Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
26.1.2012 12:28 - Jerson
Sparkle píše:
Příjemné překvapení: Projekt Omega

Děkuju, takové ocenění mě potěší. Je to další podpora jednomu nápadu, který bych rád realizoval.

Sirien - no co,jsem zvyklý splnit zadání co nejpřesněji. chtěli postavu, napsal jsem postavu. knížku mám doma. (o rok předtím jsem byl druhý, to jsem se prozměnu přihlásil protože jsem chtěl obrázek.
Nicméně myslím že když s tou druhou postavou nikdo nehrál, bylo to vlastně opravdu tak jak jsi říkal - chci knížku, tak vyhraju soutěž. Jen doufám,že opravdu nedojde na udělování nějakých negativních cen jen na základe názoru malého počtu lidí, a to ani Drd2, ač jsem jím také zklamán. ale řada lidí ho bere jako zlepšení. I když zatím mi přijde, že hlavně ve srovnání s DrDo a DrD+, nicméně jsou spokojeni i hráči s větším rozhledem.
26.1.2012 12:29 - Me-dea
Crowene nezlob se na mě, ale za toho půl roku od vydání autoři kromě těch magických předmětů nevydali zhola nic, co by hru nějak rozšiřovalo nebo modifikovalo, což je to, co bych jako podporu hry očekávala - možnost hrát trochu jinak, něco nového, nový setting a tak.

A i kdybych tohle vše opomněla, všechny ty věci co jsi vypsal bych zvládla sama udělat ve volném čase za měsíc. A než s tím začneš, ne přesázet PDF a výcuc z pravidel netrvá nijak extra dlouho. Jako podporu bych i u nás v ČR očekávala minimálně jedno dobrodružství měsíčně a po půl roce nějaký source book/setting nebo prostě něco většího. Jestli autoři DrD2 nejednají s autory settingů pro oDrD o přepracování pro DrD2, tak to vážně nechápu proč.
26.1.2012 12:55 - noir
Pod značkou Dračí Doupě II nevyšlo nového nic.Záložky, index a podobné věci, které měly být ve hře rovnou, přece nelze brát jako nový materiál, ne? Pár magických předmětů, které vyšly v obskurním fanzinu? A ještě podepsáno jako "kolektiv různých autorů"?
A říkat Pirátské verzi "nový materiál"? To snad ne, vždyť je to jen vysvětlení pár chyb, CTRL-C z pravidel a pár postav s pirátským fluffem?

Autorského tam nevidím nic.
26.1.2012 13:05 - alef0
Píše:
A i kdybych tohle vše opomněla, všechny ty věci co jsi vypsal bych zvládla sama udělat ve volném čase za měsíc.

!!!!!

Preboha živého, už nikdy nenapíš takýto argument, lebo to je selfpwn jak sviňa.

Me-Dea píše:
Jako podporu bych i u nás v ČR očekávala minimálně jedno dobrodružství měsíčně a po půl roce nějaký source book/setting nebo prostě něco většího. Jestli autoři DrD2 nejednají s autory settingů pro oDrD o přepracování pro DrD2, tak to vážně nechápu proč.

Tu sme pri tradičnej téme našej scény.
a) Kto to dobrodružstvo napíše.
b) Kto to zaplatí.

Odpoviem si sám: Sirienovi mýtickí autori.

Yadda yadda, Altar by ich mal oslovit, yadda yadda, yadda yadda, ktoré svetové nakladateľstvo chrlí dobrodružstvo za mesiac?

Odpoviem si sám: žiadne.
Editnem sa sám: k Fiascu vychádza tematický supplement.

Pripomeniem ti, že settingy pre DrDo sú:
* Taria (autorom je Karel Černín, ten istý Karel Černín, ktorý je medzi autormi DrD2)
* Asterion

AFAIK to padá na peniazoch Altaru.
26.1.2012 13:05 - crowen
Me-dea: nebudem hovorit za autorov, dam ti moj priklad. V najblizsom Drakkare vyjde moje dobrodruzstvo pre DrDII. Clanok ma zhruba 30 stran vo worde (a obsahuje niekolko z webu upiratenych obrazkov). Tych 30 stran obsahuje par novych schopnosti a predmetov, popis skretov ako hracskej rasy, niekolko scen a napadov do dobrodruzstva a niekolko NPC.

Vyprodukovat tych 30 stran mi trvalo zhruba 90 hodin cisteho casu - rozmyslanie, pisanie, prepisovanie, hladanie materialov, obrazkov, upravy po pripomienkach ludi, co boli ochotni a precitali si to a skomentovali... Nebolo to testovane teda odohrane, nema to vlastne ilustracie, a do PDF to vysadze uboziak, co musi bojovat s mojou grafomaniou :-). Prvy nastrel/draft som mal hotovy niekedy koncom leta minuleho roku, potom mi to lezalo v supliku, niekedy je lepsie nechat text odlezat a pozriet sa nan s odstupom, ked si clovek oddychne a ma trochu odstup, vtedy vylezu na povrch dalsie veci, co treba zmenit.

Po skusenostiach s peer review clankov do Drakkaru mozem povedat, ze mne osobne trva tak 2-3 hodiny urobit peer review clanku, ktory ma 4 strany textu - oprava preklepov, gramatiky, stylistyky, spisat komentare, zhodnotenie a navrhy na zlepsenie. Netusim, kolko casu stravili nad peer review mojich 30 stran ludia, co to robili, ale predpokladam, ze urcite viac, ako tie 2-3 hodiny. Aj keby na tom stravili len 5 hodin casu, to mas 10 hodin extra (od 2 ludi).

Ak si k casu, co som na tom stravil ja, pripocitas povedzme 3x 5-7 hodin na tri nezavysle testy s roznymi skupinkami ludi, dalsi cas na zapracovanie poznamok a pripomienok po hrani (10 hodin?), cas na vytvorenie povedzme 10 ilustracii (netusim, kolko trva nakreslit jeden obrazok, 4-5 hodin? to by si mala dalsich 40-50 hodin cisteho casu), plus 30 minut na sadzbu kazdej strany (15 hodin) tak ti v sucte vyjde minimalne 90+15+10+40+15+10=180 hodin, co je viac, ako pracovny mesiac jedneho cloveka. Takze bud na tom robi tim ludi, kde sa ale naberaju straty casu nutne na koordinaciu a navaznost uloh (draft->review->test->ilustracie->finalna verzia->sadzba), alebo mas jedneho super talentovaneho cloveka, co to napise, oilustruje, vysadze do PDF, otestuje, a musis pocitat s tym, ze nenarobi preklepy a gramaticke chyby. Taky clovek zaraba mesacne co ja viem, 1000 euro? Ak chces taky doplnok predavat za povedzme 99Kc (4EUR) tak musis predat minimalne 250 PDF na zaplatenie toho cloveka + dalsie vydaje na propagaciu, tlac atd. a to si ako vydavatel stale na nule, nemas na tom zisk, co financuje chod tvojho vydavatelstva a tvoje zivobytie.

Takze mas potom niekolko moznosti:
- vyprdnut sa na maly cesky/slovensky rybnik a publikovat v anglictine, co snad zdvihne pocet predanych produktov, ale treba ratat s ovela silnejsou konkurenciou
- najst genia, co to spravi vo volnom case za prislub buduceho zisku, ale bude to trvat nepomerne dlhsie, ako keby na tom niekto pracoval 8-10 hodin denne
- zarabat na niecom inom a zo zarobkou financovat vydavanie RPG ako charitu

Neviem, co je pripad DrDII, neviem, co je spravny pristup v CR+SR.

Pochybujem, ze CR+SR je trh dostatocne velky, aby uzivil tim povedzme 3 ludi (2x pisatel+ilustrator) a par externistov (redakcne prace, sadzba, ...), ktori by si mohli dovolit vydavat RPG a zo zisku slusne uzivit seba pripadne aj rodinu.

Edit 1: Ak sa vam zda 99Kc / €4 vela, tak pri polovicnej cene by sa muselo predat 500 kusov.

Edit 2: Vsetci, co tu maju poziadavky na caste a bohate vydavanie doplnkov ku hram, zaujimalo by ma, ci ste studenti s mrakmi volneho casu ciastocne alebo uplne financovani rodicmi, alebo zarabajuci jedinci platiaci najomne/hypoteku a pripadne ziviaci aj partnera s detmi a znacne limitovanym objemom volneho casu.

Edit 3: Odhady casov produkcie su silne subjektivne, to su casy, kolko trvaju rozne veci mne. Niekto moze byt rychlejsi, niekto pomalsi. Odhady financnych nakladov su zase len moje odhady, Bouchi a Skaven (pokial viem jediny dvaja ludia v CR, ktori komercne vydali povodne ceske RPG a neboli zaroven jeho autormi, teda fungovali ako vydavatelstvo) by mozno mohli napisat viac o nakladoch a ziskovosti vydavania RPG. Fakt, ze v CR+SR neexistuje vydavatelstvo, co by sa uzivilo cisto vydavanim RPG, o niecom hovori.

Edit 4: celkom zaujimava informacia by bola, kolko castu trvalo Ecthelionom napisat, otestovat, oilustrovat a zalomit do PDF ich hru Pribehy Imperia. To je ciastocny pripad cislo 2 - genius @ work co pisu/ilustruju/zalamuju v 2clennom time. A potom pocet hodin vynasobit hodinovou sadzbou, ktora cloveku umozni zit na normalnej urovit spolu s rodinou :-) Povedal by som, ze v CR+SR nie je clovek, co by pracu E2 na PI zaplatil, vydal to a este na tom v rozumnom horizonte 12-24 mesiacov zarobil.
26.1.2012 13:24 - Merlin
Crowen: já se nechci hádat, ale jak píše noir..vydání záložky, indexu či erraty fakt není to co bych očekával od "pravidelné podpory".
Fajn, stojí to peníze a jak píše alef: kdo to zaplatí?...v pořádku..dobrej argument, nicméně jen tehdy kdy bude uvedeno: udělali jsme RPG hru, ale core bookem to končí...
26.1.2012 13:30 - Vojtěch
alef0 píše:
Yadda yadda, Altar by ich mal oslovit, yadda yadda, yadda yadda, ktoré svetové nakladateľstvo chrlí dobrodružstvo za mesiac?


Paizo - měsíčně vychází jeden díl Adventure Path, samostatné dobrodružství a ještě krátké štěky pro Pathfinder Society organized play.

Wizardi tuším v Dungeonech taky něco dělají.

U nás se celkem snaží Dech Draka v rámci Pevnosti (jednou za dva měsíce, ale kvalitu neznám, mám jiné věci ke čtení).
26.1.2012 13:36 - Me-dea
alef0 klině ti to napíši znova:
Všechny ty věci co jsi vypsal bych zvládla sama udělat ve volném čase za měsíc.

A ano, mám práci, přítele, koníčky. Prostě jen něco přeskládat netrvá zdaleka tak dlouho, jako něco vytvořit od základu. A ne nemluvím tu jako někdo, kdo neví o co jde. S Photoshopem (+ImageReady), InDesignem a Ilustrátorem mám zkušenosti na profesionální úrovni. Nevím jak Ty, ale podle tvých názorů si to nejspíš představuješ strašně složitě. Ano, převést něco do PDF není otázka jednoho kliknutí. Ale měsíc to taky netrvá.

Jen bych ještě ráda dodala, že tradičně děláš DrD2 medvědí službu :-) ... jen má poznámečka.
26.1.2012 13:48 - crowen
Me-dea: strielas trochu vedla s tou tvorbou PDF, pretoze Alef0 je clovek, co zalamoval myslim ze vsetky materialy, ktore k DrDII oficialne vysli, takze by som povedal, ze vie o com hovori, ked tvrdi, ze to nejaky cas trva ;-)
26.1.2012 13:53 - Me-dea
Crowene ok. Pak ať tu alef0 uvede skutečné časy, jak dlouho mu to trvalo. Určitě to nebude víc, jak 100 hodin (měsíc, přibližně 3,5 hodiny denně, na které odhaduji svůj volný čas. Samozřejmě o výkendech víc, v týdnu míň). Určitě to pro Tebe alef0 nebude žádný problém, protože jsi si to zajisté nechal zaplatit - stačí se podívat na výplatní pásky. A nezapomeň, bavíme se o všem PO vydání pravidel.

Jen takový tichoučký dodatek: Nevěřím, že to udělá. Vlastně nevěřím, že bude vůbec reagovat jinak, než vytáčkami, snahou odvést pozornost jinam nebo mlžením nebo raději vůbec. Ale rýpnout jsem si musela.
26.1.2012 13:57 - Colombo
Crowen: tak my za to nemůžem, že jste totální lamy. Kdyby jste to dělali v TeXu, tak to máte v PDF rovnou a na profi úrovni. A to si prosím stačí udělat TeXovou šablonu, která ti ošéfuje všecko formátování, a jakýkoliv text už nemusíš řešit.
26.1.2012 14:03 - crowen
noir píše:
A říkat Pirátské verzi "nový materiál"? To snad ne, vždyť je to jen vysvětlení pár chyb, CTRL-C z pravidel a pár postav s pirátským fluffem?


Co konkretne je tam prekopirovane z pravidiel? Okrem 2 stran textu s dovednostami postav a textu vzadu na obalke som nenasiel nic doslova skopirovane z knihy. Neporovnaval som text slovo po slove, namatkovo som skopiroval uryvky z textov v piratskej verzii a dal vyhladat v rozsirenom PDF a nic nenaslo, takze si myslim, ze mozem povedat, ze na 80-90% sa jedna o novy text v zmysle, ze veci z pravidiel boli opisane inymi slovami. Alebo sa mylim?
26.1.2012 14:16 - crowen
Colombo píše:
Crowen: tak my za to nemůžem, že jste totální lamy. Kdyby jste to dělali v TeXu, tak to máte v PDF rovnou a na profi úrovni. A to si prosím stačí udělat TeXovou šablonu, která ti ošéfuje všecko formátování, a jakýkoliv text už nemusíš řešit.


Me-dea píše:
všechny ty věci co jsi vypsal bych zvládla sama udělat ve volném čase za měsíc. A než s tím začneš, ne přesázet PDF a výcuc z pravidel netrvá nijak extra dlouho. Jako podporu bych i u nás v ČR očekávala minimálně jedno dobrodružství měsíčně a po půl roce nějaký source book/setting nebo prostě něco většího. Jestli autoři DrD2 nejednají s autory settingů pro oDrD o přepracování pro DrD2, tak to vážně nechápu proč.


Vsak sa kludne obratte na Bouchiho, ze mu tie doplnky rychlejsie a lacnejsie a castejsie budete vyrabat, nemyslim, ze by taku genialnu ponuku odmietol.

Merlin: mozno to niekde zaznelo, ale ja som nikde nezachytil info, ze by autori slubovali tony materialov s kratkymi intervalmi medzi vydaniami.

Este jedna otazka do plena, kolki z vas, co ocakavate pravidelne vydavanie doplnkov k DrDII v mesacnych intervaloch, ste si kupili akukolvek verziu pravidiel (soft/hard cover alebo PDF)? A boli by ste si ochotni pravidelne kupovat tie doplnky? Ak by napriklad prisiel Altar s myslienkou rocneho predplatneho, ktore by obsahovalo 6 doplnkov v nejakom rozsahu a s dopredu znamymi temami, ktorym sa budu venovat, kolki z vas by do toho isli?
26.1.2012 14:22 -
crowen píše:
Co konkretne je tam prekopirovane z pravidiel?


Ale no tak.. Konkrétně?

strana 1 modifikovaný obal = 5 minut práce
strana 2-6 copy z pravidel
strana 6-7 několik nových postav = 20 minut práce
strana 7-17 copy z pravidel
strana 18 mapa = to pravda chvilku zabere. = 30 minut práce
strana 19-20 copy z pravidel
strana 20 Co obsahuje plná verze = 15 minut práce
strana 21 modifikovaná obálka = 5 minut práce

V celém textu jsou nové příklady. Celkem 3,5 strany textu. = cca 3 hodiny práce (a to přidávám).

Celkem tedy 5 hodin práce a nějaké to kopírování. Tohle Me-dea vytvoří za dva dny ve svém volném čase a ještě jí to bude bavit. ;)

Dál?
26.1.2012 14:23 - Merlin
crowen píše:
mozno to niekde zaznelo, ale ja som nikde nezachytil info, ze by autori slubovali tony materialov s kratkymi intervalmi medzi vydaniami.

ale já tu nemluvím o tunách materiálu v krátkém časovém horizontu...já mluvím o podpoře. Sám dáváš časovou osu co se všechno udělalo...nicméně kromě zláložek a jiných drobností (k čemu mi jsou záložky????) dělají "podporu" sami hráči....
Tak jako super, dobrá zábava, nicméně....ehm..ehm...poněkud neprofesionální...(ale co bych čekal..Altar mi stále ještě dluží platbu tak deset let, tak co se divím)

Este k tym doplnkom k DrDII, co vobec nevysli, pretoze autori na DrDII po vydani pravidiel kaslu a nikoho ta hra vlastne nezaujima :-)

22.7. - Vychadza DrDII
9.8. - vychadza prvy doplnok - zalozky
1.10. - vysli rady pre hracov DrD 1.6, ako si konvertovat postavy do DrDII
27.10. - DrDII - Piratska verzia - zadarmo (novy material, ktory bolo treba napisat, oilustrovat, editovat, vysadzat, ...)
23.11. - vysla krabicova verzia s dalsimi extra materialmy, co zase bolo treba pripravit do siritelnej podoby
3.12. - v Drakkare vysiel clanok s novymi magickymi predmetmi pre DrDII - fluff pisal kolektiv autorov, pravidlove vyjadrenie Mytko - jeden z autorov mechanik DrDII

Okrem tychto oficialnych doplnkov od autorov DrDII sa vyrojilo pomerne vela doplnkov od hracov a fanusikov, namatkovo genialny Maugirov Prehlad tvorov a netvorov, v tomto vlakne na RPGF je zoznam viac menej vsetkych hracskych doplnkov, co sa daju najst na webe. A v poslednych 3 Drakkaroch (cisla 27, 28, 29) tiez vysli doplnky pre DrDII, dalsie sa chystaju do najblizsieho cisla 30, a predpokladam, ze sa budu objavovat aj v buducnosti.

A od autorov mam potvrdene, ze sa pracuje na dalsej knihe pre DrDII.
26.1.2012 14:24 - Me-dea
Crowene k tvé otázce:
Já ano. Mám verzi pravidel s pevnou vazbou. Jakmile vyjde verze 2.1, která bude alespoň lépe uspořádaná a lépe formulovaná, tak si ji koupím a tu co mám spálím. Z části je to proto, že RPG sbírám, z části proto, že některé věci se mi v DrD2 líbí i když je ten systém jako takový pro mě nehratelný. Pokud by se dalo někde upsat, abych dostávala dobrodružství, které nemohu mít legálně zdarma, pěkně na jedno místo, a bylo by to do 100 kč/měsíc/doplněk, tak bych se upsala.

Crowene, jen abychom si rozumněli, kdyby my bylo DrD2 ukradené, tak bych do téhle diskuse vůbec nechodila.
26.1.2012 14:24 - crowen
Me-dea píše:
přibližně 3,5 hodiny denně, na které odhaduji svůj volný čas


Ak si citala moj wall of text, v ktorom som hovoril, ze mi trvalo 90 hodin vyprodukovat 30 stran textu a moj odhad, ze na komercnu podobu toho textu by bolo treba minimalne 180 hodit, tak si spocitaj, kolko vecerov non-stop (bez vikendov) by si musela stravit nad kazdym doplnkom - pri pisani textu takmer 25 dni, co je viac, ako je pracovnych dni v mesiaci, a predpokladam, ze by si nepisala kazdy den, cely rok, dva tri... lebo mas aj ine zaujmy. Pri komplet produkcii to vychadza na 50 dni, co uz su dva mesiace. A non-stop pocas celej zivotnosti DrDII, vies si to predstavit?
26.1.2012 14:25 - Metla
crowen píše:
Este jedna otazka do plena, kolki z vas, co ocakavate pravidelne vydavanie doplnkov k DrDII v mesacnych intervaloch, ste si kupili akukolvek verziu pravidiel (soft/hard cover alebo PDF)?


Myslím, že každý, kdo si to kupoval předpokládal, že hra má obsah na víc než půl roku (alá DnD a mnohé další).
26.1.2012 14:27 - Merlin
crowen píše:
Ak si citala moj wall of text, v ktorom som hovoril, ze mi trvalo 90 hodin vyprodukovat 30 stran textu a moj odhad, ze na komercnu podobu toho textu by bolo treba minimalne 180 hodit, tak si spocitaj, kolko vecerov non-stop (bez vikendov) by si musela stravit nad kazdym doplnkom - pri pisani textu takmer 25 dni, co je viac, ako je pracovnych dni v mesiaci, a predpokladam, ze by si nepisala kazdy den, cely rok, dva tri... lebo mas aj ine zaujmy. Pri komplet produkcii to vychadza na 50 dni, co uz su dva mesiace. A non-stop pocas celej zivotnosti DrDII, vies si to predstavit?

nechci se chlubit, nejsem písařka..ale to osobně vyprodukuju za 90 hodin mnohem víc textu :)
26.1.2012 14:27 - Metla
crowen píše:
Ak si citala moj wall of text, v ktorom som hovoril, ze mi trvalo 90 hodin vyprodukovat 30 stran textu


Ale Me-dea přeci nemůže za to, že ti to jde pomalu, ne? ;)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088809967041016 secREMOTE_IP: 3.149.26.246