, je dosť neprezieravé.

Inak ešte existuje skupina, čo by hrala RPG, keby jej to niekto ukázal, ale nevie po anglicky, resp. jej nevyhovuje žáner. Ale táto skupina sa nedá osloviť billbordovým marketingom, ale demonštráciami hrania.


---------------------

Ako sidenote by ma veľmi veľmi zaujímala frekvencia článkov o fantasy/sci-fi fenoménoch v masových médiách. Na Slovensku bolo pár (= 2 :-)) článkov k LARPom, jeden rozhovor k living history, jedna dvojstrana o Warhammeri.

noir píše:
a to píšu jako člověk, která do Brava pár fantasy témat protlačil.

O aké témy konkrétne išlo, ak si pamätáš?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10201001167297 secREMOTE_IP: 3.21.93.44