Kultura

ShadoWWW
3.3.2010 07:30
Dračí doupě II (původní)
Konečně vznikly oficiální stránky Dračího doupěte II. Zatím tam jsou jen stylové wallpapery a seznam autorů.

Trochu mě překvapilo, že tam není nikdo, kdo by se nějak častěji objevoval na stránkách Kostky. Z toho mi vychází, že nové DrD bude mít pravděpodobně blíž k Fate než k DnD 4E.

TATO DISKUSE JE VYHRAZENA PRO PŮVODNÍ (NEREVIDOVANÉ) DRD2. DISKUSE O REVIDOVANÉ (AKTUÁLNÍ) VERZI JE ZDE

Recenze původního DrDII:
Sirienova recenze
Jersonova recenze
15.11.2014 14:05 - Gurney
Takhle v zásadě drivethru funguje. A abych se přiznal, to že tam máš číslo objednávky a jméno mě od toho si tam něco objednávat dost odrazuje (někteří vydavatelé to nicméně maj DRM-free a tam s tím nemám problém, stejnětak třeba u "pay what you want obvykle dávám víc než je doporučená cena), nemůžu se zbavit dojmu že platím a jsem za to vnímán jako potenciální zločinec a kdybych neplatil, jsem na tom líp a naopak zcela anonymní (mi takhle na drivethru visí několik věcí, které jsem si koupil protože mi přišly fakt dobré, ale nikdy nestáhl, páč už je dávno mám a bez DRM)

A jako s každou protipirátskou ochranou - jsou to jen data a můžou být změněna každým kdo má potřebné know-how. A zrovna u těch pdfek je to relativně triviální oproti třeba pc-hrám, u nichž je obvykle prolomení DRM otázka 24 hodin po vydání. Ale vydavatelé mají dobrý pocit z toho že brání "krádežím", takže mission accomplished :)

sirien píše:
Tak zrovna Wizardi se svojí historií elektronických formátů nejsou úplně ideální referenční objekt...

To je pravda. Zvlášť vtipný je jak i lidi co pro ně dělaj přiznávaj že si stahujou skeny jejich příruček, protože je samozřejmě nelze rozumně tahat všude s sebou.

Zas je ale pěkný, že si můžeš kupit jejich staré příručky v pdf (byť narovinu, přidaná hodnota oproti skenům co se válí na netu je 0 a zvlášť potom co jsem viděl Shadowův free překlad 5e si myslím že je docela docela ubohý za to ještě chtít 10+$ )
15.11.2014 15:14 - ShadoWWW
Naoki: Přesně tak to má Paizo. ;-)
15.11.2014 15:55 - Naoki
Good, tak aspoň bude implementace snadná pač se to nemusí vymyslet :D stačí to zkopirovat :)
15.11.2014 17:14 - Bouchi
Gurney píše:
Takže zrovna v případě DrD2 bylo stanovisko spíš "pdf jo, ale moc to s těma technologiema nepřehánějme a možná to radši necháme až to někdo oskenuje a tím nás donutí".
No, "možná to radši necháme až to někdo oskenuje a tím nás donutí" je už poněkud zavádějící výklad. Je pravda, že jsme nechtěli pustit PDF ven současně s tiskem, abychom netestovali vliv PDF na prodejnost knížky hned u toho nejdůležitějšího titulu. (Nakonec by se to stejně nezvládalo ani technicky a organizačně.) Ale u dalších příruček už je ten odstup jen v řádu dnů až týdnů, protože nějaká práce navíc s tím přece jen je, musí se doladit a zkontrolovat všechny ty různé hypertextové prvky.

Naoki: Ono to takhle v altařím eshopu v podstatě funguje, tj. když si člověk, který si od nás pořídil e-verzi, stáhne PDF třeba po roce znovu, tak půjde o aktualizovanoou verzi (pokud mezitím k nějaké aktualizaci došlo). Je možné, že to v e-shopu explicitně nezmiňujeme, což bych asi měl napravit.
16.11.2014 04:38 - Naoki
A upozorňujete kupce e-mailem že k aktualizaci došlo? :-)
16.11.2014 18:52 - Gurney
Peekay, jeden z autorů DrD2, píše:
Istu dobu dozadu sme sa o tom bavili, tusim bol zaver taky ze v nasich podmienkach by sucasny release fyzickej a elektronickej prilis poskodil sales numbers fyzickej. Nech ma pripadne Bouchi opravi, ak si to zle pamatam, myslim ze sme sa bavili v duchu ze tak pol roka po vydani by to uz nemusel byt taky problem...

...p.s. also, ked hned niekto po vydani spravi piratske pdf, stale je tu pre nas moznost vydat neskor ofikos elektronicke pdf, obzvlast ak bude za dostatocne "podprahovu" cenu (nech 5 eur?) a s extra obsahom (veci co sa nezmestili do knihy, napriklad).

Bouchi píše:
No, "možná to radši necháme až to někdo oskenuje a tím nás donutí" je už poněkud zavádějící výklad. Je pravda, že jsme nechtěli pustit PDF ven současně s tiskem, abychom netestovali vliv PDF na prodejnost knížky hned u toho nejdůležitějšího titulu. (Nakonec by se to stejně nezvládalo ani technicky a organizačně.)

Nevím jak jinak to mám vykládat. Ale hádat se o tom nebudu, je mi nakonec jedno jestli jste vydali pdf dle původního plánu, vydali ho protože někdo udělal skeny nebo jste se nakonec dohodli úplně nějak jinak - nemyslím si že to má význam řešit když už je pdf dávno venku a vypadá docela dobře.

Bouchi píše:
Je možné, že to v e-shopu explicitně nezmiňujeme, což bych asi měl napravit.

Nejspíš by to byla (a třeba i poznámka o tom jestli je to watemark-free pdf, když jsi tedy ten pirát) smysluplnější informace než že u elektronické verze je "Doprava zdarma !!" ;-)
16.11.2014 20:15 - sirien
Gurney píše:
nemyslím si že to má význam řešit když už je pdf dávno venku a vypadá docela dobře

Je naprosto příšerný. Zobrazování trvá věčnost, prolinkovanost je nula, ctrl+f trvá nechutně dlouho...

(15 korun za obyčejnou nijak nezdobenou dřevěnou Fudge kostku? 60 Korun za sadu? em...)
16.11.2014 23:55 - Sparkle
Dřevěný fudge kostky začínaj bejt výrazně levnější až při nákladu 1000 ks a víc, byla jsem konzervativnější a nechala v první várce udělat jen 500, byla to první zkušenost s danou výrobnou. Další várku nechám udělat asi už 1k.
15.12.2014 21:49 - ShadoWWW
Na RPG F vznikl nový hack DrD II - Prah fantasy. Podle kritiků hack DrD II s variabilními DCčky šmrnclý Fatem.
15.12.2014 21:56 - sirien
TLDR verze by byla?
16.12.2014 01:49 - MarkyParky
Zdráhal bych se označit to za hack DrDII, možná jako hru DrDII volně inspirovanou a i to spíš ne ...

Krom obdobné terminologie (která ale má dosti odlišný mechanický význam), tam nevidím skoro žádné styčné body s DrDII.


EDIT: Ostatně sám autor tam v jednom postu pokládá otázku, zda to ještě nazývat hackem, když derivoval, derivoval, derivoval, až odderivoval pěkně daleko.
16.12.2014 15:32 - noir
Hezká debata o Dračím doupěti mezi předními českými kritiky - v Respektu vyšel článek, kde napsal Fila, že se v 70. letech hrálo Drač doupě: https://www.facebook.com/groups/358105394327947/permalink/487015924770226/?comment_id=487031888101963&offset=0&total_comments=62¬if_t=group_comment_mention
16.12.2014 15:33 - York
Šlo by to bez zaheslovaného přístupu?
16.12.2014 18:53 - ShadoWWW
noir: Hustý. A napsali, že teď vychází jeho pátá edice? ;-)
16.12.2014 19:14 - noir
Shadowww: Je to bizarní, ještě hloupější ale je, že si odmítají připustit, že je to blbost...
YOrk: Neumím, nevím, tenhle link jsem dostal, tak ho sdílím...
16.12.2014 19:25 - York
Noir: Copy&paste do citace by nešel?
16.12.2014 19:48 - Colombo
Super, takže máme pokročilé dračí doupě 1 a 2, dračí doupě 1-5 (první i druhý díl pro jistotu dvakrát), první edice má verze 1.1-6, třetí 3.5, dračí doupě+ a pak hromadu populární offshotů jako je Hledač Stezky.

Zapomněl sem na něco?
16.12.2014 20:06 - sirien
nic moc zajímavýho - v Respektu Fila přeložil DnDčko jako DrD v kontextu počítačové hry (tj. o DnD v podstatě nešlo) a hádaj se tam o to jestli to bylo nebo nebylo správně. Fila se tam hájí že neměl moc jinou možnost protože mu dupali na krk aby vyházel jakékoliv anglicismy (ukázka stupidity snahy o jazykovou puritu) a že šlo o rubriku pro laické čtenáře, zpátky mu předhazujou, že DnD není termín ale vlastní jméno a že DrD je odlišný produkt.

Fila připouští, že z toho není nadšený, ale že to nepovažuje za věc která by se měla dávat v dalším čísle do rubriky oprav, omluv a omylů.

Pak se tam tradičně hádají o to, jestli je cajk reflektovat kulturní kontext a fakticky vzato uvádět neznalé čtenáře v omyl za účelem snazšího pochopení nebo naopak.

Občas tam někdo vykřikne nějakou bullshit perlu následujícího typu, ale obecně nijak vtipnou.

Píše:
Honza Kostiha: Dungeons and Dragons JSOU Dračí Doupě, akorát v AJ.


Diskuse samozřejmě nikam nedospěla a byla následně uzamčena.

No fucking big deal.
16.12.2014 20:11 - York
Ach tak. Tak to asi fakt není potřeba repostovat.
16.12.2014 20:36 - ShadoWWW
O D&D jsou mezi laickou veřejností obecně rozšířené dva mýtické omyly:
1) AD&D je nová verze D&D
2) Dračí doupě je český překlad Dungeons & Dragons.

Po jednom rozšířeném argumentu (film Dračí doupě je přece o Dračím doupěti) je tu další argument o tom druhém omylu - "psali to v Reflexu".

Na druhou stranu, článek o RPG v Reflexu je velkou reklamou pro RPG obecně, takže whatever.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11771488189697 secREMOTE_IP: 3.145.152.98