Kultura

Magus
7.4.2009 12:08
DrD
No moje nejoblibenejsi hra..

Dotazník o DrD.
27.4.2017 19:58 - ShadoWWW
Jerson píše:
Jinak předpokládám, že mluvíš o jednom z nejsledovanějších videí na světě o hraní RPG, které získalo popularitu mezi stovkami, možná tisícovkami dalších pokusů díky vhodné kombinaci různých faktorů. V angličtině. Tedy nic, k čemu bych se mohl byť jen přiblížit.

Ale to přece není potřeba. Vem si, že DrD 1 hrálo za celou dobu jeho životnosti (20 let) asi sto tisíc hráčů. A je to zdaleka nejznámější stolní RPG u nás; vlastně je to v ČR synonymum pro RPG, teda hnedka za WoWkem a Diablem. ;) Když bys oslovil byť jen 10 000 diváků, měl bys ohromný úspěch a tvoje video by bylo jedno z neúspěšnějších na české YouTube scéně.

York píše:
Je velký rozdíl mezi zážitkem ze hry, které se přímo účastníš, oproti hře, kterou sleduješ ze záznamu.

Rozdíl tam je, ale rozhodně ne velký. Je to mnohem podobnější zážitek než třeba diskutování o RPG na netu nebo čtení nějakého článku o RPG. Nejlepší je samozřejmě otevřené hraní, ale na to ti přijde řádově méně lidí než se podívá na YouTube video.

York píše:
Kromě toho pokud nehraješ ultra immerzionisticky, tak typická hra by potřebovala dost dost postprocessingu (vystříhání všech neherních poznámek, vtipů, a pod.), aby byla aspoň trochu koukatelná.

Souhlas. Ale nevidím to jako nijak nepřekonatelnou překážku. Když chceš něčeho dosáhnout, musíš pro to něco udělat. (To myslím samozřejmě obecně, ne přímo tebe. ;))
27.4.2017 23:18 - Jerson
ShadoWWW píše:
Ale to přece není potřeba. Vem si, že DrD 1 hrálo za celou dobu jeho životnosti (20 let) asi sto tisíc hráčů. A je to zdaleka nejznámější stolní RPG u nás; vlastně je to v ČR synonymum pro RPG, teda hnedka za WoWkem a Diablem. ;) Když bys oslovil byť jen 10 000 diváků, měl bys ohromný úspěch a tvoje video by bylo jedno z neúspěšnějších na české YouTube scéně.

Jenže já nevěřím tomu, že by video o DrD dokázalo oslovit třeba jen 1000 diváků. Ostatně podívej se na film Dračák. Má být dělané zábavnou formou a (polo?)profesionálně, dvacet tisíc shlédnutí a jen 600 lidem se to líbí. Za dva roky.
28.4.2017 01:19 - Colombo
Podstatná většina lidí nedává lajky nebo dislajky, bez ohledu na sílu či typ emotivního zážitku.
28.4.2017 08:46 - Jerson
Ano, ale v porovnání s videí, které mají deset tisíc shlédnutí a pět tisíc (dis) laiků (to je fakt strané slovo) je tenhle výsledek poměrně slabý.
28.4.2017 09:25 - LokiB
Tak v češtině píšeme "lajků" :) laik je někdo jiný ...
A ten malý počet je, ač tomu třeba nebudeš chtít věřit, imho dán tím, že lidí, kteří mají potřebu dělat si z DrD prdel, resp. prožívat si u sledování videa své vlastní staré utrpení z hraní DrD, je velmi omezené množství ... narozdíl třeba od lidí, kteří se hraním DrD bavili :P
28.4.2017 19:35 - ShadoWWW
Haha. Matt ve svém posledním videu mluví o začátcích fenoménu Critical Roll. Někdy se zkrátka fenomenální věci rodí tak nějak spontánně. Tak jako Critical Roll, tak jako D&D.
29.4.2017 07:18 - ShadoWWW
York píše:
romě toho pokud nehraješ ultra immerzionisticky, tak typická hra by potřebovala dost dost postprocessingu (vystříhání všech neherních poznámek, vtipů, a pod.),

Vlastně... ani ne. Úplně by stačilo dát české titulky Mattovým videím na YouTube. Kohokoli bys tam pak mohl odkázat, ať se podívá, jak se hraje stolní RPG.
29.4.2017 10:37 - York
ShadoWWW píše:
Úplně by stačilo dát české titulky Mattovým videím na YouTube.


To je ale přesně to, o čem mluvím. Matt Mercer fakt není "your typical GM". Nemyslím tím teď, že by byl lepší nebo horší, ale ale prostě mnohem víc to pojímá jako prezentaci někomu dalšímu. Nevím, jestli máš jinou zkušenost, ale já teda takhle hry určitě nevedu a nikdo, s kým jsem kdy hrál, taky ne.

A v tom to přesně ten potenciální kámen úrazu. Nemusíš rozhodně hrát a vést hru jak Matt Mercer a jeho skupina - ale to z těch jeho videí právě není vůbec vidět.

V tomhle se mi mnohem víc líbí Mat Colville - má taky vysoké charisma a velmi dobrý mluvený projev (zlvášť po editaci), ale několikrát zmiňoval přesně to, co říkám: "Nemusíte se bát, že by moje hry vypadaly jako ty z Critical Roll - jíme u toho křupky, říkáme vtipy a vůbec to bereme docela hodně jako příjemné posezení s přáteli, což přesně DnD je".

A když se pak podíváš na nějaký záznam z jeho hry, tak zjistíš, že to tak přesně je. Pořád je to celkem dobrý GM, pořád má trochu jiný styl vedení hry (například dost tíhne k iluzionismu, sám to ostatně na rovinu říká), ale nemám problém si na jeho místě představit několik jiných PJů, se kterými jsem hrál.

Na záznam té "typické" (Colvillovy) hry se ale samozřejmě pak nekouká zdaleka tak dobře jako na záznam hry profesionálních herců, kteří to pojímají jako show pro diváky.
29.4.2017 10:48 - LokiB
Zajímavý pro mě třeba je to, že v Mattových videích mi přijde velkej rozdíl mezi tím, jak "hraje" GM a jak "hrajou" hráči. Nechci tvrdit, že tam přímo statujou (koneckonců jsem těch videí viděl jen pár, přiznávám), ale ten rozdíl v nich byl do očí bijící
29.4.2017 11:08 - York
Loki: To je hodně dané stylem hry, ty hry jsou výrazně GM-driven.
29.4.2017 11:26 - LokiB
York: to ano, ale i tak by se mi líbilo, kdyby tam byl jeden nebo dva hráči, kteří by "hráli" stejně ... takhle je to hrozně jednostranné
29.4.2017 19:59 - ShadoWWW
York píše:
Nevím, jestli máš jinou zkušenost, ale já teda takhle hry určitě nevedu a nikdo, s kým jsem kdy hrál, taky ne.

To je relativní. Já například taky nikdy nezažil styl hraní, o kterém mluví Jerson (alias Jersonovo WTF hraní DrD), a to jsem hrál DrD 1.x patnáct let. (A přesto o něm Jerson všude mluví jako o etalonu hraní DrD.) Nebo styl hraní, o jakém píše ze svých zkušeností eerieBaatezu (alias totální optimalizačně-číslíčkové porno), nebo styl hraní DrD World podle Markyho (alias storytellingový grál) - ty styly mi taky nejsou vlastní.

Nejbližší je mi vedení hry, jaké používá právě Mat Colville. Na druhou stranu, jeho rady a videa jsou IMHO spíš pro lidi, co už DnD hrají a chtějí nějaké praktické, srozumitelné rady. Přesto lidem, co stolní RPG nikdy nehráli, bych spíš doporučil Mercerova videa. Styl jeho hraní sice není úplně typický, ale rozhodně z hlediska prezentace je nejsrozumitelnější pro lidi, co nikdy žádné stolní RPG nehráli. A rozhodně jsou i inspirativní pro hráče, co už RPG hrají.

Každopádně Mercerova i Colvillova videa jako možnosti doporučení kladu určitě na vyšší laťku než jakékoli Jersonovy, eerieBaatezovy, Markyho, nebo, nebojím se to přiznat, i moje rady o "jak hrát RPG".

LokiB píše:
Zajímavý pro mě třeba je to, že v Mattových videích mi přijde velkej rozdíl mezi tím, jak "hraje" GM a jak "hrajou" hráči.

To je dané herními mechanismy DnD a otevřeností jejich hraní. Když hráč hodí na útok, tak netuší, jestli zasáhl, nebo ne, dokud mu to PJ neřekne. Nebo hráč například ví, že zranil nestvůru za 7 životů, ale už neví, jak moc se dané zranění projeví na celkové kondici nestvůry. A takových příkladů, kdy si hráč není jistý absolutností svého vnímání, je v DnD víc. Proto nechávají konkrétní popisy spíš na Mattovi.

V tomto ohledu je lepší hraní přes Fantasy Grounds, které se dá nastavit, aby hráč okamžitě po svém hodu viděl, jestli zasáhl (nebo jestli protivník neuspěl v záchraně) a také okamžitě vidí přibližné zranění nestvůry, respektive její aktuální kondici (nezraněná / lehce hraněná / těžce zraněná / mrtvá). A na tom okamžitě postavit svůj popis, aniž by do toho musel vstupovat PJ. FG dává hráči ideální nástroje pro přesný popis důsledků činnosti jaho postavy, a přesto stále nechává otevřený jistý prostor pro překvapení (v porovnání se zcela otevřenými kartami).
29.4.2017 20:20 - Jerson
ShadoWWW píše:
A přesto o něm Jerson všude mluví jako o etalonu hraní DrD.

Loki, a nebo to prostě není moc dobrý film.
Ale houby, mluvím o tom, že i takto se Dračák hrál, ne že to byl etalon.
29.4.2017 21:01 - ShadoWWW
Jerson píše:
mluvím o tom, že i takto se Dračák hrál

Stejně jako se DnD hraje tak, jak to předvádí Mercer. Nic víc, nic míň.

Matt dokonce říká, že tak hraje DnD už přes dvacet let. A přitom tu přes dvacet let slyším, jak DnD a DrD jsou tupé vymlacovačky podzemí. Možná by se našli i hráči DrD, co hráli stejným způsobem, jako ukazuje Matt. A možná by to byl stejně velký vzorek, jako ukazuješ ty.

Podle mě je každopádně lepší upozorňovat a dávat za příklad dobré vzory, ne ty, co sami považujeme za ty (nej)horší.
29.4.2017 21:02 - LokiB
ShadoWWW: tak ale hody na útok nejsou jediné věci, které mohou hráči "prožívat". I do popisu toho, co dělám mimo boj se dá celkem položit, nebo do kouzlení, jako se Matt pokládá do GMování. A zažil jsem pár hráčů, kteří postavy hráli podobným způsobem
29.4.2017 21:05 - ShadoWWW
LokiB: Určitě by se to dalo. Na druhou stranu, nikoho do toho nelze nutit, to by bylo kontraproduktivní. Mně osobně se nejvíc líbil ten díl s Vin Dieselem, kde se Vin jako herec pouštěl do RP víc. Když si vezmu, že i takový Christopher Lee hrával D&D... Bylo by vzrušující natočit několik herních sezení složených ze samých profesionálních herců.
29.4.2017 21:10 - LokiB
Chraň bůh, že bych někoho nutil, šlo jen o povzdechnutí nad určitým nesouladem v těch jeho videích, nic víc.
30.4.2017 12:42 - York
ShadoWWW píše:
Podle mě je každopádně lepší upozorňovat a dávat za příklad dobré vzory, ne ty, co sami považujeme za ty (nej)horší.


To je ale právě ono. Já rozhodně nepovažuju Critical Roll za nejlepší příklad hraní RPGčka pro nováčky. Určitě bych to doporučil jako inspiraci zkušeným hráčům, ideálně s nějakým hereckým backgroundem, kdyby se chtěli pustit do tvorby vieoshow pro veřejnost.

Když by se mě ale ptal někdo RPGčky nedotčený, jak že se to hraje, že sehnal pár dalších úplných nováčků a chtěli by si to zkusit, tak bych mu o Critical Roll řekl maximálně s velmi důrazným disclaimerem, že takhle to sice vypadat může, ale drtivá většina lidí tak nehraje.

Mnohem raději bych ho odkázal na kanál Matta Colvilla (jen s tím, že má ignorovat rady o fixlování hodů).

Mat Colville ostatně teď plánuje postavit si malé "studio", aby mohl ukázkové hraní rozumně natáčet - tak uvidíme, co z toho bude ;)


PS: A to vůbec nemluvím o tom, že DnD jako takové vůbec nepovažuju za nejlepší přístup k hraní RPGček, takže pokud bych měl možnost si toho nováčka pozvat na hru, tak ho vůbec žádnými videi nebudu mást.
30.4.2017 14:09 - Gurney
Já bych se tedy vůbec nebál doporučit Mercerovy Force Grey: Giant Hunters někomu, kdo si chce udělat představu, jak ty rpgčka vlastně vypadají. Nějaké rozdíly v tom jak hraje ta která skupina jsou pro něj stejně nerozeznatelné a tohle je aspoň docela zábavné na koukání, narozdíl od těch "autentických" her, které sice evidentně bavily zúčastněné, ale pro diváka je to hrozná zívačka.
30.4.2017 16:11 - sirien
Teda vy ste fakt banda... vám nabídnout 50 karátovej diamant, tak si budete stěžovat, že si ho mám nechat, protože ten brus by mohl být o trošičku lepší.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.096773862838745 secREMOTE_IP: 3.17.184.90