Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
7.8.2011 08:59 - Bouchi
andtom: Podelit se jiste muze, ale tak nejak jsem myslel, ze ho treba zajima i autorska odpoved. (Nota bene kdyz primo napsal "neberte to nikdo jako utok" a tedy jsem vyloucil moznost, ze chtel jen prudit.)

jarik: Protoze povazujeme za zbytecne instalovat a odladovat samostatne phphbb forum na webu DrD II, kdyz muzeme pouzit jiz existujici reseni, kde je navic cast potencialnich diskutujicich jiz registrovana. A tudiz je prislusna sekce na rpgf deklarovana jako oficalni diskusni forum pro DrD II.
7.8.2011 09:08 - Peekay
Jarik píše:
nejak mi nejde do hlavy, proc na podobne veci neni oficialni forum na webu DrD II.


Stranka musi podstupit pomerne radikalny redesign (vyvojovy blog ma holt trochu ine use cases ako stranka na podporu existujuceho produktu), ktory sa uz pripravuje... pred vydanim isla vsetka energia do dokoncenia knizky, takze sa na tom mohlo zacat rozumne pracovat az po krste.

Sucastou redesignu by malo byt aj prepojenie prihlasovania (v podstate taka mala federovana identita) medzi drd2.cz a rpgforom, aby sa nemuseli diskutovaniachtivi registrovat (a potom vzdy pisat heslo) dvakrat.
7.8.2011 09:25 - Jarik
Peekay píše:
... pred vydanim isla vsetka energia do dokoncenia knizky, takze sa na tom mohlo zacat rozumne pracovat az po krste.

Ja zapomenul, ze jsme v CR. Ze autor nejakeho dila, ktere si zaslouzi vlastni forum, si to forum musi i sam naprogramovat :)
Tvorba a vzhled fora asi fakt zavisi na konecnem dile :)))))
7.8.2011 09:33 - Bouchi
jarik: Peekay pise o redesignu celych stranek. Ne o foru.
Forum samozrejme neni nutne programovat, staci instalovat nejake existujici. Coz nic nemeni na faktu, ze proste povazuju za celkove prinosnejsi mit diskuse k altarim titulum jako sekce na RPGF (tedy odladenem a proverenem foru) nez rozbihat a odladovat kvuli tomu samostatne phpbb forum. Tak to, prosim, prijmi.
7.8.2011 09:34 - noir
Peekay: jak jsem už psal, a mohl sis toho při troše pozornosti všimnout, mám po ruce jen Dark Heresy. Dotaz na číslo stránky jiné knížky mi přijde krapet nefér - nejsem sto reagovat.

Naopak argument s opakováním se neberu - už teď (a to jsem ještě pravidla nedočetl) se tam pakuje skoro všechno asi třikrát; možná se mi to jen zdá, ale třeba kapitola Zlepšování postavy je snad celá po částech na různých místech knihy, ne?. A s řazením mám problém skoro pořád, třeba když se nejdřív dočtu, jak se konflikt vyhodnocuje, ale teprve později o tom, jak začíná, mi přijde krapet neintuitivní.

Pár dotazů:
1) Zdá se mi to jen, anebo je Kvalitní zbraň (třeba hůl) děsně silná? S trochou popisu umožnuje snižovat si vyčerpání téměř kdykoliv... Je to úmysl? Zdá se mi že když si jako postava pořídím Kvalitní hůl, bude to pro mě vpodstatě výhodnější než většina zvl. schopností...
2) Po prvním přečtení mám děsný zmatek v protiakcích, obranách apod. Možná je chyba na mé straně, ale zdá se mi (nejsem sto citovat), že si občas odporují. Mám pocit, že někde jsem četl, že proti každé akci se dá provést protiakce, ale jinde zase čtu, že protiakce je vlastně jen akce, kterou má hráč jen jednou za kolo? Kdybych to studoval ještě jednou a pořádně, asi bych to pochopil, ale takhle na první pohled je to pro mě matoucí.
3)Boj beze zbraně je hrozný! Moje druhá představa postavy byl takový ten "ohňový mág" z Avatara -Last Airbendera. Obávám se, že prvním šest levelů je zcela na nic. Bojovník bez zbraně je hrozivě diskriminovaný...
7.8.2011 09:45 - Merlkir
noir píše:
Bojovník bez zbraně je hrozivě diskriminovaný...


Když si to takhle přečteš ještě jednou, pořád ti to přijde nefér? :D
7.8.2011 09:57 - Merlkir
Když už jsi zmínil Avatara - jediný kdo tam bojuje beze zbraně je Ty Lee a to je kejklířka/bojovnice jak vyšitá. Všichni buď mají zbraň (Sokka - bumerang a později meč, Mai má vrhací dýky), nebo jsou bendeři. Dokonce Zuko když nemůže bendit (v převleku za toho maskovaného démona) používá šavle.

Navíc když si to tak čtu, u bojovníka i jiných povolání je dost zvláštních schopností, které se dají použít i beze zbraně.
7.8.2011 11:04 - Peekay
Pozor, prichadza tapeta!

noir píše:
Dotaz na číslo stránky jiné knížky mi přijde krapet nefér - nejsem sto reagovat.


OK, preformulujem:

V mojej DnD 4e PHB (prve vydanie, ISBN 978-0-7869-4867-3) som nenasiel na zaciatku ziadny "slovnicek terminov". Prosim o dokaz, ze tam alebo v inom vydani nejaky je.

Mne pride krapet nefer, ze ty argumentujes knihou, o ktorej si iba matne spominas (navyse podla zatial dostupnych informacii nespravne), co v nej asi tak je, ale to je asi tiez na inu diskusiu.

---------------------------------------------------------

Teraz k otazkam:

noir píše:
Zdá se mi to jen, anebo je Kvalitní zbraň (třeba hůl) děsně silná? S trochou popisu umožnuje snižovat si vyčerpání téměř kdykoliv... Je to úmysl?


Ano, je. Kvalitna zbran je o dost viac ako iba DnDckovy masterwork. Vsimni si odsek "Kouzelne predmety" na strane 141 - nie vsetky z tych zbrani co su tam su kvalitne. Je to tak umyselne.

Kvalitna zbran ma byt nieco vynimocne, neocakavame ze sa postavy po piatich urovniach hrania budu ohadzovat magickymi mecmi.

noir píše:
2) Po prvním přečtení mám děsný zmatek v protiakcích, obranách apod. Možná je chyba na mé straně, ale zdá se mi (nejsem sto citovat), že si občas odporují. Mám pocit, že někde jsem četl, že proti každé akci se dá provést protiakce, ale jinde zase čtu, že protiakce je vlastně jen akce, kterou má hráč jen jednou za kolo?


To, ako navzajom interaguju akcia a protiakcia je pomerne zlozita cast systemu, bez debaty. Preto sme sa tam aj snazili narvat co najviac prikladov, ale neviem ci to staci na pochopenie po precitani. Asi najlepsie, co mozes urobit je najprv si spravit taky kratky konfliktik s dvomi ucastnikmi (rob to ako plny konflikt, teda aj s iniciativou) a po par kolach tam pridat tretieho ucastnika - to by si mal pomerne dobre vidiet, ako to cele navzajom interaguje. Ja to skusim trochu popisat, mozno pomoze:

Kym sme dvaja v konflikte, tak sa deje asi toto: obaja hodime iniciativu, ty vyhras. Mame teraz dve moznosti:


  • Ohlasis na mna nejaku akciu, na ktoru ja budem reagovat protiakciou (ktora musi splnat tie podmienky, ktore su pri nej popisane - musi branit povodnej akcii, etc). Na toto miniem svoju iniciativu (kocky leziace predo mnou). Hodime si stret, nejako to dopadne. Nikto uz nema kocky pred sebou, ide teda nove kolo.
  • Ohlasis na mna nejaku akciu, ktorej sa ja rozhodnem nebranit. Ty si hodis skusku, nejako to dopadne. Ide dalsi ucastnik, co ma este kocky pred sebou - teda ja. Ohlasim nejaku akciu na teba. Ty ak chces reagovat, musis pouzit manever obrana, pretoze uz si svoju iniciativu v tomto kole minul. Podla toho ci budes reagovat alebo nie si bud ja hodim skusku, alebo si hodime stret. Nejako to dopadne. Nikto uz nema kocky pred sebou, ide teda nove kolo.
(takze vlastne su to akoby tri pripady, res. jeden z dvoch pripadov sa vetvi na dve dalsie moznosti, podla toho co robis ty)

Ked sa do toho celeho zamiesa este aj Jarik, bude sa diat toto:
Vsetci si hodime na iniciativu, dajme tomu, ze ja mam najviac, potom ty, potom Jarik. Ja ohlasim akciu na teba. Moze nastat jeden zo styroch pripadov:

  • Nikto mi nebude branit. Spravim si skusku, nejako to dopadne. Ide dalsi co ma akciu, podla vysky iniciativy (teda ty)
  • Budes mi branit ty. Ohlasis protiakciu, hodime si skusku, nejako to dopadne. Ide dalsi co este nepouzil iniciativu, teda Jarik
  • Bude mi branit iba Jarik. Ohlasi protiakciu, hodime si stret, nejako to dopadne. Ak ja vyhram stret, uspeje moja povodna akcia na teba, Jarik v tomto strete akoby nic neriskuje. Po vyhodnoteni ide dalsi co este nepouzil iniciativu, teda ty.
  • Budete mi branit obaja. Hodime si taky dvojity stret (ja si hodim raz, porovna sa to s kazdym z vas, ak mi nalozite obaja mam obidva negativne efekty), nejako to dopadne. Po vyhodnoteni uz nema nikto nepouzitu iniciativu, ide teda nove kolo.
Chcem vysvetlit este jednu vec, ktora moze byt zlozita na prve precitanie, preto pokracujme v priklade s predpokladom, ze vyssie nastal pripad 1 (ja som robil akciu na teba, nikto mi nebranil).

Situacia je teda taka, ze ja som uz minul svoju iniciativu, vy dvaja s Jarikom ju este mate. Ide dalsi v poradi, takze ty. Ohlasis akciu na Jarika. Ja do toho nemam ako zasahovat (pretoze manever obrana by som mohol pouzit iba na akciu, co ide na mna*), prebiehat to teda bude rovnako ako fight medzi dvomi ucastnikmi.

Dajme tomu, ze Jarik sa rozhodne nereagovat a necha si iniciativu. Tvoja akcia sa vyhodnoti, nejako to dopadne. Ide dalsi kto ma este iniciativu, teda Jarik. Ohlasi akciu na mna (asi preto nereagoval na teba, lebo si chcel nechat moznost nieco spravit proti mne :) ). Ja mozem pouzit manever obrana a ohlasit nanho protiakciu, pretoze je to akcia mierena na mna. Ty tuto moznost nemas, pretoze na teba mierena nie je.
(ceresnicka na zaver - ak by Jarik robil rozsiahlu akciu, napriklad nas oboch zastrasoval, kazdy z nas dvoch moze pouzit obranu a reagovat nanho)

Viem, ze je to zlozity priklad, a nie som si isty, ci som to aspon trochu objasnil, takze: Je to teraz trochu jasnejsie?

Zadarmo mas protiakciu raz za kolo (no, zadarmo ako zadarmo - minies na to svoju iniciativu). Ich celkovy pocet nie je obmedzeny nicim inym ako tvojou ochotou/schopnostou pouzivat manever obrana - ci uz zadarmo, alebo za zdroje.

---------------------------

* - ak nemam ZS, ktora mi to umoznuje, napriklad bojovnikov Osobny strazca, mastickarov Ostry jazyk a podobne

noir píše:
Bojovník bez zbraně je hrozivě diskriminovaný...


Bojovat bez zbrane proti niekomu so zbranou je vacsinou dost nevyhodne (aspon z toho, co mi pri konzultaciach rozpravali rozlicni sermiari). Ale inak si myslim, ze ak si chces urobit ako postavu specialistu na boj bez zbrane, tak kombo Zapasnik a Cit pro Zbran by malo davat celkom solidne vysledky. Spominam si, ze pri jednom z testov som takuto postavu skusal a celkom sa to dalo. Navyse som bol imunny voci odzbrojeniu :D
7.8.2011 13:34 - Nerhinn
-"Pravidla mi přijdou jako na hlavu postavená."
-"A jsi si jistý, že je nečteš vzhůru nohama?"

-"Nedává mi smysl, jak se tohle povolání dostalo k těmhle vědomostem."
-"A proč to řešíš tady (zrádče), a ne někde, kde odpovídáme k věci?"


DrD II na mě působí jako hra od protivných lidí. Spoustukrát tu zaznělo, že pravidla jsou nepřehledná nebo zmatená, ale pokaždé se ze strany autorů objevila reakce, že jde o problém hráče, protože to špatně chápe, například proto, že toho má moc načteno.

Já nemám načteno skoro nic, ale mám strach, že když něco nepochopím a budu mít tu odvahu, že to přiznám veřejně, dozvím se o sobě něco, co jsem se dozvědět nechtěla.

Nelíbí se mi způsob, jakým tu hru prezentujete. Chcete po potenciálních zákaznících, aby šli na nějaké RPGF, což třeba pro mě osobně je cizí místo, které neznám a kde se nevyznám. Slyšela jsem o něm, ale i tak se mi tam nechce.

Kdybych byla zmatený čtenář, který logicky předpokládá, že info a diskuse k DrD II bude na stránkách DrD2.cz a někdo mi řekl, že další info je někde jinde, na místě, které možná má s DrD II nějakou souvislost, ale já nevím jakou, asi bych svoji přirozenou lenost klikat na odkazy (která není vlastní pouze mně, tím jsem si jistá) nepřekonávala. Vždyť to vy potřebujete, abyste měli přehledná a co nejdokonalejší pravidla, ne? Ale člověk za vámi musí někam chodit, proklikávat se na nějaké neznámé místo. A když nechá svoji reakci na "neposvěceném" místě jako je Kostka, tak se sice reakce autorů dočká, ale asi ji nemá brát vážně, protože tady to vážně neberete?

Připomínáte mi politiky, kterým jde hlavně o to, za žádnou cenu neztratit tvář a ze všech bitev vyjít jako vítězi. S tím, že vše je povoleno, urážky, citové vydírání... ale já jsem váš potenciální zákazník, ne soupeř. Máte na mě být milí, ne mě "zlomit" k tomu, abych si váš produkt koupila.
Ne...?

Takhle na mě zatím nové Dračí doupě a jeho autoři působí.
7.8.2011 13:52 - Bouchi
Nerhinn píše:
Chcete po potenciálních zákaznících, aby šli na nějaké RPGF, což třeba pro mě osobně je cizí místo, které neznám a kde se nevyznám. Slyšela jsem o něm, ale i tak se mi tam nechce.
Zajimala by me jedna vec - predstav si, ze na webu DrD2.cz kliknes na odkaz "diskuse" a dostanes se na phpbb forum bezici na strankach DrD2.cz. Jaky v tom bude pro tebe coby ctenare prakticky rozdil oproti situaci, ze na webu DrD2.cz kliknes na odkaz "diskuse" a dostanes se na phpbb forum bezici na strankach rpgforum.cz?

Nerhinn píše:
asi bych svoji přirozenou lenost klikat na odkazy (která není vlastní pouze mně, tím jsem si jistá) nepřekonávala.
Ale vzdyt na ten odkaz "diskuse" prece musis kliknout tak jako tak, at uz ta diskuse pobezi primo na drd2.cz nebo nekde jinde. Cim se ta dve kliknuti tak lisi?

Nerhinn píše:
A když nechá svoji reakci na "neposvěceném" místě jako je Kostka, tak se sice reakce autorů dočká, ale asi ji nemá brát vážně, protože tady to vážně neberete?
Podivej - o DrD II uz v soucasnosti existuji diskuse na RPGF, tady, na dracidoupe.cz, Hofylandu, Aragornu, Nyxu ... nemuzes dost dobre ocekavat a pozadovat, aby autori prubezne sledovali vsechny eistujici diskuse a v rozumnem case na ne odpovidali. Proto je jedna diskuse stanovena jako oficialni a te se autori venuji prednostne. Padne-li dotaz nekde jinde (a ja ten Jarikuv prispevek vzhledem k jeho poznamce "neberte to jako utok" jako dotaz vnimal), holt musi pockat, nez si ho tam nekdo z autoru vsimne (a to se pripadne jeste taky muze ten autor dockat reakce ve stylu "jak se vubec opovazujes nevedet, ze tady se taky diskutuje o DrD II, a odpovidat az za dva dny"). Proto muj (BTW, nejsem autor) prispevek vyjadrujici udiv, ze otazku neklade tam, kde ma mnohem vetsi sanci se dockat odpovedi.
7.8.2011 16:14 - andtom
Bouchi: Autoři sem chodili a chodí a komunikují, tato diskuze má požehnaně stran. V tomto kontextu Tvé náhlé podivování, že Jarik píše sem a ne jinde přijde jako fakt divné, promiň.
7.8.2011 17:02 - noir
Peekay: Dík za dlouhou odpověď, než zareaguju, musím si ji dlouze přečíst :)
7.8.2011 18:09 - Quentin
Kniha dorazila, ale ostatní maj pravdu, že je to těžce stravitelný čtení. Vyžaduje buď zdravej 20ti-minutovej attention span nebo hodně nadšení. Radši bych to rovnou vzal a začal hrát. Nebyl by někdo pro kratší (1-3 hodin) session na skype nebo google+? Že by jsme prošli tvorbu postavy, zkusili si nějakej konflikt, zahráli chvilku, hm? Sparkle už čeká na skype. Ozvěte se na toostubborntodie at centrum.cz
7.8.2011 18:29 - Bouchi
andtom: Z autoru textu sem casteji chodi a reaguje AFAIK akorat Peekay (jjini z autoru sem pisou zcela vyjimecne), reakcni doby jsou (pochopitelne) casto vyrazne delsi nez na RPG, a hlavne se kdykoli muze stat, ze se Peekay rozhodne sem z casovych duvodu nechodit vubec.
A nejde o "nahle" podivovani, IMHO uz jsem se tu v tomto smyslu vyjadroval nejednou.
7.8.2011 18:32 - Vojtěch
Až já se dostanu k tomu, abych si to vůbec koupil, tak bych to taky zkusil zahrát, ale to asi chvíli potrvá.
7.8.2011 18:40 - Jarik
QuentinW: Klidne bych ti s tim pomohl a po skypeu to projel,ale nemam mikrak ani sluchadla :D
To je nedostatek, ktery vyresim nejdriv zitra (spise v utery).
Pripadne to res pomoci PM.
7.8.2011 18:44 - Alnag
Bouchi: Omlouvám se, za existenci d20.cz i této diskuze. Příště se to už nestane. ;-)
7.8.2011 18:46 - Ulrik
Musím přiznat, že je tam mnoho věcí napřeskáčku, ale přesto jsem neměl při čtení výraznější problém s pochopením pravidel. V úterý se chystáme na tvorbu postav a v dohledné době si doufám i zahrajeme :) pak poreferuji o případných problémech.
7.8.2011 19:13 - Bouchi
Alnag: Tahle diskuse je samozrejme OK, stejne jako diskuse na dalsich zminenych serverech. Jen me krapitek rozladilo, ze jsem byl kvuli naprosto prirozene rade typu "pokud se chcete zeptat na neco k pravidlum a dostat odpoved v rozumnem casovem horizontu, je to lepsi v oficialni diskusi tam a tam" byl oznacen za protivneho. (A jsem zvedav, zda se nekdy dozvim, v cem je tedy z uzivatelskejho hlediska umisteni oficialni diskuse na RPGF tak straslive jine a horsi nez kdyby ta diskuse bezela na stejnem enginu primo na drd2.cz.)
7.8.2011 19:17 - Jarik
Bouchi: My to mame vysvetlovat tobe? My tu nic neprodavame :) My ti jen asi par let radime, ze je to dobry tah.
Ja taky oficialni zpravy ke Gameconu nesirim zde, ale na webu Gameconu.
Stejne tak oficialni dotazy pro Mistrovstvi v DrD resim jen na foru umistenem tamtez. Mimojine protoze se to od toho webu ceka.
*drbe se na hlave a krouti s ni nevericne*

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12094593048096 secREMOTE_IP: 3.15.219.217