Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
21.9.2011 09:53 - alef0
Píše:
Jak moc by jsi si přál, aby hráči D&D byli jednotně takovíto, aby takhle uvažovali, viď. To by se strefovalo. Žel pro Tebe nejsou. Nejsme akvabely ani klony. Btw. medovým hlasem: Tys byl takovýto, když jsi hrál D&D? Pozor past.

Nerozumiem, čo znamená analógia akvabel, klonov a podobne. Čo si tým príspevkom chcel naznačiť?

Píše:
Dokážeš si představit, že existují tuny skupin, které DnD hrají naprosto jinak, než to Ty tady takhle vykresluješ? Přečti si třeba místní zápisky Amazing Adventures, jdi si někdy zahrát DnD s Alnagem nebo s Almim...

But of course, že dokážem. D&D s Alnagom musí byť náter, to presne spadá do kategórie tých radostných hier.

Publiku navrhujem, aby sa pozrelo na DrDo, zistilo, či je v stave to hrať a išlo brániť D&D na dracidoupe.cz.


Píše:
Upozorňuju, že Jersonův názor má o hodně víc lidí jak v obecné rovině, tak ve vztažnosti k DrDII

Pozor, ja nehovorím, že Jersonov názor je blbosť. Len hovorím, že je to názor voči názoru a nie generálnosť. Neexistuje jedna pravda.

Píše:
v okamžiku nedočerpávání Sudby Sudba ztrácí význam, neb o úspěchu přestává rozhodovat systém, ale rozhoduje čistě a jenom moje libovůle.

Nevyužitie Sudby akceleruje priebeh scény a úspech hráča. Nemá priamy vplyv na jeho NEúspech. Neviem, či si toto zobral do úvahy.

Píše:
Tohle je absolutní elitaření jak svině, RPG jsou koníček a tohle sem nepatří

To si si domyslel sám.

Gurney má pocit, že čo to tu všetci melieme, keď tie ,,evolučne" systémy sú najpredávanejšie napriek všetkým plkom. Interpoloval som to na telenovely, ktoré sú najpozeranejšie napriek tomu, že mnoho ľudí má voči forme a obsahu objektívne pripomienky.

Píše:
Ano, mnoho fanoušků Rona Edwardse tehdy

S celým týmto postom vrúcne súhlasím, nechajme kostry v hrobe.


Píše:
Vzpomínáš, co jsem Ti v hospodě říkal o očekávání zákazníka kupujícího plošně propagovanou a plošně distribuovanou RPG hru?

Ano, pamätám. A presne preto som sa pýtal, prečo sa nevrátili k predošlému systému. Doplnil by som to analógiou, že keby som raz doniesol do hry Vampire a polovica ľudí to hrala a polovica nie, tak samotný Vampire s tým nemusí mať nič. Ale zabil by mi mačku.

Píše:
FATE jako jednoduché a snadno vysvětlitelné a ověřeně 100% funkční mechanické jádro, SotE jako chytlavý setting který je snadné přiblížit a kde si každý najde své... (jsme opět u toho odstavce se základy vědomostí výše ;) )

Tu nastal nejaký Dramatický Zlom! Chválim, chválim, že SotÉ! Len uvažujem, že čo chýba FATEu a prečo ešte niekto nespravil masový FATE -- vlastne to je to, čo chce Sosáček -- žiaľ chýba tomu rok roboty.

Píše:
jak hraný byl svého času Shadowrun, zamyslet se nad tím, jak dlouho v ČR koluje internetem překlad GURPS

D&D a Shadowrun a GURPS sú prakticky jedna mentalita hrania, čo sa týka prácou s fikciou, a herných právomocami.
---------------

Me-dea:
návrat k old-school je tendencia, ktorú je vidieť, je rovno právna, ale rovnako dominantná ako iné školy.

Alchymistova tvorba predmetov je v príručke.

Píše:
Ale ten, kdo dal dokupy ten systém, ať se na mě klidně zlobí a opeče si mě na středním až silném plameni, to dost zpackal.

Nezamieňal by som kritické slovo ,,spackal" s ,,napísal to spôsobom, ktorý mi nevyhovuje."
21.9.2011 10:07 - Gurney
andtom: Thx za vysvětlení.

alef0 píše:
Iste, ale najpredávanejšou knihou 2009 boli Twilighty a Dan Brown.

A medzi najsledovanejšie seriály patria telenovely.

A? Jako že telenovely jsou jako DnD, WoD, Shadowrun nebo WHFR a hry jako DrD2 jsou nedoceněné perly, podávané bohužel v nesprávný čas?

Nebyl jsem vyhozený ani nikoho nevyhazoval, jen jsem se bavil s několika lidmi a četl na netu docela dost diskuzí na téma "mám skupinu, ale někteří hráči chtěj od hry trochu něco jiného než jiní". Není to nějaký povzdech nad nějakou "globální" tendencí, jen jsem se s tím v poslední době několikrát krátce po sobě setkal relativně často, tak mě zajímalo, jestli jen to produkt nějaké velké teorie.

sirien píše:
Víš Alef0, to je ale právě Tvůj základní problém.
Dokážeš si představit, že existují tuny skupin, které DnD hrají naprosto jinak, než to Ty tady takhle vykresluješ?

Asi tak.
21.9.2011 10:22 - Me-dea
Ale způsob jakým to napsal je mi šum fuk, já se tím prokousala stejně jako +/-každý. To, že je něco zmateně napsané neznamená, že je to samo o sobě špatné nebo zpackané. Ten systém je podle mě prostě špatný a rozhodně to není to, co slibovali. Co je na něm špatného tu bylo řečeno už mnohokrát, tak se prosím znovu neptej.
21.9.2011 10:26 - alef0
Píše:
A? Jako že telenovely jsou jako DnD, WoD, Shadowrun nebo WHFR a hry jako DrD2 jsou nedoceněné perly, podávané bohužel v nesprávný čas?

To som nepovedal.

Píše:
Není to nějaký povzdech nad nějakou "globální" tendencí, jen jsem se s tím v poslední době několikrát krátce po sobě setkal relativně často, tak mě zajímalo, jestli jen to produkt nějaké velké teorie.

Teóriu by som sem nepchal.

Je to relevantný jav, keď s príchodom pestrej palety diametrálne odlišných systémov je vidieť, že niekomu vyhovuje to, niekomu iné a buď nájdete kompromis a keď ho nenájdete, tak sa rozídete (,,vyhodíš ho").

Píše:
Ten systém je podle mě prostě špatný a rozhodně to není to, co slibovali.

Na záver tejto vetvy poviem Sirienov argument, že kiež by si mala možnosť zahrať si niekedy so skúsenými hráčmi! :-)
21.9.2011 10:33 - noir
alef: Promiˇ, ale už zase krapet uhýbáš a manipuluješ.

"To som nepovedal."
-A myslels to tak? Ono to totiž vypadá, že se snažíš DnD a d20 systémy neustíle tak trošku srážet a dehonestovat. Je to jen dojem, nebo to tak opravdu cítíš? Upřímně pls.

"Na záver tejto vetvy poviem Sirienov argument, že kiež by si mala možnosť zahrať si niekedy so skúsenými hráčmi! :-)"
-Ale sirien to použil ve zcela jiném kontextu. A to v tom, že DnD se dá hrát mnoha způsoby (nejen hack and slash), nikoliv, že se zkušenými hráči je zážitek lepší.
21.9.2011 10:34 - Me-dea
Neargumentuj hrou se zkušenými hráči, když Sirien hrál s autorem a i ten ignoroval to pravidlo o vykoupení: 3x zaplatil za remízu a stejně mu utekl. Když i autor ignoruje základní pravidla systému, protože se mu to hodí do fikce, o něčem to svědčí.

Teď jsem dočetla Fantasy Heartbreakers od Rona Edwardse (teď mě čeká Sirienův blog) a zauvažovala jsem v souvislosti s DrD2. Mě se líbí, že DrD2 není klonem něčeho, co tu už bylo 100x. Líbí se mi, že se rozhodlo vydat novým směrem. Ale bohužel je až k pláči, že se to moc dobře nepovedlo. Systém generuje plošnou nudu, jak se hráči i nepřátelé vykupují a nic se nenechá projít. Ano, můžu nechat projít pěkné popisy, můžu nevyužít celou sudbu. Ale pak mě hráči nařknou ze zaujatosti, nadržování, podvádění a tak dále. Já vím že sudba je něco co má k dispozici vypravěč a bestie o ní nic neví, ale hráči to tak prostě neberou. Ano, pokud by nikdy dřív nic nehráli, nejspíš by jim to nevadilo. Ale to by nesměli hrát nejen stolní RPG, ale i počítačové. Mohlo to být tak krásné, kdyby to bylo určeno pro všechny a nekladlo tak vysoké nároky. Jen mé povzdechnutí.
21.9.2011 10:41 - Gurney
alef0 píše:
To som nepovedal.

No mě by právě zajímalo co jsi těmi telenovelami chtěl říct, protože takhle to vyznělo.
21.9.2011 11:06 - Peekay
sirien píše:
DrDII explicitně říká: "zaplatíš-li zdroje, oponentova akce bude i přes Tvůj neúspěch zmařena a on nezíská co chtěl, nebo získá, ale Ty také něco získáš, takže mu to nepomůže - remíza" - Jerson zaplatil, oponent neměl nic získat (náskok), a přesto utekl. PK nedokázal použít svůj vlastní systém, případně si uvědomil že jeho vlastní systém generuje blbost a rozhodl se jej úmyslně překroutit. Nevím co o tom systému vypovídá v rukou jeho vlastního autora hůř.


Po patnasty tisici krat: tu scenu som neGMil ja.
21.9.2011 11:25 - Me-dea
Peekay pak se omlouvám, ale patnasty tisici krat jsi to tu nepsal. Pokud ano, já si takové zprávy od tebe nevšimla, za což se také omlouvám.
21.9.2011 11:51 - Sparkle
K té honičce: my jsme taky měli situaci honičky v tom našem oneshotu. V momentě kdy se začli honit, měl honěný náskok cca 5 metrů. On hlásil že chce utéct úplně, oponent že ho chce chytit. Dělala jsem to tak, že dokud pálili zdroje na plichty, tak ta vzdálenost mezi nima furt přetrvávala těch cca 5 metrů. Pokud by vzdal pálení zdrojů honěný, byl by chycen. Pokud by to vzdal ten druhý, tak by mu honěný úplně utekl. Jestli jsme to dělali dobře netuším, mně to takhle přišlo logický, docela by mě zajímalo jak to řešil autor hry na svém OG.
21.9.2011 12:00 - Peekay
Me-dea píše:
Peekay pak se omlouvám, ale patnasty tisici krat jsi to tu nepsal. Pokud ano, já si takové zprávy od tebe nevšimla, za což se také omlouvám.


Snad v kazdej debate (nielen na d20.cz), kde je Jerson a rozobera sa DrD II, sa tento jeden pripad omiela dokola (vratane toho, ako som to viedol ja). Vzdy na to napisem, ze ja som to neviedol (az druhu cast hry, konkretne segment s lupeznickym taborom a rodinnou hrobkou) - je to ale ako hrach na stenu hadzat.

(zaroven mam dojem, ze v skutocnosti Jerson misinterpretuje, ako ta situacia vyzerala, ale vravim - neviedol som to ja, lebo som vtedy bojoval s migrenou, takze moje spomienky mozu byt skreslene)
21.9.2011 12:05 - Peekay
Sparkle píše:
Jestli jsme to dělali dobře netuším, mně to takhle přišlo logický, docela by mě zajímalo jak to řešil autor hry na svém OG.


Ja by som to riesil uplne rovnako, mozno s nejakymi vychytavkami pri dobehnuti - existovali by u mna tri vzdialenosti medzi dvomi ludmi: "na dosah", "dobehnutelny" a "prilis daleko". Ked sme na dosah, mozeme sa bit, sekat, zhadzovat etc. Stredne pasmo reprezentuje situaciu, kedy na mna super nedociahne ale je tam jednak sanca, ze ja uteciem, jednak sanca ze on ma dobehne. Najvzdialenejsie pasmo znaci, ze utekajuci striasol nahanajuceho - ci uz je rychlejsi, alebo sa mu stratil v terene, atd.

Uspesna akcia zmeni vzdialenost o jeden krok, "remiza" (vycerpanie v strete) vzdialenost zachova.
21.9.2011 12:09 - Jerson
pardon,moje blbost, Peekay mi už JEDNOU řekl,že tuhle scénu ještě nevedl on,ale ... Teď fakt nevím,kdo tu hru vedl na začátku, Aljen? Fakt nevím. každopádně zkušenosti s Drd2 už dotyčný měl z testování,pokud nebyl součástí týmu autorů. na výsledku to ale moc nemění, s fikcí se takhle hýbat dá. na RPG f dokonce ArtenCZ píše, že jeho hráči chtějí prohrávat střet,protože se můžou vykoupit a tím popisují jak akce dopadne.

Medea - s autory(?) jsem hrál já,nikoliv Sirien.
Quentine, poslal jsem ti svou reakci,tak ji prosím postni sem.
21.9.2011 12:15 - Jerson
Nemůžu používat citace, tak se snad nikdo z vás neztratí. A je to dlouhé, protože jde o reakci na dlouhé příspěvky. Doufám, že to přečtou alespoň tučně zainteresovaní.


Choranzanus, Alef (únik při plichtě)

V prvním kole držel bandita pod krkem holku, kryl se za ní a říkal, že ji podřízne. Já s ním chvilku mluvil a mezi řečí jsem mu chtěl hodit do oka nůž a tím ho zabít. Bandita chtěl na mě holku strčit a srazit nás oba na zem, a začít zdrhat. (nevím jestli jí nechtěl napřed podříznout, ale to není podstatné). Hodil víc, já zaplatil tělo, takže holku jsem chytil a posadil na zem, bandita zdrhul dveřmi a já za ním.

Druhé kolo, bandita je v další místnosti u dveří. Chce zdrhnout, já vrhám nůž, abych ho zpomalil. Opět neúspěch, opět platím tělo, bandita vybíhá ven a já za ním.

Třetí kolo, bandita je venku, nějakých patnáct metrů daleko. To je příliš velká vzdálenost na vrhání nože, takže mám možnost leda tak běžet za ním. Nicméně jako kejklíř 3 nemám žádný bonus na běh a bandita měl charakteristiku asi 2, takže na základě předchozích výsledků jsem usoudil, že to prostě nemá cenu ani zkoušet (navíc jsem si chtěl šetřit tělo do dalších akcí).

V dané chvíli jsem si myslel, že to nebyl výsledek podle pravidel. Nicméně z debaty na RPGF mi vyplývá, že je v pořádku pomocí popisu fikce změnit situaci tak, že jedna stana nebude mít možnost použít bonusy svého povolání. A to i při plichtě - tedy zaplacení při neúspěchu. Takže popsaná situace by měla být podle pravidel správně.

Pořád jsem mohl banditu pronásledovat a dál platit tělo při neúspěchu (který bych měl o 3 jistěji - na první dvě akce jsem si připočítával bonus povolání a stejně to nestačilo), než by mi došly zdroje těla, ale to jsem nechtěl.

_____________________________________________



Sirien (o CPH) - původní CPH je dostatečně dokončené a ukončené, tak jak je napsané funguje - alespoň hráčům, jejichž Vypravěč se nad nimi nesnaží vyhrát a který neignoruje i dobré hody na akce, které považuje za nedostatečně chytré. (Nebo jinak, nedostatek CPH pro mou hru jsem si uvědomil ve chvíli, kdy Freya utíkala před autem, a i když to byla atletka s vysokou obratností a během a hodila si skvělý hod, stejně jsem jí nakonec auto srazilo, protože její hráčka popisovala, že utíká rovně po silnici a prostě se to auto snaží předběhnout. A to prostě nedávalo smysl, takže jsem pořád čekal, kdy na základě takového výsledku prohlásí, že vběhla do úzké uličky nebo do baráku.)

Omega mi na rozdíl od CPH nedává žádnouz možnost takhle svinit hráčům jen proto, že jejich nápady nepovažuju za dostatečně dobré. Tedy můžu je odmítnout (pokud mě další hráči podpoří), ale když už někoho nechám hodit a on dosáhne velkého úspěchu, tak nemůže prohrát jen díky popisu ve fikci.

Jinak boje jsou v Omeze akčnější, protože mám k dispozici volnou délku jedné akce. Ale vyber si co potřebuješ a co se ti bude lépe mástrovat.

____________________________________________



Alef (nahození úspěchu) - rozhodně nebudu tvrdit, že každý si chce úspěch hodit. (Takový Mongol nechce házet vůbec (v Omeze nechce ani tahat karty) a chce uspět jen na základě toho jak popíše akci.) Ale jak jsem zjistil dlouhým experimentováním, když dám hráčům možnost úspěch si prostě popsat bez hodu nebo si ho "koupit", tak je hra moc nebaví. Prvek "náhody, která zrovna v dané akci hraje ve sprospěch hráče" je v RPG velmi silný a když jsem se ho pokoušel redukovat, moje hry část hráčů přestávaly bavit. Z toho jsem usoudil, že je třeba náhodu ve hře vyvážit tak, aby sama generovala optimální poměr úspěchů a neúspěchů stím, že někteří hráči do toho můžou zasahovat, pokud chtějí.

Nicméně je třeba zásadní rozdíl mezi tím, když si hráč může před hodem zaplatit nějaké body a zvednout si pravděpodobnost úspěchu natolik, že půjde téměř o jistotu, a kdy po hodu zaplatí ty samé body a má ten samý úspěch jistý. Matematicky to vyjde na stejno, z hráčského pocitu (části hráčů, včetně mě) je do značný rozdíl. Dokonce i mechanika FATE, kdy po hodu můžeš zaplatit (poměrně vzácné) zdroje a otočit nějaké neúspěchy na úspěchy dává jiný výsledek než zaplatit a dosáhnout úspěchu bez ohledu na hod. Nebo dosáhnout jakési plichty (s výhradou k úpravě pomocí fikce, viz první ten útěk).

Myslím, že jeden ze zásadních nedostatků DrD2 je v tom, že při placení zdrojů už úplně ignoruje původní hod kostkou.

A k tomu se vztahuje i ten "slabý výsledek" při mém pokusu zastrašit - nemám radost z úspěchu, který jsem si nedokázal nahodit a místo abych za dobrý popis dostal bonus k hodu nebo opravný hod, tak si ho prostě zaplatím. Proč jsem si tedy vůbec házel? Abych věděl, jestli musím platit nebo ne? A proč jsem vymýšlel tak cool akci? (srovnej níže čekání na cool akci ve střetu.)


téma nováčci - jasně, první hra může být zpackaná z mnoha stran. Ale pravidla mají možnost zpackání omezit na minimum. Nemusí udělat dobrou hru, ale měla by zajistit, že hra nebude špatná, i když bude první. Takže implicitně chtít po hráčích, aby u RPG překousli první špatné hry s nadějí, že až pochopí pravidla a možnosti, tak další hry budou lepší je prostě špatný přístup. Hlubší pochopení pravidel a možností má hráčům dát nové možnosti nebo změnit průměrné hry na dobré a dobré hry na skvělé. Změnit špatnou hru na dobrou je nedostatečný efekt u nováčků.

To že se na hru někdo vykašle, když ho nezaujme není vůbec v pohodě. Znovu říkám - nešlo o nějakého anonymního nováčka. Šlo o mojí holku, u které fakt chci, aby se mnou hrála RPG. Která nemá žádné zvláštní preference do ho žánru a stylu, nebo o nich zatím neví. A kterou musí pravidla poměrně jasně navádět, aby věděla, co může během hry dělat.

DrD2 jsou na takový úvod do RPG příliš složitá a zdlouhavá na vytvoření postavy, a to i při použití zrychlené volby.


No a pokud jde o vracení ke hře po čase - několikrát jsem k RPG znovu přiváděl holku, která měla špatnou zkušenost ze své první hry, na jejímž základě odmítala všechna RPG. Odrazení hráče na první hře považuju za fakt velký problém, protože nejen že druhou šanci endostane dotyčná hra, ale jen složitě ji dostane jakékoliv jiné RPG. (Konkrétně - tři holky odradilo DrD. Když jsem je přesvědčil, že CPH je jiné, nakonec se mnou hrály a líbilo se jim to, ale k DrD se už vrátit nechtěly. Moc na druhou šanci nevěřím. U Peekaye, Markuse a Baja ji s Omegou nejspíš taky nedostanu.)


megacool manévr´ - kámen úrazu. Nejlepší manévry mě napadají na začátku boje. Já vůbec bojuju spíše tak, že se snažím soupeře vyřídit prvním překvapivým útokem. Ale to právě chce málokdo skousnout, smrtící útoky v prvním kole jsou pokládány za špatné (alespoň mám takový dojem z debaty na RPGF) a tak třeba mně nápady dojdou docela rychle. Navíc když vidím, že soupeř má ještě docela dost sudby, proč bych se snažil o cool nápad, když do té doby PH oponenta ze všeho vykoupil? Já nechci být při hře závislý na tom, jak můj nápad posoudí jeden člověk (ať zvedne ruku, komu to vyhovuje. Zeptám se na to na svých příštích přednáškách, abych měl větší vzorek).

Tak jak jsi to napsal to totiž vypadá, že Sudba říká "tohle je čas, abyste přišli na něco opravdu cool - ale zase ne moc brzo - a když to do té doby nestihnete, tak soupeře prostě ukoušete, nebo on vás."

Pokud plné použití sudby není zábavné, pak je špatně podaná. V Omeze jsem na podobný problém narazil s nastavováním náročnosti mise, což je vlastně něco jako sudba na celé sezení.

To že chce na nový systém přejít jen polovina hráčů je vždycky problém, protože (zejména na menším městě, tedy Budějice a menší, ale občas i v Praze) to vede k rozpadu skupiny a konci hraní.


vyhození ze skupiny - nepřichází v úvahu. Hraju s kamarády. Dost na tom, že jsme se potkali při hraní a kamarády jsem si z těch lidí vlastně vytvořil tím, že jsme se začali setkávat i mimo hru. Prostě je nežádoucí mít pravidla jen pro určitý typ lidí. U nováčků dvojnásob, a opět trojnásob u začínajících holek, na které snad žádný z autorů RPG nemyslí.


změna nebo úprava pravidel - pravidla postavená jako black box, do kterého hráči nevidí a která jsou poměrně komplexní nejsou žádoucí, pokud zároveň nefungují pro všechny (a už vůbec ne, pokud někde v textu říkají "pravidla si můžete upravit".) Různé parametry mají být nejen popsané, ale i vysvětlené proč tam jsou a co z nimi udělá pohyb tam či onam. A opět - pokud pravidla nesnesou úpravu parametrů ani o 1 (třeba čílové číslo 9), zatímco jiná ano, jsou to špatná - nebo alespoň horší - pravidla.

Ten tvůj příklad s úpravou baseballu je docela zajímavý - všimni si, že se tahle hra moc často nehraje mimo USA, téměř nikdy se nehraje u náhodně sebrané party lidí nebo party kamarádů, kteří mají volno, a dokonce i když u USA má táta se synem volný čas, oba mají rádi baseball a chtějí mít trochu pohybu, tak si jdou "zaházet", nikoliv zahrát. Ve srovnání s fotbalem, který se dá hrát s čímkoliv a prakticky kdekoliv od dvou do třiceti lidí je baseball fakt blbá a velmi omezená hra, naprosto nevhodná pro kohokoliv mimo jasně nalajnované hranice. Skoro bych řekl ideální příměr k DrD2. Jenže bohužel lidé chtějí a potřebují RPG, které bude jako fotbal (z kterého snadno uděláš jak rugby, tak házenou)
21.9.2011 12:33 - Jerson
díky. Koukám,že jsem použil špatné závorky na tagy,tak ti kdyžtak pošlu správnou verzi.
21.9.2011 12:34 - Peekay
Jerson píše:
Takže implicitně chtít po hráčích, aby u RPG překousli první špatné hry s nadějí, že až pochopí pravidla a možnosti, tak další hry budou lepší je prostě špatný přístup.


Zle prve hry maju s DrD II hlavne ludia, ktori maju odohranu tonu inych veci, z ktorych si prinasaju rozlicne implicitne predpoklady. Kto nema ziadne predosle skusenosti vobec neriesi take veci ako strasne trapia teba (a kvoli ktorym "ti to nefunguje"). Vyskusane na skutocnych, zivych novacikoch.


Jerson píše:
Moc na druhou šanci nevěřím. U Peekaye, Markuse a Baja ji s Omegou nejspíš taky nedostanu.


Vidim, ze selektivna pamat ti funguje nielen v kontexte scen z DrD II - po onej debate k Omege som ti predsa jasne povedal, ze si rad necham predviest verziu, ktora vznikne potom ako sa zamyslis nad vystupmi debaty. Bajo ti myslim povedal nieco podobne, u Markusa si nie som isty.
21.9.2011 12:39 - Quentin
jerson: i takhle to každý pochopí ;-)
21.9.2011 12:48 - sirien
alef0 píše:
Pozor, ja nehovorím, že Jersonov názor je blbosť. Len hovorím, že je to názor voči názoru a nie generálnosť.

ne, není. Je to názor vůči názoru a velmi rozsáhlé zkušenosti

To že nevyužití Sudby nezpůsobuje neúspěch, ale akceleruje úspěch, nehraje roli.
Znovu si přečti mojí a Jersovu kritiku té věci - problém je v tom že je to rozhodnutí v rukou PH, není to hráčský zdroj, nevyužití sudby je akcelerací ze strany PH, která je v podstatě snížením challenge scény, tudíž to je "dáno hráči zdarma" z vůle PH. Všechna zmíněná negativa se tohodle týkají.
KRomě toho - nevyužití Sudby samozřejmě ovlivňuje neúspěch, protože tak lze umožnit hráči zvítězit ve chvíli kdy už mu dochází Zdroje nebo mu ušetřit Zdroje, které by ještě musel proplýtvat.

alef0 píše:
Interpoloval som to na telenovely, ktoré sú najpozeranejšie napriek tomu, že mnoho ľudí má voči forme a obsahu objektívne pripomienky.

Telenovaly jsou pasivní zábava, RPG aktivní. Diametrálně odlišné principy.

alef0 píše:
D&D a Shadowrun a GURPS sú prakticky jedna mentalita hrania, čo sa týka prácou s fikciou, a herných právomocami.

To svědčí o tom, že jsi je buď moc nehrál, nebo jsi je hrál velmi prapodivně. Zejména ty GURPS... ale to je asi jedno.

alef0 píše:
Na záver tejto vetvy poviem Sirienov argument, že kiež by si mala možnosť zahrať si niekedy so skúsenými hráčmi!

Mimochodem, to nebyl můj argument. Viz noir.

Peekay píše:
Po patnasty tisici krat: tu scenu som neGMil ja.

Tak mi to bylo vysvětleno, tak to bylo napsáno a co se mě týče, tak tohle od Tebe čtu poprvé...
...moje omluva za mystifikaci, bylo to naposledy
21.9.2011 13:08 - sirien
Peekay píše:
Zle prve hry maju s DrD II hlavne ludia, ktori maju odohranu tonu inych veci, z ktorych si prinasaju rozlicne implicitne predpoklady.

Tohle se mi líbí. Nevím jestli to mám číst jako "první hru v DrDII zvoraj jen lidi co jsou zvyklí na jiný styl hraní, protože nejsou schopní se přizpůsobit" (všimněte si že se nemluví o tom z jaké hry jsou ty zkušenosti - všechny hry jsou očividně jiné od DrdII) nebo jako "první hru v DrDII si užijí jen lidi co nemají s čím srovnávat."

Každopádně mi to přijde jako poměrně lacinej úhyb.
21.9.2011 13:42 - Sparkle
Peekay píše:
Zle prve hry maju s DrD II hlavne ludia, ktori maju odohranu tonu inych veci, z ktorych si prinasaju rozlicne implicitne predpoklady. Kto nema ziadne predosle skusenosti vobec neriesi take veci ako strasne trapia teba (a kvoli ktorym "ti to nefunguje"). Vyskusane na skutocnych, zivych novacikoch.


A ti skuteční, živí nováčci si to i mástrovali sami, nebo jim to vedl někdo zkušený z autorského týmu?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.086868047714233 secREMOTE_IP: 18.220.178.207