Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
4.1.2011 22:44 - Sosáček
alef0 píše:
Alnag, Jerson?

Kolik udelali Alnag a Jerson uspesnych komernich her? Nebo aspon neuspesnych komercnich her?
4.1.2011 22:45 - Sosáček
alef0 píše:
Máš traumu, že ťa nezobrali?

sirien píše:
A mimochodem, Tvé zoufalé obrácení argumentace do Ad hominem demagogické pozice nemění nic na mém původním argumentu.

Seznamte se. Tukan, ironie. Ironie, tukan.
4.1.2011 22:53 - alef0
Alnag píše:
titíž lidé se přeorientovali jinam je nevymazalo z existence, stále existují, a svou schopnost dotahovat i RPG erudici již dokázali. Třeba lidé, kteří pracovali na překladech (to jsou rozsahy textů násobně větší než bude DrD 2 a obvykle připadají na jednoho člověka, lidé, kteří mají na kontě větší množství článků...)

Áno, otázka je, či sú v stave svoje nepochybne hrdinské výkony opakovať. Inak povedané, portfólio + otázka ,,ostáva vízia nadšenia aj naďalej?" Argumenty ,,rodina a iné záujmy" prakticky znamená, že ich kariéra je na konci. A to nie je dobrá vízía pre platného člena tímu.

Alnag píše:
Zároveň si myslím, že vycházíš z mylného předpokladu, že tým lidí designujících RPG musí vzejít z RPG komunity (a tudíž je limitován na to, co známe). ...

Existujúce hry dokonale ukazujú, že keď si dobrý systémák, ale zlý writer, vznikne perla v strašnom obale (kopa Forge hier). Ak si zlý systémák a máš dobrých fluffistov, vznikne heartbreak. (V prípade DrD II je heartbreak ekvivalent katastrofy). Príkladov zahraničných hier, kde je fluff výborný, ale mechaniky strašné je kopa. A to si Dračák už nemôže dovoliť.

Je super, keď máš diverzifikovaný tím, ale bez systémákov ďaleko nezájdeš.

A ešte-aktívnych systemákov je u nás koľko? Ty? Jerson? Ľudia okolo DrD II?

Alebo niekto ďalší so super produktami, ktoré sú v šuflíku?

Sirien píše:
no, nevim, tak třeba Hrdinové fantasy, celkově tak o level lepší RPG než DrD a DrD+?

JAJ, o tom se asi nesmí mluvit že tu někdo vydal RPGčko bez pomoci Altaru nebo RPG F, Kostky nebo kohokoliv... Jediná cz tvorba je DrD a historicky první fanovské RPG jsou SS, co?


Hrdinové fantasy majú podľa webu zredukovaný vývojový tím na jedného človeka, dvoch ilustrátorov a jedného webmastera. Aktivita na webe od mája 2009 je ... nulová?

Pokojne spomeň ďalšie príklady. Stín meče?
4.1.2011 22:57 - Alnag
Alef0 píše:
Alebo niekto ďalší so super produktami, ktoré sú v šuflíku?


Já vím, že je u siriena někdy těžké se neztratit v těch jeho wall of text, ale vznesl myslím oprávněný argument, že opomíjíš autory vydaných českých RPG. (Nevím, jestli jsou dobří systémáci... ale rozhodně mají něco za sebou. A těch českých her je překvapivě víc, než by se mohlo na první pohled zdát...)
4.1.2011 22:59 - alef0
Alnag píše:
A těch českých her je překvapivě víc, než by se mohlo na první pohled zdát...)

Skúsme si urobiť prehľad, could be fun :-)
* Stín meče, vydaný v 1997
* Hrdinové fantasy, vývojový tím sa zredukoval na jedného človeka, vízia vydania HF 2 je nulová.
* Factum (http://rpgforum.cz/anotace/factum), uzavretý ako beta-verzia.
* Střepy snů
* Příběhy Impéria (Ecthelioni sú v tíme)

Ďalšie? Mňa by to zaujímalo.
4.1.2011 23:04 - Alnag
Alef: Kouzlem a mečem (Mytago, zřejmě 2011); Čaroděj nebo jak se jemenovala ta slovenská věc... Legendy (zřejmě dřívější Legendy Armandie, Mytago taktéž).
4.1.2011 23:04 - sirien
alef0 píše:
,,rodina a iné záujmy" prakticky znamená, že ich kariéra je na konci.

jj, tohle je zlá skutečnost.
Jak máš manželku, bohové nedejte dokonce dítě, si odepsanej... od rána do večera si jen zavřenej v práci nebo Tě otravuje manželka, ve které už dávno není vidět ta pohodová holka která to byla před svatbou, když jsi dělával ty překlady a psal RPGčka a chodil do hospod a vídával se s kamarádama a vůbec.
Kdysi jsem o tom uvažoval a říkal jsem si, jestli by nebylo adekvátní uvádět na náhrobcích tři data: narodil se a žil od X, jeho duše a život zemžely v Y a tělo doskonalo v Z... kdy Y by samozřejmě bylo datum svatby.
Tím by se ale otevírala krásná možnost znovuzrození v případě rozvodu, chápeš co myslim? Narodil se... zemřel... znovuzrozen... zemřel... znovuzrozen... zemřel... dozemřel... úplně to mění náhled na celou filosifii života. Vem si - si unavenej životnim stylem, najdeš nějakou buchtu, zemřeš s ní na tři čtyři roky, a když si odpočineš tak se zase znovuzrodíš se vší slávou co k tomu náleží...


(mimochodem, k té části o "systémácích" - líbí se mi jak ignoruješ možnost existence lidí, které neznáš a kteří nechodí na RPG F/Kostku/cokoliv buď z nedostatku času, z nezájmu nebo z dojmu, že level cz RPG scény je hluboce pod jejich úroveň... osobně mě napadají... no, jak se to vezme, asi čtyři lidi kteří by s klidem mohli navrhovat systémovou stránku RPGčka ale skrz cz/sk RPG kyberprostor se mihnou jednou za věčnost a čistě pasivně.
Narozdíl od někoho nejsem tak arogantní a namyšlený, abych se domníval, že někdo další nezná nějaké další podobné lidi, které zase neznám já... odtud můj odhad desítek a stovek lidí co by se na DrDII mohli klidně podílet, jen o nich netušíš)

EDIT: Taky starý Pán prstenů, jestli si na něj vzpomenete? Kdysi sem ho míval doma a pak sem ho, debil, dal pryč... fakt hustá hra :D
4.1.2011 23:05 - Jarik
alef0>
zkus se podivat na soutez RPG Kuchyne. Do roku 2009 tam byvalo 5-9 vytvoru na rok.
4.1.2011 23:05 - noir
Kromě toho tu máme gamebooky (Bronec a Chvátil) a hlavně PC RPG hry, kterých rozhodně není málo (Asmodeus, Skeldal, Broken Hearts) - proč být tak úzkoprsí?
4.1.2011 23:07 - Merlkir
alef0 píše:
Ďalšie? Mňa by to zaujímalo.


http://kouzlemamecem.mytago.cz/

Tohle je myslím hlavní konkurence DrDII.
4.1.2011 23:08 - Alnag
sirien píše:
Taky starý Pán prstenů


To ale není česká hra. To je překlad.
4.1.2011 23:09 - sirien
hhh

ne, myslim že hlavní konkurence DrDII bude stejná jako hlavní konkurence DrDo a DrD+... tzn. gramotnost českého národa (rozumněj schopnost plynulého užívání angličtiny)
4.1.2011 23:12 - Merlkir
sirien píše:

ne, myslim že hlavní konkurence DrDII bude stejná jako hlavní konkurence DrDo a DrD+... tzn. gramotnost českého národa (rozumněj schopnost plynulého užívání angličtiny)


funny. Nechtěl bych pomlouvat tvůrce KaM, ale mám pocit, že to tak trochu na RPGforu prezentovali - jakože "děláme to zároveň s DrD a bude to lepší".

edit: kecám, myslel jsem Legendy. (které taky ale dělá Mytágo)
4.1.2011 23:18 - sirien
...ono to je jedno, mám velmi intenzivní dojem, že ta znalost angličtiny bude úplně stejně intenzivním konkurentem i pro KaM a Legendy
4.1.2011 23:21 - Sparkle
Wtf wtf.
alef0 píše:
V Čechách a na Slovensku existuje dohromady 10-12 ľudí, čo sú schopní dokončiť dlhodobý projekt (bez ohľadu na financie) a z týchto ľudí sú takmer všetci zapojení v Dračáku :-) Ak tu niekto začne argumentovať o opaku, poprosím historické dôkazy vrátane portfólia.

Tohle je snad největší blábol, co tu za poslední týdny padl. Alefe, odlep oči od d20 a rpgf komunity a možná zjistíš, že v ČR a SR jsou desítky, možná stovky lidí, co se intenzivně angažují ve tvorbě domácích rpg systémů, settingů, kampaní a mutací dračáku, jen o nich jaksi netušíš, protože kašlou na nějaké geekovské diskuse a radši místo toho vedou své kluby přátel RPG při skautských oddílech, DDM a podobně. Namátkou: co lidi kolem Prague By Night - Ambeřan a další? Když opominu web Prague By Night, tak už jenom tím, jaké rozjeli hraní RPG v DDM na Praze 8 dělají pro povědomí o RPG v čechách víc než mnozí "geniální tvůrci vlastních děl" z rpg kuchyně apod. Další velká skupina - lidi kolem Mensy a Vaška Fořtíka? Martin Hladík co co udělal vlastní RPG pro děti a dělá k němu pod Mensou opengamingy. Co paní Staňová z Ostravy, která udělala domácí mutaci dračáku použitelnou pro velkou skupinu (10+) malých dětiček, a dělá k tomu už řadu let opengamingy? A co konečně chudák Zsolt Varga co vydal Čaroděje, na toho jsi úplně zapomněl. Tihle lidé mě napadli jen tak z fleku. A to ještě vůbec nepočítám lidi, co pořádají dětské tábory s fantasy a RPG tématikou, a táborové hry pak vydávají ve sbornících, které se dají půjčit v Národní knihovně? Dokonce i to portfolio, na kterém tak bazíruješ, většina z nich má. Takže asi tak.
4.1.2011 23:28 - Sparkle
sirien píše:
ne, myslim že hlavní konkurence DrDII bude stejná jako hlavní konkurence DrDo a DrD+... tzn. gramotnost českého národa (rozumněj schopnost plynulého užívání angličtiny)


Hlavní konkurence Drd2 bude počítač a onlajnovky. Bohužel kluci dveloperský nějak nevědí, jak se k tomu postavit.
4.1.2011 23:31 - sirien
Sparkle píše:
co lidi kolem Prague By Night - Ambeřan a další? Když opominu web Prague By Night, tak už jenom tím, jaké rozjeli hraní RPG v DDM na Praze 8 dělají pro povědomí o RPG v čechách víc než mnozí "geniální tvůrci vlastních děl" z rpg kuchyně apod.

Slavné doby PbN jsou už trochu pryč... nicméně i kdyby neudělali nic jiného než to co udělali tehdy, nedalo by se říct ani fň. O tom že na jejich tvorbu navázaly další skupiny, které se mezi sebou mnohdy ani pořádně neznají ani nemluvě.

A díky, lidi kolem Vaška Fořtíka sem předtím nevím proč zapomněl, na Mensa kempech bude určitě pár dalších zajímavých lidí co by byli schopní spousty věcí...

nicméně nesmíš je moc zmiňovat, ono někteří lidé a některé skupiny lidí (zejména ti co se tak rádi obětují pro ostatní tím, že dělají nějakou práci zadarmo a tak) neradi slyší, že nejsou středobodem vesmíru
4.1.2011 23:33 - sirien
By mě zajímalo, co všichni na těch onlineovkách máte. Existujou už věčnost a nezdá se, že by jima PnP RPG nějak zvlášť trpělo. De facto jde v principu o dvě zatraceně rozdílné věci s naprosto odlišnými specifiky. Spíš mi přijde že jedno může vést ke druhému než že by se vzájemně tloukly
EDIT: přesněji: znám spoustu lidí co hrají PnP i PC RPG, znám lidi co hrají jen jedno a o to druhé nemají tak nějak z principu, nicméně neznám nikoho kdo by nehrál PnP kvůli PC RPG
4.1.2011 23:36 - Alnag
sirien píše:
... a nezdá se, že by jima PnP RPG nějak zvlášť trpělo.


A že White Wolf pomalu zavírá krám, protože teď to bude Vampire: the Online jsi si nevšiml?
4.1.2011 23:37 - Vojtěch
Ono se asi myslí konkurence v boji o čas a prachy (koupím knížku, nebo datáč k WoWku... a když Metin 2 je zadarmiko). Je to jiná činnost, ale určitá konkurence tam bude.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10939693450928 secREMOTE_IP: 3.139.240.142