Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
5.1.2011 17:31 - Jerson
alef0 píše:
Vymenuj, ktoré a povedz, v akom stave sú tie hry teraz :-) (Ja si to nepamätám, resp. môžem to dohľadať, ale nie teraz, spakruky si spomínam len na Gedimana.)

nechci to dohledávat. Tady to byl Gediman a Pipux, na RPG foru Lemmy, pak ten kluk co dělal vlastní verzi Fallouta a dva další - ti byli jen loni. Já si fakt názvy těch RPGček nepamatuju, ale myslím že dvě nebo tři starší mám ještě na disku.

Tuším, že dvě z nich jsou hratelné a hrané. Nicméně to vůbec nic neříká - pořád jde jen o lidi, které jsem potkal na dvou netových forech, tedy směšně malý vzorek. A pořád platí, že většina hráčů a případných tvůrců RPG na internetové diskuse nechodí a své RPGčka šíří klasickým "dračákovským" zprůsobem, totiž přes kamarády kamarádů.
5.1.2011 17:34 - Merlkir
Ebon Hand píše:
Přesto mi přijde, že tvůrce zpětná vazba nezajímá a že se tak nějak mimochodem pasovali na jedinou správnou elitu, která má nové DrD2 stvořit.


fakt by mě zajímalo, z čeho tak soudíš. Pokud by nás zpětná vazba nezajímala, nepsali bychom články na web a nečetli komentáře, nečetli diskuzi tady a neodpovídali na otázky. (samozřejmě ze zpětné vazby typu "máte to špatně, mělo by to být takhle, protože já si to myslím.", případně "nechápu co mi vysvětlujete - to znamená že mlžíte a máte v tom díry" dostane člověk akorát žaludeční vředy)
A elita? Samopasovaná?
Znáš meme? Tak si je představ takhle v řadě: O'rly?->facepalm->citation needed.

edit: nemůžu si pomoct, celý ten odstavec mi přijde dokonale praštěný. My jsme se pasovali na elitu (sic!), která má stvořit DrD2 (sic!). A to exkluzivně, protože tvorba DrD je pokládána ve všech kruzích za extrémně prestižní záležitost, obzvlášť tady na D20. Všichni prahnou po šanci dělat DrD, ale my, hnusní elitáři a uzurpátoři jsme se pasovali a povýšenecky se na vás smrtelníky z výšky ušklíbáme.
Srsly, WTF is this shit?
5.1.2011 17:44 - Sparkle
Merlkir píše:
samozřejmě ze zpětné vazby typu "máte to špatně, mělo by to být takhle, protože já si to myslím."


Jenže vy ignorujete i zpětné vazby typu "máte to špatně, protože mám ozkoušeno na cílovce, že cílovka bude chtít něco jiného". Tak to je s váma potom těžký.
5.1.2011 17:47 - Merlkir
Sparkle píše:
Jenže vy ignorujete i zpětné vazby typu "máte to špatně, protože mám ozkoušeno na cílovce, že cílovka bude chtít něco jiného". Tak to je s váma potom těžký.


Ve skutečnosti neignorujeme nic. Většinu připomínek diskutujeme v dev foru. Je fakt, že se podle nich vždy neřídíme, ale tak to prostě je.
Nemusíme s tebou a jinými souhlasit, můžeme mít jiné důvody pro to co děláme.

neměníme všechno, co se na D20 nelíbí =!= ignorujeme ty zlé zlé lidi na D20
5.1.2011 17:51 - mrtvej bůh
Argonantus píše:
No, a pokud má pravdu Mrtvý Bůh, že alchymista pochází pouze a výhradně z DrD 1.0

Ještě dopoledne jsem si tím nebyl moc jistý, ale mám adresy lidí z týmu a výhružné dopisy jsou odeslané, takže šance stoupají. Ale uvidíme.

ebon hand píše:
Mrtýmu bohovi gratuluji k zasednutí židlé uvolněné pro Fritzzovi.

Co já mám s rakouským sklepmistrem?
5.1.2011 18:01 - Colombo
Tahle diskuze se nepříjemně podobá tomuhle:
To je moje babovicka!
5.1.2011 18:07 - Argonantus
Alef
Nechci ti do toho kecat, ale tahle část debaty je totální úlet. Nejde jen o to, že nemáš pravdu (viz Jerson), ale nechápu, co by vyplynulo z toho, kdybys náhodou pravdu měl a kromě deseti lidí tu nikdo není schopen dát dohromady RPG.

Nejvíc mne mate, že jak jsi bystře odhalil praštěnost debaty o nevhodnosti týmu DrD 2.0, tak tady děláš vlastně to samé.

Sparkle:
Alchymista - ano, cílem je najít Kámen mudrců - což může stylový alchymista k velké nelibosti družiny občas prohodit.
Leč, než se tam dojde (a to chvíli trvá... a obvykle se tam nedojde...), lze cestou vytvořit sice věci, které alchymistu samotného až tak nezajímají, pokládá je za vedlejší, nicméně ostatní na ně zírají s otevřenými ústy. Například bych za zcela stylové pokládal to Norrelovo kouzlo. Kamením se totiž alchymisti - narozdíl od Druidů - opravdu zabývají.

Nebo techniky střelného prachu (debaty o řeckém ohni, pokud to někoho zajímá, najdu; nebo Crichton - Timeline, bylo i zfilmováno, podává pěkný přehled problematiky).

No, a stran toho Snapea a jeho lektvarů - to je také dost případná poznámka.

Alchymista mi připadá docela štěpná profese, a do reálu začlenitelná snadno... protože je prostě reálný.
5.1.2011 18:11 - skew
Argonantus píše:
protože tento podivný druido - šamano - alchymisto - čaroděj podle mne nezapadá nikam a zároveň všude, kus ho přečnívá a kus ho chybí, a obávám se navíc, že nebude ani trochu akční.

Mno, proti tomu se nedá asi moc namítnout... možná jen, nepochopil jsem, jak se do toho seznamu dostal alchymista ?

Zasednutí židle šamanem si myslím je víc diskutabilní. O náplni povolání toho zas tolik myslím nevíme a v popisu je celkem jasně odlišený, že zatímco druid je objímač stromů, šaman je objímač zvířat.

Nevím, potenciálně tam nemusí být nijak radikální průnik oproti ostatním pokročilým povoláním (mág a čaroděj taky umí oba kouzlit, hraničář i vědmák taky umí bojovat, a tak dál).
5.1.2011 18:55 - Colombo
Což takhle zrobit rovnou truc-systém? Pořádný slovnaský setting? Historický druid/shaman, alchymista a jiní? Pořádný historický nádech dark fantasy, plné běsů, černokněžníků a čarodějnic? Požádat Ďura, ať k tomu napíše pár propagačních povídek. Možná se to podaří střelit i Walesu, nebo kdo že to teďkom Červeňákovy knihy vydává (pokud by u toho byl podepsán, myslím si, že by to sklidilo celkem ohlas). Navíc, když se to postaví na nějakém vychytaném systému...
5.1.2011 18:55 - Alnag
Píše:
Tady to byl Gediman a Pipux...


A týpek, co dělal RPG Svíčka a a pak ještě jeden se Siluetou nebo jak se to jmenovalo... (a asi třem dalším jsem psal připomínky po ICQ.
5.1.2011 18:57 - Colombo
Takový slovnaský systém za pětikilo, prodávaný společně s jednou Červeňákovou knížkou plnou povídek... to by mohlo mít celkem ohlas, ne?
5.1.2011 19:01 - Merlkir
Colombo píše:
Takový slovnaský systém za pětikilo, prodávaný společně s jednou Červeňákovou knížkou plnou povídek... to by mohlo mít celkem ohlas, ne?


Do eet!
5.1.2011 19:01 - Alnag
Merlkir píše:
Pokud by nás zpětná vazba nezajímala, nepsali bychom články na web a nečetli komentáře, nečetli diskuzi tady a neodpovídali na otázky.


Trochu mi to připadá, že nerozumíš významu slovního spojení zpětná vazba. Psaní článků není zpětná vazba. To je marketing. Čtení komentářů nemusí být zpětná vazba, záleží jak se s nimi po přečtení nakládá. Čtení diskuse - dtto. Odpovídání na otázky není zpětná vazba - to je PR.

Zpětná vazba je toto: Většinu připomínek diskutujeme v dev foru. Potíž je zřejmě se slovem "většinu", které je trochu v nesouladu se slovem Ve skutečnosti neignorujeme nic. Co se stává s tou menšinou, která není ignorována ani diskutována?

Každopádně skutečně dotažená zpětná vazba by ty věci nejen diskutovala, ale produkovala by jednak nějaký akční plán a také zpětně předávala informaci o tom, jak s diskutovaným bylo naloženo, aby produkovala další zpětnou vazbu...
5.1.2011 19:08 - Merlkir
Alnag píše:
Trochu mi to připadá, že nerozumíš významu slovního spojení zpětná vazba.


A kde tu zpětnou vazbu vezmeme, když nebudeme dělat to co jsem psal? Myslím že chápu jak to funguje.
Ta menšina je "omg to jsou kokoti, já už se na to nemůžu dívat" apod.

bacha na ty strawmany - věci nejen diskutujeme, samozřejmě do jisté míry ovlivňují vývoj a jiná týmová rozhodnutí.

Prosím, nesnaž se nás líčit jako nesvéprávné idioty.
5.1.2011 19:11 - mrtvej bůh
Alnag píše:
Zpětná vazba je toto: Většinu připomínek diskutujeme v dev foru. Potíž je zřejmě se slovem "většinu", které je trochu v nesouladu se slovem Ve skutečnosti neignorujeme nic. Co se stává s tou menšinou, která není ignorována ani diskutována?

Zbytek jsou podobný obsesivní slovíčkaření, jako tu předvádíš ty. Dá se na to odpovědět, ale nevyplyne z toho vůbec nic k měnění.
5.1.2011 19:16 - Argonantus
Skew
Skew píše:
Mno, proti tomu se nedá asi moc namítnout... možná jen, nepochopil jsem, jak se do toho seznamu dostal alchymista ?


Svítat začne, když přečteš příspěvek pro Sparkle nad tvým.
Ta idea "kámen žije" je autenticky středověká, patří ke stavitelům katedrál, a dále viz RPGF, historie, Tajemství katedrál. Těžko může být něco alchymičtějšího, než "oživování kamene".


Kdežto o druidech se tvrdí leccos, dokonce, že prý někteří byli i právníci (...), ale skoro bych přísahal, že kamení maximálně stěhovali jako záměrné značky (menhiry).
Pokud nebude Druid vypadat jako sen zhuleného Bursíka (DrD 1.0), pak vzniká taková divná "zbytková" směs, kam se mi dostal s ohledem na šutry i alchymista.

Píše:
že zatímco druid je objímač stromů, šaman je objímač zvířat.


Šamanova zviřátka patřila k tomu Bursíkovu snu a Druid měl i zvířecí kouzla, pokud se pamatuji. Když se to rozdělilo, má Druid zjevně tu méně akční a zajímavou část (kytky), pokud se to nepojme jako Cyberpunk (Colombo a taky Noir, Poison Ivy). To by jistě šlo, ale stylové to moc není, a ty šutry už jsou dost štěstí najednou. |vířata mají tu výhodu, že se hýbají sama od sebe a akční jsou taky až dost (summon red dragon, viz dříve).

Píše:
mág a čaroděj taky umí oba kouzlit


Tam je hranice naprosto jasná - Mág jede v duševních kouzlech, Čaroděj v živlových. Dá se to oddělit naprosto důsledně a přirozeně. A štěpné a akční jsou obě (pokud patří k mágově části i vitální kouzla, Souldrinker a tak podobně). A díky DrD 1.0 to nebude třeba ani nějak moc složitě vysvětlovat.

Píše:
hraničář i vědmák


Taky se netajím s tím, že Vědmák je průser.
Hraničář je takový "light" válečník, který to dohání řadou vlastních vychytávek. Viz DrD 1.0 a samozřejmě Aragorn. Válečník a Hraničář se vedle sebe uživí. vědmák už je tam poněkud navíc - třetí mlátič mečem.
Bonusy proti určité třídě potvor jsou potom stejný omyl, jako byl u Druida a Sicca s tím prostředím - tlačí to gamemastera, aby tam byli nemrtví a tak podobně, jinak je to k ničemu.

Alnag:
Píše:
Co se stává s tou menšinou, která není ignorována ani diskutována?


to bych jim odpustil - jsou tu kila spamu.
5.1.2011 19:16 - noir
mrtvej bůh: Co tě vede k tomu na naprosto slušný příspěvek reagovat žumpou splašků a urážek? Ty nějak osobně Alnaga nesnášíš? Nestačilo by v tom případě napsat něco ve stylu "Alnagu, jdi debil" a odejít někam pryč?
5.1.2011 19:20 - Alnag
Merlkir píše:
A kde tu zpětnou vazbu vezmeme, když nebudeme dělat to co jsem psal?


Tak jedním ze způsobů je např. přejít ke kladení otázek. Anketám. Průzkumu v cílové skupině. Práce se zpětnou vazbou v reakci na vypuštěné marketingové materiály (které jsou komponovány nějak a představují jen určitou výseč) mi připadá jako dost ošidná.

Merlkir píše:
Ta menšina je "omg to jsou kokoti, já už se na to nemůžu dívat" apod.


Q.E. D. Pak bych se neschovával za fráze jako "neignorujeme nic" a řekl rovnou, že příjem zpětné vazby je selektivní. :))
5.1.2011 19:25 - Merlkir
Píše:
Alnag píše:
přejít ke kladení otázek.
- check.
Alnag píše:
Anketám
- check.
Alnag píše:
Průzkumu v cílové skupině
- kinda check.

(*insert pointless "My se snažíme, ale nikdo nemá na propagaci čas a chybí nám peníze a lidi" tirade, which is pointless, because nobody here gives a fuck and everyone's hearts are made of cold, cold stone*)

Alnag píše:
Q.E. D. Pak bych se neschovával za fráze jako "neignorujeme nic" a řekl rovnou, že příjem zpětné vazby je selektivní. :))

whatever. My to neignorujeme. Jen si to přečteme, zazuříme si a hodíme to do mentálního koše.
5.1.2011 19:32 - mrtvej bůh
já píše:
Zbytek jsou podobný obsesivní slovíčkaření, jako tu předvádíš ty. Dá se na to odpovědět, ale nevyplyne z toho vůbec nic k měnění.
noir píše:
Co tě vede k tomu na naprosto slušný příspěvek reagovat žumpou splašků a urážek? Ty nějak osobně Alnaga nesnášíš? Nestačilo by v tom případě napsat něco ve stylu "Alnagu, jdi debil" a odejít někam pryč?

Můj příspěvek je naprosto slušný. Když si ve slovníku najdeš "obsesivní", tak zjistíš, že tam dokonce nejsou ani ty urážky.
Alnag je fajn, ale věci co píše jsou někdy dost na hlavu, tak to projevuju.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11220598220825 secREMOTE_IP: 18.191.13.255