Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
27.12.2011 16:04 - alef0
Alnag, ďakujem, že si odpovedal na moju otázku tým, že si ju vyhlásil za rant a tým si problém "vyriešil". Pýtal som sa na ďalšie príklady reálneho fungovania, nedostal som, jediný, kto odpovedal, je Bouchi :-) Začnem tento obrat "odpoveď kontrapríkladom používať tiež."

Sirien, a ktorú knihu si ti takto kúpil s PDF zadarmo? Opäť: žiadnu, lebo si si všetko upirátil? Ak sa ti praktika nepáči ako celok, tak je to síce relevantné, ale potom nemá zmysel o tom napísať viac ako ,,som urazený, že mi žiaden autor knihy nedávajú PDF zadarmo k papieru, bodka" a budeš pôsobiť ako pôsobíš. (Softvér sa neráta, softvér je diametrálne odlišný čo sa týka šírenia, lebo šíriš systémom Ctrl-C, Ctrl-V).

Dukolm píše:
né více než 10min řekl bych, ale jak koukám dobře zaplacených 10minut.

Dukolm, nie, rozhodne to nefunguje takto jednoducho, ako si predstavuješ. Keďže som participoval výraznou mierou na elektronickej verzii, poviem ti, že napr. hyperlinky sa za 10 minút rozhodne nevyrobili (a v printovej verzii hyperlinky netreba).

Detto publikovanie do epub rozhodne nie je štýlom "klikni a exportni", ja by som to tak tiež chcel, ale technické limitácie nepustia, pokiaľ s tým nerátaš od začiatku, ako bolo povedané.

Btw. argument, že náklady na elektronickú verziu sú nulové, ak máš tlačovú, sú veľmi diskutabilné a týmto argumentujú kadejakí predajcovia ebookov.
27.12.2011 16:14 - sirien
Bouchi: Ty mi vážně tvrdíš, že šestnáct stránek, export do PDF, upload tohoto PDF na web a zaheslování downloadu proti kódu na knize je čas, námaha a práce, která má hodnotu 120CZK za kopii? To jako myslíš vážně? Co na těch 16 stránkách je? Nová, použitelná pravidla RPG podle kterých se dá hrát? Odpusť ten sarkasmus, ale tohle tvrzení mi skutečně přijde jako nehoráznost. Shodou okolností vím, že když sem chtěl po kamarádovi vysázet 30 stránek do PDF, tak mu to trvalo cca den - a to ještě úplně nejvíc času strávil tvorbou do preciznosti dovedené grafické šablony.
Nebudu opakovat Dukolma, ale to co napsal s tou opravou nasekaných chyb v #6046 sem měl chuť napsat taky.

To že informace o svém produktu nemáš na webu je čistě Tvůj problém, my je tam prostě nevidíme a výmluvy nás, promiň, dost nezajímaj. Když to šlo do prodeje 24., měls to mít připravené 22., co jiného Ti k tomu mám říct.
Ostatně to je jen Tvůj problém - my to aspoň napsali na web a dostali nějakou odpověď, co všichni ti potenciální zákazníci co přemýšlejí stejně, ale co žádné diskuse nesledují...

Bouchi píše:
I kdybys bral jako ze je tech 50 Kc bez DPH jen za techhle 10 minut, tak to da 300 Kc na hodinu, AFAIK za tyhle penize by ti nekteri zdejsi diskutujici ani nevstali z postele.

Krát počet kusů. Za to bych vstal z postele i v pět ráno velmi ochotně. A nemusím ani studovat podnikovou ekonomii, abych k tomuhle závěru došel.

Bouchi píše:
Komu vadi, ten si holt pocka, az budou informace uplnejsi.

Ten se na Tebe taky dost možná vybodne, protože podobnej přístup k zákazníkovi nehodlá podporovat, protože mu to přijde jakože si s nim jako se zákazníkem někdo vytírá zadek.

Bouchi píše:
holt mi prislo lepsi neodkladat to dalsi tri dny

Neměls to odkládat vůbec hned v první instanci. Těch 10 korun navíc za CDčko v knize (nebo cena tisku těch pár řádek na úvodní stránce s informací o webu kde si mám přislušné věci stáhnout) by při platbě nikoho moc nebolela. Nesmysly o tom jak by to snížilo prodejnost viz vyjádření Neila Gaimana postované výše.

Bouchi píše:
Ze tuhle vstricnost k jedne skupine zakazniku bude jina skupina (navic nezakazniku) oznacovat za malem fatalni chybu, s tim zit dokazu.

noir: Tady by se fakt daly psát učebnice, myslim že tenhle výrok by se dal v hodině marketingu rozebírat přinejmenším celý jeden seminář.
27.12.2011 16:20 - sirien
alef0 píše:
Pýtal som sa na ďalšie príklady reálneho fungovania, nedostal som, jediný, kto odpovedal, je Bouchi

Vrať se k mému před-předchozímu postu a pusť si toho odkázaného Gaimana, než budeš pokračovat s další demagogickou sérkou.

alef0 píše:
som urazený, že mi žiaden autor knihy nedávajú PDF zadarmo k papieru, bodka

Nerozdávalo takhle PDFka nějakou dobu WotC? A nevšiml jsem si že by svého času WW měl problém s tím, že netem kolují hromady sourcebooků. Oficiálně se k tomu nevyjádřili, ale jednu dobu se šuškalo, že dokonce některé samy vypustili (na začátku 4e se netem rozletěly takové ucházející (=použitelné), ale kvalitně nic moc (=nehezké) skeny hlavní knihy. O měsíc později najednou začaly být linky na ně nahrazovány linkama na jinou versi, která byla naprosto precizní a na jednom blogu jeden týpek co tvrdil že je profi grafik psal, že to je vzhledem ke kvalitě nějakých nesmyslů podle jeho názoru "přímo od zdroje"... pokud WW neměli problém s tím že netem kolují skeny WoDčka (dost možná protože si uvědomovali to, co říká ten Gaiman), tak by docela dávalo smysl, že by chtěli aby ty PDFka byly reprezentativní a ne zmršené...
Zkusím ještě dohledat.
27.12.2011 16:21 - alef0
Sirien píše:
Ty mi vážně tvrdíš, že šestnáct stránek, export do PDF, upload tohoto PDF na web a zaheslování downloadu proti kódu na knize je čas, námaha a práce, která má hodnotu 120CZK za kopii?

Ja by som tvoj rant (slovo Alnagovo) skrátil na ,,som urazený, že to nedostanem zadarmo" a na "180 Kč za PDF nedám, keď už som výrobcu podporil" (opomeniem argument, že si dostal recenzný výtlačok, ktorý nie je podstatný).

Ešte raz: videl si dnešnú situáciu na trhu e-bookov?

Môžeme sa tu točiť dokola, že ako by mal trh ebookov vyzerať, ale neposunieme za za úroveň rantov.

EDIT:
O rozdávaní knižiek WOTC neviem, Alnag? WoTC rozdávalo storočné materiály z druhej edície, tie tam visia. Bavíme sa o oficiálnom predaji, nie o kvalitne vyzerajúcich zrekonštruovaných PDFkách, ktoré sa váľajú po torrentoch, kde myslím že niektoré boli originál OEF (dokiaľ Wizardi celú ságu ebookov nezarazili) a niektoré vynecrované.
27.12.2011 16:29 - sirien
alef0 píše:
Ja by som tvoj rant (slovo Alnagovo) skrátil na ,,som urazený, že to nedostanem zadarmo".

To je tak krásně podsouvající výrok s tak nádherně hodnotícím podtextem. Co třeba:
"jsem naštvaný, protože k produktu nedostanu všechno, na co mám v dnešní době smysluplný nárok"?
27.12.2011 16:36 - Ebon Hand
Tady se pořád nic nezměnilo? teda krom toho, že jste na 404. straně.. Přípomínám mi to errorovou hlášku. Přijdu zase za měsíc..
27.12.2011 16:52 - alef0
Sirien píše:
"jsem naštvaný, protože k produktu nedostanu všechno, na co mám v dnešní době smysluplný nárok"?

So be it.

Ebon Hand píše:
Tady se pořád nic nezměnilo? teda krom toho, že jste na 404. straně.. Přípomínám mi to errorovou hlášku. Přijdu zase za měsíc..

On topic: Ako to vidíš s cenou za PDF? Veľa? Málo?
27.12.2011 16:55 - Bouchi
sirien píše:
Ty mi vážně tvrdíš, že šestnáct stránek, export do PDF, upload tohoto PDF na web a zaheslování downloadu proti kódu na knize je čas, námaha a práce, která má hodnotu 120CZK za kopii?
Jakych zase 120 CZK, kdyz priplatek pro majitele tistene verze je 60 CZK?
sirien píše:
Krát počet kusů.
Kterych kusu?
sirien píše:
Těch 10 korun navíc za CDčko v knize
10 korun je vyrobni cena CD. Pridej k tomu naklady na prikladani CD (to si v tiskarne samozrejme nechaji zaplatit), navic takovym zpusobem, aby to CD nevypadlo a pokud mozno se omezilo riziko jeho ukradeni, vezmi v potaz, ze od distributora dostanu polovinu koncove prodejni ceny a zjistis, ze bych musel zvednout cenu knizky ne o 10, ale tak 30 Kc.
sirien píše:
Nesmysly o tom jak by to snížilo prodejnost
tady predevsim nikdo nepise.

Edit: BTW, rad bych od tebe slysel odpoved na to Paizo.
27.12.2011 17:09 - Ebon Hand
alef0: osobně nemám problém s cenou, 60kč mi přijde pro majitele knihy jako rozumný manipulační poplatek. Chápu, že větší vydavatelství si mohou dovolit jej dávat zdarma.
Katalog s RC modely s několika letovými simulátory na CD stojí taky necelé dvě kila a užitek mi přijde podobný. Já si elektronické verze nepořizuji, protože mám rád hru z knížek bez notebooku.
Ale tady stejně nedosáhnete žádného konsensu, tady je totiž úplně jedno o čem se bavíte, výsledek bude stále stejný. V poziční válce není vítěze..
27.12.2011 17:19 - Shako
WW nejakou dobu meli corebook WoD ke stazeni ZADARMO na svych strankach, jedina podminka byla registrace a pri vytvoreni se tam do pdf nekde udelala poznamka, kdo to pdf "koupil". Dodnes me nekde svoji podepsanou verzi a chodi mi od nich reklamni maily.

Ani dolar bych za to tenkrat nedal, ale zadarmo jsem si to stahnul rad, zvlast legalne.:) Pri dostatku doplnku bych rekl, ze se nemusi byt sirit todle zdarma.
27.12.2011 17:31 - alef0
Hej, tú WhiteWolfiu WoD PDF mám tiež - to bola časovo limitovaná ponuka tuším na RPGDriveThru (a reálne, bez ďalšej príručky typu Vampire sa s ňou toho veľa asi nedá nahrať, preto je to skvelý marketingový ťah).

Ebon: ja si myslím, že tu nejde o dosiahnutie konsenzu -- veď to je stále o tom, že kúpim/nekúpim bodka. Kúzelné sú tie argumenty, ktoré sa používajú (,,mám na to nárok", napr. si myslím, že mám nárok na číslovanú knihu s podpismi z Gameconu, veď s tým autori nemali žiadne náklady, nálepka nestojí nič a i tak boli všetci na Gamecone).
27.12.2011 18:54 - noir
Green Ronin měl taky PDFko Mutants and Masterminds 2ed. zadarmo, když vyšla 3. edice. I WOTC dávali jistou dobu zdarma třeba kompletní PDFka druhoedičních příruček k Dark Sunu.
27.12.2011 20:19 - Vojtěch
Co se Paizo předplatného týče, tak se dá také zrušit dohodou s jejich zákaznickým servisem a myslím, že by nebyl problém dohodnout se na vynechání věci, kterou zrovna nechcete. Mimo toho to není předplatné VŠEHO. Můžete si vybrat která řada produktů vás zajímá (svět, pravidla, přídatky pro postavy, romány atd.). Jinak je většina mechanického dostupná na webu volně jako reference a to hned ve dvou formách. Oficiální Patfinder Reference Document, která slouží i jako oficiální reference pro cony, a pak ještě fanouškovsky udržovanou d20pfsrd, kde jsou i rožšíření a 3rd party věci (s určitým zpožděním). Tedy pokud nutně nepotřebuješ PDF se všemi obrázky a omáčkou okolo, tak stačí chvíli počkat. S věcmi mimo pravidla je to tedy samozřejmě horší.

Nevíte jak je to s rozdavačností třeba u White Wolfů (pokud to OT tedy neukončíme)?
27.12.2011 20:48 - Sos
Ebon Hand píše:
V poziční válce není vítěze..

Ja doufal, ze potom co alnag ukaze jak muzne vyhrat diskusi banem tak se trochu uklidne, ale asi sjem cekal moc.
27.12.2011 21:51 - Colombo
alef0: tak pokud chceš hrát upíry, tak se opravdu bez rozšiřující příručky pro upíry neobejdeš.
Pokud chceš hrát smrtelníky, tak celkem v klidu.
28.12.2011 10:12 - Merlin
Nevím jestli to lze srovnávat..ale když si koupím nějakou PC hru (ano, drtivou většinu kupuju), tak mi chodí update zdarma, v předplatném dostávám dárky atd. (nemluvím o rozšířeních).
Tak vám nějak nevím jestli bych chtěl u knížky platit za erraty (a opravdu mě šest pětek nezabije). Mám z toho pocit, že za něco platím dvakrát, byť symbolicky.
Pokud chce někdo sponzoring, tak si o to má napsat a můžeme se o tom pobavit.
28.12.2011 10:55 - Sparkle
Já jsem letos koupila dvě knížky, byly to bichle o programování tuším od Manningu, a bylo k nim PDF zdarma.
28.12.2011 11:24 - Bouchi
Merlin píše:
Tak vám nějak nevím jestli bych chtěl u knížky platit za erraty
Vsak to po tobe taky nikdo nechce.

Sparkle: A povazovala bys tim padem za sproste, kdyby ten nakladatel k nejake jine knizce nedaval PDF zdarma?
28.12.2011 11:45 - Merlin
Bouchi píše:
Vsak to po tobe taky nikdo nechce

tohle úplně nechápu. Možná se mi to ztratilo někde v průběhu, nicméně...takže erraty a opravy dostanu zdarma?
Protože pokud ne, pak tvá věta je hodně arogantní vůči zákazníkovi (proto doufám, že jsem se jen ztratil v záplavě textu)
28.12.2011 12:08 - noir
Merlin: To mi taky přišlo divný, že na webu nikde eratta pravidel nevidím. Ale možná je to jen tím, že se na alatřím webu moc neorientuju...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.099880933761597 secREMOTE_IP: 18.223.171.12