Drobná pomoc od přátel

Napsal Matt Sernett
Napsal Alnag

Když si vytváříte postavu, bezpochyby strávíte spoustu času herními elementy, jako jsou rasa, povolání, odbornosti a schopnosti. Pravděpodobně zvažujete osobnost, jakou budete hrát, když přidělujete hodnoty vlastností a formulujete příběh její minulosti, aby k vaší postavě seděl. Možná dokonce zvážíte rodinu postavy a místo, kde postava žila předtím, než se vydala na cestu za dobrodružstvím.

Ale jak často přemýšlíte o přátelích postavy?

Společenská hra jakou je Dungeons & Dragons vám může pomoci vytvořit silná přátelství, takže víte, jak důležití jsou přátelé v utváření toho, jak se chováte, čemu věříte a jak nahlížíte na svět. Ale podobně jako jste si formovali přátelství předtím, než jste všechny potkali u herního stolu, i vaše postava by měla mít nějaká přátelství z doby, než potkala ostatní postavy.

Pár přátelských rad

Vaše postava může mít přátele stejně jako vy, ale Dungeons & Dragons je hra hrdinství a fantasy, takže přátelé vaší postavy mohou být větší než život sám. Zvažte přátelství, které jste viděli v literatuře, ve filmech, komixech, seriálech nebo divadelních hrách. Má váš Frodo svého Sama? Je vaše postava Riggs nebo Murtaugh ze Smrtonosné zbraně? Máte gang kamarádů Mladých pušek nebo skupinu kámošů z Rošťáků?

Zvažte tyto nápady předtím, než si budete příště vytvářet postavu, nebo je užijte jako prvky, které můžete přidat k právě hrané postavě. Použijte je jako inspiraci pro zábavné hraní rolí, které byste chtěli zažít během hry. Nápady pro přátele, s nimiž přijdete, mohou být některé z níže uvedených, jejich kombinace nebo něco pro vás zcela unikátního.

Přátele postavy můžete do hry zavést kdykoliv, stejně jako můžete seznámit starého přítele se skupinou nových, které máte v reálném světě. (Viz „představení přátel vašemu DMovi“ níže pro to, jak dát na přetřes toto téma vašemu kámošovi, který vede hru.)

S přáteli jako jsou tito...

Váš přítel vás vždycky dostává do potíží. Není to záměr, ale prostě, řekne špatnou věc ve špatný čas na špatném místě a vtáhne vás do zase dalšího mimořádného průšvihu. Plány nevyjdou, dobré nápady se ukáží být špatné a když to všechno vyletí komínem, musíte vy uklízet nepořádek. Někteří lidé by se takového kámoše zbavili, ale vy už jste s ním prošli tolika věcmi a víte, že to myslí dobře a ne vždy to nevyjde.

Příliš horlivé mládí: Tento váš mladý přítel si vás idealizuje a chce být částí vašich dobrodružství. Příliš horlivé mládí vás dostává do potíží, protože se do něčeho vrhne bez vašeho vědomí a ignoruje životní lekce, které mu vštěpujete.

Nemehlo: Nemehlo je výborný přítel – skvěle se s ním mluví, má spoustu dobrých rad a je to fajn osoba, se kterou trávit čas – jen ho nesmíte pustit k ničemu ostrému nebo ho nechat přiblížit se k oknu nebo samotného přecházet ulici. Nemehlo nějak zvládá věci, když jste pryč, ale jakmile jste u toho, zdají se být různé nehody neustálé.

Nečiň dobře: Rošťácký není dobré slovo. Ďábelský spíš. Protivný rozhodně. Váš nečiň dobře kamarád si nemůže pomoct, nestrkat nos kam nepatří, házet klacky pod nohy a vůbec způsobovat různé svízele. Přivádí to k zoufalství, ale občas si nemůžete pomoct a jen se smát. Kromě toho, nechce tím nikomu ublížit.

Držte si své nepřátele blíž

Však znáte to pořekadlo. Potřebujete znát protivníkovy kroky ještě dřív, než je udělá a jak lépe na to, než se s nimi spřátelit? Když nastane správný čas, udeříte. Na druhou stranu, víte, co se říká o nepřátelích vašich přátel? Možná, že tohle je začátek něčeho nádherného.

Rival: Soupeřili jste se svým známým od doby, kdy jste byli oba mladí. Soupeřili jste v práci, ve hře, o srdce milé a o pozornost přátel. Nikdy to nepřestalo. Občas vyhrajete. Občas má navrch váš rival. Ale je to všechno přátelské soutěžení – nebo se tím alespoň uklidňujete.

Arci Ne-nepřítel: Nyní spoléháte na vašeho kdysi nepřítele jako na spojence. Okolnosti vás donutili jeden druhému důvěřovat a nemůžete než se pousmát a žít s tím. Možná pro něj ještě existuje naděje. Což ale neznamená, že povolíte ve střehu.

Bývalý přítel: Byli jste nejlepší přátelé. Nedokázali jste si představit nic, co by vás mohlo rozdělit, ale něčemu se to přesto podařilo. Možná to byly peníze. Možná někdo třetí. Možná na tom nemělo záležet, ale záleželo. Teď se všechno změnilo a vy nevidíte šanci, jak to napravit. Ale to neznamená, že to nezkusíte.

Jsme jen přátelé

Jste ti nejlepší z přátel, a když vás lidé vidí spolu, tak nějak přirozeně vás vidí jako, no, spolu. Ale tak to není – alespoň vy si nemyslíte, že to tak je. Jste jen přátelé. Opravdu.

Láska z dětství: „Chodili jste spolu“ když jste byli mladí, ale to bylo před mnoha lety. Bylo to dětinské a naivní. Je to už za vámi. Oba jste už někde jinde a poznali jste jiné lidi, ale stali jste se opravdu dobrými přáteli. Máte ale spoustu příjemných vzpomínek a žertujete mezi sebou způsobem, kterému nikdo jiný nerozumí. Nakonec je to to nejlepší co mohlo být.

Vaše Ex: Kdysi jste spolu něco měli a bylo to skvělé, ale věci nezafungovaly. Příliš jste se hádali. Vaše životy zamířily každý jiným směrem. Samozřejmě teď, když jste se se svou ex znovu potkali, tak si říkáte, jestli to mohlo být jinak. Možná tentokrát to bude jinak.

Je pro vás jako sestra: Znáte ji po mnoho let. Je to sestřička vašeho nejlepšího přítele, nejlepší přítelkyně vaší sestřičky nebo prostě kámoška, kterou jste poznali při práci. Nikdy jste o ní nepřemýšleli jinak než jako o příteli.

Přátelé ne do nepohody

Někteří přátelé s vámi přestojí všechny nesnáze a pak je tu ještě ten druhý typ přítele. Když potřebujete, aby vám někdo hlídal záda, ukáže vám tenhle přítel záda, jak utíká opačným směrem. Většinu času se takový přítel omlouvá, ale to není nutné. Je prostě takový a vy jste si na to zvykli.

Zbabělec: Váš přítel je připraven vám stát po boku přesně do chvíle, než to začne vypadat nebezpečně. Když jde do tuhého, už je pryč.

Nespolehlivec: Prostě nemyslí! Vždycky chodí pozdě – pokud vůbec přijde. Zapomíná na důležité události, ztrácí věci, snadno nechá odvést svou pozornost stranou. Ale vždy tu a tam vás překvapí a splní, co slíbí, když to nejméně čekáte.

Sobec: Váš přítel je dobrý chlap. Opravdu je. Jasně, občas je trochu hňup, ale kdo není? Samozřejmě, nemůžete mu důvěřovat, když jde o peníze, ale komu můžete opravdu důvěřovat, když jde o něco takového? Váš přítel může být občas sobecký nebo hrabivý, ale vy odpouštíte a zapomínáte. O tom přece přátelství je.

Přátelé na vysokých (nebo nízkých) místech

Možná je váš přítel v radikálně odlišné společenské třídě. Možná jste vyrostli v chudinské čtvrti města a spřátelili jste se s někým, kdo je docela odjinud. Možná je vaším nejlepším přítelem váš bývalý fackovací panák, přestože jste byli vychování v pompézním aristokratickém stylu. Možná jste vyrostli v kriminálníka, ale při vašich mnoha dlouhých návštěvách žaláře jste se spřátelili se strážemi.

Hybatel figurkami: Váš přítel má politickou moc a má jí hodně. Samozřejmě nemůže být zřejmé, že ji použil ve váš prospěch, ale občas může někoho přimět, aby se díval jinam. Jednoho dne budete s to vrátit všechny tyhle službičky.

Ucho v ulicích: Váš přítel žije tvrdý život na ulicích, ale tváří se, že je to snadné. Nemá nic proti občasnému přilepšení, ale charitu nebere a vždycky vám poskytne nějakou pomoc na oplátku.

Zločinec, který vám něco dluží: Zachránili jste život zločince a on je nyní odhodlán splatit dluh. Je z drsné školy, ale je dobré mít ho po ruce, kdyby šlo do tuhého. Jeho metody nejsou vždycky ortodoxní – nebo legální –ale svou práci zastane. Musíte jen doufat, že jej přesvědčíte, že dluh je splacen dřív, než v base skončíte oba.

Představení přátel vašemu DMovi

Je asi jasné, že nemůžete hrát jak roli vaší postavy, tak i přítele. Nechte tu zábavu DMovi. Ale abyste potkali přátele, které si pro svou postavu vytvoříte, musíte o nich DMovi říct a získat povolení je ve hře použít. Ještě lepší je, když vašeho DMa a spoluhráče nadchnete konceptem natolik, že váš herní stůl ožije světem vámi všemi vytvořených postav.

Spousta DMů je ráda, když hráči pomáhají s příběhem a poskytují jim další materiál pro vytváření dobrodružství a snování osudů postav. Přivést k hernímu stolu přátele vaší postavy vám dává možnost tyto zápletky ovlivnit tím, že DMovi poskytnete věci, o nichž ví, že vás zaujmou.

Když přinesete k hernímu stolu nehráčskou postavu přítele, definujete začátek vztahu s tímto přítelem, ale jak se bude ubírat dál je na spolupráci vás a vašeho DMa a objevíte to až skrze hraní rolí. Není fér poskytnout vašemu DMovi nápady ohledně vašeho přítele a pak se vztekat, když tato postava provede volbu, která se vám nelíbí, nebo když DM hraje vašeho přítele jinak, než jak jste si to představovali.

Způsob jak dosáhnout nejlepší herní zkušenosti z interakce s přítelem je dát DMovi do začátku výborný popis. Popsat dobře vše na co si dokážete vzpomenout o imaginární osobě je docela těžké, takže místo toho můžete čerpat ze společné zásobárny zkušeností, kterou s DMem sdílíte. Možná, že vaše ex-milenka je kapitánem pirátů, ale popsali byste ji spíš jako povahou „ženskou obdobu Jamese Bonda“ a její první důstojník je nevlídný trpasličí mechanik, který ji zásobuje různými udělátky. Jakmile své přátele zarámujete tímto způsobem, váš DM už má od čeho se odpíchnout.

No a teď běžte a bavte se s přáteli – reálnými i imaginárními.

Napsal Alnag 30.10.2011
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 5 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10619497299194 secREMOTE_IP: 3.235.199.19