[Teorie] Křupková filosofie

Obsah článku:

Stádia skupinového vývoje

V teorii managementu se hodně mluví o tom, jak dát dohromady skupinu pracující na projektu a jak to udělat, aby to fungovalo. Týpek jménem Tuckman tento proces analyzoval v 60. letech minulého století a přišel s nějakým modelem. Dáme-li stranou manažerské blábolení o proaktivním hledání nového paradigmatu laterálního myšlení mimo vymezený čtverec, co dostaneme jsou skupiny procházející několika stádii. Jsou to Formování, Bouření, Stabilizace, Vykonávání, Ukončení. V managementu jsou skupiny shromážděny za určitým účelem a pak se rozpadnou. V roleplayingu a dalších dobrovolných aktivitách (společenské hraní házené, turistika, atd.) nemá skupina určitý cíl, po jehož dosažení by se rozpadla. Takže pro dobrovolné skupiny jsme přidali fázi Stagnace. Existují i další rozdíly, k nimž se dostaneme až nadejde čas. Stádia jsou zde uvedena v obvyklém pořadí výskytu, ale jak zjistíte, není to vždycky takhle hladké.
Ve stručnosti stádia skupiny jsou:
  • Formování - poprvé se dávají dohromady, lidé jsou nejistí a zdvořilí, ničeho se nedosáhne
  • Bouření - buduje se struktura a smysl, mnoho konfliktů
  • Stabilizace - usazuje se a začíná směřovat, kam je potřeba
  • Vykonávání - lidé harmonicky spolupracují, dosahují něčeho
  • Ukončení - cíl je na dosah, skupina vidí blížící se konec, cítí lítost a nostalgii
  • Stagnace - ztráta směru, ale je nastavena tak, že změna není snadná
V sociálních skupinách s dobrovolnou účastí není výjimkou, že se skupina ve fázi Bouření rozpadne. Rozumět přirozenému vývoji skupin může pomoci překonat potíže. Roleplaying je sociálně tvůrčí hobby a na začátku jsou věci zcela sociální, až ve fázi Vykonávání se ke slovu pořádně dostává i tvůrčí aspekt.
Mějte na paměti, že tato stádia nejsou nevratná. Skupina se může dostat do fáze Stabilizace a pak přijde někdo nový, zamíchá věcmi a jsou zpátky v Bouření. Existuje mnoho cest tam a zpět.
< Stádia skupinového vývoje >
Herní stůl a tiší hráči Formování
Napsal Alnag 12.06.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 38 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11504292488098 secREMOTE_IP: 3.135.213.214