Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
7.8.2011 20:19 - Bouchi
Jarik: No tak jeste jednou - jestlize je na oficialnim webu DrD II odkaz Diskuse (na ktery musi navstevnik tak jako tak kliknout, aby se do te diskuse dostal), v cem je pro navstevnika ten zasadni a neprekonatelny rozdil mezi pripady, kdy se po kliknuti dostane na phpbb forum bezici na domene rpgforum.cz, a kdyz se dostane na phpbb forum (ktere by koneckoncu mohlo identicky vypadat i se identicky chovat) bezici na domene drd2.cz?
A kdyz uz jsi nadhodil ten GameCon - tak nejvetsi a nejprofesionalnejsi cesky con, Festival Fantazie, nema ani vlastni diskusni forum (to je na Lopuchu), ani vlastni anketni system (ten je integrovany z BlueBoardu) - a fotogalerie z poslednich rocniku ma na Facebooku ci na webu Pevnosti. Prece jednou z vybornych vlastnosti internetu je, ze clovek nemusi podvacate vynalezat kolo, ale muze vyuzivat jiz existujici reseni, pripadne je sdilet s ostatnimi.

Edit: Jo a jeste k tomu, ze "se to od toho webu ceka" - kuprikladu Albi, MindOK ci Blackfire, abych jmenoval nekolik vetsich hernich vydavatelu nez je Altar, nemaji na svych webech AFAIK vubec zadne diskuse.
7.8.2011 20:23 - Colombo
Ale no tak klid. Dejte si trochu antihmoty na uklidnění.
7.8.2011 21:14 - Jarik
Mozna proto jsem na FF nikdy nebyl :D :D :D
a rozdil je v disignu :D
7.8.2011 21:23 - Bouchi
V jakem disignu, pokud by to phpbb forum bezici primo na drd2.cz vypadalo a chovalo se (temer) identicky jako rpgf?
7.8.2011 21:49 - Sosáček
Protoze jsou lidi kterym iracionalne vadi rpgforum.

...

Jinak po precteni (slusny casti, ale furt jsem nezvladl precist celej bestiar a samana, coz me mrzi) a zahrani z toho mam spis smutny dojem.

Ta hra je dustojnym natupcem stareho drd v tom, kolik krasnych wtf momentu dokaze produkovat.

Bojovnik, ktery vsechno zapomene a se zbrani se mu dari jak nekomu kdo ji nikdy nedrzel v ruce kdyz vyleze na kone (protoze jizdni boj ma az valecnik), lovec ktery dokaze uzasne strilet po zviratech, ale cloveka nestrefi protoze na to nema dovednost, ... mno a o zombiich uz se tu mluvilo. Z magie je zase citit nenavist vuci magii a umyslne speedbumpy ktere ji maji hracum znechutit, coz je vtipne, kdyz si uvedomim, ze ve starem drd byli magove a carodejove nejen mnohokrat mocnejsi ale take mnohokrat univerzalnejsi. A to vsechno provazi tragicka redundance v textu ktera jen umocnuje smutny dojem kdyz autori reknou "a to se nam tam neveslo X", kde X je uzitecna vec kterou by tam bylo fajn mit, kdyby autori nemeli potrebu se porad opakovat.

A ty manevry by pri sve slozitosti chtely karticky a sloty na karte postavy, protoze pro nekoho kdo neni zvykly na magic nebo jine mechanicky podobne hry bude mit problem si to srovnat v hlave.

Skoda, no.
7.8.2011 21:58 - Alnag
Zloděj píše:
Protoze jsou lidi kterym iracionalne vadi rpgforum.


Myslím, že jsi na špatné stopě. Ti lidé, kteří by měli nějaký důvod, aby jim vadilo se IMO paradoxně vůbec neozývají. Ne každé vysvětlení, které se nabízí musí být vždy správné.
7.8.2011 22:00 - Sosáček
Alnag píše:
Myslím, že jsi na špatné stopě. Ti lidé, kteří by měli nějaký důvod, aby jim vadilo se IMO paradoxně vůbec neozývají. Ne každé vysvětlení, které se nabízí musí být vždy správné.

Ja se ani nesnazim byt na stope. Ale ciste ze zvedavosti, jak vis co si mysli ti lide kteri se neozyvaji? Mluvil jsi s nimi za oponou, nebo tak?
7.8.2011 22:09 - Alnag
Takže se jen snažíš prudit? Nebo jak tomu mám rozumět? Jinak, ne nemluvil jsem s nimi na toto téma. Ale některé znám, takže snad mám do věci trochu větší vhled. Ale kdo ví. Nejlépe se vysloví sami. Pokud ovšem to pruzení nebudou prostě ignorovat. Každopádně mi to připadá jako zbytečné. Nebo ty potřebuješ přilívat olej do ohně? Současné vatry málo hřejí?
7.8.2011 22:17 - Sosáček
Alnag píše:
Takže se jen snažíš prudit? Nebo jak tomu mám rozumět? Jinak, ne nemluvil jsem s nimi na toto téma. Ale některé znám, takže snad mám do věci trochu větší vhled. Ale kdo ví. Nejlépe se vysloví sami. Pokud ovšem to pruzení nebudou prostě ignorovat. Každopádně mi to připadá jako zbytečné. Nebo ty potřebuješ přilívat olej do ohně? Současné vatry málo hřejí?

Alnag obvinujici nekoho z pruzeni je podobne humorny pohled jako nase soucasna vlada obvinujici nekoho z korupce. Podobne humorny z podobneho duvodu.

Proc nam ty nereknes neco o svych zkusenostech s drd2?
7.8.2011 22:25 - Nerhinn
Bouchi: Tohle je... taková typická odpověď. Napíšu, že se mi nelíbí, jakým způsobem se autoři DrD chovají, že jsou nepříjemní, a dostane se mi reakce rozebírající jednu podružnou součást mého příspěvku.

Budiž, pakliže se chceš bavit o této části, vysvětlím, jak to vidím. Ale hlavní myšlenkou mého příspěvku (kterou jsi úspěšně ignoroval) bylo něco jiného.

On mi celý formát fóra přijde pro tento případ ne úplně vhodný. Mnohem lepší by byly FAQ. Pakliže trváte na diskusním fóru, skutečně si myslím, že mít vlastní přímo na stránce drd2.cz by bylo lepší. Nebo by bylo lepší mít alespoň dotazy nějak členěné.

Pokusím se být čtenářem, který má problém: Dojdu k závěru, že jelikož nikde na stránkách není "napište nám" nebo "dotazy", tak se po mně asi chce, abych svůj problém s někým prodiskutovala. Kliknu na "diskuse", dostanu se na nějaké "RPG.SK". Moment, jsem na nějakých slovenských stránkách? To mě přesměrovala nějaká reklama? Zpět. Znova kliknu na "diskuse". Aha, byla jsem tu správně. Tak jo, naštěstí je toho tady málo. "Otázky k pravidlám." Zase slovenština? Ach jo... OK. (Tady bych předem ráda ujasnila, že já s ní problém nemám, i když nerozumím úplně všemu. Pubertou zmítaní teenageři... tam bych to tak jednoduše neviděla. Už jsem zmiňovala lenost?) Vlezu tam a je tam... zmatek. Jak poznám, co je otázka a co odpověď? Je někde seznam nebo je to aspoň nějak odlišené? Mám se prokousat třinácti stránkami diskuse? Mám zadat nějaké hledání? Co když to tam je, ale je to v slovenštině, takže se bude slovo, co tam je, lišit o písmeno? Mám všechno hledat dvakrát? Nebo se prostě vykašlu na to, že moje otázka tam někde už možná je, hodím ji tam znova a budu doufat, že mě nikdo neseřve? (Nehledě na to, že otázku do diskuse zadám tím, že kliknu na "odpovědět", což jsem já osobně, která tenhle formát fóra běžně nepoužívám, pár vteřin hledala. Mea culpa, možná. Třeba jsem jedna z mála.)
Ano, snažila jsme se stvořit trošku hloupějšího čtenáře s co nejvíce problémy. Ale nedalo mi to moc práce.

Mám dojem, že si ne úplně rozumíme. Já si o běžném člověku vyskytnuvším se na internetu myslím to, že je především líný. Když už se rozhodne na něco zeptat, nechce někde dlouho hledat, kde se na to zeptat. A když už se na to zeptá, nechce sledovat nějakou stránku, kterou si musí dát do záložek, aby na ni nezapomněl, ale chce, aby mu přišla odpověď... nebo aby ji snadno našel.

K druhé části, tedy "nemuzes dost dobre ocekavat a pozadovat, aby autori prubezne sledovali vsechny eistujici diskuse a v rozumnem case na ne odpovidali."
To neočekávám a nepožaduji. Narážím na to, že autoři DrD zrovna sem chodí a aktivně se diskuse účastní. Jednou za čas ale vyštěknou něco ve stylu "ale tady to není oficiální diskuse, takže i když tu jsem a čtu to tady, nebudu tu odpovídat!" Eh? Wtf?

Bouchi píše:
Jen me krapitek rozladilo, ze jsem byl kvuli naprosto prirozene rade typu "pokud se chcete zeptat na neco k pravidlum a dostat odpoved v rozumnem casovem horizontu, je to lepsi v oficialni diskusi tam a tam" byl oznacen za protivneho.

Ale kdepak, zrovna kvůli tomu protivně nepůsobíš. Nebo možná trochu, ale ne tolik, aby mi to bylo stálo za zmínku.
7.8.2011 22:27 - Jarik
Popis tech manevru i poloviny veci, kterym clovek od pocatku nerozumi, je v Prehledu pravidel na konci knihy.
Na tuto vec mne dnes upozornil kamarad. A svete div se, ja to tam nasel.
Je to sice hoooodne osekana verze, ale aspon si nepletu Ohrozeni a Jizvu :) A az se k tomu v pravidlech prokousu, tak se dozvim co, proc a jak.
Skoda, ze jsem tohle netusil, kdyz jsem cetl pravidla poprve :D

Takze Noirovi blahopreji - muze si precist svuj uvodni souhrn, ale najde jej na konci knihy.
7.8.2011 22:42 - skew
Píše:
Ta hra je dustojnym natupcem stareho drd v tom, kolik krasnych wtf momentu dokaze produkovat.

Bojovnik, ktery vsechno zapomene a se zbrani se mu dari jak nekomu kdo ji nikdy nedrzel v ruce kdyz vyleze na kone (protoze jizdni boj ma az valecnik), lovec ktery dokaze uzasne strilet po zviratech, ale cloveka nestrefi protoze na to nema dovednost, ... mno a o zombiich uz se tu mluvilo.

Damn... Můžeš trochu víc rozvést tu magii ?
7.8.2011 22:43 - Bouchi
Nerhinn píše:
Narážím na to, že autoři DrD zrovna sem chodí a aktivně se diskuse účastní. Jednou za čas ale vyštěknou něco ve stylu "ale tady to není oficiální diskuse, takže i když tu jsem a čtu to tady, nebudu tu odpovídat!" Eh? Wtf?
Jak uz jsem psal, chodi sem jeden autor. A to "vysteknuti" bylo ode me (ja autor nejsem) a navic urceno jarikovi, ktery moc dobre vi, ze oficialni diskuse je na RPGF.

Nerhinn píše:
On mi celý formát fóra přijde pro tento případ ne úplně vhodný. Mnohem lepší by byly FAQ. Pakliže trváte na diskusním fóru, skutečně si myslím, že mít vlastní přímo na stránce drd2.cz by bylo lepší. Nebo by bylo lepší mít alespoň dotazy nějak členěné.
S FAQ mas pravdu a taky se na nich pracuje. Ovsem k tomu, aby vznikly FAQ, potrebujes taky nejake rozhrani, kde je mozne ty otazky klast, v pripade potreby o nich diskutovat a nasledne dospet k nejake odpovedi. A k tomu prave slouzi forum. (Jestli by bylo vhodnejsi mit pro kazdou otazku specialni vlakno, to je zas jina vec, ktera nicmene vubec nezavisi na tom, zda by to phpbb forum bezelo na rpgf nebo primo na drd2.cz.)

Jarik píše:
Skoda, ze jsem tohle netusil, kdyz jsem cetl pravidla poprve :D
Obsah tvuj pritel byt, mlady padawane. :-)
7.8.2011 22:43 - noir
Proč se někdy říká zvláštním schopnostem vyhrazené dovednosti, když to žádné dovednosti nejsou?

Jarik: Hm, na konci knihy mě, jak už jsem psal, nakrkly reklamy, takže jsem dál vpřed nelistoval. Ale díky za tip!

Nerhinn: Ještě bych doplnil - mrkl jsem na to RPGforum a baví se tam hafa jakýchsi lidí - z nichž odpovídá kdekdo. Teď nějakej Pieta, předtím jakýsi Ectelioni (myslel jsem, že jsou to malíři)- ale nikdo z nich není uveden jako autor; přestože to občas vypadá, že se za ně vydávají (a možná jimi jsou -jako Peekay). Jen mě to hodně mate, když nevím, s kým mluvím. Jako nového hráče by mě to asi okamžitě odradilo...
7.8.2011 22:46 - Alnag
Zloděj Akordeonů píše:
Proc nam ty nereknes neco o svych zkusenostech s drd2?


Až nějaké budu mít, určitě se podělím. Ale nejsem ten typ, co letí do krámu pro nové RPGčko (a už vůbec ne od tohoto autorského týmu). Počkám si, co na to ostatní. Pokud budou lidé, kteří mají podobný vkus nadšení, zvážím vyzkoušení a potenciálně koupi. Zatím, co jsem se díval to lidé s podobným vkusem nějak obdivně neglorifikují. Pravděpodobný scénář je tedy ten, že to nechám projít okolo. Ostatně autoři potřebují hlavně prodat. Jestli to už lidé budou hrát... jim může být šumák. Já nepotřebuju koupit. Já chci svou porci zábavy.
7.8.2011 22:50 - Bouchi
noir píše:
Proč se někdy říká zvláštním schopnostem vyhrazené dovednosti, když to žádné dovednosti nejsou?
Strana 97.

noir píše:
mrkl jsem na to RPGforum a baví se tam hafa jakýchsi lidí - z nichž odpovídá kdekdo. Teď nějakej Pieta, předtím jakýsi Ectelioni (myslel jsem, že jsou to malíři)- ale nikdo z nich není uveden jako autor; přestože to občas vypadá, že se za ně vydávají (a možná jimi jsou -jako Peekay). Jen mě to hodně mate, když nevím, s kým mluvím.
Tak tohle je IMHO opravdu dobra a konstruktivni pripominka. Dik, neco s tim udelam. Ackoli zakladni info je na http://drd2.altar.cz/autori (a novy hrac zrejme z drd2.altar.cz prijde).
7.8.2011 22:53 - Peekay
Nerhinn, na FAQ sa pracuje, ale existuju veci, ktore mali vacsiu prioritu. Taktiez mi prislo podivne vyrabat FAQ este pred tym, ako sa nejake otazky objavovali.

Teraz som napr. dokoncil konverzne pravidla a mam tam za 12 stran otazok a odpovedi, takze mam presnejsiu predstavu co do FAQ zahrnut.

Nerhinn píše:
Narážím na to, že autoři DrD zrovna sem chodí a aktivně se diskuse účastní.


Ktory ako, kedy ako. Teraz sa tu vyskytujem, lebo sa zda ze je tu sanca pomoct Noirovi si utriedit niektore nejasnosti. Rozhodne ale moja pritomnost nie je v buducnosti zarucena - jedno forum este zvladam udrziavat pod kontrolou takmer vzdy (a je to RPGF nielen preto, ze "som tam doma", ale aj kvoli testerskemu a vyvojovemu podforu), na viacero sa nemusi vzdy dostat.

skew píše:
Můžeš trochu víc rozvést tu magii ?


Na to som velmi zvedavy aj ja, pretoze mam seriozne problemy si predstavit, ako niekto moze DrD II carodeja (napriklad) povazovat za v carovani obmedzenejsieho ako model "Poznam 12 specifickych kuziel a na den mozem dokopy carovat za 65 many".
7.8.2011 23:06 - Sosáček
skew píše:
Ta hra je dustojnym natupcem stareho drd v tom, kolik krasnych wtf momentu dokaze produkovat.

Bojovnik, ktery vsechno zapomene a se zbrani se mu dari jak nekomu kdo ji nikdy nedrzel v ruce kdyz vyleze na kone (protoze jizdni boj ma az valecnik), lovec ktery dokaze uzasne strilet po zviratech, ale cloveka nestrefi protoze na to nema dovednost, ... mno a o zombiich uz se tu mluvilo.

Porad je tu jeste moznost ze jsem to spatne pochopil. A nemam prectenyho samana.

Ale, zjednodusene receno. V drd2 konflikty stoji na manevrech. Existuji manevry jako Mocne (vetsi ucinek), Lstive (vetsi ucinek ale jinak) a Rozsahle (ucinek na vic nepratel). Tech manevru je vic, ale pro nas jsou ted dulezite tyhle tri. Postava ma omezeny pocet slotu do kterych muze nacpat manevr (normalne ma jeden manevr za kolo) a manevry stoji zdroje, kterych ma postava omezeny pocet a slouzi zaroven jako hitpointy, takze jich chces spotrebovavat co nejmin.

Existuji dva dulezite featy (a je mozne, ze jsem prohodil jejich nazvy). Nadani, ktere ti da dalsi slot na manevr a Zbehlost, ktera zpusobi, ze za urcite typy manevru nemusis platit zdroje. Je take bezne, ze nektere zbrane ti davaji slevu na nektere manevry (dyka na Lstive) Jako bojovnik si muzes koupit oba featy (jsou specificke pro skill, takze pro boj zblizka proti lidem) a mas-li mec, muzes v jednom kole odpalit Rozsahly a Mocny utok a podat si dva typky najednou.

So far so good.

S magii.

1) zadna bojova magie do levelu 7, kdy si muzes koupit prvni level carodeje, druida nebo jineho pokrocileho povolani. Zakladni povolani Zarikavac a Mastickar totiz utocnou magii neumi, a Zarikavac je ve vsech ohledech carodejuv ucen a ne carodej.

2) Musis si koupit specialni feat abys mohl svoji magii primo ublizovat. Zadne jine povolani pochopitelne tohle omezeni nema, hranicar nemusi kupovat specialni speedbump na to, aby mohl strilet netvory.

3) Bojova magie stoji zvlast zdroje i kdyz nepouzivas manevry.

4) Nadani pro magii neexistuje. To znamena, ze zatimco bojovnik muze od levelu 3 utocit Rozsahle a Mocne zaroven (a jeste si hodit dve obrany zdarma, pac ma rodovej mec a stit), jako carodej, pokrocile povolani na ktere jsi kdovikolik levelu cekal tohle nebudes umet nikdy. Vzdycky budou tvoje firebally budto slabsi nez valecnik s mecem, nebo zasahnou min lidi nez valecnik s mecem.

Asi tak.

Jako tresnicku na dortu doplnim, ze mag ktery funguje podobne jako drdo mag (nebo trochu jako dnd bard, coz neni spatny) smi ale oblbnout max dva lidi, alchymita muze vyrobit max dva nemrtve a podobne. Ne do levelu X. Naporad. Hordy kostlivcu a davova psychoza jsou otazkou ciste NPC a GM fiatu, hracsky postavy na ne nikdy nedosahnou.
7.8.2011 23:12 - Sosáček
Peekay píše:
Na to som velmi zvedavy aj ja, pretoze mam seriozne problemy si predstavit, ako niekto moze DrD II carodeja (napriklad) povazovat za v carovani obmedzenejsieho ako model "Poznam 12 specifickych kuziel a na den mozem dokopy carovat za 65 many".

Pokud si dobre pamatuju, tak drdo carodej umel byt neviditelny, umel se teleportovat, umel udelat diru ve zdi kterou se dalo proplizit do hradu, umel vytvorit jidlo z niceho, chodit po vodni hladine, oblbovat lidi, cist myslenky a dalsi veci. Kolik z toho umi drd2 carodej?

Me se drd2 carodej, tj. fire-and-storm swordmage fkat libi, at uz jde o Quentinem nenavidene trasoritky kteri museli absolvovat trenink s mecem protoze kdo neumi zabit vlastni rukou clovek, nedokaze zkrotit bouri, nebo fenialni ohnive fanatiky z knizky a kdeco mezi tim. Ale pri tom jak malo toho umi v porovnani se svym predchudcem si myslim, ze to mel umet lip.
7.8.2011 23:14 - Nerhinn
Bouchi píše:
A to "vysteknuti" bylo ode me (ja autor nejsem) a navic urceno jarikovi, ktery moc dobre vi, ze oficialni diskuse je na RPGF.

Sledovat vztahy jiných lidí je pro mě příliš namáhavé. Jestliže ty, coby, dobře, "člověk z týmu DrD II" nějak vystupuješ, nebudu okamžitě zjišťovat, jak moc jste velcí kamarádi a co všechno Jarik ví, ale budu to vnímat, jak to vnímám. Opět se dostáváme k prezentaci.

Bouchi píše:
Ackoli zakladni info je na http://drd2.altar.cz/autori (a novy hrac zrejme z drd2.altar.cz prijde).
Myslíš, že běžný čtenář poběží na vaše stránky, aby si ověřil, že ten, kdo vystupuje za DrD II, má ho očividně pečlivě nastudované a vysvětluje a obhajuje ho, je "pouze" sazeč/kreslíř/vydavatel, ale ne autor? Autoři, lidi z týmu... i podle toho, jak to vypadá v "dotazech k pravidlám", mi to splývá.
Btw: Ostatně, já seznam autorů procházela. Řekněme, že mi v paměti ulpělo jméno "Ecthelion", vím, že se vyskytovalo v seznamu autorů. Když mi bude něco říkat o DrD, uvěřím mu :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.09843897819519 secREMOTE_IP: 3.129.13.201