Loki vedle
Píše:
sirien: jo, to já všechno chápu. však taky proti Paizo licenci nic nemám :)
resp. jsem možná trochu nejistý k otmu, jak moc budou mít autoři masově chuť skákat do jiné licence, ale jak píšeš, možná že to bude super chytlavé
Jestli to Wizardi ustojej nebo ne, předvídat neumím. Tedy jestli to odpruží v kolenou, nebo je to na pár let utlumí, nebo je to potopí úplně ... fakt nevím. Oni Wizardi nějakou sílu maj a jak na to zareaguje "široké publikum", které třeba vůbec tuhle bitvu nesleduje a DnD "jen hraje". Ale jestli je to převálcuje, tak mně to líto nebude.
Teda bude mně líto, že se teda neujala myšlenka za využívání licence platit, i když teda 25% byla dost šíleně nahodzená částka i za mě :)
Pro Wizardy je tohle hodně nepříjemná epizoda, ale nikoliv fatální. Ve skutečnosti jsme v precedentní situaci vcelku - 4e vyšla pod také dost shitovou GSL.
GSL sice není tak toxicky příšerná jako OGL 2.0, ale byla dost špatná na to, aby jí nikdo nepoužíval (a pro 4e tudíž nic netvořil), což pak vyjde efektivně dost nastejno. 4e byla nicméně špatná hra s dost customer unfirendly business modelem a OGL vytvořilo top konkurenci v podobě Pathfinderu - i tak ale trvalo dlouhý roky, než 4e ztratila dech a PF jí doběhl. Ta síla značky a její setrvačnost a odolnost vůči i fakt velkejm fuckupům je ohromná.
Tady s 5e OGL se Wizardi sice ukázali jako vcelku svině a kdekoho nasrali, ale mají tu nějaké pozitivní faktory, které v době 4e neměli: 5e je o hodně lepší hra (a rozhodně to je "lepší DnDčko") a její prodejní těžiště je posunuté výrazně mimo zaběhlou komunitu (tj. velká část spotřebitelů problém buď nevnímá nebo nedoceňuje nebo nepovažuje za svůj).
Osobně mám za to, že tahle epizoda na Wizardy nebo dlouhodobý stav DnD nebude mít moc výrazný dopad.
...
pokud se nestanou nějaké mnohými sněné, ale IMO ne moc pravděpodobné (nicméně ne nemožné) věci.
Zaprvé pokud by komunita dokázala vyvolat prudký (a trvalý) odliv subs z DnD Beyond, tak to Wizardy zabolí hodně a může je to donutit začít couvat na všech frontách, navzory své firemní povýšenosti a osobním egům. DnD Beyond jako produkt je narozdíl od DnD samotného totiž pořád ještě docela provázaný s komunitou a její chování tak má výrazný vliv a dopad na jeho finanční výsledky, ale zároveň to je Wizardí sázka na budoucnost - sázka kterou komunita může ještě (narozdíl od DnD samotného) potopit - nebo na dlouho přitopit. A komunita to ví - výzvy k opuštění Beyond teď zněj celym DnD itnernetem (Ginny D postla na twitter printscreen svého unsubu a jako influencerka v tom neni vůbec sama).
Zadruhé, což je ještě míň pravděpodobné, ale...
pokud Paizo zahraje svojí ruku dobře (zatím to dělá),
pokud se k němu komunita přikloní (což se může stát, Paizo má docela high standing... všechna ta práce s pozitivními a vstřícné odpověďmi youtuber recenzentům na jejich k Pathfinderu kritická videa se jim teď úročí zpátky) a
pokud to spustí trendovou lavinu (což... už tak nadějně nevidim), tak může Pathfinder nabrat docela novou sílu na okraji - a postupně se probrat vejš. Pak ti může vzniknout tržní situace kdy DnD bude mít veřejnou popularitu, ale aktivní (=utrácející) hráči ho po čase opustí (včetně jeho slavného Beyondu) a přejdou na PF (s nějakými těmi Fantasy grounds nebo tak něčím) prostě protože PF bude ta hra kterou uznávají zaběhlí hráči okolo a hlavně protože to bude ta hra, pro kterou budou tvořit všichni ostatní.
Jakože... jednou se to Paizu už podařilo. Lidi na to už z většiny zapomněli, ale Pathfinder byl asi třičtvrtě roku market leading product - dokud ho velkolepě nesestřelila 5e, která ale Wizardům zachránila zadek dost 5 minut po dvanáctý (a to ještě za pomoci "nezaslouženého" kulatého DnD výročí, které jí dodalo značné PR momentum). Paizo klidně může zkusit druhej run. Na jednu stranu proti 5e to budou mít o hodně těžší než proti 4e... na stranu druhou proti 4e stáli sami, proti 5e jim teď skrz licenci může pomoct zbytek trhu (což by byla velmi krásná závěrečná sůl do Wizardí rány, kdyby na to došlo) a mám takové podezření, že pokud na to dojde, tak dalšího Mikea co by Wizardům zachránil krk další edicí budou Wizardi v budoucnu shánět hodně těžko. Ale i kdyby tohle vyšlo, jakože viz výše, nevsadil bych na to (aspoň ne moc), tak to beztak bude běh na hodně dlouhou trať (se 4e to bylo tušim asi 5 let?)