[Star Wars] Sithové

Obsah článku:

Tvorba

Předchozí dva díly rozebíraly zejména fakta a omáčku okolo Sithů. Tento článek se víc týká herních mechanik a více se zaobírá tvorbou adekvátních postav temné strany.
Ne všichni Sithové jsou padlí Jediové. Je tolik cest k temnotě jako ke světlu. Jeden z nechvalně proslulých a mocných Sithů byl Darth Sidious, muž jménem Palpatin, který byl šlechticem a politikem (a začínal s hrdinským povoláním Šlechtic). Někteří byli válečníci nebo jednoduše lidé, kteří přežili něco dramatického a jejichž schopnosti a citlivost k Síle přilákala pozornost Sithského lorda (a začali s povoláním Voják nebo Zvěd). Ti, kteří žili život ve stínech společnosti mohli inklinovat k Sithské posedlosti už svým životním stylem, zvláště měli-li nadání pro Sílu (a začít tak povolání Lumpa).
Jiní jsou Jediové, kteří padli nebo jejichž vláda nad Sílou se vyvíjela milo Jedijskou tradici. Darth Vader, metla Jediů byl kdysi jedním z mocných a respektovaných Jediů, než podlehl svodům temné strany. Snad nejsnazším vysvětlením pro postavu užívající Sílu, která se vydá cestou Sithů je, že žila ve světě, kde je padnout k temné straně běžnou věcí.

Splnění požadavků

Prvním prahem v cestě k Sithovi je získat přístup k prestižnímu povolání Sithského učedníka. Abyste toho dosáhli, musíte být nejméně na 7. úrovni a mít Užití Síly jako trénovanou dovednosti a mít odbornosti Citlivost Síly a Zbraňová zručnost (světelný meč). Musíte také nasbírat Skóre Temné strany rovné Moudrosti vaší postavy a být členem Sithské tradice, ale obě tyto věci jsou získávány hraním rolí. Odbornost Citlovost Síly (která poskytuje přístup k dovednosti Užití Síly) a Zbraňová zručnost (světelný meč) jsou jako počáteční odbornosti dostupné jen hrdinskému povolání Jedi.
Nejsnazší cesta jak je nasbírat, je umožnit vaší postavě, aby získala alespoň jednu úroveň povolání Jedi. Pamatujte, že tento Jedijský trénink nemusí být v rámci Řádu, může pocházet ze spektra tradic podobných Jedijskému řádu nebo být jednoduše prvním krůčkem výcviku Sithského mistra.
Nechcete být Jediem nebo podstoupit Jediům podobný výcvik? Můžete splnit předpoklady použitím odborností nezávislých na povolání, které dostáváte na 1., 3., 6. a každé další 3. úrovni poté. Pokud si na 1. úrovni pořídíte odbornost Citlivost Síly, můžete považovat dovednost Užití Síly za dovednost povolání, kterou si pak můžete vzít jako jednu z počátečních trénovaných dovedností. Později si zvolte Zbraňová zručnost (světelný meč) a a máte postavu kvalifikující se pro prestižní povolání Sithského učedníka bez ohledu na minulost.
Pokud je vaše postava člověk, je to ještě snazší, protože ten dostává bonusovou odbornost a bonusovou trénovanou dovednost. Můžete si tak zvolit například Citlivost Síly a Zbraňová zručnost (světelný meč) jako počáteční dovednosti) a Užití Síly jako bonusovou trénovanou dovednost (k níž získáte přístup skrze výše zmíněnou odbornost).
Nejsnazší možností je jednoduše prohlásit, že vaše první povolání je Jedi, v kterémžto případě máte vše, abyste se posléze mohli stát Sithem.
Abyste si během této doby rozvinuli Schopnosti Síly, budete muset splnit dvě z předchozích kritérií - mít odbornost Citlivost Síly a být trénováni v Užití Síly. Jakmile splníte tyto dva požadavky, můžete si zvolit odbornost Trénink Síly. Tato odbornost není nabízena jako bonusová v žádném hrdinském povolání, takže jediný způsob, jak ji získat je pomocí odborností, které vaše postava získá jako výsledek úrovně postavy (ne úrovně povolání).

Volba povolání

Jakmile se rozhodnete, jak splnit předpoklady pro prestižní povolání Sithského učedníka, máte prostor pro to, si vyhrát. Máte na to přinejmenším šest, ne-li sedm úrovní.
  • Pokud chcete, aby byl váš Sith manipulativní a klamající, pak je povolání Šlechtice tím pravým. Začít šlechticem vám nabídne víc trénovaných dovedností než jakékoliv jiné povolání mezi nimi i Klamaní, Získávání informací a Přesvědčování.
  • Začít povoláním Zvěd nabízí druhé největší spektrum trénovaných dovedností mezi nimž jsou ty, které z vás učiní krutě nezávislého Sitha jako Šplhání, Houževnatost, Skákání, Přežití a Plavání stejně jako odbornost Setřesení.
  • Povolání Lumpa nabízí manipulativní způsoby Šlechtice (byť s méně dovednostmi) a navíc s výhodami Akrobacie a Kradmosti pro ty, kteří si přejí stínové válečníky.
  • Pokud se chcete vydat cestou smrtícího dravce, pak začněte povoláním Vojáka. Byť vaše postava nebude mít moc trénovaných dovedností, bude spektrum bojových aspektů a širokou paletu zbraní z nichž může vybírat.
  • Tato vodítka jsou vhodná pro volbu povolání, s nímž začnete svou dráhu směrem k Sithovi. Jakmile začnete kombinovat více povolání, je to více o odbornostech a talentech. O tom bude řeč dále.

Volba druhu

Některé druhy jsou predisponované stát se Sithem nebo mají přirozené výhody, které jim usnadňují vydat se temnější stezkou.
  • Bothané mohou být nebezpečnými Sithy, ale jen pokud platí Pravidlo dvou. Jejich manipulativní a lstivá povaha jim ve světě kradmosti a záludností dobře poslouží. Mají-li jako trénovanou dovednost Získávání informací, získvají jako bonusovou odbornost Dovednostní zaměření (Získávání informací) a mají přístup k Bothanskému SpyNetu.
  • Někteří Quarrenové přežili devastaci svého domovského světa během Galaktické občanské války, ale nyní v soubě chovají takovou bolest a nenávist, že mohou být přirozeně přitahování ke způsobům temné strany.
  • Na Sílu citliví Rodiané, coby přirození lovci, mohou zjistit, že je jejich agrese a neústupnost táhne k povolání Sithského válečníka. Jejich Zvýšená obezřetnost a vidění za šera může být pro Sithského válečníka rodiana velkou výhodou, protože jim dává možnost všimnout si nebezpečí dříve než ostatní a udeřit účinněji pod rouškou tmy. Nicméně protože dokážou jen chabě klamat (i díky svému postihu -2 na Charisma) se víc hodí pro divočejší povahy.
  • Sullustané jsou rasa, jejíž zvědavost může snadno vést k neopatrnosti, a jsou to tytéž vlastnosti, které mohou vést pádu Sullustanského Jedie, který zjistí, že je fascinován způsoby temné strany. Podobně jako u Rodianů jim jejich vidění ve tmě a zvýšená obezřetnost může být výhodou v případě Sithského válečníka, protože jim usnadňuje včas zpozorovat nebzepečí a zužitkovat útok ze stínů.
  • Násilní a pudoví Trandoshané se snadno hodí pro cestu Sitha, stejně jako jejich přirozené bojové schopnosti. Jsou z nich smrtící Sithští válečníci se schopností vidění v noci, regenerací končetin a přirozenou zbrojí, díky nimž snesou víc než většina ostatních.
  • Byť se Twi'lekové snaží vyhýbat otevřenému konfliktu, jejich tendence žít ve stíhech může ty, kteří zvládnou užít Síly ke kradmosti a lstivosti Sithů v dobách pravidla Dvou. Jejich +2 Charisma a schopnost klamání z nich činí mistry manipulace.
  • Dobrodružná povaha Zabraků může být také přitažena ke zkoumání tajemství temné strany a jejich přizpůsobení se životu v obtížném prostředí jim coby Sithským válečníkům dobře poslouží (jak dokládá Darth Maul). Jejich zvýšená ostražitost a superiorní obrany jsou zvlášť užitečné.
  • Nicméně lidé stále tvoří většinu Sithů. Přirozený chaos jejich emocí je schopen produkovat pokřivené vášně nutné k vytvoření Sithského lorda. Mnozí z nejmocnějších, nejděsivějších a nejproslulejších Sithských lordů v historii byli lidé nebo téměř lidé včetně Exara Kuna, Darth Malaka, Darth Banea, Darth Sidiouse, Darth Vadera a Darth Krayta. Navíc jejich bonusová odbornost a bonusová trénovaná dovednost jim dávají víc možností při vývoji k temné straně.

Možné cesty

Ačkoliv existuje řada způsobů, jak vytvořit Sitha, tento oddíl pokrývá tři hlavní způsoby: Sithského manipulárota, Sithského válečníka a Padlého Jedie. Pojďme si projít každý typ postavy od začátku až po konečný krok, kdy se na 7. úrovni stane Sithským učedníkem v přehledu dovedností, odborností, talentů a schopností.

Sithský manipulátor

Na 1. úrovni začíná postava s hrdinským povoláním Šlechtic. Volí si talenty Lingvista, Zbraňová zručnost (pistole, jednoduché zbraně) jako počíteční odbornosti plus odbornost Citlivost Síly. Jako talenty začne Bohatstvím z talentového stromu Původ. Začíná také s dovednostmi Klamání, Získávání informací, Znalost (byrokracie), Vnímání, Přesvědčování a Užití Síly (plus další na základě bonusu za Inteligenci). Jeho osudem je korupce.
Když dosáhne 3. úrovně přidá si odbornosti Silný v Síle a Zbrańová zručnost (světelný meč), a také talent Vystupování ze stromu Vlivu.
Na 5. úrovni si zvýší jak Moudrost, tak Charisma o 1 bod každou. Přidá si také odbornost Trénink Síly a talent Oslabení odhodlání ze stromu Vlivu. Trénink Síly poskytuje jednu schopnost - trik s myslí (plus nejspíše pár dalších na základě bonusu za Moudrost).
Na 7. úrovni dokončí svoje povolání Šlechtice a stane se prestižním povoláním Sithského učedníka, a dosáhne tedy konečně svého cíle. Buď se choval tak, že má odpovídající množství Bodu temné strany nebo je získá automaticky, když propadne korupci Sithů a naplní svůj Osud. Ze Sithského stromu si přidá Klamání Síly a vezme si dvakrát odbornost Trénink Síly, což mu propůjčí Silové blesky a odvrácení (plus další na základě bonusu za moudrost). Také si volí nový osud, buď ničení nebo objevování.

Sithský válečník

Na 1. úrovni začíná v hrdinském povolání Voják. Dostává Zbrojní zručnost (lehká, střední), Zbraňová zručnost (pistole, pušky, jednoduché zbraně) jako počáteční odbornosti plus odobornost Citlivost Síly. Z talentů začíná s Obranou zbrojí z talentového stromu Zbrojní specialista. Také začíná s dovednostmi Iniciativa, Vnímání a Užití Síly (plus nějaké další za bonus za Inteligenci). Jako osud si volí korupci.
Když dosáhne 3. úrovně přidá si Zbraňovou zručnost (Světlený meč) a Zbraňové zaměření (Světelný meč) coby odbornosti plus Pronikavý útok z talentového stromu Zbraňový specialista.
Na 5. úrovni si zvýší jak Sílu, tak Obratnost o jeden bod. Přidá si také odbornost Trénink Síly a talent Moc temné strany z talentů Temné strany. Díky Tréninku Síly získá jednu ze schopností Síly, temný hněv (plus možné další v závislosti na bonusu za Moudrost).
Na 7. úrovni dokončí hrdinské povolání Vojáka a vstoupí do prestižního povolání Sitha, čímž dosáhne svého cíle. Podobně jako manipulátor se buď choval takovým způsobem, že nasbíral dost bodů temné strany automaticky nebo je získá, když propadne korupci Sithů a naplní svůj osud. Také si přibírá talent Odražení z talentového stromu Boj světelným mečem a buď boj dvěma zbraněmi I nebo odbornost Mocný útok (v závislosti na tom, nač mu stačí Obratnost nebo S9la) a odbornost Trénink Síly, který mu dá silovou schopnost Mrštění silou. Také si volí nový osud korupce nebo ničení.

Padlý Jedi

Na 1. úrovni začíná postava hrdinským povoláním Jedi. Začíná s odbornostmi Citlivost Síly a Zbraňová zručnost (světelný meč, jednoduché zbraně) jako počáteční plus odborností Trénink Síly, který mu propůjčuje schopnost výskok (plus další v závislosti na Moudrosti). Jako talent si volí Odražení z boje Světleným mečem. Také začíná s trénovanými dovednostmi Akrobacie a Užití S9ly (plus další v závislosti na inteligenci). Cestou osudu je opět korupce.
Když dosáhne 3. úrovně přidá si dvakrát odbornost Trénink Síly, což mu propůjčí schopnosti Síly trik s myslí a pohyb předmětem (plus možné další v závislosti na Moudrosti) a talent Vnímání Sílou z talentového stromu Vycítění.
Na 5. úrovni si zvýší jak Sílu, tak Moudrost o jedna. Také si opět přidá odbornost Trénink Síly, díky které získá Silovou schopnost předvídání a také talent Vize z talentového stromu Vycítění.
Na 7. úrovni ukončí postup v hrdinském povolání Jedi a vstoupí do prestižního povolání Sithského učedníka, čímž dokončí svůj úkol. Podobně jako Sithský manipulátor se buď choval tak, že nashromáždil dostatečné množství bodů Temné strany nebo je automaticky získá, když se nechá zkorumpovat Sithy a dokončí svůj osud. Také si bere talent Metla temné strany ze Sithského talentového stromu a dvakrát odbornost Trénink Síly, která mu propůjčí schopnosti Silové sevření a Negace energie (plus další v závislosti na bonusu za Moudrost). Také si volí nový osud korupci nebo ničení.
Napsal Alnag 21.12.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 43 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11769509315491 secREMOTE_IP: 3.15.147.215