Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
19.8.2011 18:50 - alef0
Sirien,
to čo tvrdíš, je tvoja spätná premúdrelosť.

Situácia je presne rovnaká ako teraz s pirátskymi prekladmi. Keď sa ma niekto o 25 rokov spýta, prečo som prekladal Mountain Witch a nie napr. Pendragon, tak poviem --- neviem. Tak vyšli okolnosti.

Klima na Gamecone na tej svojej úžasnej debate rozprával, že oni mali staré D&D, prekladali ho najprv pre svoje potreby (mám deja vu, 15 rokov ;-)). Keď už z neho mali dostatok naprekladaného, chceli ho vydať, dokonca faxovali do TSR a snažili sa o kontakt ... bezúspešne (btw, to boli časy tety Williamsovej.)

Pochopil som to tak, že oni sa teda rozhodli prekopať text, vylepšiť ho podľa vlastných schopností (zjavne minimálnych) a vydať pod vlastnou hlavičkou.

Keby mal Klíma úplnou náhodou GURPS, možno sme mohli hrať niečo úplne iné.

A teraz môžeme vymýšľať milión dôvodov, prečo a ako to mohli urobiť lepšie -- mohli vedieť po anglicky, mohli vycestovať do zahraničia a kúpiť si nejakú random RPG. Či boli neschopní alebo to bol len status quo, nenechám na voľbe čitateľa -- jednoducho bol taký stav. (Odporúčam napísať Klimovi a vysvetliť mu, ako to mohli urobiť lepšie.)

Čo sa týka prítomnosti: to, že niekto povie, že o nejakej hre nevedel, naozaj mohlo znamenať, že o nej nevedel -- pretože sa nedokázal stretnúť v čase a priestore s tou komunitou (internet nebol). Jediný obskúrny hráč ešte neznamená, ,,že sa o tom vie."

Tvoj argument, že ,,ale keby boli schopní, mali sa pýtať", je opäť spätné generálstvo od zeleného stola, pretože nie si v stave posúdiť vtedajší stav (a to nevie nik z tejto radostnej komunity, lebo sme neboli vtedy ani uvedomelí.) Kto si myslí, že vie, kecá.

Príkladov z histórie je veľa: napr. ja som vôbec nevedel o košickej eberronskej skupine, a myslím si, že kopa z nás netušila o tom, ako vyzerajú hry, ktoré boli vtedy už dosť známe (Paranoia? Pendragon?).

Dôkaz o tom, že vedomosti plynú pomaly, je aj napr. v tom, že kým indie hry radostne šlapali na Forge 2000 - 2005, u nás boli prvé debaty až v roku 2006. Stín meče vyšiel v 1997 a ,,vtedy už tiež mohli orafať niečo iné."

Detto sme mohli skritizovať Blackfire, že namiesto broken Shadowrunu nevydal Vampire.

Detto sme mohli skritizovať celú komunitu, že ešte v 200x si takmer všetci mysleli, že RPG hra musí byť len srdcolamom D&D alebo GURPSu alebo Shadowrunu.

Jeden sarkazmus: Ako zlý jazyk môžem rypnúť, že mohol si nepobehovať po Gamecone, ale mohol si sedieť na tej debate s Klimom a pýtať sa ho -- dozvedel by si sa veľa zaujímavého. Isteže si organizoval GC, ale ,,ak by si sa snažil, zorganizoval by si si to tak."
19.8.2011 18:56 - Alnag
Alef0 píše:
u nás boli prvé debaty až v roku 2006


Tohle by možná bylo vhodné komentovat. Ano, (EDIT: výraznější) debaty byly až v roce 2006, protože tehdy se to stalo kontroverzním tématem. Není ale pravda, že by o nezávislých hrách neexistovalo povědomí. Jeden můj hráč z tehdejší D&D skupiny vozil (zřejmě z Gameconu od Jezevce, ale bůh suď, vždycky tipy na zajímavé hry... Risus, The Window a jiné... a to cca od roku 2001 dál... takže my jsme o nich věděli a hráli je, jen nám to nepřišlo jako něco, co bylo hodné probírat na tehdy ještě CzechDnD).
19.8.2011 19:04 - alef0
No ale to je presne to, čo hovorím. Jedna vec je, že vec pozná pár ľudí, ktorí navyše sa o tom nevyjadrujú a druhá o tom, že si o tom vieš nájsť informácie.

Pre každú hru sa u nás nájde človek, ktorý ju u nás hral :-)

Ale to neznamená, že sa o tom s niekým podelil.

Ja by som bol fakt veľmi nerád, keby tu niekto vznikla krusáda za to, že Klima a spol boli neschopáci, ktorí sa nedokázali v roku 1990/1991 naučiť po anglicky a neodletieť do Londýna/Viedne/Gen-con, narabovať tam N najpredávanejších/najoceňovanejších RPG hier, vrátiť sa domov, prečítať ich, urobiť playtesty, vyrobiť preklad, licencovať ho a predávať s úspechom a my by sme sa tešili, že sme najperspektívnejší RPG národ v Európe.

(Btw, keby nebolo DrD ale Vampire, možno by sme práve debatili na vypravec.cz.)
19.8.2011 19:07 - Bouchi
alef0 píše:
Keby mal Klíma úplnou náhodou GURPS, možno sme mohli hrať niečo úplne iné.
Vidis, to jsi mi pripomnel, ze jsme se nekdy plusminus v roce 1996 (my = vydavaele Dechu draka) snazili kontaktovat Steve Jackson Games a ziskat licenci na GURPS, lec marne, Cesko pro ne patrne bylo nezajimave.

alef0 píše:
Ja by som bol fakt veľmi nerád, keby tu niekto vznikla krusáda za to, že Klima a spol boli neschopáci, ktorí sa nedokázali v roku 1990/1991 naučiť po anglicky a neodletieť do Londýna/Viedne/Gen-con,
Coz o to. Martin umel anglicky dostatecne, koneckoncu hravali s kamarady DnD podle originalu, ktery v pripade potreby realtime prekladal. (Ale jinak nektere ty predstavy o tehdejsi dostupnosti zahranicnich zdroju jsou fakt zabavne.)
19.8.2011 19:08 - alef0
O tom rozprával tiež Klima a hádzal tie strašné paušálne čísla, ktoré chceli SJ Games za českú licenciu GURPSu. To sa tu dokonca rozoberalo.
19.8.2011 19:16 - Alnag
Alef0 píše:
No ale to je presne to, čo hovorím. Jedna vec je, že vec pozná pár ľudí, ktorí navyše sa o tom nevyjadrujú a druhá o tom, že si o tom vieš nájsť informácie.


Ale i informace jsme zveřejňovali. Dokonce to i jiní hodní lidi přeložili... akorát to v globále na CzechDnD (dnes RPGfórum) nikoho nezajímalo. Protože to nebylo "in". Chyběla tomu ta správná módní vlna...

EDIT:

Alef0 píše:
(Btw, keby nebolo DrD ale Vampire, možno by sme práve debatili na vypravec.cz.)


To asi ne (vzhledem k historickému osudu to setkání s D&D 3e, které to odstartovalo, nebylo moc závislé na předchozí zkušenosti s DrD). Ale možná bychom klevetili o CzechStorytelling.cz (nyní blahosklonně přejmenovaném na StorygamesFORUM.cz :D
19.8.2011 19:18 - alef0
Podľa extrémnej logiky - keby ste sa viac snažili, mohli sme všetci hrať Risus! :D Open gamingy! Natlačiť 2000 kusov a pchať za stierače! Absencia módnej vlny je výhovorka! Boli ste kulturträgeri, mali ste to nahypovať!

(Máš pravdu v tom, že v archívoch RPG Fóra vidím Risus aj Window z 2003. Potom je strašný gap a až Markusove Nikotínky z 2006. Pokiaľ viem, ostatné preklady sa venovali klasickej triáde hier.)

Alebo Vampire, ja raz nechápem tých neschopákov z Blackfiru, že nedokázali podchytiť vlnu nadšenia v 2004-5-6 a vyjednať tú licenciu, keď tu kvitol * by Night :P
19.8.2011 19:28 - Alnag
Alef0 píše:
Pokiaľ viem, ostatné preklady sa venovali klasickej triáde hier.


Nevím, co je podle tebe klasická triáda... ale co já si pamatuji (byť moje paměť je děravá jako ementál), tak někdo nabízel překlad Unknown Armies metodou složte se dopředu (což ale nevyšlo), překládal se Shadowrun (doplňky a rozšíření... velmi hojně), GURPS (méně hojně ale přece), WoD (namátkově), DnD (všemožné edice a příručky)... no každopádně víc jak tři to jsou. Prostě myslím si, že toho bylo víc než si myslíš. Ale zmizelo to v propadlišti času, zejména proto, že to byly jen střípky a že to nikdo neuchoval.

Archivy CzechDnD/RPGfóra jsou taky děravé, původní diskuse se často mazaly (než se začalo všechno archivovat a před rokem cca 2005 toho spousta chybí, IMO.) Každopádně chybí celé stránky CzechDnD. Jestli si někdo pamatuje ADnD Unii (která tu byla předtím) to se nechci ani dohadovat. Všechno jsou to jen střípky, Alefe. Jen střípky.

Blackfire nedokázal podchytit nic. Když už to vypadalo na vydání DnD základní krabice tak to taky (bůh-ví-proč) nedopadlo. A to jsme to už přeložili. (Předtím, svist ??? nebo kdo přeložil několik celých AD&D příruček, které měl někdo - ??? - vydat. A taky to nedopadlo.)
19.8.2011 20:01 - ShadoWWW
Martin Klíma je IMHO velká osobnost českého RPG proto, že se snažil vydat největší a nejhranější RPG pro české hráče. A protože mu to nevyšlo, tak se zařídil posvém a udělal klon. Njn, je otázka, jak by to dopadlo, kdyby udělal "podobnější" klon. Ale zásadní problém by byl tehdy asi s logistikou všech těch kostek (k20, k8, k4 atd). Však si vzpomeňte, jací jste byli na v roce 1994 machři, když jste ve třídě vytáhli k10... :-)

V 90. letech se nedařilo překladům i proto, že licence byly šíleně drahé, český trh malý a nejistý a hlavně nebyl ani InDesign, ani digitální ilustrace, ani rapidshare... Těžko si člověk mohl doma na koleni udělat kvalitní překlad a dostat ho mezi hafo hráčů. A i dnes je to ještě docela těžké. Český překlad DnD 4E se doteď stáhlo nějakých 170 lidí... Je to hodně?

"kdyby bylo DrDo napsané jinak (a lépe), měl bych více PJjů, se kterými bych si rád zahrál."

Podle mě největší chybu udělalo DrD v tom, že nevyšlo DrD2 už před deseti lety překopané na D20 v rámci OGL. Dnes mohlo být DrD3 v podobné situaci, jako Pathfinder.

Ale to je historie. To už nikdo nezmění. Otázka je jiná:
"kdyby bylo DrD2 napsané jinak, mělo by více Pánů hry, se kterými by se dalo hrát?"

A ještě jinak:
"Přeloží někdo Pathfinder, WoD, GURPS, DnD 4E (stále je co překládat :-))?"

Ten potenciál tu je víc, než kdy jindy. Zůstane nevyužit? BTW Jak to Bouchi dopadlo tenkrát s překladem Pathfinderu? Kontaktoval tě někdo z Paizo?
19.8.2011 20:03 - ShadoWWW
Ještě odbočka: Všichni jsme v 90. letech věděli, že DnD je lepší než DrD. Ale dát tenkrát za pravidla několik tisíc korun bylo pro nás naprosto nepřestavitelné. Je zajímavé, že PHB 4E stojí dnes pod čtyři stovky!!! A udělali mně v Rytíři radost, že nabízí Pathfinder. Ale cena přes litr je fakt hodně...
19.8.2011 20:16 - Alnag
ShadoWWW píše:
Však si vzpomeňte, jací jste byli na v roce 1994 machři, když jste ve třídě vytáhli k10... :-)


Nevím, jestli machři. Ale geeci určitě. :D

ShadoWWW píše:
Podle mě největší chybu udělalo DrD v tom, že nevyšlo DrD2 už před deseti lety překopané na D20 v rámci OGL.


I s rizikem, že budu označen za generála po bitvě, nebo čím se to tu Alef ohání. Ano, to mohla být daleko lepší cesta než DrD+.

ShadoWWW píše:
Český překlad DnD 4E se doteď stáhlo nějakých 170 lidí... Je to hodně?


Dost, na to, že a) je prostředek prázdnin; b) to není tak rozšířená informace; c) podle posledního "sčítání" hráčů D&D všech edic v ČR nebude nejspíš výrazně přes 1.000 lidí. (Pro Alefa a jiné šťouraly, je to divoce odvozené číslo z různých statistik unikátní návštěvnosti, počtu skupin registrovaných v komunitě, prodejnosti naskladněných kusů D&D v Černém rytíři atd. Lépe by bylo napsat něco mezi 200 - 5.000 lidmi.)

ShadoWWW píše:
"Přeloží někdo Pathfinder, WoD, GURPS, DnD 4E (stále je co překládat :-))?"


Pathfinder (resp. Pathfinder 2) - nepřekvapilo by mne to. Pokud si udrží ve Státech stávající trend a u nás bude nějaká životaschopná - a ačkně aktivní - Pathfinder komunita, docela bych to tak viděl. WoD - to mi zatím připadá jako dost mrtvá záležitost. Nevím, co s tím vyvádějí. GURPS - bez šance. To byla mrtvola už v 90. letech (podívejte se na statistiky hranosti z té doby). D&D 4e - no budeš se muset zasnažit. :))

ShadoWWW píše:
Jak to Bouchi dopadlo tenkrát s překladem Pathfinderu? Kontaktoval tě někdo z Paizo?


Ano. Přidávám se k otázce. :)

EDIT:

ShadoWWW píše:
Všichni jsme v 90. letech věděli, že DnD je lepší než DrD.


V 90. letech? Já jsem teda v 90. letech koupil Dračí doupě cestou do školy v trafice (!) protože jsem ho den předtím hrál s kamarádem. Dech draka měli v jiné trafice (!!). A na figurky jsem vždycky pořádal výpravu do Cínového vojáčka (Slezská, velká věc... vypravit se do centra). Pak jsme tedy ještě pořádali křížové výpravy přes Jednorožce - Trollí bohy - Krakatit - Warlord a všude se ptali, jestli mají DrD pro experty (co kdyby byla někde jiná situace, že jo?) Ale, že bych si všiml, že někde mají nějaké AD&D na to si nevzpomínám (takže jsem ani nezjišťoval, kolik by event. stálo).

EDIT 2: Ale jednou jsem si o AD&D četl v časopise Nemesis (ale to už byl spíš konec 90ek a přišlo mi to cool. Hrubý popis, který tam byl jsme zkoušeli implementovat do DrD.
19.8.2011 20:42 - Colombo
Teda, já si Pathfinder stáhl a...

tohle není pro začátečníky.
19.8.2011 20:51 - Quentin
Jsou to třiapůlky, cos čekal :)
19.8.2011 20:57 - Colombo
Že to bude přehledné a bude tam nějaký průvodce pro začátečníky. Ne, že na mě budou odevšad vykukovat všechny +1 a +2 bonusy, aniž by bylo po lehounku vysvětleno, co to znamená. Chybí mi třeba nějaký průvodce tvoření postavy.
19.8.2011 20:58 - Fibriso
pathfinder je pro začátečníky asi stejný jako 4E či Drd2
19.8.2011 21:02 - Colombo
Uvidíme, až si stáhnu a přečtu DrD2. Ale jak jsem to tu slyšel, tak to nebude tak strašné jako PF.
19.8.2011 21:12 - Dalcor
Alef0 píše:
Manévry? Str. 122. (Už to poznám naspamäť :D)Manévry? Str. 122. (Už to poznám naspamäť :D)
Vtip? Jako štít mi dá jen volný manévr Obrana. Ovšem nedává mi žádný trik navíc oproti ostatním věcem, proč je to pak v popisu napsáno. Pokud chcete aby tedy hráč fikčne puklíř použil k triku, zvyšujícímu ohrožení soupeře (například ke zlomení, či vytrhnutí zbraně, nebo umožnoval držet dýku) pak by bylo dobré to napsat. Jinak je úplně jedno jestli napíšete že to je malý štít, pěstní štítek, nebo třeba pánvička. Když tedy tesák je sekáček na maso, a ve hře by byl záporák jménem zdenimír polreichin. Takhle mám snahu hledat co tedy ten pěstní štítek umí a proč je odlišen od štítu...
19.8.2011 21:15 - Bouchi
ShadoWWW píše:
BTW Jak to Bouchi dopadlo tenkrát s překladem Pathfinderu? Kontaktoval tě někdo z Paizo?
Bohuzel ne. Je tedy jista mala pravdepodobnost, ze to zustalo v nejakem spamfiltru, ale vzhledem k tomu, ze mi bezne chodej maily z nejruznjsich koutu sveta, tak IMHO hodne mala.
19.8.2011 21:18 - Geralt
Colombo píše:
bude tam nějaký průvodce pro začátečníky

s. 8-15, jmenovitě: Co potřebujete ke hře a jak se to hraje. Co naleznete v jednotlivých kapitolách (ve vztahu k postavě). Vysvětlení častých pojmů, s nimiž se budete dále setkávat. Ukázka ze hry. Přehled (kroků) tvorby postavy... to mi jako průvodce pro začátečníka nepřipadá zrovna málo.
19.8.2011 21:20 - Bouchi
Dalcor píše:
Takhle mám snahu hledat co tedy ten pěstní štítek umí a proč je odlišen od štítu...
To odliseni je na strane 134.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10651397705078 secREMOTE_IP: 18.220.136.165