Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
19.10.2011 16:39 - Gurney
sirien píše:
Ježiš, nejroztomilejší je, když si člověk vzpomene, že byl kdysi taky takovej RP-immersionistickej fašista... když mu bylo 15 nebo 16.

Jsem rád že jsem si tímhle obdobím neprošel sám, bohužel jsem tehdy ještě nepsal na žádný fórum, tak už tu svoji dobovou "ideologii" nemám jak zrekonstruovat.
19.10.2011 18:40 - Jerson
Dobytek píše:
POkud to nedokážeš věrně zahrát, nebo z toho máš obavy a není to to příjemné, tak se tomu buď vyhni, nebo to popiš několika málo větami. Spoluhráči by si v tomto měli vyjít vstříc a klidně si i navzájem poradit. Nikdo nejsme dokonalý.

Popravdě, nikdo z nás nedokáže věrně zahrát diplomata nebo vojáka z povolání, který prošel zákopovou válkou. Ostatně většina charakterů, které se v RPG objeví jsou mimo zkušenosti hráčů, a to ani nemluvím o fantasy. Jde mi o vcelku klasický případ, když hráči (včetně GM) hrají charakter odlišný od svého - a chtějí ho zahrát. Ale také chtějí do hry dostat odlišnosti od svého vlastního charakteru, které se obvykle vyjadřují nějakými herními parametry. Jak to udělat bez pravidel?

Dobytek píše:
Já nevidím rozdíl v tom jestli mi to rozhodnou pravidla nebo PJ. Pořád je to stejný umělý zásah z hůry.

Hm, to zní jako bys nepotkal fungující pravidla. Pravidla slouží k rozhodování ve chvíli, kdy situaci nechtějí nebo nemůžou rozhodnout hráči (třeba proto, že první si přeje jeden výsledek, druhý si přeje opačný a ostatním připadají oba dva stejně zajímavé). Případně pravidla dávají představu o šanci, s jakou se akce podaří, což je něco jiného než přímé rozhodnutí.

Dobytek píše:
Pravomoce PJ snad nejsou schválené všemi hráči? Když budu jako PJ kazit hru tak mi hráči utečou, stejně jako mi utečou od hry se špatnými pravidly.

Ne, většinou nejsou. A už vůbec ne v DrD. Špatná pravidla se obvykle řeší jejich změnou nebo ignorováním, což je poměrně častý postoj hráčů k pravidlům DrD.

Dobytek píše:
Já se proti figurkám vymezuji právě kvůli onomu vstoupení do jiné řeky. Měl jsme k nim předsudky i dříve, ale víceméně se mi potvrdily právě tím vyzkoušením.

Zjevně jste asi nikdy nezažili dobré použití figurek. Třeba situaci, kdy GM řekne hráčům "zpoza domků začínají přicházet lidé s prázdnými výrazy ve tváři, jako by vás obkličovali," a okolo rozestavěných figurek hráčských postav začne stavět figurky cizáků. Při desáté z nich se hráči začínají potit a při dvacáté se už polohlasem dohadují, že musí okamžitě zdrhnout - takže popíšou, jak se otáčí pryč, GM vezme další hrst figurek a staví je na druhou stranu sledován třemi vyděšenými pohledy.

Nebo když popíše hluk motoru a kovové skřípění venku za vraty statku, jedna z postav vrata pootevře a GM tam bez dalších slov položí model tanku s hlavní namířenou přímo na vrata.

(Píšu to ve třetí osobě, nicméně ten GM jsem byl já. A jsem si jist, že bych stejně dobré reakce hráčů rozhodně nedosáhl popisem. A když o tom mluvíme, ve hře používáme sem tam i makety zbraní - třeba když se postava jednoho hráče pokouší nacpat samopal do batohu, tak mu takový samopal podám, aby to ukázal.

Dobytek píše:
Ano, a některým lidem připadají Harlequinky jako vrchol spisovatelství. Tito lidé s tebou mají jedno společné a to špatný vkus.

Jsou i dobré knížky a dobré filmy. Dokonce dobré filmy natočené podle dobrých knížek.
19.10.2011 18:49 - Sparkle
Já mám pocit že Dobytek jen cíleně trolluje a teď má srandu z toho jak mu píšete traktáty.
19.10.2011 18:53 - Alnag
Sparkle: To je samozřejmě možné. Ale k novým věcem můžeš přistoupit buď s opatrností a podezřením nebo s pozitivně a s nadšením. To první znamená, že se méně často spálíš. To druhé, že častěji uspěješ. Každá životní filosofie má něco do sebe...
19.10.2011 19:00 - andtom
Bajo to řekl trefně. Naprosto s ním souhlasím.

Jinak obecný trend je, že věkem člověk vidí věci míň černobílé, vyzrává. Radikální binární názory (ano/ne nebo dobrý/špatný) jsou blízké spíš mladým holubům - v podstatě to lze on nich očekávat, překvapení ani není nějak moc na místě. Stačí to brát s rezervou (i když někdy je to obtížně proveditelné).
20.10.2011 00:10 - sirien
EDIT: really long post
deleted in the spark of rationality
point: Dobytek is really funny
Argumentation not needed, Dobytek has provided it for himself.

Alnag: lol

Jerson: sometimes, its cool to feed the trolls. But its not cool to take them seriously. calm down.

Qual: nice to meet you again ;)

long live to long island ice tea...
20.10.2011 07:46 - Jerson
Siriene, každý máme svůj přístup. Označit někoho za trolla je docela jednoduché, nicméně jak se mnou,tak s tebou se svého času lidé taky bavili (možná proto, že slovo "troll" označovalo jen potvoru v bestiáři, ale stejně - nebyl jsi o nic lepší a já byl mnohem horší. takže asi tak :-)
20.10.2011 08:06 - Merlin
Jerson: proto jsem psal, že na patnáct šestnáct let umí aspoň napsat kloudnou větu, to se mu musí nechat (obsah už je jiná věc). takže jakmile překoná pubertu a období jájsemprotivšemprotožejenjávímjakjetonejlepší, tak se posune dál
20.10.2011 08:38 - Me-dea
Merline, dovolím si tě varovat, že někteří lidé se z puberty a z
jájsemprotivšemprotožejenjávímjakjetonejlepší nikdy nedostanou (jako například má matka). :-)
20.10.2011 10:06 - Merlin
Me-dea: já neřekl kam se kdo posune..jen, že to bude dál...každý ať si doplní co chce. Nicméně nebudu spamowat ani homíkovat...jdu se figurálně vyonanovat a objednat si další kousky do sbírečky
20.10.2011 11:07 - Nachtrose
objednat si další kousky do sbírečky

Co takoveho dobreho?
20.10.2011 11:21 - Anonymný rýpal
Som mal pocit, že ad hominem sa tu trestá banmi. Miestny výkvet práve predviedol, že ich samotných sa to zrejme netýka. Tlieskam.
20.10.2011 11:23 - Vojtěch
Hele, Paizo s WizKids rozjelo vlastní figury, co by měly být velikostně smísitelné s těmi DnD, když už jsme v té onanii a off-topicu (myslím barvené, plastové)
20.10.2011 11:37 - Me-dea
Rýpale, co já vím, tak se trestá napomenutím a jinak rozhodně nepatřím mezi místní výkvět, nikoho ze zdejších neznám a ani nikdo mě, jsem taková externistka.

Jinak pravidla diskutování máš zde: http://www.d20.cz/clanky/1/131/185/faq.page5.html
20.10.2011 11:49 - skew
Od kdy povýšené obviňování někoho z nedospělosti přestalo být znakem nedospělosti ?
20.10.2011 13:00 - Merlin
skew: já někdy tvrdil že jsem už dospělý? a navíc, neobviňuji, konstatuji, případně sám sobě zdůvodňuji jak někdo dokáže napsat takový post
20.10.2011 13:34 - sirien
(proč tu mám post, kterej si nepamatuju, že bych psal nebo odesílal a proč je celej anglicky?)

Je zajímavé, jak sem vždycky přiletí nějakej ublíženej zoufalec od sousedů a zkusí si kopnout, aby se pak moh před kamarádama vytahovat, jak hrozně nám to nandal.
20.10.2011 13:43 - Beltar
Vojtěch píše:
Hele, Paizo s WizKids rozjelo vlastní figury, co by měly být velikostně smísitelné s těmi DnD, když už jsme v té onanii a off-topicu (myslím barvené, plastové)

Já ti nevím, na to jak je to drahé se mi to nelíbí. Staré DnD byli hezčí a vycházeli levněji. Takhle musím dát 600 kč tam kde by mi dřív stačilo 300.
20.10.2011 13:45 - Sethi
sirien píše:
(proč tu mám post, kterej si nepamatuju, že bych psal nebo odesílal a proč je celej anglicky?)

Protože Long Island Ice Tea, řekla bych.
20.10.2011 13:47 - Quentin
Nebyla na včera slíbená recenze? :-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13073086738586 secREMOTE_IP: 3.133.147.87