The Esoterrorists: Operační manuál

Obsah článku:

Etický kodex


Na první pohled by se mohlo zdát, že tak vlivná a mocná zákulisní organizace, jakou Ordo Veritatis je, bude k dosažení svých cílů využívat všech myslitelných prostředků. Opak je ale pravdou. Činnost naší organizace se řídí striktními pravidly a každý z členů přísahal dodržovat etický kodex.

Kruté a kriminální činy jako vražda nebo mučení nejsou pouze amorální, ale především ohrožují integritu samotné membrány. Právě proto se jich esoteroristé dopouštějí. Takové zločiny však mají ještě mnohem ničivější dopad na membránu, pokud se jich dopustí nezkažený člověk, než jsou-li spáchány někým, kdo již zcela propadl zlu. Bytosti Vnější temnoty tyjí z negativní psychické energie, jež doprovází každý morální úpadek. I malý projev vaší zkaženosti může vystavit svět většímu nebezpečí než drastická vražda spáchaná bezskrupulózním psychopatem.

Ordo Veritatis neschvaluje politiku atentátů a úkladné likvidace esoteroristů. Chladnokrevná vražda totiž poškozuje Membránu v mnohonásobně větším měřítku než zabití v sebeobraně. Ve vzácných případech však vedení Ordo Veritatis může povolit atentát, neexistuje-li již jiný způsob, jak předejít mnohem většímu narušení Membrány. Pouze v takových případech je učiněna výjimka z obecného pravidla a je udělen souhlas k fyzické eliminaci. Bez tohoto výslovného oprávnění z vyšších míst je však agentům zakázáno za jakýchkoliv okolností chladnokrevně usmrtit lidskou bytost.

Na stvoření Vnější temnoty (SVT) se ale žádná etická pravidla nevztahují. Jsou totiž čirým ztělesněním zla a do tohoto světa nepatří. Naskytne-li se vhodná příležitost k odstranění SVT, neváhejte. Snažte se však zvolit způsob, který minimalizuje vaše ohrožení.
Je-li nad vší pochybnost prokazatelné, že lidská bytost byla infikována a ovládnuta stvořením Vnější temnoty, je přípustné proti ní postupovat stejně jako proti SVT. V takovém jedinci již nezbylo nic z jeho lidské podstaty a vy mu pouze dopřejete věčný klid.

Pro nežádoucí dopady na Membránu je zapovězeno mučení zadržených esoteroristů. Agentům je tak zakázáno používat waterboarding, odpírání spánku, vystavení teplotním extrémům, dlouhodobé narušení smyslů (např. ohlušující hudbou) a podobné „tvrdé“ techniky. Namísto toho je zadržený esoterorista přepraven do utajeného zařízení Ordo Veritatis, kde jej tým odborníků po delší časový úsek podrobí „měkkým“ psychologický technikám: klamu, získání důvěry, zastrašování a ustanovení emocionální dominance nad zadrženým. Zkušenosti ukazují, že takový postup vede k lepším výsledkům, nemluvě o dopadech na Membránu.

Z identity, kterou získáte v rámci vyšetřování případu, pro vás také mohou někdy vyplývat různé pravomoci – například právo zadržovat podezřelé nebo předvolávat svědky. Vyvarujte se svévolného zneužívání těchto pravomocí způsobem, který by nebylo možné obhájit před veřejnými orgány.
Vyhýbejte se překračování místních zákonů a páchání očividných přestupků. Na druhou stranu se však můžete spolehnout, že zákulisní vliv Ordo Veritatis dovede čas od času zatahat za tu správnou nitku, dostanete-li se do potíží, nebo bude-li třeba zvolit "nestandardní" postupy na hraně zákona.

Pamatujte tedy na následující zásady:


1. Neporušujte zákony, pokud není v sázce bezpečí veřejnosti.
2. S nikým nehovořte o Ordo Veritatis.
3. Pokud budete uvězněni nebo zadrženi zákonnými režimy významných států, v klidu vyčkejte a my vás dostaneme ven.
4. Pokud budete uvězněni nebo zadrženi ve zbytku světa, nelegitimními nebo zkorumpovanými autoritami, pokuste se o útěk. Ať vědomě nebo nevědomě pravděpodobně jednají v zájmu esoteroristů.
5. Nenechte se chytit.

Přestože naprostá většina našich agentů svědomitě dodržuje vytčené ideály etického kodexu, každá organizace potřebuje vnitřní ochranný mechanismus. Mějte tedy na paměti, že Ordo Veritatis velmi bedlivě sleduje počínání svých členů. Namátkové případy jsou  monitorovány z odstupu dalším týmem, který přezkoumává jednání hlavních vyšetřovatelů.

V případě, že je zaznamenáno závažné provinění proti etickému kodexu Ordo Veritatis, je zahájen náročný, avšak spravedlivý proces, který končí pouze dvěma způsoby: buď je obviněný zproštěn obvinění, nebo je jednomyslně shledán vinným. Pak následuje dočasná či trvalá internace ve specializovaném zařízení Ordo Veritatis.

Sepsáno na základě výběru z rozšiřující příručky The Esoterrorist Factbook.
Napsal Geralt 17.08.2010
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 14 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14533114433289 secREMOTE_IP: 3.143.4.181