[Teorie] Křupková filosofie

Obsah článku:
Způsob, jak udržet herní skupinu je zajistit, že všechny ty různé věci, které to pokazí se nestanou a pak různými způsoby dát skupinu dohromady. Začněme věcmi, které se mohou pokazit.

Minimální standard

Vzhledem ke všem těm Otravným Lidem co Hrají, zde je pár věcí, které by rozumná skupina a GM měli vyžadovat na svých herních sezeních. Zní to sice zjevně, ale zeptejte se jakéhokoliv hráče, ve spoustě případů toto selhalo a mnohdy to vedlo k opuštění skupiny nebo rezignaci na GMování či odmítnutí hostit skupinu, protože tyto standardy byly příliš často porušeny.
  • Čistotnost. Nemusíte být zrovna pan Ze škatulky, ale osprchovat se a vzít si čisté tričko je na místě. Objevte moderní vynálezy, deodorant a pastu na zuby.
  • Dochvilnost. Choďte včas. Pokud víte, že nestíháte, zavolejte hostiteli a dejte vědět okamžitě, kdy víte, že se zpozdíte. Nevolejte půl hodiny po začátku, že dorazíte o hodinu později.
  • Zdvořilost. Buďme k sobě upřímní, spousta intoušů postrádá sociální dovednosti. Ale řekněte ahoj hostitelově nehrající manželce nebo spolubydlícím. Pokecejte o počasí, zeptejte se jich, jak se jim daří. Nemluvte s nimi o posledním dílu Star Treku nebo jaký jste si koupili komix. Buďte přátelští. Neotravujte nikoho v domě. Řekněte "pardon" když si říhnete. To vše zvyšuje šance, že budete v domě znovu vítáni. Jakmile lidé dospějí je největší překážkou jejich hraní partner či partnerka, kteří řeknou, "ti lidé jsou divní". Snažte se to změnit na, "ti lidé jsou divní, ale milí."
  • Připravenost. Nemusíte utratit pět tisíc za herní doplňky, ale každý hráč by měl mít alespoň: tužku, papír na poznámky, deník s postavou a kostku. GM by měl mít všechny nutné knihy a poznámky, a není nijak povinován nosit materiály navíc pro nepřipravené hráče.
  • Nebuďte pozornostní závislák. Nejste-li jediným hráčem, pak by se hra neměla odvíjet okolo vás. Nedotírejte na GMa nekonečně irelevantními otázkami o pravidlech a prostředí. Neočekávejte, že GM změní pravidla jen kvůli vám. Jsou tu také jiní hráči a chtějí také dostat šanci mluvit. Zvláště si můžete všimnout, že mladší hráči a také hráčky budou potichu, jsou-li na scéně přítomni starší či mužští hráči. Zavřete na pár minut klapačku a nechte je mluvit. Neřeknou-li nic ani tak, zeptejte se jich na jejich názor, zatáhněte je do toho.
  • Soustředění. Jste tam, abyste byli se skupinou a hrou, ne s jinými lidmi nebo věcmi. Jestli se chcete raději koukat na fotbal nebo si povídat s přítelkyní mobilem nebo číst komix, tak do toho. Ale jděte jinam. Domů. Buď to, nebo tu věc odložte a dávejte pozor. Je hra nudná? Oživte ji! Tráví GM všechen čas se závislákem na pozornost? Připomeňte GMovi, že jste také tu, to jim řekne, že si mají s PZ poradit rychle. Jinak jen zacláníte na postu hráče, který by mohl zaplnit někdo, kdo chce hrát.
  • Přineste sváču. Intouši jedí bufetové jídlo. Přineste cokoliv, co vám chutná a podělte se. Požádejte hostitele o misku na chipsy nebo sladkosti nebo talířek na sušenky. Dejte je doprostřed stolu, takže si každý může vzít. Někdo to před hrou nestihne do obchodu, to je v pořádku. Co můžete udělat je, říct hostiteli nebo jiné pověřené osobě, aby nakoupila potravu za 50 Kč na osobu a pak na začátku odevzdat 50 Kč a mlsat dle libosti.
  • Pokliďte po sobě. Na konci herního sezení, vezměte všechny sklenice a talíře a alespoň je odneste do dřezu. Je-li jich hodně, prostě je umyjte. Váš hostitel není vaše služka. Od hostitele bylo dostatečně vlídné, že strpěl v domě bandu hlučných geeků, to nejmenší, co můžete udělat je, že po sobě uklidíte. Podobně okamžitě odstraňte rozlité nápoje a ujistěte se, že všechny křupky směřují do pusy a ne na gauč.
  • Rozmanitost. Každé čtvrté sezení určete někoho, aby zorganizoval pro skupinu odlišnou aktivitu. Jinou hru na životní příběhy, deskovku, film, cokoliv. To udrží skupinu svěží a zabrání Stagnaci.
  • Flexibilita. Nezvládnete-li to klíčová osoba, ostatní se přesto sejdou a hrají něco jiného. Váš místní sportovní tým neruší hru, protože jeden člověk nemůže, tak proč byste měli vy?
< Minimální standard >
Získání skupiny Otravní hráči
Napsal Alnag 12.06.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 38 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14515995979309 secREMOTE_IP: 18.116.239.195