[Teorie] Křupková filosofie

Obsah článku:

Hoštění a hostování

Rozhodnutí hostit hru je závažné a nemělo by být bráno na lehkou váhu. Dobré herní sezení může obrátit vzhůru nohama dům a špatné herní sezení může obrátit vzhůru nohama přátelství. A pak jsou tu spolubydlící a sousedi, když děláte hluk a nepořádek nebo urážíte lidi svým chováním.

Kdo hostí?

První věc, kterou si musíte zodpovědět, je kdo hostí hry? Odpověď, "kdokoliv je pro to příhodný." Jsou zde tři věci ke zvážení: spolubydlící hostitele, poloha a herní prostor. Společně určují příhodnost.

Spolubydlící hostitele

První ke zvážení jsou spolubydlící hostitele - ať už jsou to rodiče, sourozenci, manžel, manželka, přítelkyně, teta nebo zcela nepříbuzný jedinec s nimi sdílející prostor. Předpokládáme, že to nejsou také hráči, jsou-li nemusíme se s nimi zabývat jako se spolubydlícími - jsou prostě součástí herní skupiny. Postoj nehráčů k hráčům může sahat od obliby, přes pobavenou toleranci až po neradostnost. Obecně se dá říct, že neradostné vnímání pramení ze špatného chování hráčů, které narušuje některé z následujících oblastí (špatné stolování, neuklízení atd.), takže obvykle se vám dostane pobavené tolerance. Je důležité tohle uvážit, protože i když vy můžete spolubydlící ignorovat, hostitel nemůže; uslyší mručení a dostane se mu temných pohledů, když spolubydlící druhé ráno stoupne na zapomenutou k4ku.
Musí být spolubydlící v 5 ráno v práci a vy chcete hrát od sedmi večer do půlnoci? Tak to tam pravděpodobně hrát nebudete - nevyspalý spolubydlící si bude stěžovat hostiteli a vy můžete zjistit, že hostitel znenadání odstoupil ze hry. Je spolubydlící astmatik a dva z hráčů jsou kuřáci? Je spolubydlící snadno uražen sprosťárnami?

Poloha

To jest, kde se nachází herní místo ve vztahu k tomu odkud všichni na hru přicházejí. To nemusí být z domova, ale i přímo z práce. Jeden může cestovat dvacet kilometrů a být tam rychleji než osoba ze vzdálenosti tří, čistě kvůli dopravě, kde se nachází MHD a podobně. Takže nepřemýšlejte ve vzdálenostech, ale v časech jízdy. Snažte se minimalizovat cestovní časy všech, abyste tak maximalizovali herní čas!
Také pamatujte na to, že se lidé musí dostat domů. Nikdo by neměl řídit, je-li opravdu unaven a v některých místech končí MHD v určitou dobu. Nejste-li opatrní, někdo bude muset rozvést hráče domů autem, a pak to začnou očekávat a řidiče to dopálí a opustí skupinu.
Takže najděte místo někde ve středu.

Herní prostor

To je, kde sedíte při hře v hostitelově domě. Zjevně by mělo být dost velké, aby pojalo všechny hráče. To zní sice zjevně, ale mnoho lidí hraje namačkáno v prádelně bez oken, nebo malé kuchyni s otravnou matkou proplétající se mezi židlemi k ledničce třicetkrát za sezení. V naší soudobé kultuře jsou mnozí lidé fyzicky urostlí, svalnatí či tlustí, takže se podívejte na svůj domov a představte si je okolo stolu nebo v obýváku.
A co se týče místa, mělo by to být něco snadno ukliditelného. Herní sezení je trochu jako večírek - máte několik vzrušených a šťastných lidí, kteří jedí a pijí - věci se rozlijí, vznikne nepořádek. Nehrajete na naleštěné dřevěné podlaze s drahocenným starožitným stolem na němž vzniknou důlky od kostek a tužek jako nic. Vezměte láhev koly a krabičku křupek a hoďte alespoň polovinu jejich obsahu na podlahu a na stůl. Pokud vám zabere víc jak půl hodiny to uklidit, nepřejte si tady pořádat hru. Pokud o tom experimentu nechcete ani uvažovat, tuplem si nepřejte tady pořádat hru.
V závislosti na klimatu ve vaší oblasti budete potřebovat ohřívání, chlazení a čerstvý vzduch. Nejlépe je mít přístup ke všem třem.

Přijatelnost

Společně tyto tři věci - spolubydlící, poloha a herní prostor tvoří přijatelnost. Může se stát, že jedno místo je přijatelnější než druhé a k minimalizaci mrzutostí se spolubydlícími se rotuje hostitelské místo. Mnoho herních skupin tak neformálně činí. "Bobe, myslím, že příště je řada na tobě..."

Příklad volby hostitele...

Citace:
Sérií emailů a telefonátů skupina diskutuje, kdo bude hostitel. Annino obydlí je zjevně ze hry. Bobovo obydlí zní dobře - mohou mít vlastní herní prostor! - ale nikdo kromě Boba tam nechce jet. Charlieho bydlení je moc daleko a stejně by hraní mohlo vzbudit děti. Daveovo bydlení zní dobře, ale je trochu z ruky. Erika je natěšená a nabízí svoje bydlení.
Jdou tam hrají a je to katastrofa. Kuchyňský stůl není vůbec tak velký, jeho dimenze pro čtyři lidi se zdají velké Erice, neboť jídá sama. Oba páry jsou doma, jeden pár se protahuje kolem Anny, která GMuje, aby se dostali k ledničce a pak hlasitě obviní hráče z toho, že kradou jídlo z jejich police v ledničce. Mezitím druhý pár na balkoně kouří narkotika, což Annu znervózňuje, protože coby záložák podstupuje náhodně prováděné testy na přítomnost drog a bojí se, aby se nezfetovala pasivním kouřením. Erika pronese řeč o tom, jak by byl svět lepší, kdyby drogy byly legální, všichni kouřili a byli v pohodě a Anna řekne, "Nechci zfetované lidi s puškama v ruce, ne dík."
Skončí hru dřív a rozhodnout se zkusit to příště u Davea. U Davea jde sezení opravdu dobře a všichni se mají pohodlně - možná trochu moc, ve skutečnosti vzrušení stoupá a stejně tak i hluk, ale baví se, takže když soused buší na stěnu, jen se smějí, ostatně Dave přinesl pár plechovek Guinesse, a když je hostitel a nevadí mu to, proč by to mělo vadit někomu jinému? Kostky a křupky se hází divoce okolo a všichni jsou naprosto spokojení. Ráno zavolá Daveovi majitel, dostal na něj stížnost a dává mu 24 hodinové varování před inspekcí. Dave řekne, že to není problém, zavěsí, otočí se a uvidí prázdné plechovky od koly a piva, paklíky křupek, půlka pizzy ležící oblohou na podlaze. Také jedna z dívek musela mít periodu, protože toaleta je ucpaná vložkami. Dave si povzdechne, zavolá parní čistění koberců a instalatéra a rozhodne se, že by bylo lepší, kdyby se u něj už znovu nehrálo.
Takže příští týden zkusí Boba. Nikdo není nadšen z půlhodinové jízdy vlakem (zvlášť ne Dave, který nikdy vlakem necestuje, jezdí autem a dálniční poplatky tento rok podražily), ale nikoho jiného nemají. Bob nabídne garáž nebo volnou ložnici. Garáž je velká, ale nevytápěná a neklimatizovaná, v létě se pod plechovou střechou budou péct. Plus Bobův otec je velmi ochranitelský vůči své výherní Ladě, která je trošku blízko. Volná ložnice je poněkud malá, tak akorát, aby se tam vešel pracovní stůl a pět židlí, plus karetní stolek na mňamky, ale vejdou se.
Bobovi rodiče nedokáží jednoduše pochopit, o čem tenhle "roleplaying" je, ale Bobův otec už utrácí tisíce za vláčky, takže Bobova matka je na divné koníčky zvyklá. Sedíc u stolu, všimne si Anna, že lidé jsou víc zaměření na hru, než bývali. Usoudí, že je to zčásti díky tomu, že mají stůl s dostatkem místa, a jednak proto, že je v místnosti nic neruší - žádná televize, stereo, knihy, otravní spolubydliči atd.
Takže mezi špatným a příliš dobrým, našli šťastný střed. Je to sice trochu štreka tam a zpět, ale všichni se mohou sejít ve městě a cestovat spolu na konci pracovního dne, byť Dave jede autem a nebere pasažéry a Charlie si na ten den bere auto, prostě proto, aby nemusel jet pozdním nočním vlakem. Takže Anna se těší na příležitost pokecat si sama s Erikou, když pojedou každou herní noc zpět do města.
Mají také v záloze Daveovo obydlí pro případ, že by Bob nemohl hrát. Charlie se nakloní k Daveovi a nutí jej slíbit, že nebude na herních sezeních pít Guiness, Dave zprvu pomýšlí na svoje kuchařské nože, ale pak řekne "ok".
Teď, když je Anna zkušenější v odhadování hostitelů, bude to mít příště snazší a možná se stane jen jedno neštěstí místo dvou a později možná dokonce žádné.
< Hoštění hry >
Otravní hráči Hraní mimo domov
Napsal Alnag 12.06.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 38 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14228701591492 secREMOTE_IP: 18.226.165.13