Jak vytvořit charakter postavy

Obsah článku:

NĚCO TROCHU POKROČILEJŠÍHO

To není vůbec špatné, co? Vcelku by se s takovými postavami už i dalo hrát, a přitom jsme toho zase tak moc nevymysleli - pohlaví, jméno (??), vzhled, základní povahu a základní schopnosti, k čemuž jsme přidali trochu nápadů, které se nám vylýhli v hlavě při vymýšlení toho ostatního. Ale to nám nebrání je rozvíjet dál!!
Na chvíli teď zapomeňme na to, jaký mají mít postavy účel (být výborný zabiják/pilot/čaroděj/zloděj/agent...) a zaměřme se na ně samotné. Dejme jim něco, co je identifikuje. Nějaké drobnosti, kterými je odlišíme od těch ostatních výborných zabijáků/pilotů/čarodějů/zlodějů a agentů.
Výborná věc v tomhle směru jsou koníčky a záliby, ale i postoje k různým věcem, jako je alkohol, humor...
Příklady: Ráda maluje/Hraje na harmoniku/za každý proslov dodá: Jak ostatně pravilo staré proroctví/Zbožňuje vodku a Martini, protřepané a nemíchané... chcete-li další příklady, vzpomeňte na svou oblíbenou postavu z knížky či filmu a vzpomeňte si, co jej odlišovalo od všech těch ostatních detektivů/kovbojů/čarodějů. Co dělalo z Indiana Jonese někoho jiného, než jakéhokoliv jiného dobrodruha? Co odlišuje Jamese bonda od jakéhokoliv jiného agenta, který pije vodku s Martini a vyspí se s každou, kterou potká?
Příklad (1): Reimon rád poslouchá hudbu. Všechnu, víceméně, ale pokud nějaký dobrý bard hraje klidné, smutné melodie, tak jej téměř nelze dostat z hostince. Nemá rád pivo, ale ani víno, zato zbožňuje elfí ovocné lehce alkoholické nápoje a trpasličí pálenku. Občas si z nudy črtá uhlem různé obrázky.
Příklad (2): Katarin se ráda staví v hospodě, a s ostatními to tam ráda roztočí. Když na to přijde, tak pije šechno co teče, snad až na technický líh. Nesnáší, když se po takovéhle akci probudí v cizí posteli. To se jí sice stalo jen dvakrát, ale stejně to nenávidí.
Permanentně poslouchá hudbu, nějakou rychlou, nejlépe je-li hodně nahlas. Pouští si jí i k pilotování, tvrdí, že bez hudby ztratí loď při jejím řízení rytmus. Nikdo se s ní o tom raději nehádá.
Když nemá co dělat, tak si čte poezii. Nějakou i sama píše, není špatná... ale kdo by se k ní dostal, dostane přes držku hůř, než kdyby sebral její dívčí deníček. [/color]
takže... teď máme základní náčrt postavy a její záliby. Takže co teď? To je otázka na kterou se těžko odpovídá, takže nechám jiné, aby odpověděli za mě.
Toto je tzv. Dvacet otázek, které se objevili v druhé edici hry Shadowrun v kapitole o tvorbě charakteru. Je to výborná pomůcka při tvorbě postavy, a i když jsme společně již některé z nich vyřešili, přepíšu je zde všechny.
  • 1 - Jaké je pohlaví postavy? Vcelku snadná volba, pokud nehrajete nějakou šílenou rasu, oc.
  • 2 - Jaký je fyzický vzrůst postavy? Vysoký hubený trpaslík? Malý tlustý elf?
  • 3 - Jaké má postava vlasy, oči a jakou barvu má její pleť? Nosí barevné čočky? Používá barvu na vlasy?
  • 4 - Jaký je všeobecný vzhled postavy? Chodí vzpřímená? Shrbená? Jak se obléká? Je hrozivá? Něco neobvyklého? Tetování?
  • 5 - Kde se postava narodila? Někdo kdo vyrostl na ulici má jiné zkušenosti než dítě z nejvyšší společnosti,
  • 6 - Kolik je postavě let? Kdy se narodila? Jaké historické události zažila? Co si z nich pamatuje? Jaké na ní zanechaly následky?
  • 7 - Z jaké rodiny postava pochází? Co dělaly/dělají rodiče? Je manželské dítě? Z rozvedené rodiny? Má sourozence? Kde jsou a co dělají...
  • 8 - Založila postava svou vlastní rodinu? žije v manželství? Odděleně? Má/měla děti? Pokud ne, chce to?
  • 9 - Kde nebo jak získala postava své vzdělání? Kde se naučila co umí? Na škole? Udělala vejšku? Střední?
  • 10 - Čím se postava živila předtím, než začala dělat to, co ve hře dělá? A proč to opustila.
  • 11 - Co politické názory a náboženská víra postavy? Má nějaké vyhraněné politické názory? Jaké? Je nábožensky založená? Je z nábožensky orientované rodiny? Konvertovala postava? Pokud ano, proč?
  • 12 - Jaké jsou morální zásady postavy? Je schopná zabít?Proč? Kdy to zjistila? Myslí si, že to je ospravedlnitelné? Za jakých okolností? Co si myslí o trestu smrti, euthanasii, potratech? Drží se postava nějakých zásad sexuality? Přemýšlí o tom vůbec?
  • 13 - Má postava nějaké cíle? Touží po něčem jiném, než teď má? Je teĎ spokojená? Pokud ne tak proč? A co s tím hodlá dělat?
  • 14 - Proč postava dělá to, co teď dělá? Co ji k tomu vedlo? Zábava? Peníze? Krok k osobním cílům? Co by se muselo stát, aby postava skončila, "šla dál"?
  • 15 - Jakou má postava osobnost?Je pesimista? Idealista? Radikál? Konzervativec? Smířená s osudem? Dobrácká? Militantní? Vždy nad věcí? Prudká? Bombastická? Posedlá (něčím)? Pověrčivá? Extrovertní? Racionální? Zaujatá? Vášnivá? Pochybovačná?
  • 16 - Jaké zvláštní kvality má postava? Ne nutně jen dovednosti - vychází třeba dobře s lidmi? Umí se o sebe postarat? Plánovat dopředu? Odhadnout situaci?
  • 17 - Existují věci, které postava prostě nedokáže? Přiblížit se k lidem? Nepřeceňovat své síly? Pracovat s ostatními? Zachovat si chladnou hlavu? Zacházet s penězi?
  • 18 - Co postava nesnáší? Korporace? Orky? Dotěrné otázky? Sentimentálnost? Tomatovej džus? Média? Někoho konkrétního? Mc´Donald? Obrozence?
  • 19 - Co má postava ráda? Mořské pobřeží? Výhled z výškových budov? Let na gryfech? Klid? Umění? Někoho konkrétního? Nějaké místo? Pomerančovej džus a Martini?
  • 20 - Jak se postava jmenuje?
Já osobně rád ještě dodávám otázku 21 a to, jaké má postava zvyky? Chodí někam každý čtvrteční večer? Dělá něco klasického poránu? Před spaním?
KAŽDOPÁDNĚ - tato série otázek, ač se tak možná může zdát, rozhodně není ideální a uvádím ji zde pouze jako příklad.
Pokud chcete příklad MNOHA otázek, snadno je naleznete ZDE:
Dotazník postavy (d20.cz)
Nebo ZDE:
http://www.vukogvazd.cz/summa/dotaznik
Doporučuji si tyto dotazníky projít a vybrat si z nich ty otázky, které se pro vaši hru budou hodit nejvíc. Odpovídat na VŠECHNY (zejména na všechny z d20) by vás dovedlo za hranice psychiatrické léčebny.
Tak, a jak jsme na tom teď? To, co máme před sebou teď, je již docela dobře propracovaný charakter, s pozadím, povahou, historií... téměř hotová postava.
Co s ní teď? Možná jste si všimli, že jsme se stále nezmínil o pravidlech nebo číslech. To je dobře. Držte se toho, ještě je chvíli necháme stranou.

VAŠE POSTAVA A GM

Teď je načase ukázat svou postavu GMovi, aby ji odsouhlasil. Nejlepší by bylo, aby GM tvořil postavu společně s každým jedním hráčem, ale je trochu drsné chtít, aby se s každým sešel zvlášť kvůli tvorbě postavy. I když někteří masochističtí z nich to dělají dobrovolně sami.
GM k ní jistě bude mít nějaké otázky pro upřesnění, nebo možná i nějaké výhrady. Nehádejte se s ním, má pro to jistě své důvody, místo toho najděte nějaký rozumný kompromis, nakonec, určitě vám dokáže zdůvodnit, co chce a proč.

PŘESVĚDČENÍ

Některé hry mají mechaniku zvanou přesvědčení. Například Dračí doupě nebo Dungeons and Dragons.
Tato mechanika shrnuje charakter vaší postavy do několika málo krátkých pojmů - např v DrD zákonně dobrý, zmateně dobrý, neutrální, zmateně zlý a zákoně zlý, v DnD jde o devět přesvědčení, které jsou kombinacemi principů Dobro/Neutralita/Zlo a Chaos/Neutralita/Řád.
Já osobně tuto mechaniku nesnáším. Vezměte si charakter, který jste právě teď vytvořili, a zamyslete se nad tím - opravdu potřebujete takto vytvořenou postavu nějak komprimovat do několika v podstatě nicneříkajících slov?
Pokud si myslíte že ano, tak si ze škály přesvědčení, které vám váš systém nabízí, vyberte to, o kterém si myslíte, že Vaší postavě sedí nejvíc. OD NIKOHO SI DO TOHO NENECHTE KECAT. JE to VAŠE postava a nikdo neví lépe než vy, jak by měla vypadat a jak by se měla chovat.
Pokud si myslíte, že ne... pak jste se podle mě právě připravili o jednu mechaniku, která by vás obtěžovala, a ve skutečnosti k ničemu nebyla.
Napsal sirien 09.05.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 45 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13950109481812 secREMOTE_IP: 3.138.125.139