The Esoterrorists: Vyšetřovatelské schopnosti

Podrobný popis vyšetřovatelských schopností ze hry The Esoterrorists, aneb co se skrývá pod pojmy z Osobní karty. Užitečná pomůcka pro všechny začínající agenty Ordo Veritatis. Přeloženo z příručky The Esoterrorists.
Napsal Geralt
Obsah článku:

Něco málo na úvod

 

Tvorba postavy v Esoteroristech se skládá ze dvou kroků. Hráči mají na začátku k dispozici určitý počet bodů, za než si mohou nakoupit jednotlivé schopnosti. Ty se dělí do dvou skupin: na vyšetřovatelské (s akademickou, sociální a technickou podskupinou) a na obecné. V obou případech platí, že za jeden utracený bod nakoupíte jeden bod ve vybrané vlastnosti.

Všechny nové postavy navíc získávají po jednom bodu zdarma do Okultních znalostí, Stability a Zdraví.

 

a.) Nejprve k vyšetřovatelským schopnostem. Množství bodů k rozdělení mezi akademické, sociální a technické schopnosti závisí na počtu hráčů: čím více je účastníků hry, tím méně bodů připadne na každého z nich.

Počet hráčů - Rozdělované body
2 - 32
3 - 24
4 - 22
5 a více - 20

U vyšetřovatelských schopností se vyplatí utratit své body co nejrovnoměrněji – i schopnost s jedním bodem je užitečná. Nikdy totiž nevíte, jaké znalosti nebo dovednosti vám přijdou v průběhu hry vhod. Naopak jen zřídka se vám vyplatí utratit 3 nebo 4 body v jedné schopnosti.

 

b.) Do obecných schopností si hráči vždy rozdělují 60 bodů bez ohledu na to, kolik se sešlo účastníků. Využívání obecných schopností ve hře se totiž řídí trochu jinými pravidly než uplatňování vyšetřovatelských schopností. Zde tak platí opak než v předchozím případě: je užitečnější se zaměřit na několik schopností v nichž budete vynikat.

 

Body můžete rozdělovat libovolně, je stanoveno pouze jediné pravidlo:

Druhá nejvyšší hodnota se musí rovnat alespoň polovině té nejvyšší.

př.: Řekněme, že Jirka chce utratit za Zdraví 20 bodů. Do druhé nejvyšší schopnosti tak musí investovat alespoň 10 bodů.

 

 

 

Podíváte-li se nyní na Osobní hráčskou kartu, nebo prohlédnete-li si soupis všech schopností, které následují dále v článku, nejspíš vás zarazí, že vám body nebudou stačit k úplné spokojenosti. To je ovšem v pořádku. Esoteroristé tak podporují spolupráci mezi hráči. Při tvorbě nových postav je tedy velmi zásadní, abyste se vzájemně poradili se svým spoluhráči kdo se postará o jakou úlohu. Ujistěte se, že alespoň někdo ovládá každou vyšetřovatelskou schopnost, neboť otřepané rčení zní, že nikdy nevíte, na co narazíte. Ostatně, vyšetřovací týmy vznikají právě tak, že se jednotliví členové navzájem doplňují; každý nemůže být specialista na všechno.

PDF verzi překladu si můžete stáhnout ZDE.
Napsal Geralt 16.03.2010
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 3 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13969397544861 secREMOTE_IP: 3.85.167.119