Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
9.1.2019 16:04 - Lurker
Tarfill píše:
Je to vlastně pravidlově možné?


Ne. Archetyp je jen jeden za classu. Tečka.

Zkus ukecat DMa :) Pokud nechceš jen munchkinovat, zkušenej DM nemá problém upravit povolání, aby Ti sedlo.
9.1.2019 16:06 - Babaj
JA TO SICE PODLE POPISU TAKY NECHAPU ALE JELIKOZ NELZE multiklasovat do klasy jakou uz mas tak nevim jak by to vucbec slo :-))))
9.1.2019 16:09 - Lurker
Jeremy Crawford píše:
Multiclassing is designed solely for taking different classes

https://twitter.com/JeremyECrawford/status/636909593134694400

Tady máš citaci od autora pravidel.
9.1.2019 16:12 - ShadoWWW
Jj, je to jedna z designových pojistek proti CoDzillám. Nelze slučovat více oborů (sub-classes) v jedné postavě.
9.1.2019 19:27 - sirien
Taky mám za to že multiclassovat archetypy fakt nelze...
9.1.2019 19:35 - Lurker
Píše:
Jj, je to jedna z designových pojistek proti CoDzillám.

Jak tohle souvisí zrovna s Clerikama a Druidama?
9.1.2019 21:58 - Tarfill
OK, sice jste mě nepotěšili, ale většinou se shodujete, takže hold beru to tak, že více archetypů v jednom oboru nejde no...

Log 1=0 píše:
A vlastně nechápu jak jsi to myslel.

Babaj píše:
JA TO SICE PODLE POPISU TAKY NECHAPU

a to jsem si myslel, že jsem to napsal srozumitelně... ;-)

Je to jednoduchý - teoreticky: na první a druhé úrovni si vezmu tuláka. Na třetí úrovni se mi otevírá možnost archetypů a vezmu si např. vraha. Na čtvrté úrovni si chci vzít stále něco od tuláka, ale z jiného archetypu. Vezmu si třeba zloděje. Protože už ale mám dvě úrovně tuláka a zloděj je podtřída tuláka, připadá mi logické, že bych si vzal rovnou schopnosti, co má tulák-zloděj na třetí (nejnižší) úrovni, protože začínat tuláka od jedničky je blbost. Na další (páté) úrovni bych si chtěl vzít opět něco od tuláka a z jiného archetypu, třeba zvěda. A opět bych vzal schopnosti zvěda na třetí úrovni kvůli společnému základu tuláka. Měl bych za sebou tedy dohromady 5 úrovní z tuláka, ale z toho bych měl schopnosti vraha na třetí, schopnosti zloděje a zvěda na třetí úrovni. Zdatnostní bonus bych měl ale také jako na třetí úrovni +2, zákeřný útok logicky také jako ze třetí 2k6, max. počet životů bych měl jako na páté atd.

Ačkoliv myslím, že na tom není nic overkill, je pravda, že statistické hodnoty a výsledky neznám a třeba by to bylo skutečně přesílené. Zároveň si právě v pravidlech nevybavuju, že by se toto zakazovalo. Při multiclassování mi totiž přijde mnohem náročnější na naučení, když bych chtěl spojit třeba kouzelníka a bojovníka, než když bych chtěl spojit umění třeba tuláka-zloděje a tuláka-zvěda.
Navíc dobrej dotaz Lurkera - proč by třeba klerik nemohl mít pár úrovní domény světla a třeba pár úrovní domény války? Pořád se teoreticky jedná o archetyp. Nebo se domény berou jinak???

ShadoWWW píše:
je to jedna z designových pojistek proti CoDzillám.

Eh, co znamená CoDzilla? Já znám jen pojem Godzilla... ;-)
9.1.2019 22:03 - pilchowski
9.1.2019 22:11 - Tarfill
Jaj, vono je to pouze anglicky... na to můj stále málo znalý mozek nemá ještě kapacitu...
Nedá se to popsat třeba pár jednoduchýma větama v češtině? ;-)
9.1.2019 22:26 - LokiB
Tarfill: optimalizovaná postava Clerika či Druida z 3.5E, která umožňuje šílené věci. sen powerplayerů :)
9.1.2019 23:05 - Maelik
Tarfill:

Jestli pravidlům multiclassů rozumím správně, tak při multiclassu začínáš od 1. úrovně. archetyp získáváš na té úrovni multiclassu na jaké se standartně získává. Tj. pokud začínáš jako tulák a místo 2. úrovně multiclassuješ do Barbara, tak archetyp barbara získáš nejdřív na 4. úrovni postavy. V případě zloděje je archetyp na 3 úrovni, takže můžeš mít nový archetyp každé 3 úrovně postavy.

Takže můžeš mít nakonec postavu na 20 levlu, která má 5 povolání, každé na 3. úrovni. Vzhledem k tomu, že všech 5 povolání je tulák, tak máš core tuláka na 3. úrovni + příslušné schopnosti získané při volbě archetypu na 3. levelu.

Jinými slovy: jde to, ale není o co stát.
9.1.2019 23:26 - sirien
Maelik: jako je to zjevně suboptimální volba ale stejně bych Ti nedovolil multiclass stejné classy. Z principu. Pokud něco podobného fakt toužíš mít, asi by sis měl navrhnout úplně nový archetyp...
10.1.2019 00:14 - Lurker
Tarfill píše:
Na čtvrté úrovni si chci vzít stále něco od tuláka, ale z jiného archetypu.

Jenže na čtvrtý úrovní dostáváš zvýšení vlastnost a ne schopnost archetypu.

PHB, p163 píše:

Multiclassing
With this rule, you have the option of gaining a levei
in a new class whenever you advance in levei, instead
of gaining a leveI in your current class.

Rogue(Thief) a Rouge(Assassin) nejsou dvě různý classy. Je to jedna classa. A výše citované pravidlo pro multiclass specifikuje, že je to level v nové classe, místo levelu v classe stávající.

Tarfill píše:
Protože už ale mám dvě úrovně tuláka a zloděj je podtřída tuláka, připadá mi logické, že bych si vzal rovnou schopnosti, co má tulák-zloděj na třetí (nejnižší) úrovni, protože začínat tuláka od jedničky je blbost.

Tak počkej! Buďto je Tulák(Zloděj) a Tulák(Vrah) jiná classa a pak můžeš multiclassovat, nebo to je stejná classa a pak nemůžeš.

Nedívej se na archetypy jako na sub-classy/prestižní povolání/specializace, ale dívej se na ně třeba jako na nový kouzla. Sorcerer, kterej má Fireball není jiná classa než Sorcerer, kterej umí Lightingbolt. Archetypy, jsou schopnost povolání, ne nějaká rozšiřující nadstavba NAD povoláníma.

Tarfill píše:
Ačkoliv myslím, že na tom není nic overkill, je pravda, že statistické hodnoty a výsledky neznám a třeba by to bylo skutečně přesílené. Zároveň si právě v pravidlech nevybavuju, že by se toto zakazovalo.

Popravdě si myslím spíš opak - byl bys na tom šeredně bit. A ve chvíli kdy bys měl v družině bojovníka se dvěma útokama a kouzelníka s Fireballem a ty by ses pořád plácal s +2d6 Sneak Attackem, velice brzo bys týhle volby litoval.


Tarfill píše:
Při multiclassování mi totiž přijde mnohem náročnější na naučení, když bych chtěl spojit třeba kouzelníka a bojovníka, než když bych chtěl spojit umění třeba tuláka-zloděje a tuláka-zvěda.

Fikčně to možná dává smysl, ale tady se bavíme o mechanikách. Osobně jsem toho názoru, že při diskutování mechanik DnD je lepší se od fikce odprostit.


Tarfill píše:
proč by třeba klerik nemohl mít pár úrovní domény světla a třeba pár úrovní domény války?

Protože v bibli... ehm, v PHB píšou, že to nejde :-)
Princip je, samozřejmě, stejnej jako u jinejch archetypů, ale bohužel ten princip funguje jinak, než tvrdíš.


Maelik píše:
jde to, ale není o co stát.

Sakra, nahoře jsem linkoval officiální tweet od chlapa co ty pravidla napsal, kde řiká že to nejde. Copak píšu maďarsky?
10.1.2019 01:41 - Šaman
Tarfill píše:
proč by třeba klerik nemohl mít pár úrovní domény světla a třeba pár úrovní domény války?

Zkus se zeptat biskupa, jestli si může udělat nějaké nižší židovské vysvěcení, že by pak mohl vést mše v kostele i v synagoze :D
10.1.2019 08:57 - Tarfill
Maelik píše:
Jinými slovy: jde to, ale není o co stát.

Lurker píše:
Tak počkej! Buďto je Tulák(Zloděj) a Tulák(Vrah) jiná classa a pak můžeš multiclassovat, nebo to je stejná classa a pak nemůžeš.

AHA, to už je lepší nápověda. Takže když si budu chtít vytvořit například jednu z těchto variant:
- postavu tuláka, který ovládá schopnosti vraha, zvěda a zloděje na třetí úrovni
- postavu mnicha, který ovládá klášterní tradice cesty otevřené ruky, cesty čtyř živlů a cesty stínů na třetí úrovni
- barbara, jež ovládá schopnosti prvotní cesty berserkera, cesty horlivce a cesty rodových strážců na třetí úrovni

tak to jde, ale spotřebuju na to devět úrovní! Protože pokaždé začnu jakoby od první (ačkoliv je to trochu nelogické a v konečném součtu i dost slabé, tak podle pravidel jiná varianta nelze).
Budu mít pak zároveň zdatnostní bonusy a ostatní schopnosti jako na třetí úrovni, kromě životů, které budou jako na deváté. Takhle tomu rozumím správně?
Z některých předchozích reakcí jsem totiž pochopil, že nejde ani to.

Lurker píše:
Copak píšu maďarsky?

Ne, ale právě jsem si nejdřív myslel, že nejde ani varianta výše v tomto příspěvku, jakože vůbec, ani dost oslabená varianta, což mi přišlo právě divný.

sirien píše:
jako je to zjevně suboptimální volba ale stejně bych Ti nedovolil multiclass stejné classy. Z principu.

Lurker píše:
Fikčně to možná dává smysl, ale tady se bavíme o mechanikách.

Dobrá. Čistě teoreticky, když bych za Váma přišel jako hráč a chtěl nějakou kombinaci z těch tří příkladů tuláka, mnicha či barbara výše v tomto příspěvku, tak byste mi řekli spíš
"Hele, fakt Ti to prostě nedovolim, vyber si něco jinýho, nebo si pojďme vytvořit svoje nové povolání."
nebo
"Hele, je to možné, ale silně to nedoporučuju, protože je to fakt slabá varianta kombinací. Fakt tohle chceš hrát?"

Lurker píše:
ve chvíli kdy bys měl v družině bojovníka se dvěma útokama a kouzelníka s Fireballem a ty by ses pořád plácal s +2d6 Sneak Attackem, velice brzo bys týhle volby litoval.

Ano, to je možné. Šlo mi hlavně o možnosti, pokud bych chtěl třeba vytvořit nějakou postavu jako NPC. Nejde o to, jak bude číselně schopná a jak se vyrovná ostatním v družině, jde o to, co je možné pravidlově a jak kombinovat, abych pravidla neporušil.

Šaman píše:
Zkus se zeptat biskupa, jestli si může udělat nějaké nižší židovské vysvěcení, že by pak mohl vést mše v kostele i v synagoze :D

Haleď zrovna v tomhle si myslim, že to je naprosto průchozí. Vzhledem k tomu, že u klerika se s různými doménami začíná od první úrovně, tak nevidím problém mít klerika, který se pět úrovní učí v doméně světla a pak mu jeho představený řekne třeba "je čas, abys náš klášter bránil nejen vírou a kouzly, ale i zbraní" no a začnu od první úrovně v doméně války.
Vzhledem k tomu, že nemusím mít panteon bohů jako ve forgotten realms, kde mají padesát bohů pro všechno, ale budu mít třeba jednoho boha pro více domén, nevidím zde žádný třesk...
10.1.2019 09:21 - Babaj
jak uz jsem psal... nejde to, jelikoz nejde vzit stejnou klasu jako multiklas... proste to zamereni ber jako unikat cim je zrovna ta tva klasa unikatni...Kdyz e chces vybrat smerem vraha tak krast sice budes umet taky ale vrahem jsi specialista a nemas cas pri cviceni vrazednych technik pilovat pruznost prstu pro kradeznicke taktiky .-)).. proste aby jsi byl v necem machr si vyzaduje hodne usili.. bud budes umet vse prumerne .. nebo se na neco zameris..
10.1.2019 09:28 - Log 1=0
Tarfill píše:
Z některých předchozích reakcí jsem totiž pochopil, že nejde ani to.

Z příručky samotné není poznat, jestli to jde nebo nejde, a rule-lawersky to asi půjde obhájit. Ale dle komentáře tvůrce nejde ani to.
Tarfill píše:
Dobrá. Čistě teoreticky,

Já bych řekl to první, respektive druhou část toho prvního. Měl bych větší důvěru ve funkčnost svého home made povolání, než ve funkčnost toho slepence, jakože fakt. Navíc se u toho můžeme zaměřit na to, proč to chceš, a nenechat se svazovat residui.
Píše:
pokud bych chtěl třeba vytvořit nějakou postavu jako NPC.

Tos měl říct rovnou! NPC si můžeš vymyslet jaké chceš, nemusíš se ničím omezovat. Většinu tvorů z bestiáře s pomocí hráčských pravidel nevytvoříš, a stejně se počítá s tím, že je použiješ jako NPC.
10.1.2019 09:29 - Aegnor
Tarfill píše:
tak to jde, ale spotřebuju na to devět úrovní!

Ne, dle znění pravidel (a dle výkladu jednoho z autorů) nemůžeš multiclassovat do stejného povolání.

Tarfill píše:
Dobrá. Čistě teoreticky, když bych za Váma přišel jako hráč a chtěl nějakou kombinaci z těch tří příkladů tuláka, mnicha či barbara výše v tomto příspěvku, tak byste mi řekli spíš
"Hele, fakt Ti to prostě nedovolim, vyber si něco jinýho, nebo si pojďme vytvořit svoje nové povolání."
nebo
"Hele, je to možné, ale silně to nedoporučuju, protože je to fakt slabá varianta kombinací. Fakt tohle chceš hrát?"

Já osobně bych ti to nedovolil. Ale jakože tohle je na dohodě konkrétní herní skupiny.

A vůbec - jak by to jako mělo fungovat s těma společnýma schopnostma? Kdybys měl Tuláka (Zloděje) a Tuláka (Mystického šejdíře), oboje na třetí úrovni ... můžeš použít dvakrát za tah zákeřný útok? Máš kvalifikaci ve čtyřech dovednostech? Taková drobnost na zamyšlení. :-)
10.1.2019 09:45 - shari
Tarfill píše:
Dobrá. Čistě teoreticky, když bych za Váma přišel jako hráč a chtěl nějakou kombinaci z těch tří příkladů tuláka, mnicha či barbara výše v tomto příspěvku, tak byste mi řekli spíš
"Hele, fakt Ti to prostě nedovolim, vyber si něco jinýho, nebo si pojďme vytvořit svoje nové povolání."
nebo
"Hele, je to možné, ale silně to nedoporučuju, protože je to fakt slabá varianta kombinací. Fakt tohle chceš hrát?"

Kdybys přišel za mnou, tak bych ti asi povolila si na 4./8./atd úrovni vzít feat (tam, kde podle pravidel můžeš), který dělá něco podobného té schopnosti, co chceš z té druhé subclassy.
Existující featy by byly bez prblémů.
Pokud bys byl opravdu hodně přesvědčivý a tebou navrhované řešení by nebylo OP, povolila bych ti upravit stávající feat nebo vyrobit úplně nový. U tohohle řešení je ale problém ten, že kdyby to chtěli všichni, tak není možné uhlídat to, co z toho bude OP.
Nicméně já už nehodlám DMovat nic delšího než one-shot, protože právě tyhle úpravy nezvládám, takže tohle ber spíš jako brainstorm-návrh, se kterým bys mohl jít za svým DMem.
10.1.2019 09:50 - Naoki
AW (= podle pravidel) nejde ani ta varianta kterou jsi napsal, ale kdybych byl GM a nějaký můj hráč by o tuláka s multischopnostma opravdu stál, tak bych mu to povolil tak jak to píšeš (s tím že to je fakt neefektivní až to bolí)
Nick:
Velikost okna: [1] [2] [3]
Zobrazit náhled Zobrazit náhled
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.53146004676819 secREMOTE_IP: 3.90.204.40