The Esoterrorists: Vyšetřovatelské schopnosti

Obsah článku:

Sociální schopnosti

 

Byrokracie: Víte, jak se pohybovat v prostředí byrokratické organizace, ať už se jedná o vládní úřad nebo velkou nadnárodní společnost. Víte, jak rychle a s co nejmenšími komplikacemi získat to, co potřebujete. Dovedete:

- přesvědčit úřady, aby vám prozradily citlivé informace

- předstíráním získat potřebné doklady či pověření

- najít člověka, který skutečně ví, co se děje

- hledat příslušné kanceláře a záznamy

- vypůjčit si vybavení nebo zásoby

 

Detekce lži: Poznáte, když lidé lžou. Obvykle je k tomu zapotřebí, abyste s nimi jednali nebo je z blízka sledovali, ale občas dokážete rozpoznat lháře i na televizní obrazovce. Naneštěstí pro vás však téměř každý lže, obzvlášť když čelí potenciálním opletačkám s úřady. Někdy tušíte proč lidé lžou, ale je obtížné spolehlivě odhalit jejich motivy nebo skutečnosti, které se snaží zakrýt.

 

Ne vždy se lže pouze slovy. Dovedete rozpoznat, když se někdo snaží vytvořit klamný dojem svým nonverbálním chováním.

 

Určití jedinci mohou být natolik protřelými lháři, že je nikdy neodhalíte. Někteří lidé svým lžím věří. Psychopatické osobnosti zase lžou přesvědčivě a bez stopy studu, čímž vás připravují o vodítka v podobě gest či tiků, podle nichž byste vycítili, že jste klamáni.

 

Flirtování: Umíte si získat přízeň protějšků druhého pohlaví, které vás shledá tělesně přitažlivými a dovedete je přesvědčit aby:

- vám prozradily nějakou informaci

- vám poskytly drobnou laskavost

- s vámi chodily

Je pouze na vás, zda vysoká hodnota ve Flirtování znamená, že jste svůdní už jen svým atraktivním zevnějškem, nebo v sobě zkrátka máte cosi sexuálně přitažlivého, co nijak nesouvisí se vzhledem.

 

Lichocení: Za pomoci lichotek, ať už nenápadných či nepokrytých, si dovedete získat náklonnost druhých, aby:

- vám prozradili nějakou informaci

- vám prokázali drobnou službu

- vás považovali za důvěryhodného

 

Policajtština: Máte v malíku žargon policejních důstojníků, a tak víte, jak vystupovat, aby se ve vaší přítomnosti cítili uvolněně. Možná je to tím, že jste sami policistou, nebo jste jím bývali. Anebo zkrátka dokážete na policisty zapůsobit, že jste správný a důvěryhodný občan. Dovedete:

- vytáhnout z policisty mezi řečí citlivé informace

- vyvléknout se z drobných přestupků

- předstírat, že jste kolega pověřený spoluprací na jejich případech

 

Útěcha: Přimějete druhé, aby udělali to, co chcete, tím že je uklidníte. Dovedete:

- získat informace nebo drobné laskavosti

- utišit u druhých strach nebo paniku

- navodit pocit klidu během krizové situace

 

Vyjednávání: Jste odborníkem v uzavírání dohod a dokážete druhé přesvědčit, že co je nejlepší pro vás, je také nejlepší i pro ně. Dovedete:

- smlouvat nad cenami zboží a služeb

- vyjednávat při zadržování rukojmí

- vyměňovat si s druhými laskavosti a informace

 

Vyslýchání: Jste školeni v získávání informací od zadržených a svědků metodou klasického policejního výslechu. K tomu je zapotřebí, aby výslech probíhal v oficiálním prostředí, kde je vyslýchaný buď přímo zadržen, nebo se obává hrozby zadržení. Dále ve vás musí spatřovat autoritu, ať už jí skutečně jste, nebo se za ní pouze vydáváte.

 

Zastrašování: Získáváte si spolupráci podezřelých zdůrazňováním své fyzické nadřazenosti, narušováním jejich osobní zóny a uplatňováním psychologického nátlaku. Zastrašování může zahrnovat skryté i zjevné vyhrožování fyzickým násilím, ale zrovna tak je často spojeno s duševní nadvládou. Dovedete:

- získat informace

- přimět druhé, aby odešli pryč

- potlačit u druhých chuť použít násilí proti vám nebo ostatním

 

Znalost poměrů: Víte, jak se pohybovat mezi podvodníky, gangstery, feťáky, šlapkami a dalšími obyvateli kriminálního podsvětí. Dovedete:

- používat zločinecký žargon, aby jste se vyhnuli boji či konfliktům

- rozpoznat riziková místa a nebezpečné jedince

- shromažďovat zvěsti z podsvětí

 

Ztělesnění jiného: Umíte dobře ztělesnit jinou osobu, ať už se za ní vydáváte během telefonního hovoru, nebo dlouhodobě vystupujete pod smyšlenou identitou. Úspěšné vydávání se za někoho, koho znají ti, s nimiž právě jednáte, je mimořádně obtížné. Krátké napodobení cizího hlasu stojí přinejmenším jeden bod. Osobní jednání tváří v tvář vyžaduje utratit alespoň dva až tři body za každých pět minut přímého kontaktu mezi vámi a tím, na koho se pokoušíte zapůsobit. Oklamání zvlášť ostražitých nebo inteligentních jedinců stojí více bodů než ošálení nedůvtipných a vedlejších postav.

< Sociální schopnosti >
Akademické schopnosti Technické schopnosti
PDF verzi překladu si můžete stáhnout ZDE.
Napsal Geralt 16.03.2010
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 3 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11950206756592 secREMOTE_IP: 18.191.239.123