Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
25.6.2011 00:57 - sirien
Bouchi: Jenže to co píšeš jasně ukazuje to, na co se snaží mnoho lidí včetně mě poukázat - nepřát si v dnešní době, aby věc existovala elektronicky, to je asi jako nepřát si přet padesáti lety, aby věc nevyšla tištěně.

Většina lidí dneska prostě žije se svými počítači, komunikují přes ně, získávají přes ně informace, baví se na nich, je to jejich běžný prostředek pro styk s okolním světem (jeden z nich, nový, ale o to intenzivnější). Zejména pro mladší generace. Logika moderní doby je prostá - existuje to, je to zdigitalizovatelné, budiž to digitální. Před 50ti lety jsi sice mohl chtít, aby se světem toulala Tvá díla vydávaná pouze v Tvém specifickém, autorsky originálním, i když pro spoustu lidí nepříjemném rukopise (třeba i tištěném), ale moc by jsi s tím asi nepochodil (pokud by jsi nebyl Francouzský Národní Autor píšící ve Vznešené Francouzštině svá velmi Nezávislá Umělecká Díla, pak by Ti samozřejmě Frantíci sežrali ruce, ale to je docela výjimka), protože lidé prostě byli zvyklí na tištěné fonty. Dneska jsou zvyklí na elektronickou distribuci, která se šíří zdarma a placená je pak zpětně, pokud dotyčný usoudí, že je dílo natolik kvalitní, že si zaslouží být zaplaceno. Navzdory mnohým dohadům, navztek mnohým zájmovým skupinám a v souladu s určitými velmi zajímavými psychologickými a sociologickými studiemi to kupodivu funguje - autoři kteří tvoří dobře skutečně dostávají zaplaceno, i když by jim lidé platit nemuseli.

Zároveň - já jsem nikdy, nikdy v této diskusi nenapsal, že hodlám obratem vzít DrDII a rozeslat ho v PDF po síti. Dokaž mi citací (kdokoliv) opak, pokud chceš tvrdit že ano.
Já jsem pouze Alef0vi popsal, jak snadné by to bylo. Když pak Merlkir chodil okolo se svým (Gurneym výše poukázaným) pokrytectvím, tak jsem ho upozornil, že to není úplně kvalitní způsob jak komunikovat se zákazníkem.

Chápu, že elektronická distribuce má svá specifika. Chápu i, že se nakladateli může vyplatit, aby bylo dílo elektronicky distribuováno až po půl roce (po nějaké době, Ty tvrdíš že to je půl roku, nemám důvod Ti nevěřit) a internet není TAK cynický, jak o něm kdekdo tvrdí, takže je spousta, dokonce většina, lidí ochotna vyjít nakladateli vstříc a rozjetí elektronické distribuce o toho půl roku pozdržet - ostatně většinou chtějí, aby to nebyla poslední věc, kterou vydá, že ano.

Na druhou stranu, mluvíš-li o slušnosti, pak by ses měl sám chovat slušně a jako vedoucí projektu a nakladatel se postarat o to, aby se Tví lidé chovali slušně.
Já jako zákazník si přeji elektronickou versi DrDII, klidně i placenou, ale hlavně tu neplacenou na podívání (různí indie vydavatelé už ukázali jak na to, aby měli všichni všechno co chtějí)
Ty si přeješ, aby se elektronická verse rozletěla internetem až nějakou dobu poté, co vydáš fyzickou.
V tom si můžeme všichni vyjít vstříc. Já si klidně počkám půl roku (ostatně na kvalitní RPG od Altaru čekám už deset let, co je půl roku navíc, že jo...), na druhou stranu Ty a Tví lidé byste neměli chodit okolo a zpochybňovat mé právo na elektronicky šířené verse
Zmínil jsi tu komunitu kolem e-booků, která dává půlroční odklad než začne něco šířit. Vydavatelům ta komunita vychází vstříc. Mám dost pochybnosti o tom, že tito vydavatelé chodí do jejích diskusí a řvou něco o krádežích, zlodějích, pokrytcích a výmluvách, protože kdyby to dělali, tak by je ta komunita dost nejspíš poslala někam a šířila by věci hned - protože proč být vstřícný k vydavateli, když vydavatel (potažmi lidé co pro něj pracují) není vstřícný ke mě?
25.6.2011 01:05 - sirien
Merlkir: Tak to hodně opatrně.
Já jsem rozhodně NEnapsal, že by ses mi měl omlouvat. Já jsem napsal, co by podle mě bylo ze strany autora rozumné udělat (tj. co bych nejspíš já jako autor udělal) při střetu s někým, koho můžu naštvat a kdo ve svém vzteku může udělat něco co nechci, aniž by mu v tom autor mohl jakkoliv zabránit nebo mu způsobit jakékoliv důsledky*
Zároveň jsem napsal, že rozumné by bylo z diskuse ustoupit a nadále mlčet, abys dotyčného neprovokoval. Že by ses měl třeba i omluvit jsem napsal v podmínce jako jasný dodatek (protože třeba já nevím, jestli bych sám tak daleko zašel - rozumné by to bylo, ale nesnáším když se mám omlouvat za něco za čím si stojím, mlčet je jedna věc, popřít se je věc druhá)

A navíc jsem to celé hned ze začátku uvedl upozorněním, že
sirien píše:
I kdyby jsem napsal a myslel to co se snažíš podsunout (jako že spíš ne), pak bys

Z čehož myslím naprosto doočíbijícně vyplývá, že mluvím o hypotetické, nikoliv reálné, situaci.

Takže jestli chceš říkat něco o výhružkách a vynucování omluv, tak si uvědom, jak strašlivě lžeš a demagogizuješ, bez ohledu na to zda úmyslně nebo jen vlastní předpojatostí nebo nepozorností

* a, haha, klidně napiš jak bys dotyčného (mě) žaloval, rád se zasměju ještě jednou


PS - jinak ano, bavím se.
BAvím se Tvými názory, bavím se tím, jaký v nich (nebo alespoň v jejich prezentaci) máš bordel a bavím se i tím, jak neobratně se chováš jako autor, který má autorský zájem a není schopen ho oddělit od své osobnosti (protože to co předvádíš je přesně to o čem jsem psal výše - dále mě provokuješ. Kdyby byla mnou zmíněná a zamítnutá podmínka platná, už teď bych se ujišťoval, jestli mi skener běží tak, jak má...)
Jestli mě po tomhle bude chtít někdo přesvědčovat, že je autorský tým DrDII něco jiného než banda děsivých amatérů (bez ohledu na konečnou kvalitu DrDII), tak se mu už skutečně vysměju do očí
25.6.2011 05:09 - Bouchi
sirien píše:
Jenže to co píšeš jasně ukazuje to, na co se snaží mnoho lidí včetně mě poukázat - nepřát si v dnešní době, aby věc existovala elektronicky, to je asi jako nepřát si přet padesáti lety, aby věc nevyšla tištěně.
Ja vim a nerozporuju to. Nicmene chlubit se se tim povazuju (aspon v nekterych pripadech) za detinske.

sirien píše:
Zároveň - já jsem nikdy, nikdy v této diskusi nenapsal, že hodlám obratem vzít DrDII a rozeslat ho v PDF po síti.
Jisteze nenapsal, pojistil sis nenapadnutelnost v tomhle smeru formulacemi typu "bylo by to jdnoduche", "mam sto chuti to oskenovat a pak bych si to nenechal pro sebe", "delam to a povazuju to za spravne" apod.

sirien píše:
mluvíš-li o slušnosti, pak by ses měl sám chovat slušně a jako vedoucí projektu a nakladatel se postarat o to, aby se Tví lidé chovali slušně.
Hm, cinis me odpovednym za chovani tretich osob, ktere se mnou dokonce ani nemuseji byt v nejakem smluvnim vztahu (protoze pod "me lidi" coby externi spolupracovniky na DrD II bys klidne mohl zaradit i ty stovky testeru)? To bys byl jako ti poslanci, kteri chteli pred par dny do novely loterijniho zakona procpat prilepek o odpovednosti internetovych provideru za to, jake stranky budou ke svym zakaznikum prenaset.
Plus navic nejsem jasnovidec ani nejsem na netu 24 hodin denne, abcyh mohl sledovat co se kde sustne a pripadne to operativne korigovat.

sirien píše:
na druhou stranu Ty a Tví lidé byste neměli chodit okolo a zpochybňovat mé právo na elektronicky šířené verse
No, brano z hlediska aktualne platnych zakonu to pravo nemas, takze minimalne z tohoto hlediska ho zpochybnovat muzu. Z moralniho hlediska je to IMHO prinejmensim neslusne (pokud se tak deje v rozporu s pranim autora/nakladatele), ale lide maji samozrejme pravo delat neslusne veci (do urcite miry).
Volna analogie ktera ted me napadla - mohl bych kuprikladu prohlasit, ze mam pravo roztrusovat na ruznych diskusacich pomluvy o tobe. Z hlediska aktualne platnych zakonu to pravo nemam (respektive je to trestne) a z moralniho hlediska je to prinejmensim neslusne (tedy pokud by so o nejakou pomluvu, ktera by i tobe vadila).

Dalsi diskuse se bohuzel nemuzu zucastnit, neb za chvili odjizdim na "piratsky snem" ;-), takze si to tu nejspis prectu az v nedeli. Ale mozna tam bude dostupne wifi pokryti, to bych si mohl pocist uz dneska vecer.
25.6.2011 07:11 - Sosáček
Merlkir píše:
Trochu mi to připomíná hackery co nedávno kontaktovali Bethesdu - tancuj tancuj, Bethesdo, dělej co ti poručíme, jinak zveřejníme data z účtů, které jsme vám prolomili.

Urcite chteli, aby pristi jejich hra nebyla tak zabugovna az to nepujde hrat.

EDIT: a probohy tukane je to "kdybych", ne "kdyby jsem".
25.6.2011 07:18 - Merlkir
@Sirien: Nežaloval bych tě, nemám proč.

Když už mluvíme o podsouvání a vkládání slov do úst, Gurney "poukázal" akorát tak na strawmana, na kterého jsem odpověděl už pár příspěvků nahoře.

Pirátění je mi sympatické. Já fakt nevím kolikrát to ještě mám napsat.
Je mi jasné že DrD bude zpirátěné. Nestavím se proti tomu - z DrD nemám procenta, finančně je mi to šumák.
Trochu mě to mrzí jako přispivatele, ano. Ale chápu to.

Naposled - příčí se mi pokřivená logika lidí jako ty, kteří si to idealizují a mají pocit že tím konají nějaké dobro pro celý svět, dokonce pro autory.
A úplně nejvíc se mi příčí povýšenecká suverenita se kterou to tady prohlašuješ. Ale jasně, ty se vlastně nemáš za co stydět. Tys neřekl že něco uděláš, jen jak snadné by to bylo. Jasný.

A jo, Bouchi by si mě měl zavolat k noze a dát mi náhubek. Good idea.
Je dost pravděpodobné, že máš pravdu s tím "přístupem k zákazníkovi", kdy producent musí potenciálním kupujícím servilně líbat ruce a dělat co jim na virtuálních očích uvidí.
Jo, tak by to asi mělo být. Ale i tak se mi to nelíbí.
Přesně ta stránka kapitalismu, bez které bych se obešel.

No nic, bav se hloupostí a ubohostí toho dementa Merlkira, který jen dokazuje neprofesionalitu DrD týmu.
(vlastně ne. Dokazuje jen ubohost a neprofesionalitu mě. Nutno podotknout že zbytek týmu pilně pracuje na korekturách a nemá zájem si tady zvyšovat tlak.)

Což mi připomíná že mám taky cosi na práci. o/
25.6.2011 08:33 - alef0
Zvyšok súhlasím.

Sirien píše:
na druhou stranu Ty a Tví lidé byste neměli chodit okolo a zpochybňovat mé právo na elektronicky šířené verse

Právo na to nemáš, lebo stále sú tu autorské zákony :-) A prečo by sme nemali chodiť? Tomu nerozumiem.

Sirien píše:
Jestli mě po tomhle bude chtít někdo přesvědčovat, že je autorský tým DrDII něco jiného než banda děsivých amatérů (bez ohledu na konečnou kvalitu DrDII), tak se mu už skutečně vysměju do očí

Ajajajajaj :D Vybuchnutá hlava. Merlkir diskutuje agresívne => vývojový tím je banda amatérov? To je ako odsúdiť celý con pre to, že jeden prednášajúci svoj príspevok odflákne a druhý pre istotu vôbec nepríde?
25.6.2011 12:52 - Element_Lead
Hele neprovokujte siriena nebo vytahne skener a vsechny vas oskenuje jo. Epic.

:)
25.6.2011 14:52 - sirien
Bouchi píše:
No, brano z hlediska aktualne platnych zakonu to pravo nemas, takze minimalne z tohoto hlediska ho zpochybnovat muzu.

Z hlediska aktuálně platných zákonů mám právo stáhnout cokoliv, hudbu, seriály, filmy, PDFka, e-booky... jak se mi zlíbí. V ČR neexistuje zákon který by to postihoval nebo jen zakazoval.

alef0 píše:
Právo na to nemáš, lebo stále sú tu autorské zákony :-)

Jenže ani autorské zákony mi nezakazují stáhnout cokoliv se mi zlíbí... nevím jak u vás na východě, ale minimálně tady na západě to je naprosto ok ;)
25.6.2011 17:09 - sirien
A btw., přijde mi, že se tenhle spor poněkud zbytečně vyhrotil (zejména potom co mi Alef0 zaspamoval poštu hromadou nesmyslných a dost hystericky psaných PMek), takže bych si to dovolil zkusit vrátit zpátky menším shrnutím okleštěným o všechny možné i nemožné invektivy:

- Alef0 se zeptal (#4147) kdy asi tak vznikne "pirátské" PDF
- Já jsem mu odpověděl (#4153), že hned co vyjde fyzicky, jen jeho rozšíření bude mít trochu zpoždění. Dodal jsem k tomu, že pokud bude DrDII kvalitní, tak mu to neuškodí, protože si ho lidé stejně koupí
- Alef0 zpochybnil mnou nahozené zpoždění s tím, že se s tím skenováním nikdo nebude tak žhavě patlat (#4161)
- Já mu na to odpověděl, že lidé s motivací se najdou a že to ve skutečnosti tak hrozně těžké není, popsal sem jak bych to udělal třeba já (#4163)
- Alef0 si hlodnul do mě (#4164), já mu to vrátil (#4166). Tato výměna která proběhla víceméně jen mezi mnou a Alef0em byla pak některými pochopena jako má obecná deklarace, i když jsem to mířil jen na Alef0a a i tak jsem tam vrazil podmiňovací způsob (který si později někteří lidé vykládali jako jakousi rétorickou fintu nechávající prostor pro kličkování - možná to tak mohlo vyznít, ale nezamýšlel jsem to tak)
- Merlkir vzal můj post adresovaný na Alef0a a vytrhl z něj jednu část (#4168). Kromě toho že si ji vyložil po svém trochu jinak než jsem jí zamýšlel (na což má právo, pokud vidí věci jinak než já), tak označil kopírování za kradení
- Alnag si hlodnul do té pasáže s kradením (#4169), Merlkir to obratem sarkasticky parafrázoval, přičemž vzal mé hlodnutí do Alef0a z #..66 jako obecnou proklamaci, což nebyla (uznávám, že jsem to mohl "oddělit" jasněji)
- Alef0 reagoval poměrně dost klidně, ale přižhavil diskusi o kradení vs kopírování (#..71)
- Dalších cca 10 postů jsou vcelku klidné výměny o tom, zda a jak může PDF DrDII Altaru pomoct nebo uškodit
- Ve #..84 se Merlkir navezl do mého přístupu ke svobodě internetu, který si vygeneroval z předchozích postů; budiž, názor na svobodný internet se mnou sdílet nemusí, že jo. Alnag mu hned v dalším postu poukázal na určitý rozpor u jeho přístupu při používání internetu k propagaci.
- #..86,87 je Alef0ova a Alnagova opět klidná výměna na téma elektronického marketingu
- V #4189 si Merlkir bohužel vzal některé deklarované postoje z nějakého důvodu osobně, ačkoliv tam sám tvrdí, že sám je obvykle na straně pirátů. Musím říct, že tahle jeho vyjádření mě osobně docela matou, protože doteď nechápu, jaké názory vlastně má a propaguje
- následuje opět klidná výměna na téma internetového marketingu
- Ve #4197 jsem si neodpustil menší hlod do Merlkira, když jsem ho chtěl upozornit na to, že pokud chce přívětivé chování internetové komunity ke svému produktu, pak asi není chytré napadat ideály, které tato komunita ve většině sdílí. Merlkir si to v následném postu vzal trochu na tělo a obrátil mi to zpátky.
- Ve #4201 jsem zkusil Merlkirovi objasnit co jsem myslel, ale očividně jsem do toho vložil trochu víc sarkasmu než Merlkir unesl, takže jsem se nesetkal s pochopením, protože to ve #4205 označil za vyžadování omluvy vydíráním.
- Ve #4208 jsem se tím už pravda nechal trochu unést, protože mě začalo štvát že mě Merlkir pořád chápe naprosto jinak než zamýšlím a další vysvětlení jsem mu podal o dost jedovatěji, než by bylo nutné. Za Merlkira to bohužel cestou ode mě slíznul i Bouchi, se kterým jsme vedli diskusi na téma vztahu komunit a vydavatelů; jak jsem se pustil do Merlkira tak mi ujela ruka i u Bouchiho.




KDyž si to člověk projde, tak zjistí, že se vlastně nic děsivého neděje, takže myslím že můžeme trochu ubrat.
Bouchimu se omlouvám za tu zbytečnou invektivu.
25.6.2011 17:16 - alef0
Sirien píše:
(zejména potom co mi Alef0 zaspamoval poštu hromadou nesmyslných a dost hystericky psaných PMek)

PMky boli mimo témy a neboli hysterické, prečítaj si ich ešte raz.

Ostatné point taken.
25.6.2011 17:38 - Merlkir
No jo, trochu zbytečně jsem trollil. Omlouvám se za všechen čas ztracený čtením mých příspěvků! ;)

Pořád ještě dojíždím na stresu ze zkoušek a dalších věcí. *citoslovce usilovného malování*
25.6.2011 17:53 - Sosáček
Alef0 je starej troll (ale v dobrym) z okouna. Ten neni nikdy histerickej, maximalne tak dela dobrej humod.
25.6.2011 19:15 - alef0
To si pletieš s iným trollom, ja som na Okounovi nikdy nebol :-)
25.6.2011 19:49 - Alnag
To je pravda, navíc místní Alef0 je místy dost hysterickej :))
25.6.2011 20:25 - alef0
ZOPAKUJ TO ESTE RAZ A POLETIS VON OKNOM DPC!!!!!!...!!!!
25.6.2011 20:57 - sirien
Hm... a podle toho co říká pan Pratchett v Maškarádě je nejspíš i dost psychicky labilní, takřka šílený, alespoň dle počtu jím užívaných vykřičníků.
Ještě chybí, aby nám sem napsal svůj maniakální smích
25.6.2011 21:09 - Vojtěch
Pokud tedy nemá Alef0 dost peněz. To by pak byl, opět dle slovutného mistra Pratcheta pronesenými ústy neméně věhlasného barbara Cohena, toliko "Mírně ekščentričkej."
26.6.2011 11:59 - OzzKar
Merlkir píše:
A jo, Bouchi by si mě měl zavolat k noze a dát mi náhubek. Good idea.
FOTKU ! :-)
26.6.2011 12:03 - OzzKar
alef0 píše:
To je ako odsúdiť celý con pre to, že jeden prednášajúci svoj príspevok odflákne a druhý pre istotu vôbec nepríde?


Přesně tak se cony hodnotí.
26.6.2011 12:53 - alef0
Sirien píše:
Ještě chybí, aby nám sem napsal svůj maniakální smích

BWA!

Peniaze nemám, ergo som normálny!


OzzKar píše:
Přesně tak se cony hodnotí.

"Sa"? :-) A aj keď áno, tak to má slúžiť ako ospravedlnenie? Cony sú analógiou presne preto, lebo organizátor nemá dosah ani páky na prednášajúcich.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1171338558197 secREMOTE_IP: 18.219.189.247