Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
15.8.2011 22:45 - alef0
Píše:
Sedlák Pepa může mít boj třeba 1- a naráz to bude velmi vyrovnaný souboj. Úplně vidím, jak h raju na PC Zaklínače, likviduju ty wyverny, kosím alghuly a fledery, ale pak mi v hospodě zmaluje ciferník "slabý bojovník"

Geralta na konci ságy zabil (alebo ,,zabil") náhodný vidlák, well, ... vidlami.

Btw. Conan získaval nejaké levely? Lebo sa mi zdá, že on skákal randomne medzi ,,som barbar" a ,,som kráľ" a ,,som X" a ten vývoj sa dial mimo kníh. V RPG by bolo dosť blbé, keby vývoj nenastával.

ShadoWWW píše:
Zhruba rok a půl. A já jsem jeho strůjce. ]8-)

Ja si myslím, že ty a Wild West ste jedna a tá istá identita. Usvedčuje vás to WW v názve nicku.
15.8.2011 22:49 - Colombo
alef0: chyba, ShadoWWW je stín WW. WW svými alchymistickými a magickými pokusy zmanipuloval matérii světa a ovládl svůj stín, který se tak stal jeho věrným služebníkem.
15.8.2011 22:59 - Jerson
sirien píše:
Zadruhé si promluv s kýmkoliv, s kým jsem o DrDII mluvil předtím, než jsem ho vyzkoušel - nikoliv přečetl, ale vyzkoušel (ty dvě události od sebe dělí asi tři dny) - Almi a Beltar se mnou jeli z Gameconu a cestou jsme o DrDII mluvili, Shako (a další) se mnou o DrDII mluvil přímo na Gameconu, Sosáček, Jerson, Quasit a další se mnou mluvili na Dálavě mezi tím co jsem to dočet a než jsme to hráli.


Než budu číst jeho příspěvek dál - Sirien se sice jako ostatní smál slovanským jménům, zejména Bardu Řízkovi, ale když jsem se ho ptal jaké to je (a fakt jsem čekal odsuzující kritiku), tak k mému překvapení řekl, že je to docela dobré. A to si jeho výroky o ukázkách z DrD2 pmatuju dost dobře, proto jsem byl také tak překvapen.
15.8.2011 23:00 - skew
noir píše:
Pokud něco víš o vyvážení zbraně, víš, jak vést úder, aby proťal co největší kus těla, umíš s mečem v ruce vydržet ta dlouho, aby neumdlel, dokážeš seknout tak, abys odsekl ruku, tak je ti to k něčemu vždycky.

Hm, ok to uznávám... Ale imho to jsou spíš základy, určitě ne bojovník 5 (tak možná bojovník 1... sekat kolmo, mimo pevné kosti, cca poslední třetinou meče... to samo o sobě není zas tak hardcore věda).

Plus, ten pětkovej bojovník snad bude mít nějaké manévry/schopnosti, díky kterým na tom bude líp než Franta Nula, ne ?

EDIT: jinak jo, celkem chápu že se to nemusí líbit, vlastní představa o zaklínačovi a tak... Pak asi:
- buď to prostě není hra pro tebe (resp. vědmák není pro tebe)
- nebo použít Naokiho variantu
- nebo prostě nehrát Mastičkář 5/ Bojovník 1 / Vědmák 5 ale místo toho Mastičkář 1 / Bojovník 5 / Vědmák 5 (a mastičkáře dobrat později, mezi tím k tomu přibrat třeba ještě hraničáře...)
16.8.2011 01:06 - sirien
Merlkir píše:
Nevím, nemůžu říct, že je to špatně, je to tvoje preference. Ale tohle mě opravdu neláká.

nepletu-li se, jsou Exalted docela úspěšnější než všechna tři dračí doupata dohromady, takže bych řekl, že noirova preference bude poněkud... běžnější než ta Tvá. A nezdá se, že by hraní Solarů přinášelo problémy s vývojem postavy...
(omlouvám se, nedokázal jsem se udržet)

Bouchi píše:
Ano, nerekl jsi primo, ze DrD II (vytvorene timto tymem) bude spatne, nicmene proc bys mi jinak tu nabidku daval?

dobrá poznámka. Smím také připomenout (bohužel bez doslovné citace, snad mi bude prominuto), že tvůrčí tým v době, kdy bylo toto vysloveno, se velmi diametrálně lišil od tvůrčího týmu, který DrDII nakonec sestavoval? Prozačátek osobnosti v něm obsažené byly mnohem... nekompatibilnější, řekněme. Což se ostatně prokázalo, když ti, jejichž názory byly... vybočující z trendu... byly právě těmi, co v konečném týmu nezůstaly.
(to není výtka, osobně to považuji za rozumné - s lidmi kde každý touží jít na opačnou stranu se toho moc nevytvoří - jenže když jsem tohle řekl, tak se vše tvářilo, že právě takový tým má DrDII udělat)

A mimochodem byl to jeden z mnoha SEB-Sirien projektů založených v té době, jejichž schéma bylo: SEB dostal nápad, SEB přizval Siriena, SEB se nadšeně vrhl do práce, SEB v tom nechal Siriena vykoupat samotného... což může také potvrdit kdekdo. Ostatně, nejlíp to může potvrdit SEB sám, který to mnohokrát přiznal. V té době jsem doufal, že u něčeho dokáže vydržet i jinak než jako výbošný think-tank s výkonem nukleárního reaktoru bez druhé dávky paliva, což vedlo k tomu že jsme rozjeli hned několik věcí které se nedokončily (a některé které jsem dokončoval sám nebo s jinými lidmi).
Pravda, v tomto konkrétním případě bylo schéma lehce jiné, protože první impulz jsem nahodil já a ne SEB, ale způsob, kterým se do toho SEB vrhl a strhl mě s sebou to bohatě vynahradil.

Měl jsem být moudřejší, ale dal jsem tehdy přednost bezdůvodnému optimismu... Takže asi tak.

Alef0: hezké. S Bouchim bych vás moch začít používat místo google když nebudu spěchat - trochu vás šťouchnout a počkat až dostanu správnou citaci ;)
Zaprvé prosím rozlišuj má vyjádření ke konečnému produktu a má vyjádření k propagační a komunikační činnosti autorského týmu před samotným vydáním (nadále trvám na tom že byla děsivá) - to třeba zejména ta předposlední citace.
Zadruhé jsem často reagoval právě na to, co mi bylo předkládáno - má důvěra v DrDII byla založena především na tom, co jsem se dozvěděl v diskusích a v testových materiálech (které jsem ani neměl vidět), kdybych měl vycházet z toho, co bylo oficiálně zveřejněno, tak se DrDII nenamáhám ani přečíst (viz výše). Takže když už taháš mé staletí staré citace, bylo by fér k nim doplnit i to, na co jsem s nimi reagoval, jinak to je asi jako bych vytáhl citaci "Alef0: xx.yy.20zz jsem úplnej debil" a na jejím základě něco usuzoval, bez ohledu na očividný kontext sarkasmu v němž byla citace napsána...

((Beltar, Shako, Jerson: Díky, doufám jen že vás Ebon nemine))
16.8.2011 01:32 - alef0
Tvojou tragédiou je to, že ty máš veľmi radikálne posty, ktorými si sám staviaš vidly, na ktoré sa potom napichneš :D

Tvoje legendárne arogantné a definitívne "LOL", ,,špatné", ,,autoři vědí velké kulový", ,,shit", ,,nikdy jsem se k DrD2 nevyjádřil", ,,všechny RPG mají mechaniky nad fikcí" sú proste famózna kombinácia, kde stačí jeden tvoj extrém podbiť citáciou iným extrémom a už si všeobecne za vola.

Ako si si všimol, ja som dosť precízne odlišoval vyjadrenia k tímu a vyjadrenia k produktu. Rovnako veľmi precízne som hľadanie včas stopol, lebo pointa bola dokázaná, a to som preskočil mnohé iné dogmatické pasáže, napr. z posledných dní.

Jasné, že dôvera v produkt nemohla byť stavaná na ničom inom, než preview materiáloch, ale jednoducho vety typu ,,už vidím jak to bude další shit v řade" sa nedá obkecať po tvrdení ,,nikdy jsem neřekl, že DrD II bude špatné". Kontext si každý pozorný čitateľ dohľadá Ctrl-F-om a či sa tam sarkazmus používa, nechám tiež naňho. Aj keby tam bol, tak by som z tvojej pozície naň neukazoval, lebo to smrdí I did it for teh lulz a to je sebavyhlásenie za trolla.

Teraz vidíš presah soft rád DrD2 do praxe - nestavaj radikálne zámery v akciách, a rovnako nestavaj radikálne negatívne posty, lebo na ne pôjde rovnako radikálny pwn :D

A to celé ti hovorím z čírej lásky!
16.8.2011 02:11 - sirien
DISCLAMER - v postu není nic podstatného k DrDII

alef0 píše:
Tvojou tragédiou je to, že ty máš veľmi radikálne posty, ktorými si sám staviaš vidly, na ktoré sa potom napichneš

Mojí tragédií je, že se vyjadřuju upřímně, zatímco kolem běhají analfabeti, co sledují písmenka, aniž by uměli číst co ta písmenka sdělují, natož aby si to dokázali zapamatovat - jeden kamarád to nazývá prokletím přílišného intelektu.

Jako naprosto dokonalý důkaz mohu ostatně uvést Tebe samotného, třeba skrze Tvou neschopnost pochopit argument s nemožností přijmout vyšší Ohrožení, kterou jsi demonstroval tím, žes mi napsal, že protivníkovu akci mohu nechat projít, pokud nenastavím fatální dopad svého záměru, potom, co jsem nevím kolik postů vysvětloval proč to nikdy nemohu dopustit bez ohledu na to jak nevinný záměr vyhlásíš.

Ostatně totéž mohu demonstrovat i citací z Tvého postu současného
dle alef0 sirien píše:
všechny RPG mají mechaniky nad fikcí

neboť moje rovnice byla:
sirien ve skutečnosti v #4740 píše:
V každém RPGčku platí, že fikce > mechaniky

Pokud jsi schopný mi v hromadě svých postů psát odpovědi, jako bych napsal pravý opak toho, co jsem napsal, pak se nezlob, že začínám mít o Tvé reálné gramotnosti* silné pochybnosti

* tj. schopnosti porozumnění textu, nikoliv jen jeho "přeříkání". Do této negramotnosti spadají například věci jako neschopnost sémantického rozlišení věty "už vidím jak to bude další shit v řade" od věty "myslím, že to bude další shit v řadě" - ta druhá je hodnotící na obecné úrovni, ta první je hodnotící s očividným kontextovým vztahem k předchozí části diskuse - nejspíše k nějakému mizernému preview, článku nebo vyjádření, které jsi tak nějak "zapomněl" uvést, aby to vypadalo správně sirienovsky-špatně a aby to ani náhodou nevypadalo jako to, co to bylo - jako odsouzení aktuálního promo-výžbleptu

ohledně CTRL+F si můžeš říkat co chceš, ale valnou většinu lidí náš spor nezajímá, tudíž si nic dohledávat nebudou, jediné co v nich zbyde za dojem je Tvá kritika mé osoby, takže ve výsledku není Tvé vyjádření nic jiného než blbě zamaskované ad hominem

(a mimochodem, tento post není ad hominem, nesnažím se v něm obhajovat nějaký postoj útokem na Tebe; tento post je z principu poukázáním na Tvé diskusní nedostatky s přímou argumentací proti Tvé osobě, respektive k Tvému vystupování vůči mé osobě - jeho předmětem tudíž jsi Ty a argumentace proti Tobě tak nemůže být chápána jako chybná/zavádějící. Jestli se chceš hádat můžeš klidně pokračovat odpovědí tady, možná budu mít zítra funny krmící náladu a budu se Ti věnovat, pokud se toužíš vyjádřit bez toho abys jen trolloval tak můžeš klidně volně přejít do PM.
Stížnosti na to, že jsem Tě za Tvé neustálé skryté výpady napadl veřejně a otevřeně můžeš vynechat, myslím že každý kdo tohle četl to chápe i bez cizí pomoci)
16.8.2011 02:22 - alef0
Chápem, že tvoj post nie je ad hominem a sťažovať sa naň nebudem, lebo je v ňom dosť pravdy. (Napr. som sa sekol v rovnici, my bad a ospravedlnenie, to je na môj vrub obojstrannej zúrivej debaty.) Budem nad tvojimi poznámkami kontemplovať ešte o kúsok viac ako ty nad mojimi a poučím sa.
16.8.2011 07:55 - noir
Teď jsem si všiml, že hned první příklad nějaké akce v úvodní ukázce dobrodružství je podle pravidel zcela nemožný. Je to záměr, anebo omyl?
16.8.2011 08:59 - Wild West
Někde kolem 100 příspěvku se lamentovalo nad tím, že tato debata je strašná. Tento výkřik se periodicky vrací, a je jedinou základní jistotou. Vznikají 10 a vícestránkové odbočky o něčem jiném (pokud někdo tuší, co je Mouse Guard, tak je v poho... ne, proboha, nevysvětlujte mi to....!) Nebo se dá taky řešit Sirienův duševní stav (neselhávající univerzální téma kdykoli).

Geralt se naopak DrD II týká, a je to problém. Je to monopolní literární vzor, ještě drsnější, než vztah Hraničář/Aragorn, protože tam se dá dospět alespoň k nějakým dalším Lovcům... Robinu Hoodovi a Janu Sladkému - Kozinovi....

Faire má naprostou pravdu, že s Vědmákem se asi nebude intuitivně pracovat snadno, protože jediný známý exemplář byl superman vysokého levelu. S tím se nic dělat nedá; neschopného vědmáka - začátečníka si každý musí teprve vytrpět.
Berte, nebo nechtě ležet; můžete na to kašlat a hrát něco jiného.

Jádrem pudla ale budou asi ty mechaniky.
16.8.2011 09:10 - noir
WW: Geralt rozhodně není jediný exemplář zaklínače. Už jen malá Ciri byla zaklínačka, a pak taky ta Češka, co píše o zaklínačce takové hrozně špatné podmínky...
16.8.2011 09:19 - Wild West
Noir:
Vysvětluj si to mým všeobecně nepřátelským zaujetím proti Geraltovi a všeho, co s tím souvisí. Ciri to rozhodně nevylepší. Sapkovski je looser. Češku naštěstí neznám.
Jsem typickým představitelem nepřátelské D20 atmosféry.
16.8.2011 09:56 - Lokken
Wild West píše:
SapkoWski je looser. Češku naštěstí neznám.

Off topic (pominu-li tvůj nepřátelský postoj k mému oblíbenému hrdinovi ;)) :
Noir zřejmě myslí Pertu Neomillnerovou a její zaklínačku Lotu. Jako většina její tvorby je i její zaklínačka velmi prvoplánová a lehce nudná. Jestli se ti nezdál Zaklínač, tak k tomuhle se rozhodně nepřibližuj! A nebo naopak - možná právě proto, jak je to ve srovnání se Sapkowskim ubohé, by se ti to mohlo zalíbit...
16.8.2011 09:58 - noir
Lokken: Jo, to je ona! Četl jsem dvě povídky a byla to dost tragédie. Možná jsou ale další věci lepší.
16.8.2011 09:59 - Alnag
Lokken píše:
Off topic (pominu-li tvůj nepřátelský postoj k mému oblíbenému hrdninovy ;)) :


Tohle je fakt smutný. Když máte potřebu opravovat cizí hláskování, udělejte si v tom nejdřív sami pořádek.
16.8.2011 10:02 - Lokken
Alnag: Noted
16.8.2011 10:02 - Wild West
Lokken:
Neomilnerovou znám. Oceňuji různé její obskurní činnosti, její psaní se mi nikdy nelíbilo a vyhýbám se mu, pročež jsem prošvihl, že vznikla i zaklínačka.
Takže oprava - znám Češku, neznám její zaklínačku.
Na můj setrvale skeptický postoj k Vědmákovi v DrD II to asi nebude mít vliv.
16.8.2011 10:07 - alef0
noir píše:
Teď jsem si všiml, že hned první příklad nějaké akce v úvodní ukázce dobrodružství je podle pravidel zcela nemožný. Je to záměr, anebo omyl?

Na ktorej strane a ktorá akcia?
16.8.2011 10:07 - Hugo
Noir asi mysli Neomillnerovou (nebo jak se pise), coz je fakticky docela hrozive dilo (pravda v jistych ohledech ma clovek chut rici spis falicky dost hrozne dilo)...

Jinak ad Gealt vs vedmak v DrDII je zajimave jak se zase sveho casu teoreticky teoretizovalo, jak nelze michat jablka s hruskama a ze literarni postava nejni a nebude nikdy uplne to same vorechove jako postava rp hry (maximalne se muze stat archetypem pro tu postavu, legendou ke ktere se snazi ekteri smerovat, v jistem ohledu muze byt etalonem, ale nikdy nebude jedinym zastupcem)

Jinak kdyz uz jsme u toho, tak (aspon pro me) kouzlo Geralta (co by literarni postavy) nespociva v tom ze vyklydli kdejakou potvoru, ale spousta veci, ktera jdou mimo boj, handrkovani s bardem (omluvte moji postupujici demenci a sklerozu, jsem uz holt starnouci geront na odpis, ale Marigoldovo jmeno mi proste vypadlo z hlavy), pres Geraltovy moralni dilemata, skrupule a zabrany az po "seznameni" s carodejkou Yenefer...
Nehlede na dekonstrukci fantasy zanru, ke kteremu Sapkovski sklouzava, a nehorazne (az cynicke) prdele, kterou si mistne dela (z.b. Biberveldtova rozvetvena rodina pri srazce s dranciri, nebo paradovani pohadek v povidkach...)

Ale uznavam zde jsem opet mimo misu vseobecneho proudu...
16.8.2011 10:17 - noir
alef: No, bojovník a kouzelník zastrašují nemrtvého draka - a to přesto,že nemají a nemohou mít, vyhrazenou dovednost zastrašování nemrtvých (tu má jen zaklínač). Všude se píše o otevřené hře, to by měl GM hráče předem varovat, že jejich šance na úspěch jsou nulové, respektive že to nesmí ani zkusit, ne? IMHO je ten příklad fakt blbě zvolený....

Hugo: Fakt jsem psal jen o hře, literární inspiraci jsem neřešil. Kdbyych ji řešit měl, tak musím napsat, že romány jsou špatné, ale povídky pokládám za to nejlepší, co ve fantasy kdy vzniklo. Obzvlášť první sbírka.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1289701461792 secREMOTE_IP: 3.14.6.194